Drept civil-Stare civila

Hotărâre 1047 din 18.03.2019


- rectificare act de stare civilă -

Pe rol se află pronunţarea asupra cauzei civile formulată de instituţia petentă AA în contradictoriu cu intimata BB, având ca obiect  rectificare act de stare civilă (  anulare menţiuni pe actul de naştere ).

 Dezbaterile cu privire la fondul cauzei au avut loc în şedinţa de judecată din data de 04.03.2019 când instanţa a dispus amânarea pronunţării soluţiei, în considerarea dispoziţiilor art. 396 alin. 1 Cod procedură civilă, în vederea deliberării,  dispoziţiile instanţei fiind consemnate în încheiere de şedinţă de la aceea dată care, face parte integrantă din prezenta hotărâre.

După deliberare,

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecătoriei Piatra-Neamţ la data …….. reclamantul aaa a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâta Bb, ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună anularea menţiunii de adopţie cu efecte restrânse, înscrisă greşit, pe marginea actului de naştere, înregistrat la …. din .. privind pe Bb, fiica lui Cc şi Dd, născută la data de ….. în Municipiul Piatra Neamţ; anularea menţiunii de adopţie înscrisă greşit pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra Neamţ sub nr. …din …. privind pe Mm, fiica lui – şi Bb, născută la data de ……; anularea menţiunii de adopţie, înscrisă greşit pe actul de căsătorie, înregistrat la Primăria Comunei … sub nr. ….., privind pe Bb.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat, în esenţă, că prin Sentinţa nr. 1/2011 definitivă şi irevocabilă la data de …, Tribunalul din …… a dispus adopţia numitei Bb, de naţionalitate română, de vârstă majoră de către soţii de naţionalitate italiană Nn şi Ppşi s-a înregistrat un act de naştere la Primăria din …. În dosarul Tribunalului din .. s-a dispus ofiţerului de stare civilă al Primăriei din …. să atribuie numele de „…” persoanei adoptate punându-l în faţa numelui acesteia, acela de Bb,

Recunoaşterea Hotărârii nr. ….. pronunţată de Tribunalul din Salerno – Secţia I Civilă, din Italia, a constituit obiectul dosarului nr. ….. al Tribunalului Neamţ, în care s-a emis Sentinţa Civilă nr. …., prin care s-a admis solicitarea reclamantei Bb.

De asemenea, prin Sentinţa Civilă nr…… pronunţată de Tribunalul  Neamţ, în dosarul nr. ….., instanţa de judecată a respins, ca nefondată, cererea formulată de reclamanta Bb, de recunoaştere a Sentinţei străine nr. … pronunţată la data de …. întrucât reprezintă o hotărâre judecătorească pronunţată în Italia privind încuviinţarea adopţiei unei persoane majore. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Neamţ, sub nr. ….., pârâta a chemat în judecată AA, solicitând instanţei rectificarea certificatului de naştere seria ….. nr. ……. şi a Certificatului de naştere eliberat pe numele fiicei acesteia seria .nr. …., conform Sentinţei Civile nr. …. pronunţată în dosarul ….

În continuare, reclamantul a învederat că, la data de 02.11.2017, pârâta s-a adresat Biroului de Stare Civilă a Municipiului Piatra Neamţ, solicitând înscrierea menţiunii de schimbare a numelui de familie din …. în …., potrivit Hotărârii nr. ….. a Tribunalului Salerno, Italia, recunoscută prin Sentinţa Tribunalului nr. ….. A specificat că, ştiindu-se de existenţa unui dosar de adopţie aflat pe rolul instanţelor, la care s-a comunicat anterior un răspuns, fără a se şti că de fapt recunoaşterea adopţiei a fost respinsă, formularea din dispozitivul sentinţei de a înregistra persoana adoptată cu numele de …. Bb, volumul mare de muncă, precum şi solicitarea de a urgenta soluţionarea lucrării, ţinând cont de timpul limitat avut la dispoziţie de solicitantă pentru rezolvarea mai multor probleme, în mod eronat s-a înscris pe marginea actului de naştere al pârâtei menţiunea de adopţie. A indicat că, potrivit prevederilor legale, adopţiile de persoane majore din Italia sunt considerate adopţii cu efecte restrânse, iar în cazul acestor condiţii se adaugă numele adoptatorului în faţa numelui persoanei adoptate. De asemenea, adopţiile cu efecte restrânse se înscriu prin menţiune pe marginea actului de naştere al celui adoptat şi, după caz, pe actul de căsătorie şi pe actele de naştere ale copiilor minori. La data de …., s-au emis două certificate de naştere cu menţiuni de adopţie, respectiv seria …. privind pe Bb şi seria N.10 nr. 886047 privind pe …, fiica reclamantei Bb. La data de …, pârâta a depus o cerere de eliberare a unui nou act de identitate ca urmare a schimbării numelui din Vv. În acel moment, conducerea serviciului, a constatat că menţiunea nu era înscrisă în actul de căsătorie înregistrat la Primăria comunei, jud. Neamţ. Prin urmare, s-a solicitat înscrierea în actul de căsătorie şi s-a emis de către Primăria comunei, jud. Neamţ, un nou certificat de căsătorie cu menţiuni de adopţie.

În mod eronat, în primul certificat de naştere emis de Biroul Stării Civile la data de, s-a schimbat şi numele titularei actului din Vv simultan cu înscrierea menţiunii de adopţie, iar la data de s-a emis un nou certificat de naştere cu menţiuni seria N.10 nr. privind pe Bb, vechiul certificat seria N.10 nr. fiind retras şi anulat. Prin urmare, Biroul de Stare Civilă al Municipiului Piatra Neamţ a eliberat, în total,  un număr de 3 certificate de naştere, două privind pe Bb şi unul privind pe iar în baza menţiunilor comunicate la Primăria comunei Bîrgăuani, jud. Neamţ, s-a emis un singur certificat de căsătorie, cu specificarea faptului că menţiunile înscrise în certificate respectă modelul prevăzut în H.G. nr. 64/2001, în sensul în care a fost interpretată iniţial sentinţa. Pârâta s-a prezentat la Biroul de Evidenţă a persoanelor cu certificatul de căsătorie, a fost sesizat faptul că adopţia nu a fost recunoscută în România şi că nu este vorba de înscrierea în registrele de stare civilă a unei adopţii.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 100 şi art. 101 Cod civ., ale art. 57-59 din Legea 119/1996, art. 127 alin. 1 lit. f) din H.G. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii nr. 119/1996.

În susținere, reclamantul a depus, în copie, extras pentru uz oficial din registrul de naştere privind pe Bb, extras pentru uz oficial din registrul de naştere privind pe Mm, extras pentru uz oficial din registrul de căsătorie privind pe Bb, Sentinţa Civilă nr. ronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr….sentinţa Civilă nr. pronunţată de în dosarul nr. …., Sentinţa nr. …. a Tribunalului din Salerno, Sentinţa nr. …. a Tribunalului din Salerno.

Cererea este scutită de plata taxelor judiciare de timbru conf. art. 30 alin. 1 din OUG 80/2013.

 Pârâta nu a depus întâmpinare, însă, în data de ……., a depus la dosar o declaraţie autentificată de B.N.P. …., prin care a indicat că este de acord cu cererea formulată de reclamantă.

Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri pentru reclamantă, considerând proba legală, admisibilă, pertinentă şi concludentă pentru buna soluţionare a cauzei, în conformitate cu dispoziţiile art. 255 alin. 1 şi art. 258 alin. 1 din Codul de procedură civilă.

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma dispoziţiilor legale aplicabile în materie, instanţa reţine următoarele:

În fapt, pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra Neamţ …. privind pe Bb, fiica lui Cc şi Dd, născută la data de 19.02.1986 în Municipiul Piatra Neamţ, apare menţiunea „adoptată de către …., născut la data de … în localitatea .., ţara ..şi de către …, nascută la data de -  în localitatea …, ţara Italia, prin hotărârea pronunţată în cauza civilă nr. …. RG din …. a Tribunalului Salerno, Secţiunea I civilă – Italia, ce a fost recunoscută de Tribunalul Neamţ prin sentinţa nr. …. din ... Persoana adoptată a dobândit numele de familie Romano - Axinte”.

Totodată, pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra Neamţ sub nr. 1916 din 22.12.2014 privind pe Mm, fiica lui – şi Bb, născută la data de …, în …, apare menţiunea „numele de familie al mamei a fost schimbat din Vv– …, ca urmare a adopţiei, prin Hotărârea pronunţată în cauza civilă nr. 55/2012 RG din 28.03.2012 a Tribunalului Salerno, Secţiunea I civilă – Italia, ce a fost recunoscută de Tribunalul Neamţ prin Sentinţa nr. …..

Pe marginea actului de căsătorie, înregistrat la Primăria Comunei …….i, sub nr. 12 din 23.08.2014, privind pe Bb apare menţiunea, „Bb a fost adoptată cu efecte restrânse prin Hotărârea pronunţată în cauza civilă nr. … din 28.03.2012 a Tribunalului …., Secţiunea I civilă – Italia, ce a fost recunoscută de Tribunalul Neamţ prin Sentinţa nr. … din 18.01.2017. Persoana adoptată a dobândit numele de familie Romano-Axinte”.

Instanţa constată că prin Sentinţa nr. 1/17.01.2011 a Tribunalului din Salerno s-a dispus adopţia lui Bb, de către soţii … şi Pp(fil. 31-39).

Prin Sentinţa nr. … din data de …  a Tribunalului din Salerno s-a ordonat Ofiţerului de Stare Civilă al Primăriei din Serre  să procedeze la atribuirea numelui „…..” persoanei adoptate Bb, punându-l în faţa numelui acesteia (fil. 25-30).

Prin Sentinţa Civilă nr. … pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. ….. s-a recunoscut Hotărârea pronunţată în cauza civilă nr. …. din data de …, având ca obiect rectificare acte de stare civilă, prin care s-a ordonat Ofiţerului de stare civilă de la Primăria din Serre, să înregistreze persoana adoptată cu numele de ….. Bb (fil. 23-24 ).

Prin Sentinţa Civilă nr. … pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. …., s-a respins, ca nefondată, cererea de recunoaştere a sentinţei nr. …. pronunţată de tribunalul din Salerno, prin care s-a dispus adoptarea pârâtei de către soţii Romano Sabato şi Pp(fil. 18-22).

La data de …., pârâta s-a adresat biroului de Stare Civilă a municipiului Piatra-Neamţ, solicitând înscrierea menţiunii de schimbare a numelui de familie din VvAxinte, potrivit Hotărârii nr. ….. a Tribunalului Salerno, Italia, recunoscută prin Sentinţa Tribunalului nr. ..

La data de … s-au emis două certificate de naştere cu menţiunea de adopţie, respectiv seria …. privind pe Bb şi seria … privind pe …... La data de …. s-a emis de către Primăria comunei ….. un nou certificat de căsătorie cu menţiuni.

La data de …., reclamantul a adus la cunoştinţa instanţei Dispoziţia nr. 665/21.12.2018, prin care s-a admis cererea de schimbare pe cale administrativă a numelui de familie al pârâtei Bb, născută la data de … în localitatea Piatra-Neamţ, urmând ca aceasta să poarte în viitor numele de familie ………..

În drept, potrivit art. 100 alin. 1 – 4 Cod civil „ (1) Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive. (2) Rectificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se poate face, din oficiu sau la cerere, numai în temeiul dispoziţiei primarului de la primăria care are în păstrare actul de stare civilă. (3) Starea civilă poate fi modificată în baza unei hotărâri de anulare, completare sau modificare a unui act de stare civilă numai dacă a fost formulată şi o acţiune de modificare a stării civile, admisă printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. (4) Hotărârea judecătorească prin care se dispune anularea, completarea sau modificarea unui act de stare civilă, precum şi înregistrarea făcută în temeiul unei asemenea hotărâri sunt opozabile oricărei alte persoane cât timp printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul. Actul administrativ prin care s-a dispus rectificarea unui act de stare civilă, precum şi înregistrarea făcută în baza lui sunt opozabile oricărei persoane până la proba contrară”.

Conform art. 57 din Legea nr. 119/1996 „(1) Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.  (2) În cazul anulării, completării şi modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanţei judecătoreşti se face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor ori de către parchet. Cererea se soluţionează de judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi a concluziilor procurorului. (3) Soluţionarea cererilor de anulare, completare şi modificare a actelor de stare civilă formulate de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate şi de străini este de competenţa Judecătoriei Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti. (4) Hotărârea judecătorească prevăzută la alin. (1), precum şi înregistrarea făcută în temeiul acesteia sunt opozabile oricărei alte persoane, atâta timp cât printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul”, iar potrivit art. 43 lit. d) din aceeaşi lege „În actele de naştere şi, atunci când este cazul, în cele de căsătorie sau de deces se înscriu menţiuni cu privire la modificările intervenite în starea civilă a persoanei, în următoarele cazuri: d) adopţie, desfacerea, încetarea sau anularea adopţiei”.

De asemenea, art. 127 alin. 1 din H.G. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii nr. 119/1996, stipulează,  „ (1) Anularea se poate cere în cazul când:

a) actul de stare civilă a fost întocmit într-un registru necorespunzător;

b) actul nu trebuia întocmit la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria din cadrul unităţii administrativ-teritoriale respective;

c) faptul sau actul de stare civilă nu există;

d) nu s-au respectat prevederile legale la întocmirea actului de stare civilă;

e) menţiunea a fost înscrisă pe alt act de stare civilă;

f) menţiunea a fost înscrisă cu un text greşit.”

În cauză, instanţa constată că la efectuarea menţiunilor privind adopţia, înscrisă pe marginea actului de naştere a pârâtei, înregistrat la …………. privind pârâta, pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra Neamţ sub nr. ….. privind pe Mm şi pe actul de căsătorie, înregistrat la Primăria Comunei ….. sub nr. ……, privind pe Bb, nu au fost respectate dispoziţiile legale.

Aşa cum s-a arătat supra, prin Sentinţa Civilă nr. ……. pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. ……, s-a respins, ca nefondată, cererea de recunoaştere a sentinţei nr. ….. pronunţată de tribunalul din ……, prin care s-a dispus adoptarea pârâtei de către soţii …... Astfel, nefiind recunoscută, în România, hotărârea străină prin care s-a dispus adopţia pârâtei, Biroul de Stare Civilă a Municipiului Piatra Neamţ nu era îndrituit să facă menţiunile privind adopţia pe actele de stare civilă. Totodată, reclamantul recunoaşte că, în mod eronat, s-au înscris menţiunile pe actele de stare civilă, iar pârâta, prin declaraţia autentificată de B.N.P. …. în data de 19.11.2018, şi-a exprimat acordul cu acţiunea din prezentul dosar şi solicită anularea menţiunilor din actele de stare civilă.

Prin urmare reținând aplicarea prevederilor legale sus menționate şi starea de fapt descrisă, instanţa apreciază ca cererea reclamantului este întemeiata, motiv pentru care se va dispune anularea menţiunii de adopţie cu efecte restrânse, înscrisă greşit pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra-Neamţ, sub nr. ….., privind pârâta …Bb, anularea menţiunii de adopţie înscrisă greşit pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra Neamţ sub nr. ….. privind pe Mm, născută la data de ….. anularea menţiunii de adopţie, înscrisă greşit pe actul de căsătorie, înregistrat la Primăria Comunei ……i, jud. Neamţ, ….

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞETE:

Admite cererea formulată de reclamantul AA, cu sediul în Piatra Neamţ, …., jud. Neamţ, în contradictoriu cu pârâta B-BB, …. cu domiciliul în Piatra Neamţ, ……….

Dispune anularea menţiunii de adopţie cu efecte restrânse, înscrisă greşit pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra-Neamţ, sub nr. ……, privind pârâta.

Dispune anularea menţiunii de adopţie înscrisă greşit pe marginea actului de naştere, înregistrat la Primăria Municipiului Piatra Neamţ sub nr. …….., privind pe Mm, născută la data …

Dispune anularea menţiunii de adopţie, înscrisă greşit pe actul de căsătorie, înregistrat la Primăria Comunei ……….privind pârâta.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Piatra Neamţ.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, ……