Acţiune având ca obiect fond funciar

Sentinţă civilă 243 din 26.03.2019


Prin acţiunea înregistrată la această instanţă sub nr. …/…/…, reclamanta C.M.E. în contradictoriu cu pârâtul C.C., primarul comunei … – în calitate de preşedinte al Comisiei Locale ….de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, a solicitat următoarele:

- obligarea pârâtului C.C. la plata sumei de treisutemii lei vechi - daune cominatorii - pentru fiecare zi de întârziere nejustificată în operaţiunea de punere în posesie a reclamantului, începând cu data de rămânerii definitive a sentinţei civile nr. … / ......2004, dosar nr. ../… până la data punerii efective în posesie  cu suprafaţa de 1135 m.p. teren conform sentinţei menţionată în procesul-verbal din data de .. noiembrie 2008, dosar de executare nr. …/…, suprafaţă aprobată de Comisia Locală pentru Aplicarea Legilor Fondului Funciar …, conform adresei nr. …/......2008. Se solicită cheltuieli de judecată.

Instanţa a luat act de aceea că pârâtul C.C., primarul comunei … – în calitate de preşedinte al Comisiei Locale … de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, nu a formulat întâmpinare.

În urma analizei coroborate a datelor care rezultă din ansamblul probator cu susţinerile părţilor, inclusiv prin apărătorul pârâtului C.C., primarul comunei … – în calitate de preşedinte al Comisiei Locale … de Aplicare a Legilor Fondului Funciar,  precum şi cu dispoziţiile legale incidente în materie, instanţa urmează să aprecieze că acţiunea ce face obiectul cauzei nu este întemeiată pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.

Astfel instanţa a reţinut mai întâi faptul că aşa cum rezultă din Adresa nr.  …/......2019 emisă de către Primăria comunei …, judeţul Prahova, reclamanta C.M.E. nu a formulat şi nu a depus deci la sediul Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar o cerere expresă prin care ar fi putut cere acestei comisii să fie pusă în posesie asupra terenului în suprafaţă de 1138 m.p., sau 1135 m.p., cum aceasta a indicat în motivarea prezentei acţiuni, drept întinderea terenului asupra căreia se pretinde a fi fost îndreptăţită la punerea sa în posesie.

Este adevărat că prin Sentinţa civilă nr. …/......2004, pronunţată de Judecătoria Mizil în dosar nr. ../2004 al J.M. s-a dispus admiterea acţiunii formulată de către tatăl reclamantei B. C.I., în timpul vieţii acestuia -, acesta fiind doar reprezentat de către reclamanta C.M.E. în procesul care a fost finalizat cu pronunţarea acestei soluţii.

Instanţa va mai reţine în continuare faptul că acţiunea formulată de către tatăl reclamantei, numitul B.C.I. a fost admisă în sensul că instanţa a obligat Comisia Locală de aplicare a legilor fondului funciar … să îl pună în posesie pe acesta din urmă asupra terenului în suprafaţă de 4,22 ha, pe raza comunei …, judeţul Prahova,  a obligat Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului funciar Prahova să emită în favoarea tatălui reclamantei titlul de proprietate aferent suprafeţei de 4,22 ha şi a dispus ca în cazul în care, începând cu data rămânerii definitive a Sentinţei civile nr. …/......2004, pronunţată de J.M., întârzia nejustificat să îl pună în posesie asupra terenului menţionat pe tatăl reclamantei, B.C.I.,  primarul comunei …, judeţul Prahova, urma să plătească daune cominatorii în valoare de 300.000 lei (la valoarea a.c. sume de bani de la data pronunţării soluţiei, 25.03.2004) pentru fiecare zi de întârziere.

Instanţa a reţinut faptul că daunele cominatorii în valoare de 300.000 lei indicate în paragraful anterior puteau fi stabilite în sarcina primarului de atunci al comunei …, judeţul Prahova, pentru o conduită culpabilă a acestuia, respectiv dacă în mod nejustificat acesta în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de aplicare a legilor fondului funciar …, nu depunea toate demersurile necesare pentru ca, Comisia Locală de aplicare a legilor fondului funciar … să procedeze la punerea în posesie a reclamantului de atunci, numitul B.C.I., asupra terenului în suprafaţă de 4,22 ha, pe raza comunei …, judeţul Prahova.

Având în vedere situaţia juridică expusă anterior, instanţa a luat act că dreptul de a solicita calcularea unei sume certe cu titlu de daune cominatorii în sarcina primarului de atunci al comunei …, judeţul Prahova, a fost dobândit de către tatăl reclamantei, numitul B. C.I.,  personal drept care nu poate fi transmis fiicei sale C.M.E., drept patrimonial personal consfinţit judecătoreşte însă sub rezerva ca acesta să dovedească reaua-credinţă a primarului de la momentul pronunţării Sentinţei civile nr. …/25.03.2004, pronunţată de J. M. în dosar nr. …/2004 , sau al primarului căruia îi cădea în sarcină punerea în posesie a tatălui reclamantei, numitul B.C.I.

Ţinând seama de considerentele expuse mai sus, cu privire la imposibilitatea transmiterii unui astfel de drept personal, către reclamanta C.M.E., ca drept personal al tatălui acesteia care era afectat de o condiţie cum este cea a dovedirii de către însăşi beneficiarul acestui drept a relei-credinţe a primarului comunei …, care avea în sarcina sa atribuţii exprese şi speciale de organizare şi desfăşurare a activităţii Comisiei Locale de aplicare a legilor fondului funciar …, ca şi de omiterea de către reclamantă de a depune în nume personal, o cerere de punere a sa în posesie, chiar dacă asupra unei suprafeţe restrânse, de 1138 m.p. sau 1135 m.p., la care se consideră îndreptăţită în calitatea sa de moştenitoare unică a tatălui acesteia, numitul B. C. I., instanţa a apreciat că acţiunea de faţă nu este întemeiată şi a respins-o.

Instanţa a reţinut faptul că reclamanta C.M.E., are posibilitatea de a depune o cerere de punere în posesie asupra terenului în litigiu, la Comisia Locală de aplicare a legilor fondului funciar …, judeţul Prahova, în cazul în care aceasta se consideră îndreptăţită la efectuarea acestei operaţiuni juridice prevăzute constant de toată legislaţia emisă în materia fond funciar -, iar în cazul în care, aceasta apreciază că, în mod nejustificat, sau cu rea-credinţă , nu se procedează la punerea sa în posesie asupra terenului cu privire la care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate, aceasta are la îndemână o acţiune cu privire la obligarea Primarului comunei…..judeţul Prahova, la plata de daune cominatorii, aşa cum prevede art. 64 din Legea nr. 18/1991, republicat.

Conform cu originalul,

Anonimizată de către

Grefier Zota Petruţa Daniela