Partaj succesoral

Sentinţă civilă 539 din 02.10.2018


Prin  acţiunea  civilă înaintată la Judecătoria Filiaşi la data de 17.05.2017, reclamanţii B. I., B. M., C. E. şi  D. I., au chemat în judecată pe pârâţii B. I. N., B. Ş., B. P., B. I., C. G. şi B. I. G., solicitând instanţei ca prin  hotărârea ce o va pronunţa să se dispună ieşirea din indiviziune  privind terenurile extravilane în suprafaţă de 3 ha şi 2000 mp, terenuri situate pe raza satului Valea lui Pătru, comuna Scaeşti, judeţul Dolj, conform titlului de proprietate nr. X/17.07.1997 emis după tatăl defunct  B. I. Gh. decedat la data de 06.02.1965, cu ultimul domiciliu în comuna Scaeşti, sat Valea lui Pătru, judeţul Dolj şi atribuirea efectivă a terenurilor, conform cotelor  ce li se cuvin fiecăruia.

În motivarea, în fapt,  reclamanţii  au arătat că defunctul B. I. Gh. a avut şapte copii , dintre care mai sunt în viaţă  doar reclamanţii, ceilalţi 3 fraţi fiind decedaţi, însă după aceştia rămânând ca moştenitori copiii acestora, respectiv pârâţii B. I. N.,  B. Ş., B. P., B. I. , C.G. şi B. I. G..

Reclamanţii au depus la dosar: sesizarea pentru  deschiderea procedurii succesorale de pe urma defunctului B. I. Gh., chitanţa privind onorariul pentru redactarea acţiunii şi împuternicire avocaţială privind redactarea acţiunii şi depunerii la Judecătoria Filiaşi.

Reclamanţii au precizat că există din partea acestora şi disponibilitatea încheierii unei tranzacţii

Au evaluat terenurile, în vederea timbrării la suma de 7000 lei.

În dovedirea acţiunii, a solicitat proba cu înscrisuri, expertiză şi orice altă probă utilă soluţionării cauzei, precum şi ataşarea la prezenta cauză a dosarului nr. X/230/2016 în care aceeaşi cerere formulată de reclamanţi a fost anulată.

Au depus la dosar, în copie, titlul de proprietate nr. X/17.07.1997, sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale de pe urma defunctului B. Ghe. V.,  cererea pentru deschiderea procedurii succesorale de pe urma defunctului B. I. Gh. , acte de stare civilă, certificatele de deces ale numiţilor B. I., B. V.,  B. Gh. şi B. P., adeverinţa nr. 5773/09.11.2015 eliberată de Primăria comunei Brădeşti, certificatele nr. 3789, 3787, 37823783, 3784, 3785,3786, 3788/RSI/05.04.2017 eliberate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj , decizia nr. 216600/1320 din 05.02.1979 emisă de Direcţia de Evidenţă a Populaţiei.

În drept, a invocat dispoziţiile art. 728 din vechiul Cod civil.

La momentul verificării regularităţii cererii de chemare în judecată, apreciindu-se că aceasta  îndeplineşte cerinţele impuse prin dispoziţiile art. 194 -197 din Codul de procedură, s-a dispus comunicarea unui exemplar al acesteia şi înscrisurilor anexate, pârâţilor, cu menţiunea de a formula întâmpinare în termen de 25 de zile de la comunicare, sub sancţiunea prevăzută de art. 208 alin. 2 din Codul de procedură civilă, respectiv decăderea din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.

Întrucât pârâţii nu au formulat întâmpinare, după expirarea termenului prevăzut prin dispoziţiile art. 201 alin. 1 din Codul de procedură civilă, a fost stabilit primul termen de judecată  şi s-a dispus citarea părţilor .

La primul termen de judecată s-au prezentat în instanţă pârâţii B. I. G. şi B. Ş., împrejurare în care instanţa a constatat că cel de-al doilea prenume al pârâtului B. I. G. este "G. " şi a dispus efectuarea cuvenitelor menţiuni.

La acelaşi termen de judecată, luând act că în cuprinsul cererii de chemare în judecată reclamanţii au precizat faptul că a mai existat pe rolul instanţei o cauză, având acelaşi obiect şi cu privire la aceleaşi părţi, respectiv dosarul nr. X/230/2016 şi că toate înscrisurile necesare soluţionării se găsesc în acel dosar, a dispus ataşarea acestuia la prezenta cauză.

Deşi iniţial părţile au menţionat că există posibilitatea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, întrucât nu a fost posibilă încheierea unei tranzacţii între părţi, instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri.

La termenul din data de 14 noiembrie 2017, instanţa, din oficiu, a luat câte o declaraţie reclamanţilor B. I. şi B. M., cu privire la  posesia exercitată asupra terenurilor incluse la masa partajabilă şi a dispus citarea pârâţilor, cu menţiunea de a se prezenta la interogatoriu.

Deşi legal citaţi, pârâţii nu au dat curs solicitării instanţei .

Prin Încheierea de admitere în principiu din 14 decembrie 2017, instanţa a admis în principiu cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii: B. I.,  B. M.,C. E. şi D. I., în contradictoriu cu pârâţii: B. I. N., B. Ş., B. P., B. I., C. G. şi B. I. G..

A constatat deschisă succesiunea autorului B. Gh., decedat la 06.02.1965, în com. Scaeşti, Dolj, având ca moştenitori cu vocaţie succesorală pe reclamanţii B. I., B. M., C. E., D. I., în calitate de fii, fiecare cu o cotă de 1/6 din masa succesorală, pe B. I. N., în calitate de nepot, venit la moştenire prin reprezentare, după fiul B. I., decedat la 28.02.2000, cu o cotă de 1/6, pe B. Ş., B.P., B. I., C. G., B.I.G., în calitate de nepoţi, veniţi la moştenire prin reprezentare, având împreună o cotă de 1/6 din moştenire.

A constatat că masa succesorală rămasă de pe urma defunctului B. Gh. se compune din următoarele bunuri: suprafaţa de teren extravilan de 3 ha şi 2000 mp, conform titlului de proprietate nr. X din 17.07.1997.

A dispus ieşirea din indiviziune cu privire la imobilul teren extravilan în suprafaţă de 3 ha şi 2000 mp, conform titlului de proprietate nr. X din 17.07.1997, cu atribuirea cotelor arătate: de 1/6 fiecărui reclamant B. I., B. M., C. E., D. I., cota de 1/6 pârâtului B. I. N. şi cota de 1/6, în indiviziune, pârâţilor B. Ş., B. P., B.I., C. G., B. I. G..

A dispus efectuarea unui raport de expertiză judiciară tehnică specialitatea topografie, cu următoarele obiective: identificarea terenului prin amplasament, dimensiuni, vecinătăţi, categorie de folosinţă; evaluarea terenului; întocmirea mai multor variante de lotizare, ţinându-se cont inclusiv de cine exercită posesia asupra bunului şi de eventualul acord al părţilor privind modalitatea de alcătuire a loturilor.

A stabilit onorariu expert topografie în cuantum de 800 lei, în sarcina reclamanţilor, onorariu ce a fost achitat de aceştia.

  Pe parcursul judecăţii instanţa a administrat proba cu înscrisuri şi proba cu expertiza tehnică judiciară, raportul de expertiză în specializarea topografie fiind întocmit de expert I. I. şi depus la dosar la filele: nr. 136 – nr. 162 din dosar şi completarea la raportul de expertiză aflată la filele nr. 171 din dosar.

Instanţa a constatat imposibilitatea administrării probei cu interogatoriul pârâţilor, la propunerea reclamanţilor, având în vedere că reclamanţii au solicitat şi au depus la dosar aceste interogatorii (filele nr. 105 – nr. 110 din dosar), însă pârâţii  nu s-au prezentat, deşi au fost legal citaţi cu menţiunea de a se prezenta personal la interogatoriu

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată şi reţine următoarele:

La data de 17.07.1997 a fost eliberat pe numele moştenitorilor defunctului B. I. Gh., titlul de proprietate nr. X pentru terenurile în suprafaţă totală de 3 ha şi 2000 m.p., situate pe raza comunei Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj .

Din înscrisurile depuse la dosar, instanţa reţine că autorul B. I. Gh. a decedat la data de 06.02.1965, iar ca moştenitori ai acestuia au rămas reclamanţii B. I., B. M., C.E., D.I., în calitate de fii şi pârâţii B. I. N., în calitate de nepot, venit la moştenire prin reprezentare, după fiul B. I., decedat la 28.02.2000, B. Ş., B. P., B. I., C.G., B. I. G., în calitate de nepoţi, veniţi la moştenire prin reprezentare, de pe urma tatălui lor B. V., decedat la data de 03.02.2007.

Din cuprinsul adeverinţei nr. 5773/09.11.2015,  aflată la fila 16 dosar, se mai reţine şi faptul că în cuprinsul titlului de proprietate ce a fost eliberat de pe urma defunctului s-a strecurat o eroare materială cu privire la numele de familie al reclamantei C. E., în sensul că a fost înscris "C.".

De asemenea, pe baza înscrisurilor aflate la dosar şi a precizării efectuate de reclamanţi, instanţa constată că  masa succesorală rămasă de pe urma defunctului B.Gh. se compune din suprafaţa de teren extravilan de 3 ha şi 2000 mp, conform titlului de proprietate nr. X din 17.07.1997.

Aplicând principiul venirii la moştenire şi prin reprezentare, prin  Încheierea de admitere în principiu de la data de 14 decembrie 2017 instanţa a constatat deschisă succesiunea autorului B. Gh., decedat la 06.02.1965, în com. Scaeşti, Dolj, având ca moştenitori cu vocaţie succesorală pe reclamanţii B. I., B. M., C. E., D. I., în calitate de fii, fiecare cu o cotă de 1/6 din masa succesorală, pe B. I. N., în calitate de nepot, venit la moştenire prin reprezentare, după fiul B. I., decedat la 28.02.2000, cu o cotă de 1/6, pe B. ., B.P., B. I., C. G., B. I. G., în calitate de nepoţi, veniţi la moştenire prin reprezentare, având împreună o cotă de 1/6 din moştenire.

S-a constatat că masa succesorală rămasă de pe urma defunctului B. Gh. se compune din următoarele bunuri: suprafaţa de teren extravilan de 3 ha şi 2000 mp, conform titlului de proprietate nr. 669-59446 din 17.07.1997; s-a dispus ieşirea din indiviziune cu privire la imobilul teren extravilan în suprafaţă de 3 ha şi 2000 mp, conform titlului de proprietate nr. 669-59446 din 17.07.1997, cu atribuirea cotelor arătate: de 1/6 fiecărui reclamant B.I., B. M., C. E., D. I., cota de 1/6 pârâtului B.I.N. şi cota de 1/6, în indiviziune, pârâţilor B.Ş., B. P., B.I., C. G., B. I. G. şi s-a dispus efectuarea unui raport de expertiză judiciară tehnică specialitatea topo, cu următoarele obiective: identificarea terenului prin amplasament, dimensiuni, vecinătăţi, categorie de folosinţă; evaluarea terenului; întocmirea mai multor variante de lotizare, ţinându-se cont inclusiv de cine exercită posesia asupra bunului şi de eventualul acord al părţilor privind modalitatea de alcătuire a loturilor, fiind stabilit onorariu expert topo în cuantum de 800 lei, în sarcina reclamanţilor.

Potrivit art. 984 Cod pr. civ., (1) Dacă părțile nu ajung la o înțelegere sau nu încheie o tranzacție potrivit celor arătate la art. 983, instanța va stabili bunurile supuse împărțelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia și creanțele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii față de alții. Dacă se împarte o moștenire, instanța va mai stabili datoriile transmise prin moștenire, datoriile și creanțele comoștenitorilor față de defunct, precum și sarcinile moștenirii. (2) Instanța va face împărțeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. (1), ea procedează la formarea loturilor și la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă în bani.

 De asemenea, potrivit art. 988 Cod pr. civ., la formarea și atribuirea loturilor, instanța va ține seama, după caz, și de acordul părților, mărimea cotei-părți ce se cuvine fiecăreia din masa bunurilor de împărțit, natura bunurilor, domiciliul și ocupația părților, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărțeala, au făcut construcții sau îmbunătățiri cu acordul celorlalți coproprietari sau altele asemenea.

Prin urmare, faţă de considerentele expuse, instanţa va admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii B. I.,  B. M., C. E. şi D. I.în contradictoriu cu pârâţii B. I. N., B.Ş., B. P., B.I., C. G. şi B. I. G., având ca obiect "partaj".

Va omologa raportul de expertiză întocmit în cauză de expert I. I. în specializarea topografie, raport ce face parte integrantă din prezenta hotărâre. 

Va atribui reclamantului B. I. terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 5300 m.p., situat în T59 P15 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj.

Va atribui reclamantei B.M. terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 1300 m.p., situat în T2 P62 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj şi terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 4000 m.p., situat în T1 P61 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj.

Va atribui reclamantei C.E. terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 4000 m.p., situat în T65 P112 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj şi terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 2000 m.p., situat în T62/3 P63 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj.

Va atribui reclamantei D.I. terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 3200 m.p., situat în T59 P15 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj şi terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 2500 m.p., situat în T4 P150 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj.

Va atribui pârâtului B. I. N. terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 2400 m.p., situat în T2 P62 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj şi terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 2000 m.p., situat în T69/1 P14 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj.

Va atribui pârâşilor B. Ş., B.P., B.I., C. G. şi B.I. G., în indiviziune, terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 1300 m.p., situat în T2 P62 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj şi terenul extravilan arabil cu suprafaţa de 4000 m.p., situat în T63 P31 din com. Scaeşti, sat Valea lui Pătru, jud. Dolj.

Va obliga reclamanta C. E. la plata sumei de 17 lei cu titlu de sultă către reclamantul B. I..

Va obliga reclamanta C. E. la plata sumei de 17 lei cu titlu de sultă către reclamanta B. M..

Va obliga reclamanta C. E. la plata sumei de 282 lei cu titlu de sultă către pârâtul B. I.N.

Va obliga reclamanta C. E.la plata sumei de 17 lei cu titlu de sultă către pârâşii B. Ş., B.P., B. I., C. G. şi B. I.G..

Va obliga reclamanta D. I. la plata sumei de 183 lei cu titlu de sultă către pârâtul B. I. N.

Se va stabili un termen de şase luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri pentru plata sultelor.

Urmează să compenseze cheltuielile de judecată şi să oblige reclamanta C.E. la plata sumei de  376,16 lei  către reclamanţii B. I. şi B. M.,  reclamanta D. I. la plata sumei de  376,16 lei către reclamanţii B. I. şi B.M., pârâtul B.I. N. la plata sumei de  376,16 lei  către reclamanţii B. I. şi B. M., şi pârâții B. Ş., B. P., B. I., C. G. şi B. I. G. la plata sumei de  376,16 lei către reclamanţii B.I. şi B. M., cu titlu de cheltuieli de judecată, sume proporționale cu coletele succesorale ale părților (total cheltuieli: 2257 lei, reprezentând taxă de timbru, taxă notar, onorariu expert, onorariu avocat).