Niciun titlu executoriu nu se poate emite în absența unui titlu de creanță fiscală emis și comunicat în condițiile legii sau a unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu. În speță, s-a constatat că intimata nu a făcut dovada respectăr

Hotărâre 1311 din 02.03.2018


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de … sub număr …, contestatoarea … a formulat, în contradictoriu cu …, contestație la executare împotriva executării silite ce formează obiectul dosarului de executare nr. … din data de…, solicitând anularea titlului executoriu nr. … și a somației nr. …, cu consecința încetării executării silite, iar în subsidiar, obligarea intimatei la lămurirea titlului executoriu nr…., cu cheltuieli de judecată.

În motivare, a arătat că la data de … a luat cunoștință de obligațiile fiscale ce i se impută, fără ca anterior să i se comunice vreun act/document care să reprezinte titlu de creanță fiscală ori vreo decizie de impunere din partea intimatei sau orice fel de act care să aibă valoare de titlu executoriu pentru a-și îndeplini obligația de conformare,fiind, astfel, privată de dreptul de a contesta prin procedură prealabilă administrativă ori la instanța de contencios administrativ în caz de nelegalitate a actului fiscal.

A mai arătat că actele contestate, respectiv titlul executoriu și somația au fost emise cu nerespectarea prevederilor art. 46, 226, art. 230 rap. la art. 46 din Codul de procedură fiscală, fiind date și cu încălcarea dispozițiilor de drept material prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la impozitarea mijloacelor de transport.

În drept, au fost invocate dispozițiile art. 1, 3, 4, 5, 7, 13, 16, 17 alin. (3), art. 22, 46, 47, 51, 95, 97-98, 110, 112, 152-154, 165, 215, 218, 226, 229-230, 234, 256 (3), 260-261, 347, 352 Cod de procedură fiscală, respectiv dispozițiile art. 16, art. 454 lit. c), art. 468-472 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Acțiunea a fost legal timbrată cu suma de 1000 lei, conform art. 10 alin. (2) din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

La data de … a fost depusă întâmpinare de către … prin care s-a invocat excepția inadmisibilității contestației la executare, iar pe fond, s-a solicitat respingerea ca neîntemeiată.

În motivarea excepției invocate, a arătat că nu se pot analiza în cauză motive în legătură cu existența obligațiilor fiscale stabilite în sarcina contestatoarei cu titlu de impozit pe mijloacele de transport, iar debitoarea contestă în cauză existența și întinderea obligațiilor fiscale, și nu motive prevăzute de art. 260 C. proc. fisc. referitoare la procedura execuțională.

Pentru contestarea acestora legiuitorul a prevăzut o procedură specială reglementată de art. 268 și urm. C. proc. fisc., iar parcurgerea procedurii administrative prealabile reprezintă o condiție obligatorie a cărei neîndeplinire afectează însuși exercițiul dreptului la acțiune.

Pe fond, a susținut că actele de executare au fost emise în mod temeinic și legal, contestatoarea figurând în evidențele intimatei cu debite scadente neachitate de natura amenzilor contravenționale.

În drept, au fost invocate prevederile Codului de procedură fiscală, respectiv ale Codului fiscal.

În conformitate cu prevederile art. 248 alin. (1) C. proc. civ., instanța se va pronunța mai întâi asupra excepțiilor de procedură, precum și asupra celor de fond care fac inutilă, în tot sau în parte, administrarea de probe ori, după caz, cercetarea în fond a cauzei.

Cu privire la excepția invocată prin întâmpinare, instanța constată că principalul motiv al contestației la executare se referă la faptul necomunicării titlurilor de creanță cuprinzând obligațiile fiscale datorate de contestatoare, chiar dacă în cuprinsul motivării s-a făcut referire și la faptul că actele contestate ar fi fost emise cu încălcarea prevederilor legale privitoare la impozitarea mijloacelor de transport, motiv pentru care urmează a respinge excepţia inadmisibilităţii invocată prin întâmpinare ca neîntemeiată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, prin Somaţia nr. 70317 din data de 30.10.2017 emisă în cadrul dosarului de executare nr. 70317 din data de 30.10.2017 (fila 5) a fost înştiinţată debitoarea cu privire la faptul că figurează în evidenţa fiscală cu următoarele sume de plată, pentru care s-a început executarea silită în temeiul titlurilor executorii emise de … : alte amenzi – 130 lei în baza titlului executoriu nr. … din data de …, alte amenzi – 130 lei în baza titlului executoriu nr. …, amenzi contravenționale – 900 lei în baza titlului executoriu nr. …, cheltuieli executare – 12 lei în baza titlului executoriu nr. …, impozit mijloace de transport – 19.602 lei - în baza titlului executoriu nr. …, în total stabilindu-se suma de 20.774 lei, precum și accesorii calculate până la data de 30.10.2017 în sumă de 18.042 lei, suma totală datorată fiind de 38.816 lei.

S-a mai precizat în cuprinsul somaţiei că, dacă în termen de 15 zile de la primire, nu se vor achita sumele menţionate sau nu se va face dovada stingerii acestora, se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită.

La data de 30.10.2017 s-a emis Titlul executoriu nr. … (fila 6), în temeiul art. 226 din Legea nr. 207/2015, întrucât a expirat termenul de plată a obligaţiilor fiscale înscrise în documentele prin care s-a stabilit suma de plată.

Potrivit art. 47 alin. (1) Cod de procedură fiscală, actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului/plătitorului căruia îi este destinat.

Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestora, la domiciliul fiscal, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură a actului administrativ fiscal, sau prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, astfel cum prevede alineatul (2) al aceluiași text de lege.

De asemenea, în situația în care comunicarea potrivit alin. (2) sau (3), după caz, nu a fost posibilă, aceasta se realizează prin publicitate.

În conformitate cu prevederile art. 226 Cod de procedură fiscală, executarea silită a creanțelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală de către organul de executare silită competent.

În titlul executoriu emis, potrivit legii, de organul de executare silită se înscriu creanțele fiscale, principale și accesorii, neachitate la scadență, stabilite și individualizate în titluri de creanță fiscală întocmite și comunicate în condițiile legii, precum și creanțele bugetare individualizate în alte înscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii.

Niciun titlu executoriu nu se poate emite în absența unui titlu de creanță fiscală emis și comunicat în condițiile legii sau a unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

Instanța constată că intimata nu a făcut dovada respectării dispozițiilor art. 47 Cod de procedură fiscală anterior menționat, nefăcând dovada comunicării titlurilor de creanță la domiciliul contribuabilului, iar apoi, în situația în care acest lucru nu ar fi fost posibil, fapt ce impune de asemenea dovedirea sa, ar fi putut proceda la comunicarea prin publicitate.

Prin urmare, în cuprinsul dosarului de executare nu există dovezi că titlurile de creanță care au stat la baza emiterii titlului executoriu au fost comunicate conform legii.

Pentru aceste motive, instanța constată întemeiată contestația la executare, urmând să o admită în consecință și să anuleze Titlul executoriu nr. … şi Somaţia nr. … emise în cadrul dosarului de executare nr. … .

Cu privire la cererea contestatoarei de restituire a taxei judiciare de timbru, instanţa reţine că, potrivit art. 45 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parțial sau proporțional, la cererea petiționarului, când contestația la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă, motiv pentru care urmează a considera întemeiată cererea şi a dispune restituirea taxei judiciare de timbru în cuantum de 1000 lei după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.