Deschiderea procedurii insolvenţei

Hotărâre 79 din 04.06.2018


Pe rol fiind soluţionarea cererii având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei privind debitoarea SC I SRL.

Deliberând asupra cererii de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi sub nr. 3605/99/2018 la data de 23.05.2018, debitoarea I SRL a solicitat deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei si desemnarea in calitate de lichidator judiciar a practicianului în insolvență H Cabinet individual de Insolvență.

În motivarea cererii, debitoarea a arătat că are ca obiect principal de activitate restaurante, iar, la data introducerii prezentei cereri, a oprit activitatea comercială și se află în situația de nu își mai putea achita datoriile, de aproximativ 201.910,48 lei, ajunse la scadență față de diverși creditori, scadența fiind depășită cu mai mult de 90 zile .

În drept, debitoarea a invocat dispozițiile art. 38, art.66 și art. 67 din Legea 85/2014.

În dovedirea cererii, debitoarea a depus la dosar înscrisuri.

Cererea a fost  timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 200 lei ( conform chitanței nr. 0164049/14.05.2018- fila 5).

Din analiza actelor și lucrărilor dosarului,  instanţa reține următoarele:

Debitoarea a solicitat deschiderea procedurii insolvenței în formă simplificată.

Astfel cum rezultă din actele contabile depuse la dosar  coroborate cu lista creditorilor depusă de către debitoare, aceasta are datorii scadente in cuantum total de 201.910,48 lei şi nu dispune de lichidităţi suficiente pentru achitarea datoriilor scadente.

Potrivit art. 5 pct.29 din Legea 85/2014, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile.

Prin înscrisurile contabile depuse, debitoarea a dovedit că patrimoniul său suferă de lipsă de fonduri necesare acoperirii datoriilor sale certe, lichide şi exigibile.

Conform prevederilor art. 5 pct. 47 din Legea nr. 85/2014, procedura simplificată reprezintă procedura de insolvenţă prevăzută de prezenta lege, prin care debitorul care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (2) intră direct în procedura falimentului, fie odată cu deschiderea procedurii insolvenţei, fie după o perioadă de observaţie de maximum 20 de zile, perioadă în care vor fi analizate elementele prevăzute la art. 38 alin. (2) lit. c) şi d).

Potrivit prevederilor art. 38 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 85/2014, procedura simplificată prevăzută de prezentul capitol se aplică debitorilor aflaţi în stare de insolvenţă care se încadrează în una dintre următoarele categorii: (…) c) debitori care fac parte din categoriile prevăzute la alin. (1) şi îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:  1. nu deţin niciun bun în patrimoniul lor;(…).

În raport de aceste dispoziții, instanța constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de textele legale, datoriile societății depășind valoarea prag de 40.000 lei prevăzută de art. 5 pct. 72 din Legea nr.85/2014, astfel încât instanța urmează să admită cererea debitoarei și, în temeiul art. 71 alin.1 din Legea 85/2014 , să constate că debitoarea este în stare de insolvenţă, motiv pentru care  va deschide procedura simplificată de insolvenţă împotriva sa.

La desemnarea lichidatorului  judiciar provizoriu, judecătorul sindic a avut in vedere solicitarea debitoarei, dar şi disponibilitatea de timp şi de resurse umane, precum şi experienţa generală sau specifică necesare preluării dosarului şi bunei administrări a cazului de către practicienii în insolvenţă care şi-au depus ofertele la dosar. Remuneraţia va fi stabilită în funcţie de criteriile stabilite de OUG 86/2006.

Astfel, va fi numit provizoriu în calitate de lichidator judiciar H Cabinet individual de insolvență, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din lege.

În temeiul art. 85 din legea 85/2006, se va ridica dreptul de administrare al debitoarei.

În temeiul art. 147 din Legea 85/2014, lichidatorul judiciar va efectua notificarea intrării în procedura falimentului, ridicării dreptului de administrare şi constatării dizolvării debitorului, tuturor creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi, potrivit Codului de procedură civilă, în vederea efectuării menţiunii, şi va publica notificarea într-un ziar de largă răspândire şi în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

În temeiul art. 86 din Legea nr. 85/2014 se va da dispoziţie tuturor băncilor la care debitorul are disponibil în cont să nu dispună de acesta fără un ordin al lichidatorului judiciar.

Se va dispune sigilarea bunurilor debitorului în condiţiile art.151 din Legea 85/2014, inventarierea lor, în condiţiile art. 152 şi 153 şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare, în condiţiile art. 154 – 160 din aceiaşi lege , de către lichidatorul judiciar.

In temeiul dispozițiilor art. 100 din legea 85/2014  judecătorul sindic va fixa termenele limită pentru înregistrarea cererilor de creanţă asupra averii debitorului, termenul de verificare, întocmire si publicare a tabelului preliminar al creanţelor , precum şi data primei şedinţe a adunării creditorilor, dispunând convocarea creditorilor debitorului pentru alegerea comitetului creditorilor, desemnarea preşedintelui acestuia, desemnarea/confirmarea lichidatorului judiciar şi stabilirea remuneraţiei acestuia, precum şi a oricăror alte aspecte necesare derulării procedurii. De asemenea, se vor dispune toate măsurile necesare desfăşurării în condiţii optime a procedurii astfel declanşate.

I se va pune în vedere lichidatorului judiciar să întocmească şi să depună raportul amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă şi a existenţei premiselor angajării răspunderii acestora în condiţiile art. 169 , prevăzut de dispoziţiile art. 97 alin. 1 , iar lunar câte un raport privind descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, cuprinzând justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii, precum şi măsuri concrete privind desfăşurarea procedurii.

În temeiul art. 39 din Legea privind procedura insolvenţei lichidatorul judiciar va deschide un cont bancar la o unitate bancară de pe raza municipiului Iaşi, în care se vor depune toate sumele de bani obţinute din lichidare şi din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii.

Instanța urmează a stabili termen pentru continuarea procedurii la data de 25.10.2018, ora 9:00, CS1 fal.

Admite cererea formulată de debitoarea I SRL având ca obiect deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă.

În temeiul art. 71 alin. 1 rap. la art. 38 alin. 2 lit. c)  din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Deschide procedura simplificată de insolvenţă împotriva debitoarei I SRL.

În temeiul art. 73 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Desemnează lichidator judiciar provizoriu practicianul în insolvenţă H Cabinet individual de insolvență, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din lege.

În lipsa unei convenții încheiate cu creditorii, lichidatorul judiciar va fi remunerat pe baza deconturilor aprobate de judecătorul sindic.

În temeiul art. 85 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Ridică dreptul de administrare al debitoarei.

Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are deschise conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al lichidatorului judiciar, sub sancţiunea prevăzută de art. 86 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, obligaţia de notificare revenind lichidatorului judiciar.

Stabileşte în sarcina debitoarei obligaţia de a depune la dosarul cauzei actele şi informaţiile prevăzute de art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii.

Conform art.83 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

După rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii, toate actele si corespondența emise vor cuprinde, în mod obligatoriu si cu caractere vizibile, în limbile română, engleză si franceză, mențiunea in insolvență, in insolvency, en procedure collective.

În temeiul art. 93 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Stabileşte în sarcina lichidatorului judiciar obligaţia de a reconstitui, în măsura posibilului, documentele prevăzute la art. 67 alin. 1 lit. b)-f) şi l), în cazul în care acestea nu sunt prezentate de către debitor.

Stabileşte în sarcina debitoarei obligaţia de a pune la dispoziţia lichidatorului judiciar toate documentele informaţiile cerute cu privire la activitatea  și averea debitoarei, precum şi lista cuprinzând părţile efectuate în ultimele 6 luni anterioare deschiderii procedurii şi transferurilor patrimoniale efectuate în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii.

Dispune ca lichidatorul judiciar să efectueze, în termen de 60 de zile de la data deschiderii procedurii, inventarierea bunurilor din averea debitoarei, luând măsuri pentru îndeplinirea, acolo unde este cazul, a formalităților de publicitate prevăzute de art. 101 alin.2 din Legea nr. 85/2014.

În temeiul art. 97 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Stabileşte în sarcina lichidatorului judiciar obligaţia de a depune la dosar un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă, până la data de 13.07.2018.

Fixează termenul limită pentru depunerea creanţelor la data de 18.07.2018.

Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea şi publicarea tabelului preliminar al creanţelor la data de 27.07. 2018.

Fixează termenul pentru  afişarea  tabelului  definitiv  al  creanţelor la data de  21.08.2018.

Fixează  şedinţa  adunării creditorilor la data de 02.08.2018, ora 10:00, la sediul lichidatorului judiciar şi convoacă creditorii debitoarei, prilej cu care  se va pune în discuţie confirmarea desemnării acestuia şi onorariul provizoriu.

Dispune trimiterea, de îndată si, în orice caz, cu cel puțin 10 zile înainte de împlinirea termenului limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanțelor,  a notificărilor arătate mai sus către toţi creditorii, de către lichidatorul judiciar numit în prezenta cauză.

În temeiul art. 76 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Dispune comunicarea sentinţei de deschidere a procedurii către instanțele judecătorești în a căror circumscripţie teritorială se află sediul debitoarei declarat la registrul comerţului, precum şi tuturor băncilor unde debitoarea are deschise conturi.

În temeiul art. 99 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Dispune trimiterea de către lichidatorul judiciar, potrivit prevederilor Codului de procedură civilă, a notificării deschiderii procedurii către debitor, asociaţi, acţionari, creditori şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Iași în vederea efectuării menţiunii corespunzătoare, precum și publicarea acesteia în Buletinul procedurilor de insolvenţă și într-un ziar de largă circulație. Comunicarea hotărârii de deschidere a procedurii se va face si către Autoritatea de Supraveghere Financiară, atunci când este cazul, conform art.42 alin.5, precum si instituțiilor prevăzute la art.76 din aceeași lege.

Pune în vedere lichidatorului judiciar prevederile art. 252 din Legea nr. 31/1990 republicată şi dispune menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai lichidatorului judiciar.

Dispune indisponibilizarea părţilor sociale în registrul special de evidenţă.

În temeiul art. 39 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă,

Dispune deschiderea de către debitor a unui cont bancar, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de două zile de la notificarea deschiderii procedurii. În caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către lichidatorul judiciar. Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar.

Dispune, în sarcina lichidatorului judiciar, obligaţia de a depune rapoarte privind modul de îndeplinire a atribuţiilor sale, cu indicarea, dacă este cazul, a stadiului efectuării inventarierii, cu justificarea cheltuielilor, cu arătarea onorariului încasat și a modalității de calcul al acestuia, la fiecare termen de continuare a procedurii, potrivit art. 59 alin. 1 din Legea nr. 85/2014.

Fixează termen pentru continuarea procedurii la data de 25.10.2018, ora 9:00, CS1 fal.

Executorie.

Cu drept de opoziţie pentru creditorii debitoarei în termen de 10 zile de la notificarea acestora de către lichidator.

Cu apel în termen de 7 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Iași.

Domenii speta