Minori si familie

Sentinţă civilă 48 din 21.01.2019


Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2019:001.000048

Dosar nr. X

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BÂRLAD

JUDB

Sentinţa civilăNr. 48/2019

Şedinţa publică de la 21 Ianuarie 2019

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 06 septembrie2018sub nr. de dosar XX X a solicitat ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună punerea sub interdicţie a numiteiX X X, CNP X, născută la data de 04.07.2000 în municipiul Bârlad,strada X, nr.X, bl.X, sc.X, et.X, ap.X,jud. Vaslui şi numirea ei în calitate de tutore.

În motivarea cererii, a arătat căa fost căsătorităcu numitul X X, iar din relaţia lor de căsătorie au rezultat doi copii, respectiv X X X şi X Iuia X.

Susţine că, în data de 25.05.2015,petenta a divorţat de numitul X X, iar prin sentinţa civilă nr.1330/2015 pronunţată în dosarul cu numărul X, s-a dispus ca autoritatea părintească fată de X X X, să fie exercitată în comun, de ambii părinţi şi s-a stabilit locuinţa acesteiala mamă.

A mai arătat că, dela momentul divorţului şi până în prezent, de îngrijirea fiicei X X X, s-a ocupat doar petenta, iar tatăl, X X nu şi-a exercitat îndatoririle de părinte acesta fiind mereu plecat din ţară şi char daca era în România, acesta n afost să-şi viziteze fiica.

De asemenea, a arătat că fiica sa, X X-X, este bolnavă fiind încadrată în gardul grav de handicap, cu asistent personal, avândnevoie de îngrijire specială.

În drept, petenta a invocat prevederile art. 168, 170 Cod civil art.396 şi următ. Cod procedură civilă.

În dovedirea cererii, petenta a depus la dosar, în copie: acte de stare civilă;Sentinţa civilă nr.1330/2015 pronunţată în dosarul cu numărul X al Judecătoriei Bârlad;, un set de acte medicale,Certificat de încadrare în grad de handicap nr. 34745/03.7.2018 ( f.28).

Prin Dispoziţia nr. 2062/2018oraşul Bârlad, prin Primar a instituit curatela în condiţiile art. 229 alin 3 2 din Legea nr. 60/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009, privind Codul Civil, asupra numitei X X X, cu domiciliul în municipiul Bârlad, jud. Vaslui şi a numit curator specialîn persoana doamnei X X, fiica lui X şi X, născută la data de 15.02.1972, cu domiciliul în Bârlad, strada X, nr.X, bl.X, sc.X, judeţul Vaslui,să o reprezinte în procesul ce are ca obiect punere sub interdicţie.

Pentru soluţionarea cererii de punere sub interdicţie, s-a dispus citarea petentei X X şi a numiteiX X X.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a efectuat în cauză cercetări potrivit art. 937 alin 2 C. proc. civ. depunând la data de 18.12.2018 actele de procedura efectuate şi Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică privind pe numitaX X X.

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, se reţin următoarele:

Potrivit Certificatului de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap nr. 34745 din 03.07.2018 emis de Comisia de evaluare a persoanelor adule cu handicap, X X X,este persoanăîncadrată în gardulgrav de handicap cu asistent personal.

Conform art. 168 din Codul civil, soluţionarea cererii de punere sub interdicţie judecătorească se face potrivit dispoziţiilor din Codul de procedură civilă.

Astfel, în cadrul procedurii speciale de punere sub interdicţie judecătorească, articolul 938 alin.2 din Codul de procedură civilă (Legea nr. 134/2010) prevede c㠄Procurorul, direct sau prin organele poliţiei, va efectua cercetările necesare, va lua avizul unei comisii de medici specialişti, iar dacă cel a cărui punere sub interdicţie judecătorească este cerută se găseşte internat într-o unitate sanitară, va lua şi avizul acesteia”.

În condiţiile prevederilor art. 937 alin.2 Cod.proc.civilă, la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad a fost efectuată o expertiză medico-legală psihiatrică asupra numita X X X.

Astfel, prin raportul de expertiză medico-legală psihiatrică (adulţi) nr. 107/PA din 26.09.2018, întocmit de Serviciul Medico-Legal Judeţean Vaslui, s-a reţinut cănumita X X X, prezintă deficienţă mentală moderată, pe fond de encefalopatie cronică infantilă cu tetrapareză spastică.

Capacitatea psihică a acesteia, fiind reprezentată de ansamblu de însuşiri psihice de ordin cognitiv, intelectiv, caracterial şi afectivo-voluţional nu este suficientă pentru a-i putea asigura performanţa în desfăşurarea unor activităţi şi pentru a şi le organiza motivat. Nu are capacitate psihică suficientă pentru a realiza dimensiunile faptelor sale, reprezintă o incapacitate de înţelegere a situaţiilor, a circumstanţelor de viaţă, a elaborării anticipative a unui plan de acţiune, este practic lipsită de capacitatea de reflectare critică şi este disponibilă prin sugestibilitate crescută ca o consecinţă a defectului de voinţă si a absenţei maturizării eului. S-a apreciat ca aceasta nu are capacitatea psihică suficientă pentru a-şi exercita drepturile şi pentru a-şi asuma obligaţiile sau de a încheia acte juridice . S-a concluzionat că nu are discernământ critic asupra faptelor sale.

În aceste condiţii, s-a recomandat instituirea tutelei ca măsură de ocrotire a unei persoane incapabile prin suferinţa mintală.

Articolul 164 alin.1 din Codul civil prevede c㠄Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori a debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească”.

Faţă de situaţia de fapt prezentată, reţinând că prin expertiza medico-legală psihiatrică s-a recomandat punerea sub interdicţie a numiteiX X X,cererea formulată de petenta X X pentru punerea sub interdicţie a susnumitei este apreciată ca întemeiată, urmând să fie admisă.

Prin referatul de anchetă psihosocială nr. 3900/26.04.2017 întocmit de Direcţia de asistenţă socială din cadrul Consiliului Local Municipal Bârlad,s-a reţinut căX X X locuieşte la doamna X X, care are calitatea de mamă, dar şi de asistent personal al acesteia. Doamna X X este născută la datade15.02.1972este asistent personal pentru fiica sa, X X X şi realizează un venit net lunar în sumă de 1299 lei.

X X X, este fiica petentei,este născută la data de 04.07.2000, este fiica petentei şi este diagnosticată cu tetrapareză spastică cu deficit neuromotor sever, retard mintal, are certificat de handicap grav cu asistent personal şi primeşte indemnizaţie de handicap în sumă de 50 lei.

Locuiesc într-un imobil apartament, proprietatea doamnei X X şi X X, părintii intimatei, compus din două camere şi dependinţe, corespunzător mobilat, dotat cu toate utilităţile, este curat întreţinut şi oferă condiţii bune de locuit.

X X X, nu are discernământul acţiunilor şi hotărârilor personale, impunându-se protecţie, supraveghere şi ajutor, fiind bine îngrijită de mama sa, X X.

În consecinţă, se va dispune punerea sub interdicţie a intimatei X X X, CNP X născută la data de 04.07.2000, domiciliată în municipiul Bârlad, strada X, nr.X, bl.X, sc.X, et.3, ap.20, judeţul Vaslui.

Conform art. 169 alin.1 din Codul civil „Interdicţia îşi produce efectele de la data când hotărârea judecătorească a rămas definitivă”.

Potrivit art. 170 din Codul civil, prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească, dispoziţiile art. 114-120 din acelaşi cod fiind aplicabile.

Audiată în instanţă, petenta X X şi-aexprimat acordul de a fi numită tutore pentru X X X.

În condiţiile arătate, având în vedere relaţiile de rudenie dintre petentă şi numitaX X X, împrejurarea că acestea locuiesc împreună, în temeiul art. 118 din Codul civil, instanţa va desemna ca tutore pentru numitaX X X pe petenta X X.

Domiciliul persoanei ocrotite X X X va fi stabilită la domiciliul petentei, în casa familiei acesteiasituată în sat municipiul Bârlad, strada X, nr.X, bl.X, sc.X, et.X, ap.20, judeţul Vaslui.

Conform art. 123 alin.1 din Codul civil, petenta X X va îndeplini în mod gratuit sarcina tutelei.

Se vor pune în vedere persoanei desemnată tutore, X X, prevederile art. 133, art. 142, art. 143, art. 144, art. 147 şi art. 174 alin.1 din Codul civil, referitoare la următoarele aspecte:

- tutela se exercită numai în interesul persoanei ocrotite, atât în ceea ce priveşte persoana, cât şi bunurile acesteia;

- tutorele are îndatorirea de a administra cu bună-credinţă bunurile persoanei ocrotite;

- tutorele are îndatorirea de a reprezenta persoana ocrotită în actele juridice;

- tutorele nu poate, în numele persoanei ocrotite, să facă donaţii şi nici să garanteze obligaţia altuia;

- tutorele nu poate, fără autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor persoanei ocrotite, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acesteia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare;

- tutorele este dator să îngrijească de persoana pusă sub interdicţie, spre a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă.

În aplicarea art. 152 alin. 2 Cod civil, seva pune în vedere tutorelui să prezinte Autorităţii tutelare din cadrul Primărieimunicipiului Bârlad, jud. Vaslui, la intervale de câte un an, o dare de seamă despre modul cum şi-a exercitat atribuţiile dispuse de instanţă.

Conform art. 119 alin.4 din Codul civil, prezenta sentinţă se va comunica în scris tutorelui.

Conform alineatului 5 al aceluiaşi articol, drepturile şi îndatoririle tutorelui X X vor începe de la data comunicării prezentei sentinţe.

În temeiul art. 941 alin.1 lit. a, b, c. din Codul de procedură civilă, după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe dispozitivul sentinţei va fi comunicat Serviciului de stare civilă al Primăriei mun. Vaslui, jud. Vaslui, unde este înregistrată naşterea numiteiX X X pentru a se face menţiune pe marginea actului de naştere, Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bârlad, pentru notarea în cartea funciară, Serviciului sanitar competent pentru a institui asupra persoanei puse sub interdicţie, o supraveghere permanentă, potrivit legii.

Cererea este scutită de plata taxei de timbru.

Red. / Tehnored E.G./06.02.2019

V.A../4 ex./ 06.02.2019

1

Domenii speta