Fond funciar

Sentinţă civilă 1428/2018 din 26.02.2018


R O M A N I A

JUDECATORIA CLUJ-NAPOCA

SECTIA CIVILA

Dosar nr. .../211/2017

Operator de date cu caracter personal - 3185

SENTINTA CIVILA NR. 1428/2018

Sedinta publica din data de .....

Instanta compusa din:

JUDECATOR: ....

GREFIER: .....

Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe reclamantii DA.... si AVP.... in contradictoriu cu paratele CLFF CN..... si CJFF C..... avand ca obiect fond funciar.

Procedura este legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 22.01.2018 fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta civila cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera a amanat pronuntarea pentru astazi 26.02.2018.

I N S T A N T A

Constata ca:

Prin actiunea civila inregistrata sub nr. de mai sus, reclamantii DA.... si AVP..... au chemat in judecata pe paratele CL.....Legii nr. 18/1991 CN….. si CJSDTC....., solicitand pronuntarea unei hotarari prin care sa fie obligate paratele sa finalizeze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, prin acordarea de masuri reparatorii in echivalent, pentru terenul preluat de catre Statul Roman, de la defunctii lor parinti AI.... si A… nascuta S...., situat in ….., str. ...., fost nr….., care a fost inscris in CF nr. .... ….., nr. top. ...., in suprafata de 4.759 mp, cu cheltuieli de judecata in caz de opunere la admiterea actiunii.

In fapt, reclamantii au aratat in esenta ca sunt mostenitorii defunctilor AI.... si sotia A… nascuta S...., in calitate de fiica si respectiv de nepot de fiu decedat, iar terenul in suprafata de 4.759 mp mai-sus identificat a fost preluat de la antecesorii lor prin expropriere, in vederea construirii unor blocuri, fiind in prezent ocupat de edificate de utilitate publica si transcris in favoarea Statului Roman in CF nr. …. …., insa pana in prezent, nici reclamantii si nici antecesorii lor in drepturi nu au primit niciun fel de despagubire pentru acest teren, desi incepand din anul 1997 au fost formulate o serie de cereri in acest sens.

In drept, au fost invocate dispozitiile art. 8 si art. 11 din L. nr. 18/1991, art. 1, art. 2, art. 3, art. 16 si urm. din. L. nr. 165/2013, art. 453/NCPC.

Prin intampinarea formulata in cauza (f. 52), parata de rd. 1 a solicitat respingerea actiunii, cu motivarea ca terenul in litigiu este un teren intravilan, situat in zona sistematizata, pe acesta regasindu-se in prezent blocuri de locuit cu amenajarile aferente si, prin urmare, nu intra sub incidenta L. 18/1991, nu se afla la dispozitia CMFF…. si nu poate fi restituit in natura pe vechiul amplasament.

Mai mult, la data de 1.01.1990, terenul nu se regasea in patrimoniul CAP, fiind anterior expropriat prin Decretul de Expropriere nr. 250/1974.

In consecinta, terenul in litigiu face obiectul L. nr. 10/2001 si nu al legii fondului funciar, iar reclamantii sau antecesorii lor in drepturi nu au formulat notificare in baza L. nr. 10/2001, astfel ca sunt decazuti din dreptul de a mai obtine reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in litigiu.

La data de 24.11.2017 reclamantii au inregistrat raspuns la aceasta intampinare, aratand ca, desi au facut mai multe demersuri in acest sens, nu sunt in masura sa clarifice daca antecesorul lor in drepturi a formulat sau nu notificare pentru terenul in litigiu, urmand ca acest aspect sa fie elucidat prin probatiunea ce se va administra in cauza (f. 57).

Parata de rd. 2 nu a formulat intampinare.

In probatiune, a fost administrata proba cu inscrisuri.

Deliberand, instanta retine urmatoarele:

In fapt, din copia CF nr. . …. (f. 6-7) instanta retine ca imobilul teren in suprafata de 4.759 mp in litigiu, cu nr. top. ...., provine din dezmembrarea imobilului cu nr. top….., situat in …., si a constituit proprietatea tabulara a numitilor AI.... si sotia nascuta S.... A…., de la care a fost preluat prin Decretul de Expropriere nr. 250/1974.

Din actele de stare civila depuse la (f. 11-13) rezulta ca sus-numita AA.... a decedat la data de ...., iar sus-numitul AI.... a decedat la data de .....

Conform certificatului de mostenitor cu nr. …./14.05.1996, mostenitorii defunctului AI.... sunt reclamanta DA.... si numitul AI…. jn, in calitate de fiu si fiica (f. 10), iar din actele de stare civila depuse la (f. 14 fata/verso) rezulta ca numitul AI…. jn a decedat la randul sau in data de ……, reclamantul AVP..... fiind fiul acestuia.

Din inscrisurile depuse la (f. 66-70) rezulta ca pentru terenul in litigiu nu a fost inregistrata notificare in temeiul L. nr. 10/2001.

In drept, instanta retine ca potrivit dispozitiilor art. 1 (1) din L. nr. 10/2001, imobilele preluate in mod abuziv de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si cele preluate de stat in baza L. nr. 139/1940 asupra rechizitiilor si nerestituite, se restituie in natura sau in echivalent, cand restituirea in natura nu mai este posibila, in conditiile prezentei legi.

Conform disp. art. 3 alin. (1) lit. a) din L. nr. 10/2001, sunt indreptatite, in intelesul prezentei legi, la masuri reparatorii constand in restituire in natura sau, dupa caz, prin echivalent, persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluarii in mod abuziv a acestora, sau succesorii lor in drepturi, dupa caz.

Referitor la procedura de restituire, art. 22 (1) din L. nr. 10/2001 dispune ca aceasta demareaza prin notificarea de solicitare a restituirii in natura a imobilului, adresata unitatii detinatoare de catre persoana indreptatita, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii, termen care a fost ulterior prelungit succesiv prin OUG nr. 109/2001 si OUG nr. 145/2001.

Conform dispozitiilor art. 22 (3) din L. nr. 10/2001, notificarea se comunica prin executorul judecatoresc de pe langa judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala se afla imobilul solicitat sau in a carei circumscriptie isi are sediul persoana juridica detinatoare a imobilului. Executorul judecatoresc va inregistra notificarea si o va comunica persoanei notificate in termen de 7 zile de la data inregistrarii, iar potrivit aliniatului (4) din acelasi text de lege, notificarea inregistrata face dovada deplina in fata oricaror autoritati, persoane fizice sau juridice, a respectarii termenului prevazut la alin. (1), chiar daca a fost adresata altei unitati decat cea care detine imobilul.

Totodata, art. 22 (5) din L. nr. 10/2001 dispune ca nerespectarea termenului de 6 luni prevazut pentru trimiterea notificarii atrage pierderea dreptului de a solicita in justitie masuri reparatorii in natura sau prin echivalent.

Prin urmare, pentru a putea obtine restituirea de bunuri sau despagubiri, in temeiul L.nr. 10/2001, persoana indreptatita este obligata sa formuleze mai intai o procedura prealabila de notificare catre autoritatea/institutia/persoana prevazuta de lege, iar omisiunea formularii aceste notificari atrage pierderea dreptului material de a mai solicita in justitie masuri reparatorii in natura sau prin echivalent.

In speta, asa cum s-a aratat mai sus, inscrisurile depuse la (f. 66-70) au dovedit faptul ca pentru terenul in litigiu, nici reclamantii si nici antecesorii lor in drepturi nu au formulat notificarea prevazuta de L. nr. 10/2001, astfel ca reclamantii au pierdut dreptul material de a mai solicita masuri reparatorii in echivalent pentru acest teren, astfel ca prezenta actiune este nefondata si, in consecinta, urmeaza a fi respinsa ca atare.

In temeiul disp. art. 453 alin. (1)/NCPC, instanta va lua act de faptul ca paratele nu au solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Respinge actiunea civila formulata de reclamantii DA...., domiciliata in ....si AVP....., domiciliat in ...... in contradictoriu cu paratele CLSDPPT CN........, cu sediul in ...., CJSDPPT C........, cu sediul in ...., avand ca obiect fond funciar.

Ia act de faptul ca paratele nu au solicitat cheltuieli de judecata.

Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare, cererea si motivele de apel depunandu-se la Judecatoria Cluj-Napoca, sub sanctiunea nulitatii.

Pronuntata in sedinta publica din data de 26.02.2018.