Acţiune în constatare

Sentinţă civilă 387 din 27.02.2019


Prin acţiunea civilă  înregistrată, la data de 25.03.2016, pe rolul acestei instanţe sub nr. …/…/…., reclamanţii H. M. şi H. M., în contradictoriu cu pârâţii L. G., C. M. şi P. L., au solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa:

-  să constate ca numitul L. P., nepotul proprietarului tabular L. M. (L. M.), le-a vândut terenul înscris in CF … C. CF vechi .. C\ nr.top, …. casa cu nr …, cu teren in suprafaţa de 611 mp, casa fiind demolata, prin actul de vânzare-cumpărare din data de 24.02.1971, si semnat in fata avocatului delegat al Colegiului de Avocaţi al judeţului C.–S., P. B., in R., pentru preţul achitat de 5,000 lei,

-  să constate ca proprietarul tabular al imobilului identificat la punctul I din petit figurează in evidentele cărţii funciare ca fiind numitul L.M. (L.M.. bunicul vânzătorului, decedat la data de 16.08.1922, lăsând ca moştenitor pe fiul sau, numitul L.G., nacut la 20.04.1895,

-  să constate ca L. G., fiul proprietarului tabular a decedat la data de 02.02.1940, lăsând ca moştenitor pe fiul sau L. P., născut la data de 20.05.1924,

-  să constate că si L. P. a decedat la data de 25.12.1993, lasand ca moştenitori pe fiii acestuia, paraţii in cauza: L. G. (fiu), C. M. {născuta L.) fiică si P. L. (născuta L.) fiică,

- să dispună prin sentinţa ce se va pronunţa perfectarea contractului

de vanzare-cumparare a terenului menţionat la primul petit (deoarece vânzătorul

L. P. nu si-a îndeplinit obligaţiile asumate la pct. 2 si 5 din contractul de

vanzare-cumparare),

- să constate ca inca de la data vânzării din 1971 (pct. 1 din contractul da

vanzare-cumparare), casa cu nr. 230 intabulata pe terenul in speţa, era demolata, si pe

cale de consecinţa sa dispună radierea acesteia din cartea funciara,

- să dispună intabularea in CF a dreptului de proprietate dobândit prin cumpărare, asupra terenului inscris in CF … C.,

-cuobligarea paraţilor la cheltuieli de judecata, in caz de opoziţie.

În motivare, au arătat că, au cumpărat imobilul în speţă la data de 24.02.1971 prin actul de vânzare-cumpărare întocmit de avocatul delegat al Colegiului Avocaţial al Judeţului C-S dl.B.P., de la vânzătorul L.P, cu preţul de 5000 lei, preţ achitat la data semnării actului.

Întrucât proprietar tabular al imobilului era bunicul vânzătorului, respectiv L.M., vânzătorul L.P. si-a asumat prin acelasi act de vânzare (pct. 2) obligaţia de a face demersuri in sensul dezbaterii succesiunii bunicului, in vederea intabulării dreptului de proprietate, fapt ce nu s-a realizat nici pana la decesul sau survenit la data de 25.12.1993.

Constatând faptul ca pe terenul in speţa, casa cu nr. 230 era demolata inca de la data cumpărării, din 1971, reclamanţii solicită instanţei sa dispună radierea acesteia din CF, având în vedere faptul că au cumpărat terenul fara vreo construcţie.

Deoarece situaţia tabulara a imobilului a rămas neschimbata pana in prezent iar moştenitorii vânzătorului - paraţii nu intenţionează sa dezbată succesiunile antecesorilor lor, arată că au fost nevoiţi să promoveze prezenta acţiune.

În drept acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1294 şi urm.Cod Civil.

Acţiunea fost legal  timbrată.

Pârâţii nu au formulat întâmpinare.

În faza de cercetare judecătorească s-a administrat proba cu înscrisuri, proba testimonială, fiind audiat în calitate de martor numitul F.L. precum şi proba cu expertiza tehnică judiciară în specialitatea „topografie”,  întocmit de expert C.E..

Prin Încheierea şedinţei publice din data de 12.10.2016, instanţa a constatat incidenţa dispoziţiilor art.242, alin.1 Cod procedură civilă  şi a dispus suspendarea cauzei, întrucât reclamanţii nu şi-au îndeplinit obligaţiile stabilite de instanţă în sarcina acestora şi anume, nu au depus la dosar Încheierea emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil privind decesul numiţilor L.M., L.G. şi L.P, astfel încât desfăşurarea normală a procesului a fost împiedicată din vina părţii.

Urmare a cererii de repunere pe rol formulată la data de 08.02.2017 de către reclamanţi, prin Încheierea şedinţei publice din data de 19.04.2017, instanţa a dispus repunerea cauzei pe rol.

Analizând actele şi lucrările dosarului din prisma dispoziţiilor legale incidente, instanţa reţine următoarele :

Prin cererea formulată, reclamanţii, au solicitat instanţei partajul succesoral după numitul L.M, proprietarul tabular al imobilului, după fiul acestuia L.G., precum şi după L.P, nepotul proprietarului tabular, cu solicitarea de a se constata că acesta din urmă, le-a vândut în timpul vieţii imobilul în cauză - terenul înscris in CF …. C CF vechi … C\ nr.top, …. casa cu nr …, cu teren in suprafaţa de 611 mp, casa fiind demolata, prin actul de vânzare-cumpărare din data de 24.02.1971, pentru preţul de 5,000 lei, achitat în întregime.

Totodată, reclamanţii au mai solicitat perfectarea contractului

de vanzare - cumparare a terenului  în discuţie, precum şi radierea din cartea funciara a casei cu nr. … intabulata pe terenul in speţa, aceasta fiind deja demolata la momentul cumpărării, cu intabularea in CF a dreptului de proprietate dobândit prin cumpărare, asupra terenului inscris in CF ….. C.

În fapt, se reţine că, decesul numitului L.M. (L.M) (a cărui succesiune se dezbate) a survenit la data de 16.08.1922 potrivit actului de deces depus la dosar.

Potrivit recunoaşterii părţilor, actelor de stare civilă depuse la dosar şi probatoriului testimonial administrat în cauză, are calitatea de moştenitor legal după acesta, numitul L.G., născut la data de 20.04.1895, în calitate de fiu al defunctului, copii fiind rude de gradul întâi , din grupa întâi de moştenitori legali, cea a descendenţilor direcţi, conform art.669 C.civ. anterior, având vocaţie succesorală concretă la succesiunea acestuia, cu cota de 1/1 părţi din masa succesorală, acceptând în mod tacit moştenirea tatălui său, în termenul de 6 luni de la deschiderea ei, potrivit dispoziţiile lor art.700 al 1 C.civ. anterior aplicabil în cauză.

Conform probatoriului administrat în cauză, instanţa reţine că masa succesorală rămasă în urma defunctului L.M. se compune din cota de 1/1 părţi din imobilul situat administrativ în intravilanul comunei C, jud C-S, evidenţiat în CF .. C, CF vechi … C, nr cad .., nr top …, casă cu teren în suprafaţă de 611 mp.

Decesul numitului L.G. (a cărui succesiune se dezbate de asemenea) a survenit la data de  02.02.1940, potrivit actului de deces depus la dosar.

Potrivit recunoaşterii părţilor, actelor de stare civilă depuse la dosar şi probatoriului testimonial administrat în cauză, are calitatea de moştenitor legal după acesta, numitul L. P., în calitate de fiu al defunctului, copii fiind rude de gradul întâi , din grupa întâi de moştenitori legali, cea a descendenţilor direcţi, conform art.669 C.civ. anterior , cu cota de 1/1 părţi din masa succesorală, şi el având vocaţie succesorală concretă la succesiunea defunctului, prin  acceptarea în mod tacit a moştenirii tatălui său, în termenul de 6 luni de la deschiderea ei, potrivit dispoziţiilor art.700 al 1 C.civ. anterior aplicabil de asemenea  în cauză.

Conform probatoriului administrat în cauză, instanţa reţine că masa succesorală rămasă în urma defunctului L.G. se compune din cota de 1/1 părţi din imobilul situat administrativ în intravilanul comunei C, jud C-S, evidenţiat în CF … C., CF vechi … C, nr cad .., nr top …, casă cu teren în suprafaţă de 611 mp.

Decesul numitului L. P. (a cărui succesiune se dezbate de asemenea) a survenit la data de 25.12.1993, potrivit actului de deces depus la dosar.

Potrivit recunoaşterii părţilor, actelor de stare civilă depuse la dosar şi probatoriului testimonial administrat în cauză, au calitatea de moştenitori legali după aceasta, numiţii L.G., C.M., născută L. şi P.L, născută L., toţi în calitate de  copii ai defunctului, fiind rude de gradul întâi , din grupa întâi de moştenitori legali, cea a descendenţilor direcţi, conform art.669 C.civ. anterior , toţi având vocaţie succesorală concretă la succesiunea acestuia, prin  acceptarea în mod tacit a moştenirii tatălui lor, în termenul de 6 luni de la deschiderea ei, potrivit dispoziţiilor art.700 al 1 C.civ. anterior aplicabil de asemenea  în cauză.

Analizând înscrisurile dosarului, instanţa constată că numitul L.P., a vândut în timpul vieţii , către reclamanţii  H.M. şi H.M, prin actul de vânzare  cumpărare  încheiat la data de 24.02.1971, semnat în faţa avocatului delegat al Colegiului de avocaţi al judeţului C-S P. B. imobilul situat administrativ în intravilanul comunei C, jud C-S, evidenţiat în CF … C, CF vechi … C, nr cad .., nr top …, teren în suprafaţă de 611 mp, la preţul de 5000 lei, achitat în întregime de cumpărători .

În consecinţă, raportat la dispoziţiile art 1294 şi următoarele C.civ.  de la 1864, care perfectează vinderea bunurilor, instanţa urmează a constata că reclamanţii au dobândit astfel prin cumpărare dreptul de proprietate asupra imobilului menţionat, dispunând în consecinţă intabularea dreptului de proprietate al reclamanţilor asupra imobilului mai sus menţionat, şi radierea dreptului de proprietate al numitului  L. M. (L. M.),  autorizând astfel reclamanţii să se adreseze Oficiului Judeţean de cadastru şi Publicitate Imobiliară C-S în vederea intabulării dreptului de proprietate astfel obţinut.

Potrivit probatoriului administrat în cauză, la momentul vânzării, casa cu nr … intabulată pe terenul în cauză era demolată deja, astfel încât nu mai subzistă menţiunea înscrierii acesteia în fila de carte funciară, sens în care, instanţa urmează a dispune radierea casei cu nr … din foaia de CF …… C a imobilului.

Pentru considerentele mai sus expuse în baza dispoziţiilor legale enunţate,  instanţa urmează a admite acţiunea reclamanţilor şi a dezbate succesiunile defuncţilor în modalitatea mai sus descrisă, cu constatarea vânzării cumpărării imobilului intervenită în timpul vieţii defunctului L.P., nepotul proprietarului tabular al imobilului .

Având în vedere disp. art. 451-453 Cod Procedură Civilă, instanţa va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecată.

Admite acţiunea civilă formulată de reclamanţii  H. M şi H. M. ambii cu domiciliul în R, str.F, bl. , sc. , ap. , jud.C-S  în contradictoriu cu pârâţii L. G. cu domiciliul în com. C, nr. , jud. C-S, C. M., născută L  cu domiciliul în com.C, nr., jud.C-S şi P. L., născută L cu domiciliul în com.C, nr. , jud.C-S.

Constată că numitul  L. M. (L. M.) a decedat la data de 16.08.1922, în urma sa rămânând ca moştenitor  legal cu vocaţie succesorală concretă la moştenire numitul L. G., născut la data de 20.04.1895, în calitate de fiu, cu cota de 1/1 părţi din masa succesorală.

Constată că masa succesorală rămasă în urma defunctului L. M. se compune din cota de 1/1 părţi din imobilul situat administrativ în intravilanul comunei C, jud C S, evidenţiat în CF ….. C, CF vechi … C, nr cad .., nr top …, casă cu teren în suprafaţă de 611 mp.

Constată că numitul  L. G. a decedat la data de 02.02.1940, în urma sa rămânând ca moştenitor  legal cu vocaţie succesorală concretă la moştenire numitul L. P., în calitate de fiu, cu cota de 1/1 părţi din masa succesorală.

Constată că masa succesorală rămasă în urma defunctului L. G. se compune din cota de 1/1 părţi din imobilul situat administrativ în intravilanul comunei C, jud C-S, evidenţiat în CF …. C, CF vechi … C, nr cad .., nr top …, casă cu teren în suprafaţă de 611 mp.

Constată că numitul  L. P. a decedat la data de 25.12.1993, în urma sa rămânând ca moştenitori  legali cu vocaţie succesorală concretă la moştenire numiţii L. G., C. M., născută L. şi P. L., născută L..

Constată că numitul L. P., a vândut în timpul vieţii , către reclamanţii  H. M. şi H. M., prin actul de vânzare  cumpărare  încheiat la data de 24.02.1971, semnat în faţa avocatului delegat al Colegiului de avocaţi al judeţului C-S P. B. imobilul situat administrativ în intravilanul comunei C, jud C-S, evidenţiat în CF …. C, CF vechi … C, nr cad .., nr top …, teren în suprafaţă de 611 mp, casa fiind demolată, la preţul de 5000 lei, achitat în întregime de cumpărători .

Constată că reclamanţii au dobândit astfel prin cumpărare dreptul de proprietate asupra imobilului menţionat.

Dispune radierea casei cu nr … din foaia de CF …. C a imobilului, aceasta fiind demolată la momentul achiziţionării imobilului.

Dispune intabularea dreptului de proprietate al reclamanţilor asupra imobilului mai sus menţionat, şi radierea dreptului de proprietate al numitului  L. M.  (L. M.).

Autorizează reclamanţii să se adreseze Oficiului Judeţean de cadastru şi Publicitate Imobiliară C-S în vederea intabulării dreptului de proprietate astfel obţinut.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Judecătoria Reşiţa.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 Cod proc. civ., azi 27.02.2019.