Revendicare (acţiuni, bunuri, drepturi

Sentinţă civilă 168 din 30.07.2019


Prin cererea inregistrată sub nr. (…/…) reclamanta (…) a chemat in judecată pe paratul (…), solicitând instantei ca prin hotararea ce va pronunta să fie obligat paratul să-i lase in deplină proprietate si pasnica folosintă, suprafata de teren de (…) mp., astfel cum rezultă din sentinta judecătorească nr. (…) pronuntată de (…), suprafată de teren ce a fost măsurată, parte intabulată, inscrisa in cartea funciară si instrăinată către (…), solicitand anularea actelor subsecvente intabulării, in speta anularea actului de vânzare-cumpărare.

In motivarea cererii reclamanta arată că intre ea si parat, precum si alte persoane  s-a incheiat o tranzactie asupra mai multor suprafete de teren, insă suprafata care îi intereseaza este cea situată în pct. (…), respectiv (…) mp.

Mai precizează reclamanta că paratul a procedat la intabularea si inscrierea in cartea funciară a unei suprafete de (…) mp., iar ei si fratelui său îi rămane suprafata de (…) mp., cu toate că potrivit sentintei fiecaruia îi reveneau cate (…) mp., astfel că solicită obligarea paratului să-i lase in deplina proprietate suprafata de teren de (…) mp.

In continuare, reclamanta solicită, in subsidiar, ca instanta să dispuna radierea din cartea funciară a suprafetei de (…) mp., revizuirea in parte a sentintei nr. (…), in ceea ce priveste terenul din pct. (…)

In drept, a invocat dispozitiile art. 563, art. 566 cod civil.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de (…) paratul a formulat intampinare, prin care a invocat exceptia lipsei calitătii procesuale pasive a lui si in consecintă respingerea actiunii reclamantei ca fiind promovată împotriva unei persoane fără legitimare procesuală pasiva .

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

La termenul de judecată din data de (...), reclamanta a renunţat la capătul de cerere privind revizuirea, în parte, a sentinţei civile nr. (…)

Analizând  actele si lucrările dosarului, in solutionarea exceptiilor puse in discutie, reţine:

Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (…) pârâtul (…) a înstrăinat numitei (…) imobilul situat în intravilanul (…) respectiv terenul în suprafaţă măsurată de (…) mp, având număr cadastral provizoriu (…), înscris în cartea funciară nr. (…) a localităţii (…)

Potrivit art. 563 alin. (1) C.civ. proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o altă persoană care îl deţine fără drept.

Având în vedere că la data formulării acţiunii, respectiv (…), pârâtul nu mai era proprietarul terenului în suprafaţă de (…) mp anterior menţionat, calitatea de proprietar dobândind-o numita (…), care astfel a întrunit toate atributele acestui drept real, instanţa va admite excepţia lipsei calității  procesuale pasive a pârâtului (…) în ceea ce priveşte acțiunea în revendicare, dat fiind că suprafaţa revendicată de reclamantă face parte din terenul astfel înstrăinat de pârât.

 Potrivit art. 907 alin. (1) C.civ. când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia. În condiţiile în care situaţia juridică ce ar justifica, potrivit susţinerilor reclamantei, rectificarea cărţii funciare în care a fost înscris dreptul de proprietate asupra terenului ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (…), este reprezentată tocmai de soluţia spre care tinde reclamanta pentru capătul principal de cerere, instanţa reţine că este prematur formulat un astfel de capăt de cerere. Pe cale de consecinţă va admite excepția prematurității formulării capătului de cerere privind acțiunea în rectificarea cărții funciare.

În ceea ce priveşte anularea contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (…) instanţa reţine că admiterea unui astfel de capăt de cerere ar avea drept consecinţă doar reîntoarcerea, în patrimoniul pârâtului, a dreptului de proprietate asupra terenului înstrăinat prin convenţia în cauză. În condiţiile în care reclamanta pretinde pentru sine o parte din terenul respectiv, instanţa reţine că acesta nu justifică niciun interes în promovarea acestui capăt de cerere întrucât nu ar avea niciun beneficiu concret ca urmare a unei eventuale admiteri a capătului de cere menţionat.

Având în vedere dispoziţiile art. 32 alin. (1) lit. d C.proc.civ. şi faţă de considerentele mai sus expuse, instanţa va admite excepția lipsei interesului cu privire la anularea contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (…)