Obligaţia de a face

Sentinţă civilă 43 din 31.01.2019


Rezumat: datele negative la care se referă reclamantul că trebuiau şterse din baza de date a intimatei, sunt stocate în mod legitim pe o durată de 4 ani, termen  care curge de la plata ultimei rate din rambursarea creditului acordat, 09…, când acesta a consemnat diferenţa de achitat, astfel că sunt nejustificate pretenţiile reclamantului cu titlu de daune morale

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA LIPOVA Operator…

DOSAR NR. …

SENTINŢA CIVILĂ NR. 43

Şedinţa publică din 31 ianuarie 2019

Preşedinte: ..

Grefier: ..

Se procedează la soluţionarea cauzei având ca părţi pe reclamantul …. şi pe pârâţii B.R.D. …. şi …. cu obiect obligaţia de a face.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, se prezintă reprezentanta reclamantului, avocat …. din Baroul …, lipsă fiind părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Grefierul de ședință efectuează referatul oral asupra stadiului cauzei, după care  instanța se pronunță asupra competenței.

Se pun în discuţie cererile de probațiune aferente înscrisurilor ataşate cererii de chemare în judecată şi întâmpinării.

Reprezentanta reclamantului solicită admiterea cererilor de probațiune aferente înscrisurilor ataşate cererii de chemare în judecată.

Se soluţionează cererile de probaţiune.

Nemaifiind alte probe de administrat, instanţa declară terminată etapa de cercetare judecătorească şi acordă cuvântul pentru dezbaterea fondului cauzei.

Reprezentanta reclamantului solicită admiterea cererii de chemare în judecată aşa cum a fost formulată. Solicită cheltuieli de judecată. Reiterează cele precizate în cererea de chemare în judecată. Precizează că pârâta nu mai justifică nici un interes pentru a menţiune în baza de date a Biroului de Credit, menţiuni referitoare la persoana reclamantului. Depune chitanţă onorariu de avocat.

JUDECATA:

Constată că, prin cererea înregistrată la această instanţă la … 2018 reclamantul …., în contradictoriu cu pârâţii … şi ….., a solicitat radierea din baza de date a Biroului de Credit, a menţiunilor referitoare la persoana reclamantului şi transformarea acestora în date anonime, precum şi obligarea pârâtei …., la plata daunelor morale în cuantum de 5000 Ron, pentru prejudiciul cauzat.

În motivarea cererii, reclamantul a argumentat că, la data de ….2014, a încheiat cu pârâta …., Contractul de credit card nr. …, pe care l-a achitat integral, atât prin poprire, cât şi în numerar, la data de …, cu Chitanţa din data de ….

Prin Încheierea din data de …, B.E.J. …., a dispus încetarea executării silite.

La data de 20.07.2018, reclamantul i-a solicitat pârâtei ……. să îl radieze din baza de date negativă a pârâtei Biroul de credit S.A., deoarece notarea îi prejudiciază, atât prin refuzul băncilor de a i se acorda un alt credit, cât şi prin crearea unei imagini negative.

Prin Adresa din data de …, pârâta …., i-a comunicat reclamantului că înregistrările raportate în baza de date a Biroului de credit, au fost actualizate prin ştergerea informaţiilor negative, cu excepţia înregistrării din data de .., fiind nejustificată susţinerea pârâtei, deoarece, la data de .., reclamantul nu a avut nicio datorie rezultată din contractul încheiat cu aceasta, dosarul execuţional fiind închis prin plata integrală a sumelor datorate la data de ….

De asemenea, reclamantul a mai argumentat că refuzul pârâtei ….  de în radia din baza de date negativa a Biroului de credit este nejustificat, deoarece anterior transmiterii acestor informaţii negative, nu l-a înştiinţat în vreun fel pentru a putea sa-şi exercite dreptul de opoziţie, cauzându-mi în acest mod un prejudiciu de imagine care i-a blocat posibilitatea ulterioara de a-şi exercita drepturile economice, respectiv de a o obţine un alt credit. Astfel, contrar dispoziţiilor legale şi după achitarea integrala la data 09.02.2018 a debitului datorat, pârâta …. …. a menţinut în continuare datele negative despre reclamant în baza de date a paratei Biroul de Credit …., deşi reclamantul nu a fost înştiinţat în prealabil prin orice mijloc, înainte de data transmiterii acestor informaţii,  împrejurare care l-a pus  pe reclamant în imposibilitate de a-şi exercita drepturile sale pentru a nu i se cauza o pagubă financiară sau vreun prejudiciu de imagine.

Reclamantul a precizat că a aflat despre notare în baza de date a pârâtei Biroul de Credit S.A., ca urmare a unor solicitări ale reclamantului de a accesa un credit altei bănci, solicitări care i-au fost refuzate reclamantului, urmare a existentei unei notari negative.

La data de 20.06.2018, reclamantul i-a adresat paratei …. …. o cerere prin care i-am solicitat sa îl şteargă din baza de date a Biroului de Credit, deoarece la data de 09.02.2018 a achitat integral suma datorata din creditul contractat împrejurare care am Dovedit-o cu chitanţe.  Prin Adresa nr.l1994684.1/16.08.2018 parata ... i-a comunicat refuzul de a efectua operaţiunea de radiere

În drept, reclamantul a invocat Regulamentul CE nr. 45/2001, art.6, alin. 1, art. 8 alin. 1, art. 12 alin. 2, art. 14 alin. 1, lit. a şi b, art. 15 alin. 1, art. 17 alin. 1, art. 18 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 677/2001, art. 4 alin. 4 şi 5, art. 6 alin. 2, art. 8 alin. 1 şi 2, art. 9 din Decizia nr. 105/2007.

Pentru probațiune, reclamantul a depus înscrisuri constând în; Adresa din data de 16.08.2018, Recipisa de consemnare nr. 133/09.02.2018, Încheierea nr. 14/12.02.2018, cererea de ştergere din baza de date a pârâtei Biroul de Credit.

 Prin întâmpinare, pârâta B…. a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată formulată de reclamant, ca neîntemeiată, precum şi obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea întâmpinării, pârâta a argumentat că a încheiat cu reclamantul Contractul de emitere MasterCard nr. …., prin care i s-a acordat reclamantului o limită de creditare în sumă de 5000 lei. Ca urmare a întârzierilor la plata ratelor de credit, întârzieri care au depăşit 30 de zile de Ia data scadenta, societatea pârâtă a efectuat conform convenţiei încheiate cu reclamantul raportări la Biroul de Credit, însa numai după informarea prealabila a acestuia.

Pârâta a precizat că Biroul de Credit este o entitate de drept privat care administrează sistemul Biroului de Credit, iar ….. are calitatea de participant, respectiv persoana care transmite către Sistemul Biroului de Credit datele cu caracter personal colectate in legătura cu solicitarea/acordarea/derularea unui credit, în temeiul  unui contract încheiat cu Biroul de Credit si care de asemenea poate consulta datele transmise de către ceilalţi participanţi la acest Sistem sau care sunt colectate de către Biroul de Credit din surse publice. Scopul prelucrării datelor in Sistemul Biroului de Credit este ca participanţii să deţină informaţiile necesare si relevante pentru reducerea riscului de credit, prin determinarea gradului de îndatorare şi evaluarea bonităţii persoanelor vizate la momentul solicitării/ acordării creditului si pe parcursul derulării contractului de credit.

Datele personale prelucrate în sistemul Informatic al Biroului de Credit sunt date de identificare ale persoanelor vizate, date referitoare la angajator, date referitoare la produsele de tip credit acordate acestora de către participanţi, date referitoare la evenimente care apar in perioada de derulare a produsului de tip credit, date referitoare la relaţiile cu alte conturi, date referitoare la insolventa si numărul de interogări.

Pârâta a mai precizat că raportul de Credit este principalul produs al Biroului de Credit, rezultatul prelucrării de către sistemul Informatic al Biroului de Credit a informaţiilor primite de la participanţi despre o persoana vizata, fiind utilizat de participanţi pentru a cunoaşte comportamentul la plata creditelor contractate de persoanele vizate în ultimii patru ani, care este gradul de îndatorare al acestora şi dacă este angajat sau obţine venituri din activităţi independente. Aceste informaţii sunt necesare pentru a evalua capacitatea de rambursare a persoanei vizate si pentru a identifica daca exista sau nu riscul ca acea persoana să întârzie la plata ratelor. Principalele componente ale raportului de Credit sunt datele de identificare si detaliile referitoare la conturile de credit ale persoanei vizate în ultimii 4 ani.

De asemenea, pârâta a precizat că Biroul de Credit prelucrează informaţiile transmise de către participanţi pentru o perioada de 4 ani de la data actualizării, cu excepţia datelor solicitanţilor de credit, care sunt stocate pentru o perioada de 6 luni de la înregistrare, iar la expirarea perioadelor de stocare menţionate, aceste informaţii sunt şterse în mod automat.

Pârâta a argumentat că,  împrejurarea că reclamantul a achitat integral restantele, ultima plată fiind efectuata la data de …., a condus la încetarea executării silite de către B.E.J. …. prin Încheierea din data de …,însă achitarea integrala a obligaţiilor de plata nu conduce la radierea informaţiilor de natura negativa din baza de date a Biroului de Credit, întrucât perioada de stocare de 4 ani nu a fost împlinită.

 În drept, pârâta a invocat art. 205 Cod procedură civilă.

 Pentru probaţiune, pârâta a depus următoarele înscrisuri; contract de credit, înştiinţare de plată, raport de credit, sumar conturi, Adresa din data de 16.08.2018.

 Prin răspuns la întâmpinare, reclamantul a solicitat respingerea apărărilor pârâtei din cuprinsul întâmpinării, ca neîntemeiate.

 Verificându-şi competenţa potrivit dispoziţiilor art. 131 raportat la art.650 Cod procedură civilă, instanţa constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cerere.

 Pentru soluţionarea cererilor de probaţiune formulate de către părţi, se procedează astfel:

 În temeiul dispoziţiilor art. 254 alin. 1 Cod procedură civilă, va încuviinţa ca vizând probe necesare soluţionării cauzei, cererile de probaţiune pe care le implică înscrisurile ataşate cererii de chemare în judecată şi întâmpinării, respectiv; Adresa din data de .., Recipisa de consemnare nr. …, Încheierea nr. .., cererea de ştergere din baza de date a pârâtei Biroul de Credit, contract de credit, înştiinţare de plată, raport de credit, sumar conturi.

Conform  art. 238 alin. 1 Cod procedură civilă, nemaifiind alte probe de administrat, instanţa va constata că nu este cazul să se stabilească durata estimativă a procesului, întrucât cauza se află în stare de soluţionare.

Din probele administrate în cauză, respectiv; Adresa din data de .., Recipisa de consemnare nr. …, Încheierea nr. .., cererea de ştergere din baza de date a pârâtei Biroul de Credit, contract de credit, înştiinţare de plată, raport de credit, sumar conturi, instanţa reţine următoarele raporturi juridice litigioase:

Reclamantul a depus la intimata … cererea prin care solicita ştergerea datelor  referitoare la persoana sa, respectiv a datelor sale personale din baza de date negative a intimatului Biroul de Credit, cu motivarea că menţinerea acestor date în acea bază de date îl prejudiciază, afectându-i imaginea şi putând genera refuzul instituţiilor bancare de a-i acorda un alt credit.

Examinând conjunctura în care au fost înscrise datele personale ale reclamantului în baza de date negative a intimatului Biroul de Credit, instanţa constată că acestea au fost înserate în acea bază de date anterior achitării de către reclamant a creditului aferent Contractului de credit card nr. …. Pentru recuperarea acestuia, a fost necesară poprirea asupra sumelor de bani  pe care urma să le încaseze reclamantul cu titlu de drepturi salariale de la angajatorul său. Atare concluzie este confirmată de împrejurarea că, în Dosarul execuţional nr. … al B.E.J. …, s-au efectuat proceduri de executare silită finalizate ca urmare a consemnării de către reclamant la dispoziţia executorului a sumei de 4.250 lei la dat de 09.02.2018, în considerarea căreia s-a dispus încetarea executării silite prin Încheierea nr. 14/12.02.2018.

Urmare a cererii reclamantului vizând ştergerea datelor sale din baza de date negative a intimatului Biroul de Credit, intimata .., prin Adresa nr. …, i-a comunicat reclamantului că au fost actualizate înregistrările raportate pentru înscriere în baza de date negative a intimatului Biroul de Credit, prin ştergerea informaţiei negative, cu excepţia înregistrării din data de .. …. De asemenea se menţionează în adresă că reclamantul a fost informat prin notificarea ataşată de riscurile pe care le implică înscrierea sa ca debitor rău platnic în baza de date negative a intimatului Biroul de Credit, consecinţa acestei menţiuni fiind restricţionarea accesului la alte credite.

Conform legislaţiei aplicabile în materie – raportat la realitatea că, pentru recuperarea creditului aferent limitei de creditare de 50000 lei acordat prin Contractul de emitere card MasterCard nr. 803781293/27.06.2014, a fost necesară demararea executării silite în Dosarul execuţional nr. … al B.E.J. …, executare finalizată doar ca urmare a executării popririi şi consemnării de către reclamant la dispoziţia executorului a sumei de 4.250 lei la dat de 09.02.2018, şi doar la data de12.02.2018 prin emiterea Încheierii nr. 14/12.02.2018 – recuperarea creanţei nu justifică ştergerea informaţiei negative referitor la calitatea de rău platnic a reclamantului decât după expirarea unui termen de 4 ani, termen stabilit pentru stocarea respectivei informaţii în acea bază de date – art. 6 alin. 2 din Decizia nr. 105/15.12.2007 a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal referitoare la prelucrările de date cu caracter personal efectuate în sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit; ,,Datele negative sunt stocate în sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit şi dezvăluite participanţilor pentru perioada necesară realizării scopurilor prevăzute la art. 1, dar nu mai mult de 4 ani de la data achitării ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizări transmise, în cazul neachitării restanţelor până la data respectivă”.

În aceste condiţii, stocarea datelor aferente înregistrării vizând calitatea de rău platnic a reclamantului nu este de natură a-i aduce atingere drepturilor vizând persoana sa, nefiind incident nici art. 74 lit. i Cod civil, deoarece stocarea a fost efectuată în mod legitim, fiind respectat art. 77 Cod civil şi art. 5 lit. d din Regulamentul CE nr. 45/2001, transpuse în art. 8 alin. 1 şi 2 din Decizia nr. 105/15.12.2007 a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Analizând, în ansamblul lor, argumentele reclamantului pentru susţinerea cererii sale, structurate pe invocarea art. 8 alin. 1 din Decizia nr. 105/15.12.2007 a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, text care ar fi fost nerespectat de către intimată deoarece nu a existat acordul reclamantului debitor pentru transmiterea datelor cu caracter personal către biroul de credit, acordul conţinut de clauzele contractului de credit fiind unul înserat într-o clauză abuzivă deoarece nu a fost negociată direct cu acesta – ele sunt  fără obiect. Reclamantul avea posibilitatea să solicite creditul de la o altă instituţie de credit dacă nu era de acord cu clauza respectivă. Prelevarea datelor negative, respectiv înscrierea reclamantului în baza de date a biroului de credit ca debitor rău platnic s-a efectuat cu înştiinţarea prealabilă a acestuia, respectiv prin Înştiinţarea de plată nr. …..

În aceste condiţii,  datele la care se referă reclamantul că trebuiau şterse din baza de date a intimatei, împrejurare care a generat prezentul litigiu date atestate de documente menţionate sunt stocate în mod legitim pe o durată de 4 ani, termen  care curge de la plata ultimei rate din rambursarea creditului acordat, 09…, când a consemnat diferenţa de achitat, astfel că sunt nejustificate pretenţiile reclamantului cu titlu de daune morale.

Pentru aceste considerente, nefiind îndeplinite condiţiile aferente constatării unui prejudiciu moral, aşa cum rezultă ele din art. 18, raportat la art. 5 - 8 şi din Legea nr. 677/2001, art. 72, 74 lit. f, 75 şi 253 alin. 3 Cod civil, instanţa va respinge cererea formulată  de reclamantul  …., în contradictoriu cu pârâţii ..… .şi …., având ca obiect obligaţia de a face.

Constatând că pârâta ….. a solicitat cheltuieli de judecată, însă cum aceste cheltuieli nu au fost dovedite, instanţa în temeiul art. 451 - 453 Cod procedură civilă, nu va acorda sume cu acest titlu.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge cererea formulată  de reclamantul ….., în contradictoriu cu pârâţii …… şi …., având ca obiect obligaţia de a face şi pretenţii aferente unor daune morale.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu apel, în 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată  la data de  31 ianuarie 2019.

Preşedinte, Grefier,

Red/tehnored

./..

5 ex./3 com./ .. 2019

Se comunică cu:

RECLAMANT

1. ..

PÂRÂT

2. …