Excepţia lipsei calităţii procesuale active. Excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant.

Sentinţă civilă 5217 din 28.06.2017


7.Excepţia lipsei calităţii procesuale active. Excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant. Excepţia lipsei calităţii de reprezentant (puterii de a reprezenta) se referă la condiţiile de exercitare a acţiunii civile, sancţionând lipsuri ale dreptului la acţiune şi este o excepţie de fond în principal peremptorie, în timp ce excepţia lipsei dovezii de reprezentant este o excepţie de procedură şi în principal dilatorie

La termenul de judecată din data de 12.06.2017, instanţa a invocat din oficiu excepţia lipsei calităţii de reprezentant a numitului FM faţă de AP, în considerarea hotărârii judecătoreşti definitive decizia Curţii de Apel Galaţi nr. 251/R/21.10.2015.

Conform art. 31 alin. 1 din Legea nr.230/2007, preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor. Aşadar, preşedintele asociaţiei de proprietari este reprezentantul legal al acestei persoane juridice.

Împrejurarea că în cererea de chemare în judecată sunt menţionaţi pe lângă preşedinte şi administratorul alături de doi membri ai comitetului executiv, nu este de natură a determina recunoaşterea calităţii de reprezentant a acestora din urmă întrucât această calitate nu este prevăzută de lege în privinţa administratorului persoană fizică care conform art. 34-36 din Legea nr. 230/2007, este un angajat al Asociaţiei, iar comitetul executiv este reprezentat, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 30 din Legea nr. 230/2007, de chiar preşedintele Asociaţiei. Iar dacă calitatea de preşedinte nu se verifică în mod independent în persoana unei anume persoane, în speţă domnul ........, atunci nici acţiunile comitetului executiv reprezentat, în baza legii, de către preşedinte nu sunt eficiente din punct de vedere juridic.

Conform art. 80 alin. 1 C.proc.civ., părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin reprezentant. Reprezentarea poate fi legală, convenţională sau judiciară. Iar conform art. 82 C.proc.civ., când instanţa constată lipsa dovezii calităţii de reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.

Conform art. 151 alin. 4 C.proc.civ. reprezentanţii persoanelor juridice de drept privat vor depune, în copie, un extras din registrul public în care este menţionată împuternicirea lor.

Trebuie distins între lipsa calităţii de reprezentant şi lipsa dovezii calităţii de reprezentant care poate fi remediată în condiţiile art. 82 C.proc.civ.

Excepţia lipsei calităţii de reprezentant (puterii de a reprezenta) se referă la condiţiile de exercitare a acţiunii civile, sancţionând lipsuri ale dreptului la acţiune şi este o excepţie de fond în principal peremptorie, în timp ce excepţia lipsei dovezii de reprezentant este o excepţie de procedură şi în principal dilatorie.

Aşadar, spre deosebire de excepţia lipsei dovezii de reprezentant care poate fi acoperită în condiţiile art. 82 C.proc.civ., lipsa calităţii de reprezentant nu poate fi acoperită prin confirmare dacă legea nu îi conferă reprezentantului această calitate sau părţii această putere pentru confirmare. Astfel cum se va arăta în continuare, numitul ...... nu avea calitatea de reprezentant al AP la data formulării acţiunii – 16.07.2015, iar de cealaltă parte AP nu poate confirma demersul judiciar din partea numitului ..... întrucât acesta nu avea şi nu are calitatea de reprezentant care se revocă şi se atribuie, în baza legii, prin hotărârea Adunării Generale.

Sentinţa civilă nr. 5217 /28.06.2017