Contestaţie împotriva hotărârii comitetului/adunarii creditorilor

Sentinţă civilă 1491 din 18.10.2018


Pe rol se află judecarea cauzei privind pe contestatoarea D.G.R.F.P – ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, creditorii SC ARCON SRL, creditor SC EE SA, creditor C.N.AD.N.R. SA - DIRECŢIA REGIONALĂ DRUMURI ŞI PODURI IAŞI, creditor ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SIRET, creditor V  SRL, creditor PRIMĂRIA COMUNEI T, creditor BIROUL EXECUTORILOR JUDECATORESTI M, creditor CA, creditor SC K, creditor ER, creditor COMPANIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA INFIINTATA PRIN REORGANIZAREA COMPANIEI NATIONALE DE AUTOSTRAZI SI DRUMURI NATIONALE DIN ROMANIA SA şi pe debitoarea SC D SRL prin lichidator judiciar E  IPURL, având ca obiect contestaţie împotriva hotărârii comitetului/adunarii creditorilor -din 25.06.2018.

Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 04.07..2018 pe rolul Tribunalului Iași sub nr. 7737/99/2015/a7, creditoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași-Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași a formulat contestație împotriva hotărârii adunării creditorilor debitoarei SC D SRL din data de 25.06.2018.

În motivare, creditoarea a arătat că adunarea creditorilor a fost convocată pentru data de 25.06.2018 având ca ordine de zi stabilirea remunerației lichidatorului judiciar, alegerea comitetului creditorilor și desemnarea președintelui comitetului creditorilor, că a comunicat că a solicitat prorogarea discutării tuturor problemelor înscrise pe ordinea de zi, prin adresa nr. 111304/14.06.2018, că cele consemnate în procesul verbal al ședinței sunt nelegale întrucât nu a pus în discuția adunării creditorilor solicitarea sa de prorogare a problemelor înscrise pe ordinea de zi până la soluționarea definitivă a dosarelor asociate având ca obiect contestațiile împotriva tabelului creditorilor și cel vizând sentința de deschidere a procedurii falimentului și de numire în calitate de lichidator judiciar a practicianului în insolvență E IPURL Iași, că, numai după soluționarea definitivă a contestațiilor și stabilirea exactă a masei pasive, se va putea desemna Comitetul creditorilor, Președintele acestuia și remunerația lichidatorului judiciar, că în ceea ce privește onorariul aprobat de creditorii reprezentând 48,58% din totalul creanțelor, acesta contravine prevederilor art. 57 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 ce impun 50% din valoarea totală a creanțelor.

În drept, creditoarea a invocat prevederile art. 48 alin. 7-8 din Legea nr. 85/2014.

În dovedire, creditoarea a depus la dosar înscrisuri.

Lichidatorul judiciar a depus la dosar întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestației ca neîntemeiate.

În motivare, administratorul judiciar a arătat că ședința adunării creditorilor a fost convocată în temeiul art. 47 din Legea nr. 85/2014 care a și stabilit ordinea de zi, iar discutarea în cadrul ședinței a altor chestiuni în afara celor cuprinse în convocator ar fi fost nule conform art. 48 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, că prevederile art. 57 alin. 2 din Lege sunt aplicabil în cadrul primei adunări a creditorilor și doar în cazul confirmării administratorului sau lichidatorului judiciar desemnat provizoriu de instanță, că lichidatorul a fost confirmat prin sentința nr. 29/18.10.2018 ca urmare a deschiderii procedurii simplificate a falimentului, în temeiul art. 145, că la adunarea creditorilor au votat prin corespondență titulari de creanțe ce însumează 82,17 %, iar hotărârea a fost luată cu 59,13 % din voturile exprimate.

Din analiza actelor și lucrărilor dosarului, instanța reține următoarele:

În urma convocării adunării creditorilor debitoarei SC D SRl având ca ordine de zi stabilirea remunerației lichidatorului judiciar, alegerea comitetului creditorilor și a președintelui acestuia, a fost adoptată, cu 59,13 %  din voturi pentru și 44,87 % împotrivă,  hotărârea de a aprobare a onorariului pentru lichidatorul judiciar. De asemenea, s-a consemnat că nu se poate constitui Comitetul Creditorilor și nu a fost desemnat președintele acesteia.

Hotărârea adunării creditorilor a fost contestată de creditoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași ce a invocat drept motive de nelegalitate faptul că nu a fost pusă în discuție solicitarea sa de prorogare a discutării problemelor înscrise pe ordinea de zi și că hotărârea încalcă prevederile art. 57 alin.2 din Legea nr. 85/2014..

Cu privire la faptul că nu a fost pusă în discuție solicitarea sa de prorogare a discutării problemelor înscrise pe ordinea de zi, instanța reține că, potrivit prevederilor art. 48 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, orice deliberare asupra unei chestiuni necuprinse în convocare este nulă, cu excepţia cazului în care la şedinţă participă titularii tuturor creanţelor şi aceştia sunt de acord cu introducerea chestiunii respective pe ordinea de zi a şedinţei. Prin urmare, singura situație în care pot fi puse în discuție alte chestiuni, deci, inclusiv solicitarea creditoarei de prorogarea a discutării problemelor înscrise pe ordinea de zi, este cea în care la şedinţă participă titularii tuturor creanţelor şi aceştia sunt de acord cu introducerea chestiunii respective pe ordinea de zi a şedinţei; ori, astfel cum rezultă din procesul verbal contestat, la ședința din data de 25.06.2018, nu a participat nici un reprezentant din partea creditorilor, caz în care suplimentarea ordinii de zi cu solicitarea creditoarei nu putea avea loc.

De asemenea, referitor la încălcarea prevederilor art. 57 alin.2 din Legea nr. 85/2014, mai întâi, contrar opiniei reclamantei, instanța observă că, în conformitate cu prevederile art. 49 alin.1 din Legea nr. 85/2014, hotărârea a fost adoptată cu voturile a 59,13 % din voturile exprimate ( respectiv votul favorabil manifestat expres al titularilor majorității, prin valoare, a creanțelor prezente cu drept de vot), iar, în al doilea rând , prevederile art. 57 alin.2 din Legea nr. 85/2014 au fost respectate, în condițiile în care hotărârea a fost adoptată cu creditorii care dețin mai mult de 50% din valoarea totală a creanțelor cu drept de vot.

Față de toate considerentele anterior expuse, instanța urmează să respingă contestația formulată de creditoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași împotriva hotărârii  adunării creditorilor  debitoarei SC D SRL din data de 25.06.2018, ca neîntemeiată

Respinge  contestația formulată de creditoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, cu sediul în mun. Iași, str. Anastasie Panu, nr. 26, jud. Iași, împotriva hotărârii  adunării creditorilor  debitoarei SC D SRL din data de 25.06.2018, ca neîntemeiată.