Plângere contravenţională. Consemnare greşită cnp, lipsă semnătură agent constatator asupra îndreptării erorii materiale.

Sentinţă civilă 125 din 12.01.2018


Constituie un caz de nulitate necondiţionată lipsa semnăturii agentului constatator ce se observă raportat la îndreptarea erorii materiale strecurate în cuprinsul procesului-verbal în ceea ce priveşte consemnarea greşită a codului numeric personal al contravenientului.

Instanţa observă că procesul-verbal contestat este întocmit, în condiţiile exerciţiului competenţelor atribuite de lege, ca urmare a constatării directe de către agentul constatator aflat în exerciţiul funcţiunii a săvârşirii faptei astfel încât trebuie să i se recunoască valoare probatorie, în contextul dispozițiilor art. 249-250 C.proc.civ., sub aspectul constatării stării de fapt.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 din OG nr. 2/2001 procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Lipsa acestor elemente poate atrage anularea numai în măsura în care a produs contravenientului o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin scoaterea actului din circuitul civil.

Cu toate acestea potrivit dispoziţiilor art. 17 din OG nr. 2/2001 constituie un caz de nulitate necondiţionată lipsa semnăturii agentului constatator ce se observă raportat la îndreptarea erorii materiale strecurate în cuprinsul procesului-verbal în ceea ce priveşte consemnarea greşită a codului numeric personal al contravenientului.

În virtutea principiului simetriei, îndreptarea erorii materiale prin operaţiuni efectuate asupra conţinutului actului are natura juridică a unui act de dispoziţie ce trebuie însuşit de agentul constatator prin semnătură, în caz contrar alterarea menţiunilor pe care doar acesta le poate face viciind legalitatea întocmirii procesului-verbal.

Mai mult decât atât, maniera în care organul de poliţie a înţeles să acţioneze a produs petentului o vătămare rezultată din imposibilitatea exercitării unui drept legal, respectiv cel prevăzut de art. 16 alin. 1 din OG nr. 2/2001 coroborat cu art. 109 alin. 5 din OUG nr. 195/2002, constând în posibilitatea achitării, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Pentru aceste motive, instanţa va admite plângerea şi va anula procesul-verbal de contravenţie seria PGLX nr. xxx, întocmit la data de 10.05.2017, exonerând petentul de la plata amenzii contravenţionale în cuantum de 290 lei.

Sentinta civilă  NR. 125/12.01.2018