Evacuare. Desfiinţare construcţie.

Sentinţă civilă 3020 din 29.05.2018


Ocuparea imobilului, cu depășirea limitelor în care a fost recunoscută folosința, reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate manifestată prin împiedicarea reclamantului, în calitate de proprietar, de a exercita cu plenitudine atributele esenţiale ale acestui drept, situaţie prejudiciabilă pentru acesta şi, în mod, corelativ, imputabilă posesorului, în calitate de detentor precar situaţie în care nu prezintă importanţă împrejurarea că locaţia unde este amplasat imobilul este situată într-o zonă istorică, aspect ce de altfel nici nu a fost dovedit.

Sentinţa nr. 3020/29.05.2018 a Judecătoriei Galați

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi, la data de 17.08.2017, sub nr. xx/233/2017, xx a solicitat evacuarea numitului xx de pe terenul situat în Galaţi şi obligarea sa a desfiinţa construcţia provizorie cu destinaţie garaj edificată pe acesta.

Analizând elementele probatorii rezultate ca urmare a cercetării procesului reţine următoarele:

În fapt, prin Dispoziţia Primarului Municipiului Galaţi nr. xx/SR/10.05.20116 modificată prin Dispoziţia nr. xx/M/SR/08.08.2011, în temeiul Legii nr. 10/2001, a fost admisă, în parte, cererea de restituire în natură a imobilelor teren situate în mun. Galaţi, către xx.

Urmare a decesului proprietarei, la data de 08.06.2013, a fost eliberat certificatul de moştenitor nr. xx/09.12.2013 completat ulterior prin certificatul de moştenitor suplimentar nr. xx/28.12.2016, prin care a fost constatată calitatea de unic moştenitor a numitului xx.

Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. xx la data de 07.08.2017, au fost înstrăinate imobilele menţionate în certificatul de moştenitor inclusiv în ceea ce priveşte dreptul de proprietate al celui situat în mun. Galaţi.

La data de 26.05.1992, între xx şi xx, în calitate de vânzători şi xx, în calitate de cumpărător, a fost încheiat contractul autentificat sub nr. xx, având ca obiect dreptul de proprietate al imobilului cu destinaţia garaj, în suprafaţă de 21,45 m.p., situat în mun. Galaţi.

La acel moment, terenul aferent construcţiei era proprietatea statului.

Potrivit dispoziţiilor art. 10 alin. 3 din Legea nr. 10/2001, se restituie în natură terenurile pe care s-au ridicat construcţii neautorizate în condiţiile legii după data de 01 ianuarie 1990 precum şi construcţii uşoare sau demontabile.

În aplicarea acestor dispoziţii, prin prevederile art. 10.4 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 10/2001, aprobate prin nr. HG 250/2007, s-a explicat că norma cuprinsă la art. 10 alin. 3 din lege instituie obligativitatea restituirii în natură a terenurilor, în ipoteza în care pe acestea se află edificate ilegal construcţii, indiferent de destinaţia acestora, ori, după caz, amplasate construcţii uşoare sau demontabile (garaje, chioşcuri şi altele asemenea), chiar dacă amplasarea acestora a fost autorizată (construcţiile care au acest regim se amplasau, potrivit legii, numai pe durată determinată, autorizaţia fiind temporară).

Este de observat că evocatele prevederi fac vorbire despre garaje în mod generic, fără a distinge în funcţie de materialele din care sunt construite şi nici după cum sunt sau nu încorporate (fixate) în sol, legea calificându-le, întotdeauna, drept construcţii uşoare, a căror existenţă nu este de natură a împiedica restituirea în natură conform Legii nr. 10/2001, către foştii proprietari sau antecesorii lor, a terenului pe care garajele s-ar găsi edificate, împrejurarea că cel care a construit garajul ar fi fost de bună-credinţă la momentul construirii devenind, sub acţiunea Legii nr. 10/2001, nerelevantă sub aspectul vocaţiei la restituire în natură a terenului.

Dreptul de proprietate reprezintă dreptul unei persoane de a se bucura şi dispune de un lucru în mod exclusiv şi absolut, însă în limitele determinate de lege.

Dreptul de proprietate privată este dreptul real principal care conferă titularului său atributele de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra bunului apropriat, atribute care pot fi exercitate în mod absolut, exclusiv şi perpetuu, cu respectarea limitelor materiale şi a limitelor juridice.

Potrivit dispoziţiilor art. 482-483 C.civ., proprietatea unui lucru mobil sau imobil dă drept asupra tot ce produce lucrul şi asupra tot ce se uneşte, ca accesoriu, cu lucrul, într-un mod natural sau artificial, fructele naturale sau industriale ale pământului, fructele civile, sporul animalelor (prăsila), fiind cuvenite proprietarului în puterea dreptului de accesiune.

Potrivit dispoziţiilor art. 588 C.civ., când lucrarea realizată asupra imobilului unei alte persoane are caracter provizoriu, în absenţa unei înţelegeri contrare, autorul ei va fi obligat să o desfiinţeze, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, şi, dacă este de rea-credinţă, în condiţiile art. 586 C.civ., să plătească despăgubiri pentru prejudiciile cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosinţă.

Acţiunea în evacuare constituie un instrument juridic aflat la dispoziţia proprietarului sau posesorului unui imobil, pentru apărarea folosinţei bunului, ca dezmembrământ al dreptului de proprietate. În cadrul acestei acţiuni nu se pune în discuţie însuşi dreptul de proprietate asupra imobilului, ci doar folosinţa acestuia. Astfel, dispoziţiile art. 480 C.civ. constituie temei de drept inclusiv pentru acţiunea în evacuare, ca mijloc procedural de valorificare a posesiei şi folosinţei asupra bunurilor.

Ocuparea imobilului, cu depășirea limitelor în care a fost recunoscută folosința, reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate manifestată prin împiedicarea reclamantului, în calitate de proprietar, de a exercita cu plenitudine atributele esenţiale ale acestui drept, situaţie prejudiciabilă pentru acesta şi, în mod, corelativ, imputabilă posesorului, în calitate de detentor precar situaţie în care nu prezintă importanţă împrejurarea că locaţia unde este amplasat imobilul este situată într-o zonă istorică, aspect ce de altfel nici nu a fost dovedit.

Pentru aceste motive, instanța va admite cererea şi va dispune evacuarea pârâţilor xx şi xx de pe terenul în suprafaţă de 21,45 m.p. situat în mun. Galaţi, precum şi obligarea acestora, în temeiul dispoziţiilor art. 588 C.civ., la desfiinţarea, în limita suprafeţei de 21,45 m.p., a construcţiei cu destinaţia garaj situată în mun. Galaţi.