Contract de asigurare.

Sentinţă civilă 9378 din 22.12.2016


În fapt, la data de 10.03.2015 s-a deschis dosarul de daună nr xx (f.24) în urma sesizării de către reclamant a producerii unui accident soldat cu avarii la autoturismul asigurat la societatea pârâtă cu polița de asigurare seria AAA nr xx din data de 31.12.2014 (f.4). Odată cu deschiderea dosarului de daună, s-au constatat daunele produse (f.24).

În drept, potrivit art. 1270  alin 1 Cod civil contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante.

Polița CASCO încheiată între părți reprezintă un contract de asigurare de bunuri, iar potrivit art. 2214 Cod civil, în cazul asigurării de bunuri asiguratorul se obligă ca, la producerea riscului asigurat, să plătească o despăgubire asiguratului, beneficiarului asigurării sau altor persoane îndreptățite. Despăgubirea, potrivit art. 2217 alin 1 Cod civil, se plătește în funcție de starea bunului în momentul producerii riscului asigurat, neputând depăși valoarea bunului la acel moment.

De asemenea, potrivit art. 2217 alin 2 Cod civil, părțile pot stipula o clauză conform căreia asiguratul rămâne propriul său asigurator pentru o franșiză, în privința căreia asiguratorul nu este obligat să plătească despăgubire.

Potrivit art. 8.5 din Condițiile particulare privind asigurarea de avarii și furt, dacă valoarea estimată a reparațiilor depășește 85% din suma asigurată se va considera că s-a produs daună totală economică, iar la plata indemnizației se va ține cont de următoarele: a) suma asigurată rămasă (la data producerii riscului asigurat) dacă Asiguratul optează pentru repararea autovehiculului; b) valoarea de piață/reală a autovehiculului din care se scade valoarea pieselor și subansamblelor (inclusiv a dotărilor opționale cuprinse în asigurare) neavariate, stabilite conform grilei de uzură a Asiguratorului, dacă Asiguratul renunță la repararea autovehiculului; valoarea totală a pieselor și subansamblelor neavariate nu poate fi mai mică de 10% și nici mai mare de 40 % din valoarea reală a autovehiculului. De asemenea, părțile au convenit, potrivit art. 8.19 din același contract că din valoarea daunei se va reține franciza, orice prime restante și prime cu scadențe ulterioare, până la sfârșitul contractului de asigurare, aferente autovehiculului asigurat, dacă valoarea daunei reprezintă mai mult de 20% din suma asigurată, iar potrivit art. 8.17, indemnizația nu poate depăși valoarea de piață a autovehiculului asigurat, stabilită la momentul producerii riscului asigurat, valoarea reală a acestuia la același moment, cuantumul pagubei și nici suma asigurată.

Părțile au mai stabilit, potrivit art. 8.18 că, în cazul daunei totale, dacă se constată că suma asigurată este mai mare decât valoarea de piață, Asiguratorul va returna Asiguratului diferența de primă (calculată în funcție de prima stabilită pentru suma asigurată inițială și prima ce ar trebuit stabilită în funcție de valoarea de piață).

Prin urmare, părțile sunt de acord că a avut loc riscul asigurat, respectiv autoturismul a fost implicat într-un accident suferind daune, asiguratul având, conform art. 2214 Cod civil, dreptul la despăgubire.

Apărarea pârâtei în sensul că accidentul nu a avut loc în condiţiile arătate nu poate fi reţinută, din concluziile raportului de expertiză depus la dosarul cauzei de expert xx xx reieşind că accidentul s-a produs în modalitatea descrisă de conducătorul auto, avariile putându-se produce în urma evenimentului. De asemenea, aceeaşi concluzi reiese şi din declaraţia martorului audiat în cauză, xx xx, ce se afla pe scaunul din dreapta la momentul producerii accidentului.

Astfel cum reiese din devizul estimativ de reparație (f.7 – 11) costul reparării daunelor este de 37793,64 lei. Suma asigurată, conform poliței de asigurare AAA xx, este de 13567,50 euro, aproximativ 60237 lei.

Prin aplicarea dispoziţiilor contractuale, scăzând valoarea primelor nescadente şi a franşizei, valoarea despăgubirii rămâne a fi 35 130 lei, astfel cum reiese din concluziile raportului de expertiză întocmit de expert xx xx.

Prin urmare, instanța va admite în parte acțiunea reclamantului și va obliga pârâta SC xx xx SA la plata sumei de 35 130 lei.

Sentinţa civilă nr. 9378/22.12.2016