Litigii cu profesioniştii. Aspecte de drept procesual. Competenţa de soluţionare a apelului într-o cauză având ca obiect contestaţie la executare.

Decizie 101 din 18.07.2018


Litigii cu profesioniştii. Aspecte de drept procesual. Competenţa de soluţionare a apelului într-o cauză având ca obiect contestaţie la executare.

Decizia 18/2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în recurs în interesul legii.

Pentru determinarea competenţei de soluţionare a apelului într-o cauză având ca obiect contestaţie la executare nu are relevanţă calitatea de profesionişti a părţilor (sau cel puţin a uneia dintre părţi), ci natura şi obiectul litigiului.

(Secţia a V-a civilă, sentinţa civilă nr. 101 din 18 iulie 2018)

Prin cererea înregistrată la data de 18.10.2016 pe rolul Judecătoriei Sector 5 Bucureşti contestatoarea C.M. în contradictoriu cu intimata P. SARL a solicitat instanţei, pe calea contestaţiei la executare, anularea executării sale silite şi tuturor actelor de executare silită din dosarul de executare nr. X.

Prin sentinţa nr.2854/2017 judecătoria respins ca neîntemeiată contestaţia.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel contestatoarea.

Prin încheierea din 12.01.2018 Secţia a IV-a a Tribunalului Bucureşti a declinat competenţa funcţională către Secţia a VI-a a Tribunalului Bucureşti reţinând că atunci când contestaţia la executare sau la titlu vizează un titlu din materia comercială, calea de atac se îndreaptă la secţia comercială.

Prin încheierea din 27.06.2018 Secţia a VI-a a Tribunalului Bucureşti şi-a declinat competenţa funcţională către Secţia a IV-a a Tribunalului Bucureşti reţinând că se pun în discuţie norme de executare silită, nu se invocă existenţa unor clauze abuzive.

Analizând actele şi lucrările dosarului Curtea de Apel Bucureşti, instanţă competentă să regleze conflictul de competenţă de faţă, reţine următoarele:

Indiferent de titulatura dată acestei situaţii prevăzute de art. 136 C.pr.civ. şi în lipsa unei denumiri date de lege (competență funcţională sau competenţă material procesuală), este vădit că soluţia trebuie raportată la decizia nr. 18/2016 (recurs în interesul legii) care vorbeşte de stabilirea competenţei între secţiile/instanţele specializate şi cele nespecializate (în materie civilă), iar nu la decizia din 2007 invocată de Secţia a IV-a a Tribunalului (decizie ce oricum se referea la o altă discuţie). Concluzia clară care se desprinde din această decizie din 2016 este aceea că nu este relevantă calitatea de profesionist a părţilor (sau cel puţin a uneia din părţi) pentru determinarea competenţei în speţa de faţă, ci natura şi obiectul litigiului. Privind litigiul de faţă prin prisma procedurii urmate (calea contestaţiei la executare) se observă că natura litigiului apare, ca principiu, a fi una ce nu pune în discuţie specificul litigiilor dintre profesionişti. Faptul că suma ce se doreşte a fi executată trebuie determinată prin raportare la un contract în care una din părţi este un profesionist nu schimbă natura litigiului pentru că realizarea unor calcule este o operaţiune matematică ce nu are specificităţi pentru profesionişti. Interpretarea clauzelor contractuale, atât cât este necesar pentru a se realiza calculele sau a se stabili corectitudinea comportamentului părţii care beneficiază de caracterul executoriu al contractului (comportament legat de executarea contractului), nu poate fi nici ea o etichetă care să demonstreze necesitatea unei competenţe judecătoreşti specializate. În plus, în motivele de apel se invocă şi chestiuni procedurale de executare silită, motiv pentru care apare cu atât mai clar natura civilă a cauzei (nu comercială). Există şi un motiv de apel prin care se critică modul în care prima instanţă a stabilit cadrul procesual (cu excluderea discuţiilor despre existenţa unor clauze abuzive). Se observă că discuţia declanşată de acest motiv de apel nu poartă direct asupra existenţei unor clauze abuzive, ci asupra modului în care a fost reţinut şi soluţionat cadrul procesual de către prima instanţă [interpretarea şi aplicarea art. 713 alin. (2) C.pr.civ.].