Cheltuieli de judecată. Acordarea acestora la cerere, în conformitate cu prevederile art. 453 alin. 1 Cod procedură civilă, până la închiderea dezbaterilor. Cererea de acordare a acestora direct în apel nu poate fi primită.

Sentinţă civilă 404/AP din 20.03.2018


Prin DECIZIA CIVILĂ NR. 404/AP de la data de 20.03.2018  a Tribunalului Braşov a fost admis apelul declarat de apelanta D G-D împotriva sentinţei civile 6634/22.06.2917 a Judecătoriei B, pe care o schimbat-o în parte în sensul că l-a obligat pe pârâtul D I C la plata către reclamantă a sumei de 1500 lei în loc de 500 lei, cu titlu de onorariu de avocat în dosarul 4356/197/2016 al Tribunalului P. S-a păstrat soluţia de respingere a celorlalte pretenţii şi s-a respins cererea apelantei de obligare a intimatului DIC la plata sumei de 113,5 lei reprezentând taxă judiciară de timbru achitată în faţa instanţei de fond.

Pentru a pronunţa această soluţie, Tribunalul Braşov a reţinut că suma de 1550 lei solicitată de apelanta reclamantă de la intimatul pârât în prezenta cauză este reprezentată de cheltuielile de judecată din dosarul 4356/197/2016 al Judecătoriei P şi Tribunalului P, în care a fost soluţionat litigiul care a avut ca obiect stabilire program de vizitare minor.

Suma solicitată este compusă din 1500 lei onorariu de avocat şi suma de 50 lei taxă judiciară de timbru.

Din Decizia civilă 1151/2016 a Tribunalului P rezultă că apelanta din prezenta cauză, apelantă pârâtă în litigiul anterior, a solicitat admiterea în parte a acţiunii formulate de tatăl copilului, în sensul de a i se permite acestuia să aibă legături personale cu minorul numai în prezenţa sa sau a unui membru al familiei sale, iar instanţa a încuviinţat ca D I să aibă legături personale cu minorul în fiecare săptămână, vineri între orele 16,00 – 19,00, la domiciliul pârâtei D G D şi numai în prezenta acesteia.

Deşi pretenţiile reclamantului D I, intimat pârât în prezenta cauză, au fost admise în parte, programul de vizitare a fost stabilit în condiţiile solicitate de pârâta D G D, apelantă reclamantă în prezentul litigiu.

În considerarea prevederilor art. 453 Cod procedură civilă, instanţa conchide că apelanta reclamantă este îndreptăţită la acordarea cheltuielilor de judecată reprezentate de onorariul de avocat, în totalitate, astfel că pârâtul va fi obligat să plătească reclamantei suma de 1500 lei în loc de 500 lei.

Taxa judiciară de timbru în cuantum de 50 lei, solicitată de reclamantă, în mod corect a fost respinsă de instanţa de fond, înscrisul depus de reclamantă în susţinerea acestei pretenţii fiind ilizibil, iar în apel nu s-a depus la dosar o copie lizibilă.

În dosarul de fond, reclamanta a achitat taxă judiciară de timbru în cuantum de 113,5 lei, însă în faţa instanţei de fond aceasta nu a solicitat acordarea cheltuielilor de judecată.

Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, în conformitate cu prevederile art. 453 alin. 1 Cod procedură civilă, până la închiderea dezbaterilor, astfel că cererea de acordare a acestora direct în apel nu poate fi primită.

Cheltuielile de judecată în apel nu au fost solicitate.