Competenţa de soluţionare a unui litigiu privind drepturi patrimoniale rezultate dintr-un contract de prestări servicii încheiat în urma unei proceduri de achiziţii publice, având ca obiect prestări de servicii în domeniul maritim şi fluvial.

Sentinţă civilă 144 din 16.04.2019


Competenţa de soluţionare a unui litigiu privind drepturi patrimoniale rezultate dintr-un contract de prestări servicii încheiat în urma unei proceduri de achiziţii publice, având ca obiect prestări de servicii în domeniul maritim şi fluvial. Competenţa este atrasă de obiectul cererii de chemare în judecată, respectiv dacă acesta rezultă dintr-un raport de drept maritim sau fluvial, caz în care competenţa aparţine instanţelor specializate în această materie, sau dacă rezultă dintr-un raport juridic din domeniul achiziţiilor publice, caz în care este incidentă competenţa din acest domeniu.

Sentinţa civilă nr. 144/16.04.2019

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data de 11.12.2018 reclamanta SC S.G. SRL a chemat în judecată pârâtul U.A.T. Municipiul Giurgiu, solicitând obligarea acestuia la plata sumei de 1.218.133,94 lei, reprezentând costuri de staţionare datorate în temeiul art.15.1 din contractul de lucrări nr. …/18.07.2016, precum şi dobânda legală de la data ocazionării costurilor şi până la momentul pronunţării hotărârii.

Prin Sentinţa civilă nr. 144/16.04.2019, pronunțată de Tribunalul Galaţi, a admis excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Galaţi, invocată de pârâtă prin întâmpinare și s-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamanta SC S.G. SRL şi pe pârâta UAT Municipiul Giurgiu, având ca obiect „pretenţii”, la Tribunalul Giurgiu, Secţia a II-a Civilă.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut următoarele:

În fapt, între părţi s-a derulat contractul de lucrări nr…./18.07.2016 în temeiul Legii nr.98/2016, având ca obiect executarea şi finalizarea lucrării de demolare ferry-boat, necesar în cadrul Proiectului-Portul Verde şi de înaltă performanţă Giurgiu-Etapa II-Construcţia.

Obiectul cererii de chemare în judecată îl constituie obligarea pârâtului la plata costurilor de staţionare în temeiul art.15 din contract, fiind în litigiu o situaţie ce ţine de executarea unui contract de achiziţie publică.

Susţinerea reclamantei în sensul că Tribunalul Galaţi este competent teritorial chiar dacă părţile au semnat un contract de achiziţie publică, deoarece instanţa civilă de drept comun în care se află sediul autorităţii contractante este Tribunalul Galaţi, întrucât orice cauză care ţine de domeniul fluvial şi are conexiuni cu lucrările din această zonă urmează să se soluţioneze de către această instanţă, este corectă , întrucât competenţa reglementată de Legea nr.304/2004 prevalează faţă de cea din Legea nr.101/2016. Această regulă însă nu se aplică situaţiei deduse judecăţii decât în ipoteza în care şi obiectul cererii de chemare în judecată ar fi unul maritim şi fluvial.

În opinia instanţei, dintr-un contract încheiat în temeiul dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi , totodată, în domeniul maritim şi fluvial pot deriva o serie de litigii privind executarea acestuia, fără a fi obligatoriu ca toate aceste litigii să atragă competenţa exclusivă a instanţei competente pentru cauze maritime şi fluviale. Aşadar, obiectul cererii de chemare în judecată este criteriul determinant în funcţie de care , într-o astfel de situaţie, se stabileşte instanţa competentă.

În cauza de faţă, situaţia dedusă judecăţii nu poate fi încadrată într-un litigiu de natură maritimă şi fluvială, pentru a atrage competenţa Tribunalului Galaţi. Dimpotrivă, prin cererea introductivă se solicită obligarea pârâtului la plata unor cheltuieli de staţionare a unor utilaje şi angajaţi, pentru perioada în care lucrările au fost sistate din ordinul executantului. Instanţa apreciază că, faţă de obiectul cererii de chemare în judecată şi temeiul pretenţiilor reclamantei, respectiv art.15 din contract, nu se poate concluziona că sunt incidente dispoziţiile legale referitoare la competenţa instanţelor de drept maritim şi fluvial, ci cele din domeniul achiziţiilor publice.

În materie de achiziţii publice competenţa este una specială şi se determină în raport de prevederile speciale din această materie. Potrivit art.53 al.11 din legea nr.101/2016 prevede că procesele şi cererile care decurg din executarea contractelor administrative se soluţionează în primă instanţă, de urgenţă şi cu precădere, de către instanţa civilă de drept comun în circumscripţia căreia se află sediul autorităţii contractante. În această situaţie, competenţa revine Tribunalului Giurgiu.

Pentru aceste motive, apreciind întemeiată excepţia invocată instanţa o va admite şi în temeiul dispoziţiilor art.132 Cod procedură civila. va declina competenţa de soluţionare a cauzei la Tribunalul Giurgiu.