Minori

Sentinţă civilă 1081 din 04.12.2018


Prin cererea înregistrată sub nr. (...) reclamanta (...) a chemat în judecată pe pârâtul (..)  solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se dispună restabilirea locuintei minorei (...), nascută la (...) la domiciliul reclamantei si obligarea paratului la plata pensiei de întretinere in favoarea minorei in raport de venitul minim pe economia natională.

În motivarea cererii reclamanta arată că prin sentinta civilă nr. (...) pronuntată de (...) s-a stabilit locuinta minorei (...) la domiciliul paratului, iar ea a fost obligată la plata pensiei de intretinere pentru minoră.

Mai sustine reclamanta că datorită comportamentului agresiv verbal si fizic, comportament datorat consumului excesiv de alcool minora refuză să mai locuiască cu pârâtul  fapt constatat si de organele de politie.

In continuare, reclamanta precizează că minora se află la domiciliul ei, iar cand a venit paratul să o ia, minora a inceput să plângă si a rugat-o să rămana la domiciliul ei, astfel că pentru toate motivele invocate, solicită admiterea cererii.

În drept, a invocat dispozitiile art. 400 si art. 402 cod civil.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de (...) pârâtul a formulat întampinare, prin care solicită respingerea actiunii ca neintemeiată .

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si au fost audiati martorii (...)

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin actiunea introductiva de instanta reclamanta a solicitat stabilirea locvuintei minorei (...) la domiciliul sau, respectiv cel din (...) precum si obligarea paratului la plata pensiei de intretinere pentru minora incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul acesteia.

Prin sentinta civila nr.(...) pronunţata de (...) in dosar nr(...) a fost admisa actiunea formulata de paratul (...), reclamant in acea cauza, ocazie cu care s-a stabilit locuinta minorei la acesta , autoritatea parinteasca sa fie realizata in comun de ambii parinti iar reclamanta a fost obligata la plata pensiei de intretinere in cuantum de 1/6 din veniturile nete lunare pe care le primea de la (...)

Prin ancheta sociala realizata la domiciliul reclamantei s-a constatat ca aceasta locuieste cu concubinul sau intr-un imobil format din doua camere, bucatarie si o baie comuna cu mama concubinului avand impreuna un copil minor nascut la data de (...) . S-a mentionat totodata ca actualul concubin al reclamantei este salariat la (...) iar minora vine in vizita la mama sa la trei saptamani, o luna si petrec impreuna sfarsitul de saptamana.

Ancheta psihosociala intocmita la domiciliul paratului a relevat faptul ca acesta locuieste impteuna cu tatal sau intr-o casa compusa din 5 camere si bucatarie racordata la reteaua de curent electric , incalzirea realizandu-se cu lemne. S-a retinut ca paratul primeste un ajutor social in cuantum de 255 lei lunar, iar tatal acestuia beneficiaza de indeminizatia de somaj in cuantum de 530 lei. In ceea ce o priveste pe minora s-a constatat ca este atasata de tatal si bunicul patern, ca urmeaza cursurile gradinitei din (...) si este inscrisa la medicul de familie (...)

In cauza a fost audiati martorii (...)

 Martorul (...) esta mama concubinului reclamantei si a relatat in fata instantei ca fetita vine in vizita la mama sa si are o relatie buna si cu partenerul acesteia caruia i se adreseaza cu apelativul ,, tati (..),,. A precizat ca nu are cele mai bune conditii de locuit la tatal sau, ca s-a plans de aceste lipsuri, ca tatal sau i-a dat o palma cu ocazia unui incident ivit intre acesta si o femeie  cu care se afla intr-o realatie. Arata ca fetita i-a relatat ca tatal sau mai tipa la ea, ca bunicul patern consuma bauturi alcoolice si ca in curtea imobilului se mai strang persoane de sex masculin care consuma alcool.

Relatia buna cu mama si partenerul acestuia este confirmata si de declaratia martorului (...), acesta vazandu-i impreuna si cu sora cea mica mergand la magazin.

Martorul (...) a relatat ca este vecina cu paratul mergand des la locuinta acestuia respectiv de cate doua ori pe zi, iar cand a fost solicitata l-a ajutat pe acesta la menaj sau la prepararea mancarurilor. Arata ca paratul a fost operat de doua ori la stomac si din aceasta cauza nu mai are un loc de munca, insa beneficiaza de ajutor social. Paratul nu consuma bauturi alcoolice iar bunicul patern mai bea cateodata cate o tuica. Cei doi barbati se ingrijesc de minora care este curata si frumos imbracata, o duc si o aduc de la gradinita. Nu in ultimul rand mentioneaza ca nu are cunostiinta si nici minora nu s-a plans vreodata ca tatal sau bunicul patern nu s-au purtat frumos cu ea, ca ii place sa mearga in vizita la mama sa dar nu sa locuiasca acolo.

Martorul (...) a precizat ca paratul s-a angajat ca paznic si lucreaza si in schimb de noapte odata la doua zile, casa fiind curat intretinuta, fetita avand dormitorul sau propriu. Paratul a incercat sa-si refaca viata cu o femeie mai tanara insa relatia a durat foarte putin si s-au despartit.

Audiata fiind minora, aceasta a mentionat ca doreste sa locuiasca in continuare cu tatal dar doreste sa o viziteze si pe mama sa.

Instanţa reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 496 C. civil, copilul minor locuieşte la părinţii săi iar dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.

Potrivit dispoziţiilor art. 400 Cod civil, în lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic iar dacă până la separatie copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.

In cauza de fata se releva faptul ca atat mama cat si tatal minorei ofera conditii de locuit asemanatoare. In cauza nu s-a facut dovada daca la acest moment mama copilului mai dobandeste venituri sau acestea sunt obtinute doare de catre concubin. In ceea ce-l priveste pe tata, se constata ca asa cum a sustinut paratul si au confirmat si martorii acesta a suferit anumite interventii chirurgicale la stomac ceea ce l-a pus in imposibilitatea de a se angaja o perioada de timp insa in ultima perioada dobandeste venituri din activitatea de paznic. Cu referire la minora se retine ca aceasta se afla in ingrijirea paratului din anul 2016, aceasta fiind inscrisa la gradinita si medicul de familie din localitate. Reclamanta si martorul propus de aceasta a acreditat ideea ca minorei nu i se ofera un climat de viata sanatos deoarece tatal si bunicul petern ar consuma bauturi alcoolice, ca tatal a lovit-o iar atunci cand paratul a incercat sa-si refaca viata a locuit cu respectiva persoana si copilul aceleia in aceeasi camera cu minora.

Aceste imprejurari, insa, prin probele administrate nu au fost dovedite in cauza de fata, minora precizand cu ocazia ascultarii sale ca isi doreste sa ramana cu tatal sau. Este evident astfel ca minora este atasata de tata, dar si de bunicul patern, se bucura de stabilitate afectiva si emotionala dar si sociala, aceasta urmand la acest moment cursurile clasei pregatitoare. Din acest motiv a o lua pe minora din acest mediu nu este in beneficiul sau, cu atat mai mult cu cat mama sa mai are in grija un copil mult mai mic care are in permanenta nevoie de ingrijire si de atentie. Din acest motiv instanta apreciaza ca reclamanta in caz de neintelegeri poate eventual beneficia de un program de vizita imprejurare care va mentine legatura mama fiica,  legatura necesara pentru o crestere si dezvoltare armonioasa a minorei.

Se impune astfel a se constata ca nu este in interesul superior al minorului ca la acest moment locuinta fetitei sa fie stabilita la mama. Dat fiind faptul ca petitul avand ca obiect obligarea paratului la plata unei pensii de intrezinere se afla intr-un raport de accesorialitate cu primul capat de cerere urmeaza ca si acesta sa fie respinsa ca neintemeiat.

In consecinta, avand in vedere considerentele din cele ce preced, instanta va respinge actiunea ca neintemeiata.