Divizare

Sentinţă civilă **** din 14.11.2018


Cod ECLI:RO:TX:2018:X

R O M Â N I A

TRIBUNALUL X

SECŢIA X

Dosar nr. X

ÎNCHEIERE NR.X

Şedinţa Camerei de Consiliu de la X

Completul constituit din:

PREŞEDINTE X

Grefier  X

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe petenta X  SRL, având ca obiect divizare.

La apelul nominal făcut în şedinţa camerei de consiliu a răspuns petenta prin avocat Bogdan Iancu , cu împuternicire avocaţială  aflată la fila 4 din dosarul registrului comerţului.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei obiectul cauzei, stadiul judecăţii şi modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare, după care:

La interpelarea instanţei, apărătorul petentei arată că taxa judiciară de timbru se află la fila 1 din dosarul registrului comerţului

Tribunalul constată că petenta şi-a îndeplinit obligaţiile reţinute în sarcina sa.

Nemaifiind alte cereri de formulat, probe de administrat sau excepţii de invocat, tribunalul constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul asupra cererii de divizare.

Petenta, prin apărător solicită admiterea cererii astfel cum a fost formulată respectiv: să se constate legalitatea Deciziei asociatului unic nr.3/29.10.2018 , prin care s-a aprobat divizarea petentei; să dispună înregistrarea divizării şi a tuturor efectelor acesteia în registrul comerţului începând cu data prevăzută de art. 249 lit. a din Legea Societăţilor şi publicarea în M.O. al României Partea a IV-a a actelor modificatoare Menţionează că nu solicită cheltuieli de judecată.

Tribunalul declară dezbaterile închise şi reţine cauza în pronunţare.

TRIBUNALUL

Asupra  cererii de divizare, reţine următoarele:

Cu adresa nr. X, O.R.C.T.B a înaintat Tribunalului Bucureşti Secţia a VI a Civilă, cererea de divizare  înregistrată sub nr. X  formulată de către petenta  X SRL  prin care a solicitat instanţei să constate  legalitatea Deciziei asociatului unic al Societății Divizate nr.X prin care s-a aprobat divizarea, care va avea ca rezultat transferul către X SRL o societate cu răspundere limitată care se va înfiinţa ca urmare a procesului de divizare, având sediul social în X, str. X nr.X, sector X, să constate legalitatea actului constitutiv actualizat al societăţii divizate, să dispună înregistrarea în registrul Comerţului a menţiunilor de divizare precum şi a următoarelor modificări, în conformitate cu prevederile proiectului de divizare şi cu decizia asociatului unic al societăţii divizate, astfel:  diminuarea capitalului social al societăţii divizate cu suma de 300 lei de la valoarea de 1000 lei la valoarea de 700 lei şi actualizarea structurii capitalului social în consecinţă: capitalul social este împărţit în 70 de părţi sociale, numerotate de la 1 la 70 inclusiv, cu o valoare de 10 lei fiecare, deţinute în totalitate de asociatul unic Constantinescu Ioana, 1005 aport la capitalul social, procent beneficii şi pierderi 100%, să constate legalitatea actului constitutiv al societăţii beneficiare, înfiinţată în urma divizării parţiale, să dispună înmatricularea în registrul Comerţului, înregistrarea fiscală şi autorizarea funcţionării societăţii X SRL având caracteristicile prevăzute în actul constitutiv; să dispună publicarea actelor modificatoare în Monitorul Oficial al României partea a IV a .

În motivarea cererii s-a arătat că procesul de  divizare parţială s-a desfăşurat în două etape  , astfel: la data de X s-a adoptat decizia asociatului unic al X SRL de aprobare în principiu a divizării parţiale. La data de X s-a publicat proiectul de divizare pe site-ul ONRC, iar pe site-ul aparţinând societăţii X SRL proiectul a fost publicat şi menţinut timp de 30 de zile începând cu data de X.

În a doua etapă s-au îndeplinit următoarele formalităţi: a fost adoptată decizia asociatului unic nr.3/29.10.2018 de aprobare a divizării, a proiectului de divizare astfel cum acesta a fost publicat pe site-ul societăţii şi pe site-ul ONRC şi de realizare efectivă a divizării.

Se mai arată că divizarea nu are ca efect lichidarea societăţii X SRL şi nu are ca efect  transmiterea universală a elementelor de activ şi de pasiv către societatea X SRL, fiind vorba de o divizare parţială în interesul societăţii dar şi a asociatului unic al acesteia, prin care se transmite către societatea beneficiară nou înfiinţată doar activitatea de service auto.

Societatea divizată X SRL desfăşoară două activităţi principale, respectiv comerţ cu ridicata al produselor chimice şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor, scopul divizării fiind acela de a separa gestiunea celor două activităţi care necesită o abordare separată, atât din punctul de vedere al locului de desfăşurare, al autorizaţiilor şi al personalului dar şi din punct de vedere al managementului acestora. Urmare a înfiinţării divizării, activitatea de întreţinere şi repararea autovehiculelor ( service auto) va fi transferată către societatea nou înfiinţată X SRL deţinută de X SRL 33,33% şi asociatul unic al acesteia X 66,64%.

În drept, au fost invocate prevederile art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.  116/2009 pentru instituirea unor măsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului, art. 2501 şi următoarele din Legea Societăţilor nr.31/1990 şi art. 527 şi următoarele din Codul de procedură civilă.

În susţinerea cererii, au fost  anexate următoarele  înscrisuri : cerere de înregistrare X SRL, cerere de înregistrare X SRL, anexă fiscală X SRL, , declaraţie pe proprie răspundere model 2 în temeiul art.15 alin.1 lit Bucureşti din legea 359/2004, decizia asociatului unic nr.X pentru aprobarea proiectului de divizare şi a realizării divizării parţiale şi pentru diminuarea capitalului social al X SRL , actul constitutiv al societăţii divizate, actualizat din data de X, dovada publicării proiectului de divizare pe site-ul societăţii şi pe site-ul ONRC, dovada depunerii proiectului de divizare spre menţionare, proiectul de divizare parţială din X, decizia asociatului unic de aprobare în principiu a divizării nr.X şi de renunţare la expert, declaraţia privind publicarea proiectului de divizare pe site-ul societăţii şi pe site-ul ONRC, situaţiile financiare de divizare la data de X, documentele necesare înmatriculării societăţii beneficiare X SRL după cum urmează: dovada privind disponibilitatea şi rezervarea firmei nr. X, act constitutiv atesta sub nr. X, contract de comodat pentru sediul social şi acte doveditoare proprietate, cerere adresată ANAF în vederea certificatului emis de administraţia financiară competentă care atestă unicitatea sediului social, declaraţie pe proprie răspundere în formă autentică privind respectarea condiţiilor referitoare la sediul social nr.X, declaraţii asociaţi şi administrator din care rezultă că îndeplinesc condiţiile pentru deţinerea acestor calităţi, specimen de semnătură al administratorului, certificat de înregistrare asociat X SRL şi certificat constatator/furnizare informaţii din data de 23.10.2018 pentru asociatul X SRL, CI asociat X, CI împuternicit registrul Comerţului, împuterniciri avocaţiale şi chitanţa nr. X ce atestă achitarea taxei judiciare de timbru.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Fata de cererea formulată, Tribunalul retine ca, potrivit art.4 din OUG nr.116/2009 pentru instituirea unor măsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului,  in cazul divizării, competenţa de verificare a legalităţii hotărârii asupra fuziunii/divizării şi, după caz, a actului constitutiv ori a actului modificator, precum şi competenţa de soluţionare a cererii de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor de fuziune, fuziune transfrontalieră, divizare aparţin instanţei.

Cererea de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor privitoare la fuziune, fuziune transfrontalieră, divizare şi înscrisurile în susţinerea acesteia se depun la oficiul registrului comerţului, care le înaintează, în termen de 3 zile de la primire, instanţei competente.

Prin hotărârea pronunţată, potrivit dispoziţiilor art. 331 - 339 din Codul de procedură civilă, instanţa dispune şi înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor de fuziune, fuziune transfrontalieră, divizare.

Din textul art. 148 din Normele metodologice  privind modul de tinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrărilor si de eliberare a informaţilor aprobate prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr.2594/2008, rezultă că cererea privind înregistrarea divizării va fi însoţită de: a) proiectul de divizare, semnat de reprezentanţii persoanelor juridice implicate, în original; b) dovada depunerii proiectului de divizare la toate ORCT unde sunt înregistrate persoanele juridice implicate; c) dovada publicării proiectului de divizare vizat de judecătorul-delegat; d) dovada numirii experţilor în vederea examinării proiectului de divizare, dacă este cazul; e) declaraţiile societăţilor care îşi încetează existenţa privind modul de stingere a pasivului, în original; f) hotărârile adunărilor generale ale fiecăreia dintre persoanele juridice implicate privind aprobarea divizării, în original; g) hotărârea judecătorească irevocabilă de respingere a opoziţiei, dacă este cazul, în copie legalizată; h) actul constitutiv actualizat al persoanei divizate parţial/beneficiare a unei părţi din patrimoniul persoanei juridice divizate sau actul constitutiv al persoanei/persoanelor juridice rezultate în urma divizării totale, în original; i) situaţia financiară de divizare, în copie certificată de parte; j) certificatele de înregistrare ale persoanelor juridice care îşi încetează existenţa şi anexele la acestea, în original; k) declaraţiile noilor membri ai organelor de conducere şi, după caz, de control, conform art. 69 alin. (1) lit. c), din care rezultă că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi, în original; l) declaraţia-tip pe propria răspundere prevăzută de art. 69 alin. (1) lit. e), după caz, în original; m) dovada autorizaţiilor/avizelor eliberate de autorităţile competente ca o condiţie prealabilă înmatriculării în registrul comerţului, când emiterea unor astfel de autorizaţii/avize este prevăzută de lege, în copie certificată de parte; n) dovada îndeplinirii procedurilor privind operaţiunile de concentrare economică prevăzute de Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, dacă este cazul; o) dovezile privind plata taxelor legale şi timbrul judiciar, în original.

În situaţia în care voinţa părţilor este ca divizarea să îşi producă efectele la o dată ulterioară adoptării hotărârii, încheierea judecătorului delegat va fi menţionată în registrul comerţului, iar fuziunea/divizarea va fi înregistrată la data stabilită de părţi pentru producerea efectelor acesteia.

 Potrivit art. 149 din aceleaşi Norme, odată cu înregistrarea divizării, ORCT procedează, după caz, la a) înmatricularea in registrul comerţului a persoanelor juridice nou constituite; b) înscrierea în registrul comerţului a modificărilor intervenite în situaţia persoanelor juridice care îşi continuă existenţa.

Potrivit dispoziţiilor art.242 alin.2 ind.1 şi alin.2 ind.2 din Legea nr.31/1990 rep., ” (21) În cazul în care deţine o pagină proprie web, societatea poate înlocui publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, prevăzută la alin. (2), cu  publicitatea efectuată prin intermediul propriei pagini web, pe o perioadă continuă de cel puţin o lună înaintea adunării generale extraordinare care urmează să decidă cu privire la fuziune/divizare, perioadă care se încheie nu mai devreme de finalul adunării generale respective.

(22) Societatea care a optat pentru efectuarea publicităţii proiectului de fuziune potrivit alin. (21) trebuie să asigure condiţiile tehnice pentru afişarea continuă şi neîntreruptă şi cu titlu gratuit a documentelor prevăzute de lege pentru întreaga perioadă prevăzută la alin. (21). Societatea are sarcina de a dovedi continuitatea publicităţii şi de a asigura securitatea propriei pagini web şi autenticitatea documentelor afişate”.

Din înscrisurile depuse la dosar. Tribunalul constată că proiectul de divizare parţială  din data de X a Societăţii X  SRL a fost  publicat pe site-ul societății www.carrier-romania.ro și pe situl ONRC www.onrc.ro și având in vedere ca nu s-a înregistrat nici o opoziţie fata de operaţiunea de divizare a fost adoptată decizia asociatului unic nr. X  prin care s-a aprobat divizarea parțială a acestei societăți cu consecinţa înfiinţării a unei noi societăţi.

Constatând că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 238 şi următoarele din Legea nr.31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare privind divizarea şi condiţiile prevăzute art. 5 şi următoarele din lege privind constituirea societăţilor cu răspundere limitată precum şi cerinţele art. 148 din Normele Metodologice privind modul de ţinere a registrelor  comerţului, de efectuare a înregistrărilor şi de eliberare a informaţiilor, adoptată prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr.2594/C/2008 în conformitate cu art.4 din OUG 116/2009 modificată prin Legea nr. 84/2010, tribunalul va admite cererea formulată de petenta X SRL( societatea divizată) .

 Va constata legalitatea Deciziei asociatului unic al Societății Divizate nr. X prin care s-a aprobat divizarea.

Va constata legalitatea Actului Constitutiv al Societății Divizate.

Va dispune înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor privind divizarea, diminuarea capitalului social al Societății divizate cu suma de 300 lei, de la 1000 lei la valoarea de 700 lei, actualizarea structurii capitalului social, care este împărțit în 70 de părți sociale, numerotate de la 1 la 70 inclusiv, cu o valoare de 10 lei fiecare, deținute de asociatul unic Constantinescu Ioana, 100%, aport la capitalul social, procent beneficii și pierderi 100%.

Va autoriza constituirea şi va dispune înmatricularea în registrul comerţului a SC X SRL, ce ia naştere în urma divizării, cu sediul social în X, sector X, strada X nr.X, conform Actului Constitutiv din data de X.

Va constata legalitatea Actului Constitutiv al societății beneficiare SC X SRL.

Va dispune publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a a actelor modificatoare, Decizia asociatului unic al societății X SRL și a dispozitivului prezentei încheieri. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Admite cererea formulată de petenta X SRL (societatea divizată) înmatriculată la registrul Comerţului sub nr. JX/X/X, având CUI RO X, cu sediul social în X.

 Constată legalitatea Deciziei asociatului unic al Societății Divizate nr.X prin care s-a aprobat divizarea.

Constată legalitatea Actului Constitutiv al Societății Divizate.

Dispune înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor privind divizarea, diminuarea capitalului social al Societății divizate cu suma de 300 lei, de la 1000 lei la valoarea de 700 lei, actualizarea structurii capitalului social, care este împărțit în 70 de părți sociale, numerotate de la 1 la 70 inclusiv, cu o valoare de 10 lei fiecare, deținute de asociatul unic Constantinescu Ioana, 100%, aport la capitalul social, procent beneficii și pierderi 100%.

Autorizează constituirea şi dispune înmatricularea în registrul comerţului a SC X SRL, ce ia naştere în urma divizării, cu sediul social în X, sector X, strada X nr.X, conform Actului Constitutiv din data de X.

Constată legalitatea Actului Constitutiv al societății beneficiare SC X SRL.

Dispune publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a a actelor modificatoare, Decizia asociatului unic al societății X SRL și a dispozitivului prezentei încheieri. 

Executorie.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă.

 Pronunţată în şedinţă publică, astăzi X.

PREŞEDINTE GREFIER

Red/dact/jud.X/X/

………… 2018

5ex.