Pensie intretinere

Hotărâre 605 din 07.06.2018


Sentinţa civilă Nr. 605

Şedinţa publică de la 07 Iunie 2018

Pe rol judecarea cauzei Minori şi familie privind pe reclamant A C M şi pe pârâtul  B M, având ca obiect pensie întreţinere

La apelul nominal făcut în şedinţa publică lipsesc părţile, reclamanta fiind reprezentată de av. C N, conform împuternicirii avocaţiale de la fila 6 dosar.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care a arătat că pricina se află la primul termen de judecată, părţile fiind legal citate.

În temeiul art. 128 (în conţinutul conferit prin L.P.A) instanţa, procedând la verificarea competenţei sale, constată că ea este competentă general, material şi teritorial, în condiţiile aplicării în cauză a art.  94 C.pr.civ.

Se constată că pârâtul a formulat note scrise prin care a arătat că este de acord cu admiterea cererii.

Instanţa pune în discuţie probatoriul.

Av. .... solicită încuviinţarea probei cu înscrisurile depuse la dosar.

Instanţa încuviinţează probatoriul solcitat.

Nemaifiind cereri de formulat şi probe de administrat, în baza art. 244 C.proc.civ., instanţa constată terminată cercetarea judecătorească.

În baza disp. art. 392 C.proc.civ. declară deschise dezbaterile în fond.

Avocatul reclamantei solicită admiterea cererii, fără cheltuieli de judecată.

În baza art. 394 C.proc.civ. declară închise dezbaterile în fond şi reţine cauza spre soluţionare

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă Instanţa reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sânnicolau Mare la data de ..... reclamanta A C M în contradictoriu cu pârâtul B M a solicitat ca prin hotărârea se va pronunţa să se dispună majorarea pensiei de întreţinere la plata căreia pârâtul a fost obligat pe seama minorului B D V născut la data de 04.06.2007 prin sentinţa civilă nr. ... pronunţată de Judecătoria Sânnicolau Mare în dosarul nr. .... în sensul de a fi obligat pârâtul la plata unei pensii de întreţinere pe seama minorului B D V, de la  1/4 parte din venitul minim pe economie la ¼ din  veniturile nete realizate, începând cu data introducerii acţiunii – 07.02.2008 şi până la majoratul minorului sau noi dispoziţii.

Arată că prin sentinţa civilă nr. ....,definitivă, pronunţată de Judecătoria Sânnicolau Mare în dosarul nr. ...., pârâtul a fost obligat, pe seama minorului B D V născut la data de .... la plata unei contribuţii lunare de întreţinere în cuantum de ¼ din venitul minim pe economie. Dar în prezent ăârâtul realizează venituri din muncă, acestea depăşind venitul minim pe economie. În drept, a invocat art. 531 alin 1 C. Civ.

 Deşi legal citat, pârâtul nu a depus întâmpinare însă la data de 04.06.2018 a depus note scrise în care arată că deoarece nu efectuează nici un fel de activități în țară și nu realizează nici un fel de venit,  nu poate atașa adeverință în acest sens. Actualmente efectuează muncă sezonieră în Austria însă este de acord să plătească pensia alimentară pentru minor potrivit hotărârii ce urmează a fi dată în prezenta cauză.

Analizând actele dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. ....,definitivă, pronunţată de Judecătoria Sânnicolau Mare în dosarul nr. ...., pârâtul a fost obligat, pe seama minorului B D V născut la data de .... la plata unei contribuţii lunare de întreţinere în cuantum de ¼ din venitul minim pe economie.

În conformitate cu art. 403 C.civ., în cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii  lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi

Art. 531 C.civ. prevede că, dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

Art. 516 C.civ. prevede că obligaţia de întreţinere există între rudele în linie dreaptă, iar art. 406 C.civ. prevede că rudenia este în linie dreaptă în cazul descendenţei unei persoane dintr-o altă persoană, şi că părinţii şi copiii sunt rude de gradul întâi.

Potrivit art. 524 C.civ., are dreptul la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sa sau din bunurile sale, iar conform art. 529 al. 1 C.civ., întreţinerea se datorează potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.

În conformitate cu art. 527 C.civ., poate fi obligat la întreţinere numai acela care are mijloace pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace, la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea trebuind a se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora, urmând a fi avute în vedere şi celelalte obligaţii ale sale.

Este fără îndoială că de la momentul la care această contribuţie de întreţinere a fost stabilită şi până în prezent nevoile minorului a crescut, însă în cauza de faţă reclamanta nu a putut proba în mod concret venitul net lunar realizat de pârât.

Pârâtul a depus la dosar concluzii scrise în care recunoaşte că munceşte sezonier în Austria, fiind de acord să plătească pensie alimentară pentru minor. De asemenea şi-a exprimat acordul să plătească conform hotărârii judecătoreşti ce urmează a fi pronunţată.

Cu toate acestea, neputând fi stabilite câştigurile pe care pârâtul le realizează, dar ţinând seama de nevoia minorului, de faptul că pârâtul munceşte sezonier, precum şi de consimţământul său de a achiesa la hotărârea judecătorească ce urmează a se pronunţa, instanţa îl va obliga la plata unei pensii lunare de întreţinere pe seama minorului B D V născut la data de 04.06.2007 în cuantum lunar de 1/4 parte din veniturile nete realizate, sau când nu realizează venituri, din venitul minim net pe economie, începând cu data introducerii acţiunii – 07.02.2008 şi până la majoratul minorului sau noi dispoziţii.

Va lua act că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta A C M CNP ...., domiciliată în com. .... nr. ....,  jud. Timiş, cu domiciliu procedural ales la Cab. Av. ...., cu sediul în ...., str. .... nr. .., jud. Timiş, împotriva pârâtului B M , CNP ...., domiciliat în com. .... nr. ... având ca obiect pensie de întreţinere şi, în consecinţă:

Majorează pensia de întreţinere la plata căreia pârâtul a fost obligat pe seama minorului B D V născut la data de ..., prin sentinţa civilă nr. ... pronunţată de Judecătoria Sânnicolau Mare în dosarul nr. .... în sensul că:

Obligă pârâtul la plata unei pensii de întreţinere pe seama minorului B D V, în cuantum lunar de 1/4 parte din veniturile nete realizate, sau când nu realizează venituri, din venitul minim net pe economie, începând cu data introducerii acţiunii – 07.02.2008 şi până la majoratul minorului sau noi dispoziţii, respingând în rest cererea.

 Fără cheltuieli de judecată

Cu drept de apel în termen de 30 zile de comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sânnicolau Mare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 07.06.201