Lovire

Sentinţă penală - din 16.11.2017


Pe rol fiind pronunţarea cauzei penale privind pe inculpatul T.R. C.domiciliat în satul / judeţul Vaslui, CNP: cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 al. 2 Cod penal

 La apelul nominal făcut la pronunţare lipsă fiind părţile.

Procedura legal îndeplinită.

Dezbaterile în prezenta cauză au avut loc în şedinţa publică din 03.11.2017, fiind consemnate în încheierea din acea zi ce face parte  integrantă din prezenta, când din lipsă de timp pentru deliberare, instanţa a amânat pronunţarea pentru termenul de astăzi.

Deliberând, instanţa dă prezenta hotărâre :

 

I N S T A N Ţ A

Asupra acţiunii penale de faţă: 

Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi la data de 31.07.2017 în dosarul nr. s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului T.R.C. cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de art.193 alin.2 Cod penal.

Prin actul de sesizare a instanţei s-au reținut următoarele:

Persoana vătămată I.V.D. are vârsta de 27 de ani şi locuieşte în satul Deleni, com. Hoceni. În seara zilei de 23.06.2017, în jurul orelor 21,00, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpatul T.R.C. şi cu martorii C.G.,A.V.,B.N.. La un moment dat, persoana vătămată a luat-o în braţe pe martora C.G., iar reacţia acesteia din urmă a fost de a o muşca de mână. După acest incident, persoana vătămată a plecat la locuinţa sa.

La scurt de timp, persoana vătămată s-a deplasat spre locuinţa unui prieten. Când a ajuns în staţia de autobuz Deleni, s-a întâlnit din nou cu inculpatul şi cu cei trei martori. Persoana vătămată i-a reproşat martorei C.G. că a muşcat-o, moment în care a intervenit inculpatul şi a împins-o. Persoana vătămată a căzut pe scările din apropiere, lovindu-se la mâna stângă şi la cap. În momentul în care s-a ridicat, inculpatul i-a aplicat lovituri cu pumnii în zona feţei.

În ziua de 26.06.2017, persoana vătămată a sesizat organele de poliţie, ocazie cu care acestea au constatat că prezenta leziuni la nivelul feţei şi la mâna stângă, aşa cum rezultă din fotografiile depuse la dosar.

Din certificatul medico-legal nr.352/27.06.2017 rezultă că persoana vătămată a prezentat leziuni traumatice de tipul fracturii de piramidă nazală cu minimă deplasare, tumefacţiei, excoriaţiei şi echimozei, ce s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente, cu şi de obiecte contondente, pentru care a necesitat 12-13 zile de îngrijiri medicale.

În timpul cercetărilor inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând şi regretând fapta săvârşită.

Martorii B.G., A.V., BN. au perceput în mod direct conflictul şi au declarat că, pe fondul unui incident petrecut în seara respectivă, inculpatul a împins persoana vătămată, care în cădere s-a lovit, după care i-a aplicat lovituri cu pumnul în zona feţei.

În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: plângerea persoanei vătămate, declaraţia persoanei vătămate, declaraţiile inculpatului, declaraţiile martorilor, copie de pe certificatul medico-legal nr. 352/27.06.2017, planşa foto.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Huşi la data de 02.08.2017  sub nr. 2128/244/2017.

Prin încheierea de şedinţă din camera de consiliu din data de 06.09.2017, rămasă definitivă prin necontestare, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.

La primul termen de judecată cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus începerea judecăţii, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. 10 C. pr. pen., iar în urma răspunsului afirmativ al acestuia, a procedat la audierea sa. 

La același termen, persoana vătămată I.V.D. s-a constituit parte civilă împotriva inculpatului cu suma de 1000 de lei, cu titlu de daune materiale și morale.

Fiind audiat de instanță, inculpatul a precizat că recunoaște prejudiciul și este de acord să achite persoanei vătămate suma solicitată cu titlu de daune materiale și morale.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt: 

 La data de 23.06.2017, în jurul orei 21,00, persoana vătămată I.V.D.s-a întâlnit pe drumul comunal din satul Deleni, com. Hoceni, cu inculpatul T.C. şi cu martorii C.G., B.N.. La un moment dat, persoana vătămată a luat-o în braţe pe martora C.G. iar aceasta a muşcat-o de mână, spunându-i să nu o atingă.

La scurt de timp, deplasându-se spre locuinţa unui prieten, persoana vătămată s-a întâlnit din nou cu inculpatul şi cu cei trei martori în staţia de autobuz Deleni. Persoana vătămată i-a reproşat martorei C.G. că a muşcat-o, moment în care a intervenit inculpatul şi a împins-o. Persoana vătămată a căzut pe scările din apropiere, lovindu-se la mâna stângă şi la cap. În momentul în care s-a ridicat, inculpatul i-a aplicat lovituri cu pumnii în zona feţei.

Faptele astfel descrise sunt confirmate de declarația persoanei vătămate, coroborată cu cele ale martorilor oculari C.G, M.N., IN, care au declarat că persoana vătămată a fost împinsă pe scări de către inculpat, iar după ce a căzut a fost lovită de mai multe ori de acesta cu pumnii în zona capului.

Inculpatul a recunoscut faptele, astfel cum au fost descrise, în cursul urmăririi penale și în fața instanței.

Faptele sunt confirmate și de procesul – verbal întocmit la data de 26.06.2017 de polițiștii sosiți la fața locului și de certificatul medico-legal nr. 352/27.06.2017 întocmit de Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, din care rezultă că persoana vătămată Iacob Vali Doru a prezentat leziuni traumatice de tipul fracturii de piramidă nazală cu minimă deplasare, tumefacţiei, excoriaţiei şi echimozei, ce s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente, cu şi de obiecte contondente, ce pot data din data de 23.06.2017 și pentru care a necesitat 12-13 zile de îngrijiri medicale.

În drept, fapta inculpatului T.R.C., care, la data de 23.06.2017, i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii în zona capului persoanei vătămate I.V.D., cauzându-i leziuni ce au necesitat 12-13 zile de îngrijiri medicale, constituie infracţiunea de lovire sau alte violenţe, faptă prev. de art. 193 alin.2 Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective, acţiunea inculpatului de a lovi persoana vătămată cu pumnii în zona capului, după ce a împins-o pe aceasta pe scări, provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 12-13 zile de îngrijiri medicale, constituie elementul material al laturii obiective a infracţiunii  de lovire prevăzută de art.193 alin.2 C.pen. Urmarea imediată a acestei acţiuni a constat în afectarea integrităţii corporale și a sănătăţii prin leziunile traumatice suferite de persoana vătămată, iar legătura de cauzalitate dintre elementul material şi urmarea imediată rezultă din însăşi săvârşirea faptei.

Sub aspectul laturii subiective, din analiza materialului probator, instanţa reţine că inculpatul a acţionat cu vinovăţie, fapta fiind săvârşită cu intenţie directă, inculpatul a prevăzut rezultatele faptei sale și a urmărit producerea sa, conform art.16 alin. 3 lit. a din Codul penal.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret, instanţa reţine că inculpatul T.R.C. are doar 18 ani, este domiciliat în satul / jud. Vaslui, nu este cunoscut cu antecedente penale, este necăsătorit şi nu are ocupaţie.

Instanța apreciază că fapta săvârșită în prezenta cauză este de o gravitate medie, având în vedere că persoana vătămată nu a suferit leziuni foarte grave, asfel cum rezultă din certificatul – medico - legal, iar inculpatul a reacționat la atitudinea persoanei vătămate față de martora C.G., pe care a luat-o în brațe.

Pe de altă parte, instanța va lua în considerare faptul că inculpatul a lovit persoana vătămată cu pumnii în zona capului, deși aceasta era căzută la pământ după ce fusese împinsă de inculpat, provocându-i suferințe fizice și psihice.

Faţă de împrejurarea că inculpatul a solicitat să fie judecat în procedura simplificată prevăzută de art. 375, art. 377 Cod procedură penală, judecata în cazul recunoaşterii învinuirii, instanţa va avea în vedere şi dispoziţiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală care prevăd că limitele de pedeapsă se reduc cu 1/3 în cazul pedepsei închisorii și cu 1/4 în cazul pedepsei amenzii.

Pentru toate aceste motive, în baza art. 396 alin. 1 şi 2 C. Penal, instanța va condamna pe inculpatul T.R.C., la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 375 şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

Instanța va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare și va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 C.pen., constatând că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 91 C. pen. și anume:

a) pedeapsa aplicată inculpatului este închisoarea de cel mult 3 ani;

b) inculpatul nu a mai fost condamnat anterior;

c) inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

d) în raport de persoana inculpatului, de atitudinea acestuia, care s-a prezentat și a colaborat cu organele judiciare, regretând fapta, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată;

e) inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori de la judecată și nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului.

În baza art. 93 alin. 1 C. penal va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 93 alin. 3 C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare la Primăria comunei Hoceni, jud. Vaslui/Școala din satul Deleni, com. Hoceni, jud. Vaslui, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

În baza art. 94 alin. 1 C. penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c - e se vor comunica Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 94 alin. 2 C. penal supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. 3 C. pen. se va face de Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 404 alin. 2 C. pr. penală, va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. penal, cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În ceea ce privește latura civilă, instanţa constată că persoana vătămată I.V.D.s-a constituit parte civilă împotriva inculpatului cu suma de 1000 de lei, cu titlu de daune materiale și morale.

Fiind audiat de instanță, inculpatul a precizat că recunoaște prejudiciul și este de acord să achite persoanei vătămate suma solicitată cu titlul de daune materiale și morale, astfel cum au fost precizată.

Potrivit art. 1357 alin.1 Cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, condiţiile existenţei răspunderii civile delictuale fiind: existenţa unui prejudiciu de natură materială sau morală, existenţa unei fapte ilicite care în cazul de faţă este reprezentată de săvârşirea de către inculpat a infracţiunii individualizate mai sus, fiind dovedită vinovăţia acestuia şi de asemenea legătura de cauzalitate dintre prejudiciu şi faptele ilicite săvârşite.

În acest sens, în soluţionarea acţiunii civile, instanţa va avea în vedere soluţia de condamnare pronunţată cu privire la latura penală a cauzei.

 Prejudiciul nepatrimonial constituie un element structural al răspunderii civile delictuale, alături de fapta ilicită, de culpa autorului şi de raportul de cauzalitate dintre faptă şi prejudiciu.

Conform art. 23 alin. 2 și 3 C. pr. Penală, ”(2) Inculpatul, cu acordul părţii responsabile civilmente, poate recunoaşte, în tot sau în parte, pretenţiile părţii civile.

(3) În cazul recunoaşterii pretenţiilor civile, instanţa obligă la despăgubiri în măsura recunoaşterii.”

Față de aceste dispoziții legale, având în vedere manifestarea de voință a inculpatului în sensul recunoașterii integrale a pretențiilor civile formulate de persoana vătămată, instanța va admite acţiunea civilă formulată de către persoana vătămată I.V.D. şi va obliga inculpatul să achite acesteia suma de 1000 de lei, cu titlu de daune materiale și morale.

În baza art. 272 art. 274 alin. 1 și 2 C. pr. penală, va obliga inculpatul la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (200 de lei în cursul urmăririi penale și 200 de lei în cursul judecății).

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 În baza art. 396 alin. 1 şi 2 C. penal condamnă pe inculpatul T.R..C. domiciliat în satul /, judeţul Vaslui, CNP:  , fără antecedente penale, la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 375 şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

În baza art. 91 C. penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. 1 C. penal obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 93 alin. 3 C. penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare la  Primăria comunei Hoceni, jud. Vaslui/Școala din satul Deleni, com. Hoceni, jud. Vaslui, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

În baza art. 94 alin. 1 C. penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c - e se comunică Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 94 alin. 2 C. penal supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. 3 C. pen. se face de Serviciului de Probaţiune Vaslui.

În baza art. 404 alin. 2 C. pr. penală, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. penal, cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În  baza art. 397 alin. 1 C. pr. penală şi art. 23 alin. 2 și 3 C. pr. penală cu aplic. art.  1381 şi urm. C.civ.,  admite acţiunea civilă formulată de către persoana vătămată I.V.D., cu domiciliul în satul /, jud. Vaslui şi obligă inculpatul să achite acesteia suma de 1000 de lei, cu titlu de daune materiale și morale.

În baza art. 272 art. 274 alin. 1 și 2 C. pr. penală, obligă inculpatul la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (200 de lei în cursul urmăririi penale și 200 de lei în cursul judecății).

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Pronunţată în şedinţa publică, azi, 16.11.2017.