Acṭiune în constatarea nulităṭii absolute. Apel. Hotârâre a Comisiei Judeṭene de Fond Funciar
Cuprins pe materii: Fond funciar
Index alfabetic:
- Fond funciar
- Inadmisibilitate
Legea nr.169/1997: art. art. III alin. 1;
Legea 18/1991:art.53
Plângerea reprezintă calea de atac exercitată împotriva hotărârilor sau altor operaţiuni juridice ale comisiilor de fond funciar şi prin care se urmăreşte desfiinţarea acestora, modificarea lor sau obligarea comisiilor de fond funciar la efectuarea acestora.
Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, dec.civ. nr.304/18.03.2019
Prin apelul formulat, reclamantul a arătat că cererea vizând constatarea nulităţii absolute a Hotărârii 167/2010 are la bază înscrisuri obţinute ulterior soluţionării primei cereri de reconstituire, din care rezultă că terenul nu a fost înstrăinat, nu au fost depuse cereri de alte persoane care s-ar pretinde proprietari.
Apelul este fondat.
Reṭinând în drept disp.art. art. III alin. 1 din Legea nr. 169/1997, pe care şi-a întemeiat reclamantul cererea, tribunalul a stabilit că obiectul unei acţiuni în constatarea nulităţii absolute întemeiate pe aceste dispoziṭii legale poate fi reprezentat, fie de actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, fie de anumite acte de transfer sau vânzare cumpărare, şi nicidecum de hotărârile emise de Comisiile judeţene prin care au fost soluţionate contestaţiile formulate împotriva măsurilor stabilite de Comisiile locale.
Calea de atac împotriva unor astfel de hotărâri este reglementată de dispoziţiile art. 53 din Legea 18/1991, astfel încât plângerea reprezintă calea de atac exercitată împotriva hotărârilor sau altor operaţiuni juridice ale comisiilor de fond funciar şi prin care se urmăreşte desfiinţarea acestora, modificarea lor sau obligarea comisiilor de fond funciar la efectuarea acestora.
În consecinţă, tribunalul a reţinut că hotărârile emise de Comisiile judeţene prin care au fost soluţionate contestaţiile formulate împotriva măsurilor stabilite de Comisiile locale nu pot forma obiect al unei acţiuni întemeiată pe dispoziţiile art. III din Legea nr. 169/1997.
Pe cale de consecinţă, tribunalul în temeiul art. 480 NCPC va admite apelul, va schimba în tot hotărârea apelată şi, în rejudecare, va admite excepţia inadmisibilităţii şi va respinge ca inadmisibilă cererea formulată de reclamant.
Faṭă de cele menṭionate, apelul a fost admis, cu consecinṭa schimbării în tot a hotărârii apelate, admiterii excepṭiei inandmisibilităṭii şi respingerii cererii formulate de reclamant, ca fiind inadmisibilă.
Judecătoria Buzău
CIVIL- REVENDICARE IMOBILIARA. DIFERENTA INTRE ACTIUNEA IN EVICTIUNE SI ACTIUNEA INTEMEIATA PE ART. 1327- 1331 COD CIVIL
Judecătoria Buzău
CIVIL. PLANGERE CONTRAVENTIONALA. PREZUMTIA DE NEVINOVATIE INSTITUITA IN FAVOAREA COTNRAVENIENTULUI, IN CAZUL CONTRAVENTIILOR PRIVIND CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE
Tribunalul Dolj
Anulare raport de evaluare
Judecătoria Râmnicu Sărat
Civil.Actiune in constatare
Curtea de Apel București
Admiterea actiunii în revendicare a fostului proprietar al imobilului în conditiile existentei unei hotarâri irevocabile prin care anterior fusese admisa actiunea în revendicare a reclamantului în contradictoriu cu reprezentantul statului