Trimitere spre rejudecare. Nesoluționare acţiune civilă

Decizie 969 din 02.10.2018


Din actele dosarului rezultă că persoana vătămată s-a constituit parte civilă încă din faza de urmărire penală, cu suma de 4600 lei cu titlu de daune materiale şi cu suma de 5000 lei cu titlu de daune morale.

Prin urmare, în mod greșit a reținut prima instanță că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă și, implicit, nu a dispus nici o soluţie, de admitere ori de respingere a pretenţiilor persoanei vătămate şi nici nu a disjuns soluţionarea laturii civile

Decizia penală nr. 969/A/02.10.2018 a Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa penală nr.44/26.04.2018 a Judecătoriei Liești a fost condamnat inculpatul  ... la 6  (şase) luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de  lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 alin.2  Cp cu aplicarea disp. art. 396 alin.10 Cpp.

Conform disp. art. 91 alin.1 Cp şi ale art. 92 Cp s-a suspendat executarea pedepsei sub supraveghere pe durata de 2 (doi) ani.

Conform disp. art. 93 din Codul penal, s-a dispus ca, pe durata termenului de supraveghere, condamnatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) Să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Galaţi, la datele fixate de acesta;

b) Să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) Să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) Să comunice schimbarea locului de muncă;

e) Să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform disp. art. 93 alin.2 lit d din Codul penal s-a impus inculpatului obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, fără acordul instanţei.

Conform disp. art. 93 alin.3 din codul penal, s-a dispus ca, pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria ..., jud. ...

 Conform disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 Cod civil s-a luat act că persoana vătămată ... nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Conform disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 Cod civil a fost obligat inculpatul să plătească părţii civile ...  cu titlu de  despăgubiri, 2979,53 lei.

Conform disp. art. 274 Cpp a fost obligat inculpatul să plătească statului cu titlu de cheltuieli judiciare, 120 lei.

În motivarea hotărârii s-a arătat că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Liești nr. 1012/P/2016 din 25.09.2017 a fost trimis în judecată inculpatul ... pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe prev. de art. 193 alin.2 C.p.

S-a reținut că inculpatul ... şi persoana vătămată ... locuiesc în com. ..., jud. ..., sunt rude prin alianţă şi au suprafeţe de teren extravilan învecinate.

In fapt, la data de 22.VII.2016, organele de poliţie au fost sesizate telefonic despre faptul că persoana vătămată ... a fost lovit cu pumnii şi picioarele de către numitul ..., în câmp, în extravilanul localităţii de domiciliu, sesizarea fiind înregistrată sub nr.1012/P/2016.

La data de 17.VIII.2016, persoana vătămată a formulat plângere prealabilă împotriva numitului ..., „care este nepot de-al meu”, sesizând aceeaşi faptă şi anexând certificatul medico-legal nr..../A2-D/2016, din care rezultă că a prezentat leziuni care au necesitat 14 – 16 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, plângerea fiind înregistrată sub nr.1112/P/2016, iar prin ordonanţa din 11.XI.2016 s-a dispus reunirea celor două cauze.

Din probele administrate în cauză a rezultat următoarea situaţie de fapt:

La data de 22.VII.2016, în jurul orei 19,00, persoana vătămată ... se afla în câmp, la terenul pe care are amplasat un adăpost de animale, timp în care, la locul faptei a venit, cu o căruţă,  şi inculpatul ..., însoţit de mama sa, ... 

Motivat de faptul că animalele aparţinând persoanei vătămate au păşunat pe cultura de lucernă aparţinând inculpatului, acesta din urmă a lovit persoana vătămată cu pumnii şi picioarele.

În urma sesizării telefonice la SNAU 112, persoana vătămată a fost preluată cu ambulanţa şi prezentată la UPU – ..., unde a fost internată în secţia neurochirurgie, în perioada 23.VII.2016 – 01.VIII.2016, cu diagnosticul de politraumatism cu traumatism cranio-facial minor, contuzii cerebrale hemoragice multiple, contuzie toraco-abdominală, contuzie glob ocular drept şi fractura oaselor proprii nazale.

Din certificatul medico-legal nr.../A2-D/2016 rezultă că persoana vătămată ... a prezentat leziuni care au putut fi produse prin loviri cu corpuri sau mijloace contondente şi pot data din 22.VII.2016, leziuni care necesită 14 – 16 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Cu adresa nr.16760/2017, ... s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.979,53 lei – reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de internarea persoanei vătămate ...

În declaraţiile sale, persoana vătămată ... a precizat că la data de 22.VII.2016 a fost lovit de nepotul său – inculpatul ... motivat de faptul că ar fi păşunat pe lucerna lui cu 5 miei, loviturile cauzându-i leziuni care au necesitat internarea în spital şi îngrijiri medicale pentru vindecare.

Inculpatul ... a recunoscut fapta ce i se reţine în sarcină, precizând că a lovit persoana vătămată ... – unchiul său – cu pumnii, motivat de faptul că a lăsat viţei şi ovine nesupravegheate, care au păşunat pe cultura sa de lucernă, iar în momentul în care i-a solicitat explicaţii, acesta i-a adresat injurii, moment în care şi-a „pierdut cumpătul” şi a acţionat violent asupra acestuia.

Din declaraţia martorei ..., mama inculpatului ... rezultă că la data de 22.VII.2016 îl însoţea pe acesta la cultura de lucernă, unde erau animalele persoanei vătămate ..., între inculpat şi persoana vătămată „s-a iscat o ceartă”, iar pentru că persoana vătămată adresa injurii inculpatului, acesta „a început să-l lovească cu pumnii în zona capului şi a corpului”.

La locul faptei nu au fost prezente alte persoane, iar din declaraţia martorului ... rezultă că a aflat de la inculpatul ... că în ziua respectivă ar fi găsit animale aparţinând persoanei vătămate ..., care păşunau pe lucerna deja cosită, motiv pentru care „i-a dat mai mulţi pumni în zona capului şi a corpului, lăsându-l la bordeiul unde îşi are lucerna”.

S-a arătat că situaţia de fapt expusă mai sus se dovedeşte cu următoarele mijloace de probă: procese verbal de sesizare din oficiu şi de intervenţie la eveniment, plângerea prealabilă şi declaraţiile persoanei vătămate ..., certificatul medico-legal nr.1025/A2-D/2016 şi copii după acte medicale depuse de persoana vătămată, adresa nr.16760/2017 a ... şi decontul de cheltuieli, declaraţiile de suspect şi inculpat, declaraţiile martorilor ... şi ... şi copii acte stare civilă părţi.

S-a reținut că, în drept, fapta inculpatului ..., care la data de 22.VII.2016 a lovit cu pumnii şi picioarele persoana vătămată ..., cauzându-i leziuni care au necesitat 14 – 16 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art.193 alin.2 Cod penal.

Inculpatul este în vârstă de 35 ani, nu este cunoscut cu antecedente penale, dar anterior a fost sancţionat administrativ pentru fapte penale de alt gen, iar în cursul urmăririi penale, după aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect şi a celei de inculpat, a recunoscut săvârşirea infracţiunii ce i se reţine în sarcină.

S-a precizat că aspectele menţionate mai sus vor fi avute în vedere de instanţa de judecată cu ocazia individualizării pedepsei pe care o va aplica inculpatului.

S-a menționat că persoana vătămată ... a formulat plângere prealabilă în termen legal, solicită în mod expres trimiterea în judecată a inculpatului, iar pe parcursul urmăririi penale nu s-a constituit parte civilă în cauză.

... s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.979,53 lei – cheltuieli de spitalizare acordate persoanei vătămate ...

Față de circumstanțele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut fapta și o regretă, în raport de prevederile art. 74 Cp, s-a apreciat că reinserția socială a acestuia se poate realiza prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea a cărei executare va fi suspendată conform disp. art. 91 alin. 1 și art. 92 urmând a se reține în cauză prevederile art. 396 alin.10 Cpp, cu măsurile de supraveghere prevăzute de art. 93 literele a, b, c, d, e, din Codul penal și obligațiile prev. de art. 93 alin.2 lit.d și alin.3 Cod penal.

S-a menționat că, în conformitate cu disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 C.civ. se va lua act că persoana vătămată ... nu s-a constituit parte civilă în cauză.

S-a precizat că, în baza disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 Cod civ. inculpatul va fi obligat să plătească părții civile ... cu titlu de despăgubiri 2979,59 lei.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel persoana vătămată ... arătând că instanţa de fond nu s-a pronunţat asupra acţiunii sale civile și că nu a fost legal citat, solicitând trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanță doar pe latură civilă.

Apelul este fondat.

Examinând  cauza prin prisma motivelor de apel cât şi din oficiu sub toate aspectele de fapt şi de  drept, conform art. 417 al .2 C.pr.pen., Curtea  constată că hotărârea apelată este nelegală cu privire la latura civilă.

Astfel, din actele dosarului rezultă că persoana vătămată s-a constituit parte civilă încă din faza de urmărire penală, cu suma de 4600 lei cu titlu de daune materiale şi cu suma de 5000 lei cu titlu de daune morale.

Prin urmare, în mod greșit a reținut prima instanță că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă și, implicit, nu a dispus nici o soluţie, de admitere ori de respingere a pretenţiilor persoanei vătămate şi nici nu a disjuns soluţionarea laturii civile.

Prin aceasta s-au încălcat dispoziţiile art.397 alin.1 Cod procedură penală, care prevăd că instanţa se pronunţă prin aceeaşi hotărâre şi asupra acţiunii civile.

Potrivit art.421 pct.2 lit.b Cod procedură penală, atunci când instanţa nu s-a pronunţat asupra acţiunii civile se dispune rejudecarea de către instanţa de fond.

Cu privire la motivul privind citarea nelegală, se constată că persoana vătămată a fost citată la adresa indicată de avocatul ales din faza urmării penale, respectiv în ..., str. ... nr..., bl..., et..., ap...

Faţă de cele arătate, în baza disp. art.  421  pct.2 lit.b Cod procedură penală, s-a admis apelul declarat de persoana vătămată, s-a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată şi s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă, doar cu privire la acţiunea civilă exercitată de  persoana vătămată ...