Succesiune şi partaj

Sentinţă civilă 706 din 19.12.2018


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA INEU, JUDEŢUL ARAD OPRATOR 2826

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ NR.706/2018

Şedinţa publică din data de 19 decembrie 2018

Judecător :

Grefier:

S-a luat în pronunţare cauza civilă, privind cererea formulată de reclamanta M.I. în contradictoriu cu pârâţii P.S., Z.I., Z.I.2 şi M.M., pentru succesiune şi partaj.

Potrivit încheierii de şedinţă din data de ..., care face parte integrantă din prezenta, instanţa a amânat pronunţarea pentru data 19.12.2018, având nevoie de timp pentru a delibera.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei, constată  următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de ..., formulată de reclamanta M.I., CNP: ..., domiciliată în  ..., jud.Arad şi domiciliul procesual ales la Cabinet de avocat L.I., cu sediul în ..., jud.Arad în contradictoriu cu pârâţii P.S., CNP: ..., domiciliat în  ..., jud.Arad, Z.I., domiciliat  în ..., jud.Arad, Z.I.2 domiciliată în ..., jud.Arad şi M.M., domiciliată în ..., jud. Arad, prin care a solicitat  ca prin sentinţa  ce se va pronunţa să se constate că, masa succesorală a defunctei Z.R., decedată la data de  ..., se compune din imobilul  înscris în CF nr. ..., provenit din conversia pe hârtie a CF vechi ..., compus din casa cu număr administrativ ..., cu nr.top. ..., respectiv  cota parte din CF ..., provenit din conversia pe hârtie  as CF vechi  ..., compus din teren intravilan  cu nr.top. ..., la care vocaţie succesorală au reclamanta şi pârâtul de ordin 1 P.S., în cote egale de câte ½ părţi,  în calitate de fii.

De asemenea, a solicitat a se constata că părţile sunt coproprietare asupra imobilelor din CF nr...., provenit din conversia pe hârtie a CF vechi ..., teren intravilan cu nr.top. ..., în suprafaţă de 2377 mp. şi asupra imobilului din CF ..., provenit din conversia pe hârtie a CF vechi ..., casa cu număr administrativ ..., cu nr.top.....

Prin aceiaşi acţiune, reclamanta a solicitat a se dispune unificarea imobilelor din CF nr...., provenit din conversia  pe hârtie a CF vechi ..., casa cu număr administrativ ... cu nr.top. ... intravilan în suprafaţă de 250 mp respectiv din CF ..., provenit din conversia pe hârtie a CF vechi ..., teren intravilan cu nr.top. ..., în  suprafaţă de 2377 mp şi din CF ..., provenit din conversia pe hârtie a CF vechi ..., teren intravilan cu nr.top, ... în suprafaţă de 250 mp.

Totodată, reclamanta a solicitat a se dispune dezmembrarea imobilului nou unificat, prin formarea de 3 loturi astfel:

- un lot cu număr topografic nou cuprinzând casa cu număr administrativ 429 A şi teren, atribuit în natură în cotă de 1/1 conform folosinţei faptice reclamantei M.I.;

- un lot cu număr topografic nou cuprinzând casa cu număr administrativ 429 şi teren atribuit în natură în cotă de 1/1 conform folosinţei faptice pârâtului de ordin1 P.S.;

- un lot cu număr topografic nou cuprinzând  casa cu număr administrativ 428 şi teren atribuit în natură, conform folosinţei faptice pârâţilor de ordin 2-4, urmând a se dispune  autorizarea intabulării dreptului lor de proprietate în CF în baza sentinţei definitive.

A solicitat cheltuieli de judecată  dacă pârâţii se opune admiterii acţiunii.

În fapt, a motivat că, proprietarii celor 3 imobile sunt părţile, respectiv reclamanta şi pârâţii de ordin 1-4, cu precizarea  că reclamanta împreună  cu fratele său pârâtul de ordin 1 P.S. sunt moştenitori  î n calitate de fii ai defunctei Z.R., decedată la data de..., cu ultimul domiciliu  în ... şi pe aceste terenuri se află edificate casele ... care a aparţinut mamei sale şi casa ... a pârâţilor de ordin 2-4.

Mai arată că, ceilalţi pârâţi sunt verişorii lor, care au luat în întreţinere pe pârâta M.M., conform actului notarial nr. ...  emis de  BNP N.M.C., iar terenul din CF ..., (CF vechi ...),  teren intravilan cu nr.top. ..., în suprafaţă de 2377 mp. a fost folosit de mama sa şi pârâţii de ordin 2-4 ca şi grădină, existând practic o delimitare exactă a proprietăţilor prin gard bine conturat.

În ce priveşte imobilul situat la numărul ..., reclamanta arată că mama sa l-a delimitat în 2 loturi pentru reclamantă şi fratele său.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art.953 şi următoarele, art. 1143 şi următoarele Cod civil.

În probaţiune, reclamanta a solicitat efectuarea unei expertize topografice, având ca obiective: identificarea imobilelor din CF ..., Cf nr. ... şi nr. ...; unificarea imobilelor şi dezmembrarea  lor conform folosinţei faptice respectiv casa cu nr. ... şi casa ..., prin formarea de 3 loturi  corespunzătoare folosinţei faptice cu atribuire număr topografic nou, vizat de OCPI, proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâţilor şi proba testimonială cu martori, a căror date de identificare le vor comunica instanţei de judecată.

Pentru soluţionarea cauzei, au fost depuse la dosar următoarele înscrisuri: împuternicire avocaţială (f.5), CF ... (f.6-7), CF ... (f.8-9),  CF ... (f.10-11), carte identitate  reclamantă şi copie certificat de naştere (f.12,14), cărţi identitate reclamantă şi pârât de ordin 1 (f.13), certificat de căsătorie Z.R.(f.15), certificat de deces Z.R. (f.16), certificat de deces Z.M.2 (f.17), certificat nr.... emis de Primăria ... (f.19),  certificat de atestare fiscală (f.19), cărţi identitate pârâţii Z.I. şi Z.I.2(f.20),filă buletin identitate pârâta M.M. (f.21), întâmpinare pârâţi: Z.I. (f.41) Z.I.2 (f.43), M.M. (f.45)şi  P.S. (f.47), Încheierea notarială nr. ...  din ... emisă de SPN M.F. (f.57), certificat nr.... emis de  Camera Notarilor Publici privind pe defuncta Z.R. (f. 58), certificat nr. ... emis de RNNEOS (f. 59-60), certificat nr.... emis (RNNEOS)(f.61), certificat nr. ... emis de SPN M.F. (f.62), declaraţia pârâtului P.S. autentificată sub nr....(f.64), listă desemnare expert(f. 70),  chitanţă  plată avans onorar expert(f.77-78), note expert D.G. (f.79,80), cerere de probaţiune reclamantă (f.83), decont justificat onorariu expert(f.95), raport de expertiză întocmit de expertul D.G. comunicat în format electronic (f.95-107, respectiv prin poştă(f.108-120), note expert D.G. (f. 126-127), chitanţă plată diferenţă onorar expert(f. 129), proces verbal de recepţie nr.... eliberat de OCPI Arad, însoţit de planul de amplasament şi delimitare recepţionat cu nr.... comunicat electronic(f.135-137), respectiv  prin poştă (f. 138-140).

În şedinţa publică din ... s-a încuviinţat şi administrat proba cu martora reclamantei  G.E., declaraţia sa fiind  consemnată în proces verbal şi ataşată la fila 87 dosar.

 Prin încheierea de şedinţă pronunţată la data de ... în dosar civil nr. ...,  reclamanta a beneficiat de acordarea ajutorului public judiciar prin scutirea sa  de la plata taxei judiciare de timbru  în cuantum de 2053,63 lei datorată în dosarul nr. ... al Judecătoriei Ineu, având ca obiect succesiune şi partaj.

Pârâţii Z.I., Z.I.2,  M.M.,  P.S., prin întâmpinările depuse la data de ... (filele 41,43,45 şi 47), fiecare au arătat că sunt de acord  cu acţiunea reclamantei M.I.  domiciliată în  ..., jud.Arad.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

În fapt, cu privire la imobilul înscris în CF ..., CF vechi ... (filele 6-7), reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 2377 mp, sunt întabulaţi sub B5 cu cota 1/1, pârâţii Z.I., Z.I.2 şi M.M., respectiv defuncta Z.R. decedată la data de ..., conform certificatului de deces nr..../... (fila 16).

Din încheierea prevăzută de art. 193 alin.3 Noul Cod proc.civ. cu privire la verificarea evidenţelor notariale nr.... întocmită de SPN ,,M.F.” din ...  (fila 57), rezultă că succesiunea defunctei Z.R. decedată la data de ..., nu figurează ca fiind dezbătută prin procedura succesorală notarială şi, nu s-au găsit înregistrate, testamente sau acte juridice de revocare sau modificare a testamentelor, existând declaraţia de opţiune succesorală a pârâtului P.S. (filele 63-64).

Imobilul înscris în CF ..., CF vechi ... (filele 8-9), reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 250 mp şi casa situat în ... ..., jud.Arad, este întabulat sub B2 cu cota 1/1 pentru Z.R. decedată la data de ..., iar imobilul înscris în CF ..., CF vechi ... (filele 10-11) reprezentat de teren cu nr.top.... şi casa situat în ..., jud.Arad, este întabulat sub B4 cu cota 1/1 pentru pârâţii Z.I. şi Z.I.2, cu drept de uzufruct viager pentru M.M..

Potrivit certificatului de naştere nr.... (fila 12) şi declaraţiei de opţiune succesorală aut. cu nr.... (filele 63-64), reclamanta M.I. este fiica defunctei Z.R. decedată la data de ..., iar pârâtul P.S. este fiul defunctei.

Astfel cum rezultă din declaraţia martorului propus de reclamantă, G.E. (fila 87), după decesul defunctei Z.R., bunurile acesteia au fost folosite de către cei doi copii, care le folosec şi în prezent.

Avându-se în vedere înţelegerile părţilor privind folosinţa imobilelor, în raportul de expertiză topografică efectuat în cauză de expert D.G. s-a propus unificarea celor trei imobile şi dezmembrarea imobilului nou format, în trei loturi (filele 109-120, 135-140).

În drept, instanţa constată că moştenirea legală este guvernată de legea în vigoare la data deschiderii succesiunii, adică la data decesului celui despre a cărui moştenire este vorba. În acest sens, art.91 din Legea nr.71/2011 dispune că moştenirile deschise înainte de intrarea în vigoare a Codului civil din 2009 sunt supuse legii în vigoarea la data deschiderii moştenirii. Având în vedere data decesului, instanţa reţine că prevederile Codului civil din 2009 sunt aplicabile în prezenta cauză.

Moştenirea este legală în cazul în care transmiterea moştenirii are loc în temeiul legii la persoanele, în ordinea şi în cotele determinate de lege. Pentru ca o persoană să poată veni la moştenire în temeiul legii trebuie să aibă, în afara capacităţii succesorale, ca o condiţie generală a dreptului la moştenire, vocaţie succesorală legală, să nu fie nedemnă şi să nu fie înlăturată de la moştenire prin voinţa defunctului. În prezenţa acestor condiţii transmiterea moştenirii operează în virtutea legii, din momentul deschiderii succesiunii, succesibilul având posibilitatea de a consolida titlul de moştenitor exercitând dreptul de opţiunea succesorală prin acceptarea expresă sau tacită a succesiunii în termenul prevăzut de lege.

Potrivit art.1110 alin.2 din Codul civil din 2009 pentru acceptarea tacită a succesiunii este necesară voinţa succesibilului de a accepta succesiunea, materializată în acte sau fapte din care să rezulte intenţia lui neîndoielnică de a culege moştenirea. Printre actele de acceptare tacită a succesiunii se înscriu şi actele de folosinţă a bunurilor ce alcătuiesc masa succesorală, exercitate în interiorul termenului de un an, prevăzut de art.1103 ain.1 din Codul civil din 2009. În prezenta cauză, folosinţa bunurilor, astfel cum rezultă din probatoriul administrat, constituie acte de acceptare a moştenirii.

Codul civil din 2009 stabileşte în art.664 alin.1 principiul chemării la moştenire a rudelor în ordinea celor patru clase de moştenitori legali, iar în art.975 alin.2 Cod civil din 2009, se reglementează principiul proximităţii gradului de rudenie, în sensul că, în interiorul clasei descendenţilor defunctului, rudele de grad mai apropiat înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat.

În temeiul art.676 Cod civil:

,,(1) Partajul bunurilor comune se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar.

(2) Dacă bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:

a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;

b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei”.

Potrivit art.988 Cod proc.civ.:

,,La formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăreia din masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii sau îmbunătăţiri cu acordul celorlalţi coproprietari sau altele asemenea”.

Conform art.953 Cod civil moştenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în fiinţă, iar potrivit art.955 alin.1 Cod civil, patrimoniul defunctului se transmite prin moştenire legală, în măsura în care cel care lasă moştenirea nu a dispus altfel prin testament.

Pentru toate aceste considerente, instanţa va admite cererea formulată de reclamanta M.I. în contradictoriu cu pârâţii P.S., Z.I., Z.I.2 şi M.M..

Va constata că masa succesorală a defunctei Z.R. decedată la data de ... este compusă din dreptul înscris pe numele acesteia sub B5 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 2377 mp şi din dreptul înscris pe numele acesteia sub B2 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 250 mp şi casa situat în ..., jud.Arad.

Va constata că moştenitorii defunctei Z.R. decedată la data de ... sunt reclamanta M.I. şi pârâtul P.S., în calitate de fii cu cota de câte 1/2 fiecare şi atribuie acestora masa succesorală compusă din dreptul înscris pe numele defunctei sub B5 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 2377 mp şi din dreptul înscris pe numele defunctei sub B2 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 250 mp şi casa situat în ... ..., jud.Arad.

Va dispune unificarea imobilului înscris în CF ..., CF vechi ..., reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 2377 mp cu imobilul înscris în CF ..., CF vechi ..., reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 250 mp şi casa situat în ... ..., jud.Arad şi, cu imobilul înscris în CF ..., CF vechi ... reprezentat de teren cu nr.top.... şi casa situat în ..., ..., jud.Arad.

Va dispune dezmembrarea imobilului nou format, conform raportului de expertiză topografică efectuat în cauză de expert D.G., care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în trei loturi astfel: lotul cu nr.1 cu număr top.nou şi casa ... se atribuie cu cota 1/1 pârâtului P.S.; lotul cu nr.2 cu număr top.nou şi casa ... A se atribuie cu cota 1/1 reclamantei M.I.; lotul cu nr.3 cu număr top.nou şi casa ... se atribuie cu cota 1/1,  în indiviziune pârâţilor Z.I., Z.I.2 şi M.M., oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară urmând să efectueze cuvenitele menţiuni în cartea funciară conform prezentei hotărâri.

În temeiul art.453 alin.1 Cod proc.civ., întrucât reclamanta a arătat că nu solicită cheltuieli de judecată, acestea nu se vor acorda.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de reclamanta M.I., CNP ..., domiciliată în  ..., jud.Arad şi domiciliul procesual ales la Cabinet de avocat L.I., cu sediul în ..., jud.Arad, în contradictoriu cu pârâţii P.S., CNP ..., domiciliat în  ..., Z.I., domiciliat  în ..., jud.Arad, Z.I.2 domiciliată în ..., jud.Arad şi M.M., domiciliată în ..., jud.Arad.

Constată că masa succesorală a defunctei Z.R. decedată la data de ... este compusă din dreptul înscris pe numele acesteia sub B5 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 2377 mp şi din dreptul înscris pe numele acesteia sub B2 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 250 mp şi casa situat în ... ..., jud.Arad.

Constată că moştenitorii defunctei Z.R. decedată la data de ... sunt reclamanta M.I. şi pârâtul P.S., în calitate de fii cu cota de câte 1/2 fiecare şi atribuie acestora masa succesorală compusă din dreptul înscris pe numele defunctei sub B5 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 2377 mp şi din dreptul înscris pe numele defunctei sub B2 în CF ..., CF vechi ..., cu privire la imobilul reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 250 mp şi casa situat în ... ..., jud.Arad.

Dispune unificarea imobilului înscris în CF ..., CF vechi ..., reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 2377 mp cu imobilul înscris în CF ..., CF vechi ..., reprezentat de teren cu nr.top.... cu suprafaţa de 250 mp şi casa situat în ... ..., jud.Arad şi, cu imobilul înscris în CF ..., CF vechi ... reprezentat de teren cu nr.top.... şi casa situat în ..., ..., jud.Arad.

Dispune dezmembrarea imobilului nou format, conform raportului de expertiză topografică efectuat în cauză de expert D.G., care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în trei loturi astfel: lotul cu nr.1 cu număr top.nou şi casa ... se atribuie cu cota 1/1 pârâtului P.S.; lotul cu nr.2 cu număr top.nou şi casa ... A se atribuie cu cota 1/1 reclamantei M.I.; lotul cu nr.3 cu număr top.nou şi casa ... se atribuie cu cota 1/1,  în indiviziune pârâţilor Z.I., Z.I.2 şi M.M., oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară urmând să efectueze cuvenitele menţiuni în cartea funciară conform prezentei hotărâri.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

În caz de exercitare a căii de atac cererea se depune la Judecătoria Ineu.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 19.12.2018.

Preşedinte,  Grefier,