Închidere procedură insolvenţă cu reinserţie debitoare în activitatea comercială

Hotărâre 632 din 12.09.2018


„Asupra cauzei de faţă, constată:

Sub nr. … la data de 15 mai 2013 s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Specializat Argeş cererea prin care debitoarea … S.R.L. a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă în forma generală prevăzută de Legea nr. 85/2006.

Prin sentinţa nr. … pronunţată de Tribunalul Specializat Argeş în dosarul nr. …, s-a admis cererea formulată de debitorul … S.R.L., cu sediul în …, judeţul Argeş, …, pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă, în temeiul art.32 alin.1 din Legea privind procedura de insolvenţă, s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului, în baza art.34 din Legea privind procedura insolvenţei, a fost numit administrator  judiciar …, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 20 din lege, cu o retribuţie de 1000 lei lunar şi 10% din valorificarea bunurilor din averea debitorului.

Prin sentinţa nr. … pronunţată de Tribunalul Specializat Argeş în dosarul nr. …, a fost confirmat planul de reorganizare pentru debitor … S.R.L., cu sediul în ….

La data de 9 mai 2018, administratorul judiciar desemnat să administreze procedura de insolvenţă împotriva debitoarei, a formulat cerere, prin care a solicitat închiderea procedurii de insolvenţă deschisă împotriva debitoarei, respectiv reorganizare, prin continuarea activităţii, cu consecinţa reinserţiei debitoarei în rândurile profesioniştilor, constatând că sunt îndeplinite condiţiile potrivit art. 132 alin. 1 din Legea nr. 85/2006. În motivarea cererii, s-a arătat că societatea debitoare a efectuat toate plăţile prevăzute în planul de reorganizare, cu excepţia unei părţi a creanţei administratorului debitorului.

În tabelul definitiv al creanţelor împotriva debitoarei … S.R.L.,  întocmit de administratorul judiciar … în dosarul nr. …, este înscrisă creanţa creditorului …, în cuantum de 456.900,60 lei asupra averii debitoarei (poziţia nr. 8 creanţă chirografară).

Prin sentinţa nr. … pronunţată de Tribunalul Specializat Argeş în dosarul nr. …, s-a respins cererea de înscriere a creanţei în cuantum de 456.900,60 lei la masa credală a debitoarei … S.R.L., ., administrator judiciar fiind …, ca urmare a renunţării creditorului …, la dreptul de creanţă în cuantum de 456.900,60 lei asupra averii debitoarei (creanţă înscrisă în tabelul definitiv de creanţe împotriva debitoarei … S.R.L. la poziţia nr. 8 creanţă chirografară).

Municipiul … a depus la dosar un înscris prin care a arătat că debitoarea este înregistrată în evidenţele fiscale cu trei mijloace de transport, conform fişei de patrimoniu anexate, ceea ce înseamnă că bunurile debitoarei fiind înregistrate fiscale implicit fac parte din patrimoniul acesteia, solicitând continuarea procedurii în strică conformitate cu legea. A mai precizat că, în acest context, rezultă că bunurile mobile arătate trebuie, în mod obligatoriu, să se regăsească printre bunurile ce ar putea fi valorificate, inclusiv şi pentru îndestularea creanţei bugetare invocate. S-a ataşat şi notificarea nr. 15615/23.05.2018, din care rezultă că debitoarea figurează în evidenţele fiscale ale Municipiului …cu următoarele bunuri mobile: Auto Mitsubishi, auto Mercedes Benz, auto Dacia; iar ca debite curente reprezentând impozit pe mijloacele de transport: 10.226 lei. Ca temei, s-au invocat disp. art. 343 din Legea nr. 85/2014 coroborat cu art. 3 pct. 23 din Legea nr. 85/2006, prin procedura falimentului se înţelege procedura de insolvenţă concursuală colectivă şi egalitară care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului, precum şi principiul maximizării bunurilor din averea debitoarei.

La data de 3 septembrie 2018 administratorul judiciar desemnat să administreze procedura de insolvenţă împotriva debitoarei, a formulat completare la cererea, prin care a solicitat închiderea procedurii de insolvenţă deschisă împotriva debitoarei, respectiv reorganizare, prin continuarea activităţii, cu consecinţa reinserţiei debitoarei în rândurile profesioniştilor, constatând că sunt îndeplinite condiţiile potrivit art. 132 alin. 1 din Legea nr. 85/2006. În motivarea cererii, s-a arătat că societatea debitoare a  achitat integral sumele înscrise la masa credală şi asumate prin planul de reorganizare confirmat, cu excepţia sumei reprezentând datoriile curente ale societăţii la zi, pentru care în conformitate cu prevederile legale se va întocmi un grafic de eşalonare la plată a acestora, precum şi faptul că administratorul debitorului a renunţat la creanţa sa. S-a mai arătat că pentru creanţele curente în sumă de 155.307 lei aflate în debit la formularea cererii de închidere a procedurii reorganizării, care reprezintă datorii la bugetul consolidat al statului, se doreşte eşalonarea la plată în conformitate cu prevederile Titlului VII – Capitolul IV „Înlesniri la plată” din Codul fiscal aprobat prin legea nr. 207/2015 şi a Ordinului preşedintelui ANAF nr. 90/2016 (eşalonarea la plată a datoriilor curente se poate face doar după ce societatea debitoare iese din procedura insolvenţei).

S-au citat creditorii prin BPI, pentru discutarea propunerii de închidere a procedurii cu reinserţia societăţii.

Examinând cererea în raport de actele procedurale întocmite de lichidator în cauză şi de prevederile art. 132 alin. 1 din Legea nr. 85/2006,  judecătorul-sindic constată următoarele:

Prin sentinţa nr. … pronunţată de Tribunalul Specializat Argeş în dosarul nr. …, s-a admis cererea formulată de debitorul … S.R.L., cu sediul în … judeţul Argeş, …, pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă, în temeiul art.32 alin.1 din Legea privind procedura de insolvenţă, s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului, în baza art.34 din Legea privind procedura insolvenţei, a fost numit administrator  judiciar …, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 20 din lege, cu o retribuţie de 1000 lei lunar şi 10% din valorificarea bunurilor din averea debitorului.

Prin sentinţa nr. … pronunţată de Tribunalul Specializat Argeş în dosarul nr. …, a fost confirmat planul de reorganizare pentru debitor … S.R.L..

Potrivit tabelului definitiv al creanţelor împotriva debitoarei … S.R.L., întocmit de administratorul judiciar … în dosarul nr. …, afişat la uşa instanţei la data de 2.10.2013, masa pasivă a debitoarei a fost compusă din: creanţă garantată în cuantum de 118.167,50 lei – creditoare … S.A.; creanţă bugetară în cuantum de 20.828 lei – creditoare DGRFP pentru AJFP Piteşti; creanţă bugetară în cuantum de 1.886 lei – creditoare Primăria …; creanţă chirografară în cuantum de 40.487,33 lei  - creditoare … S.R.L.; creanţă chirografară în cuantum de 25.943,14 lei  - creditoare … S.R.L.; creanţă chirografară în cuantum de 7.447,25 lei  - creditoare … S.A.; creanţă chirografară în cuantum de 25.943,14 lei  - creditoare … S.R.L.; creanţă chirografară în cuantum de 456.900,60 lei  - creditor …; creanţă sub condiţie în cuantum de 160.000 lei  - creditoare … S.A. IFN.

Potrivit planului de reorganizare a debitoarei … S.R.L., programul de plată a creanţelor prevede plata integrală pentru creditorii din toate categoriile de creanţe, iar referitor la creanţele născute după data deschiderii procedurii, în perioada de observaţie sau în procedura reorganizării judiciare, s-a menţionat doar că, în conformitate cu prev. art. 64 alin. 6 din Legea nr. 85/2006, vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală. Astfel, referitor la creanţele curente, nu s-au asumat obligaţii prin plan, ci doar s-au inserat, generic, dispoziţiile legale aplicabile. 

Potrivit tabelului definitiv rectificat al creanţelor împotriva debitoarei … S.R.L., întocmit de administratorul judiciar … în dosarul nr. …, afişat la uşa instanţei la data de 11.12.2014, masa pasivă a debitoarei a fost compusă din: creanţă garantată în cuantum de 118.167,50 lei – creditoare … S.A.; creanţă bugetară în cuantum de 20.828 lei – creditoare DGRFP pentru AJFP Piteşti; creanţă bugetară în cuantum de 1.886 lei – creditoare Primăria …; creanţă chirografară în cuantum de 40.487,33 lei  - creditoare … S.R.L.; creanţă chirografară în cuantum de 56.497,67 lei  - creditoare … S.R.L.; creanţă chirografară în cuantum de 25.943,14 lei  - creditoare … S.R.L.; creanţă chirografară în cuantum de 456.900,60 lei  - creditor …; creanţă sub condiţie în cuantum de 160.000 lei  - creditoare …S.A. IFN.

Prin încheierea din data de 16 septembrie 2016 pronunţată de Tribunalul Specializat Argeş în dosarul nr. …, în baza art. 105 rap. la art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, s-a respins cererea formulată de creditoarea DGRFP Ploieşti – AJFP Argeş, cu sediul în Piteşti, Bd. Republicii nr. 118, judeţul Argeş, privind intrarea în faliment a debitoarei … S.R.L., . administrator judiciar fiind ….

Administratorul judiciar a întocmit periodic rapoarte, care se regăsesc la dosarul cauzei, însoţite de documente justificative (ordine de plată).

La data cererii formulată de administratorul judiciar, toate creanţele din tabelul definitiv de creanţe au fost stinse, prin plată potrivit programului de plată al creanţelor cuprins în planul de reorganizare (plăţi dovedite cu înscrisurile depuse la dosar: ordine de plată), iar creditorul … a renunţat la dreptul de creanţă în cuantum de 456.900,60 lei asupra averii debitoarei (creanţă înscrisă în tabelul definitiv de creanţe împotriva debitoarei … S.R.L. la poziţia nr. 8 creanţă chirografară).

Potrivit prevederilor art. 132 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, o procedură de reorganizare prin continuarea activităţii sau lichidare pe bază de plan va fi închisă, prin sentinţă, în urma îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plată asumate în planul confirmat.

Judecătorul sindic reţine că toate creanţele din tabelul definitiv rectificat de creanţe au fost stinse, prin plată, aspecte confirmate şi de creditori (prin poziţia faţă de cererea de închidere a procedurii insolvenţei).

 Astfel, se reţine că societatea debitoare a  achitat integral sumele înscrise la masa credală şi asumate prin planul de reorganizare confirmat, în condiţiile în care administratorul debitorului a renunţat la creanţa sa. Nu a fost achitată suma reprezentând datoriile curente ale societăţii la zi (creanţele curente în sumă de 155.307 lei aflate în debit la formularea cererii de închidere a procedurii reorganizării, care reprezintă datorii la bugetul consolidat al statului), pentru care în conformitate cu prevederile legale, societatea debitoare a arătat că va solicita întocmirea unui grafic de eşalonare la plată a acestora (eşalonarea la plată în conformitate cu prevederile Titlului VII – Capitolul IV „Înlesniri la plată” din Codul fiscal aprobat prin legea nr. 207/2015 şi a Ordinului preşedintelui ANAF nr. 90/2016  - eşalonarea la plată a datoriilor curente se poate face doar după ce societatea debitoare iese din procedura insolvenţei).

Referitor la creanţele curente, nu s-au asumat obligaţii prin planul de reorganizare a debitoarei … S.R.L., astfel că achitarea acestora nu reprezintă o condiţie de apreciere a îndeplinirii obligaţiilor asumate prin plan şi deci o eventuală piedică pentru închiderea procedurii de reorganizare prin continuarea activităţii sau lichidare pe bază de plan.

Cât priveşte susţinerile creditorului Municipiul …, pe de o parte disp. art. 343 din Legea nr. 85/2014 nu sunt aplicabile procedurii insolvenţei împotriva debitoarei … S.R.L., deoarece în această procedură este aplicabilă Legea nr. 85/2006, iar pe de altă parte, disp. art. 3 pct. 23 din Legea nr. 85/2006 nu sunt aplicabile în cauză, deoarece prevăd că prin procedura falimentului se înţelege procedura de insolvenţă concursuală colectivă şi egalitară care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmată de radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat, or, în cauză este în discuţie închiderea procedurii de reorganizare pe baza pe plan şi reinserţia debitoarei în activitatea comercială  iar nu radierea debitoarei din registrul în care este înmatriculată.  Referitor la principiul maximizării averii debitoarei, s-a apreciat că acest principiu, ce nu are o consacrare expresă în Legea nr. 85/2006, ci doar implicită, nu intră în conflict cu regula specială, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 85/2006, iar regula generală este înlăturată, dacă există o normă specială aplicabilă, astfel încât închiderea procedurii este condiţionată de exigenţele prevăzute de textul arătat şi nu este împiedicată de principiul maximizării averii debitorului. De asemenea, nici scopul procedurii, plata creanţelor, consacrat de art. 2 din Legea nr. 85/2006, nu împiedică închiderea procedurii atunci când sunt întrunite condiţiile prevăzute în art. 132 din această lege (decizia nr. 1931/R-COM din 13 septembrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 1872/1259/2011).

Astfel, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, în temeiul art. 132 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, se va dispune închiderea procedurii de insolvenţă a debitoarei … S.R.L., fără radierea debitoarei din registrul comerţului.

În temeiul art. 103 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, se va dispune luarea tuturor măsurilor pentru reinserţia debitoarei în activitatea comercială.

În baza art. 136 din Legea nr. 85/2006, va fi descărcat administratorul judiciar …, de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitoare şi averea ei, creditori, titulari de garanţii, acţionari sau asociaţi.

Se va constata că a fost achitat onorariul către administratorul judiciar.

În temeiul art. 135 din Legea nr. 85/2006, se va dispune notificarea sentinţei direcţiei teritoriale a finanţelor publice şi oficiului registrului comerţului unde debitoarea este înmatriculată, pentru efectuarea menţiunii şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

În temeiul art. 902 pct. 16 Cod civil,se va dispune notificarea sentinţei O.C.P.I. Argeş, în vederea notării în cartea funciară a închiderii procedurii.

Prezenta hotărâre este executorie în temeiul art. 12 alin. 1 din Legea 85/2006.”