Deliberând asupra cauzei de fata, instanţa constata următoarele:
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data … pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti sub nr. … , reclamanta A.B. a solicitat, in contradictoriu cu parata B., obligarea acesteia la plata sume de 210,09 lei, reprezentând cheltuieli efectuate pentru a participa la şedinţa de licitaţie din data de … , în dosarul de executare nr. … instrumentat de către BEJA … .
In motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că la data de 14.12.2016 a fost emisă o publicaţie de vânzare de către BEJA … cu privire la vânzarea la licitaţie publică a imobilului situat în oraşul B., , jud. I. , în data de … , ora 13:00, la sediul BEJ.
Reclamanta a solicitat informaţii cu privire la imobil de la OCPI, achitând în acest sens o taxă de 20 lei şi a plătit cauţiunea în cuantum de 11500 lei, prezentându-se la sediul BEJ în data şi la ora stabilite, deplasarea presupunând un cost al benzinei de 190,09 lei. În ziua licitaţiei, creditoarea-pârâtă a solicitat inopinat şi intempestiv suspendarea executării silite, provocându-i reclamantei un prejudiciu material constând în plata costul informaţiilor furnizate de OCPI si costul transportului cu deplasarea la BEJ.
In drept, cererea a fost întemeiata pe prevederile art. 1349, 1357 Cod civ.
În dovedirea acţiunii, reclamantul a depus la dosar înscrisuri ( filele 3-14).
Pârâtul nu a formulat întâmpinare, dar a depus note scrise- fila 35 prin care a învederat ca nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale.
A fost depus dosarul de executare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, conform Publicaţiei de vânzare imobiliară emisă în data de … în dosarul nr. … instrumentat de BEJA … s-a adus la cunoştinţa generală organizarea vânzării a licitaţie publică a imobilului situat în oraşul B., jud. I. , în data de 09.01.2018, ora 13:00, la sediul BEJ, preţul de începere a licitaţiei fiind de 114414 lei.Ca urmare a informării reclamantei cu privire la această licitaţie, reclamanta a consemnat la dispoziţa BEJA suma de 11500 lei cu titlu de cauţiune –fila 123 vol I. La data de 09.01.2018, creditoarea B a solicitat BEJ suspendarea executării silite , în temeiul art. 701 alin.2 NCPC –fila 132 Cod proc.civ., cererea de suspendare fiind comunicată şi reclamantei, în calitate de participant la licitaţia publică. Cu toate acestea, BEJ nu a dispus suspendarea executării, ci a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile referitoare la comunicarea publicaţiei de vânzare pentru termenul de licitaţie din data de 09.01.2018 şi a dispus amânarea licitaţiei la un nou termen - a se vedea procesul –verbal de constatare din data de 09.01.2018- fila 104.
Faţă de acestea aspecte, instanţa reţine că, deşi creditoarea-pârâtă a solicitat suspendarea executării, în realitate, licitaţia publică a fost amânată ca urmare a unui viciu de procedură; astfel încât, motivele invocate de către reclamantă referitoare la răspunderea delictuală a pârâtei, constând în abuzul de drept referitor la posibilitatea de a cere suspendarea execuării silite sunt netemeinice. Aceasta întrucât cererea creditoarei nu a produs nici un efect, nefiind soluţionată în vreun fel de către BEJ. Prin urmare, nu există legătură de cauzalitate între o eventuală cerere abuzivă de suspendare a executării şi prejudiciul suferit de către reclamantă, legătură de cauzalitate prevăzută de art. 1357 alin.1 Cod civil : „ cel ce cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie , este obligat să îl repare”.
Pentru cele reţinute mai sus, instanţa va respinge acţiunea, ca neîntemeiată.
Având în vedere culpa procesuală a reclamantei, instanţa va respinge şi cererea de acordare a cheltuielilor de judecată , ca neîntemeiată, faţă de dispoziţiile art. 453 Cod proc.civ.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Respinge actiunea privind pe reclamanta … , cu domiciliul ales în sector 4, Bucureşti, … şi pe pârâta …, cu sediul procesual ales la … , cu sediul în Bucureşti, … sector 1, ca neintemeiata.
Cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, … .
Judecătoria Sectorul 1 București
pretenții – avariere autoturism din cauza unei gropi aflate pe carosabil; lipsă calitate procesuală pasivă - strada pe care se afla groapa nu era administrată de pârâți
Curtea de Apel Brașov
Procedura insolvenţei. Contestaţii la creanţă. Obligaţia creditorilor de a determina creanţa sub toate aspectele în cadrul termenului imperativ prevăzut de art. 64 alin. 1 din Legea nr. 85/2006.
Curtea de Apel Craiova
Drept fiscal . Refuz drept de deducere TVA aferent unei tranzacţii intracomunitare pentru neregului formale în documentele justificative ale utilizării în folosul activităţii impozabile. Nelegalitate .Încălcarea principiului proporţionalităţi
Judecătoria Sectorul 1 București
Pârâta la data întocmirii înscrisurilor locuia la adresă din şi folosea energia electrică fără contorizare, printr-o improvizaţie, fără a se înregistra consumul de energie electrică cu aparat de măsură contor. Legătura de cauzalitate faţă de împrejurările
Curtea de Apel Brașov
TVA achitat de comisionul vamal. Organul fiscal nu poate ignora raporturile juridice născute în baza contractului de comision între importator şi comisionarul vamal, ce i-a fost adus la cunoştinţă cu ocazia întocmirii RIF.