Predare pe mai departe (re-extrădare) către o autoritate străină a unei persoane care a fost predată anterior unei alteautorităţi judiciare străine în baza unui mandat european de arestare

Hotărâre 89 din 06.12.2019


Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Proceduri prevăzute în legi speciale. Proceduri prevăzute în Legea nr. 302/2004

Indice alfabetic: Drept procesual penal

- predare pe mai departe (re-extrădare) către o autoritate străină

Temei de drept: Legea nr. 302/2004, art. 60 cu referire la art. 54, art. 52, art. 121 din Legea nr. 302/2004

Între România şi Confederaţia Elveţiană sunt aplicabile dispoziţiile Convenţiei europene de extrădare, Paris, 1957 iar din perspectiva cetăţeniei române a numitului ŢRV, devin incidente dispoziţiile articolului 20 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, potrivit căruia „cetăţenii români pot fi extrădaţi din România în baza convenţiilor internaţionale multilaterale la care aceasta este parte şi pe bază de reciprocitate".

Potrivit articolului 7 din Legea elveţiană aplicabilă (Federal Act on International Mutual Assistance in Criminal Matters), acest stat nu-şi extrădează proprii cetăţeni decât în cazul în care aceştia îşi dau consimţământul (în formă scrisă) la extrădare. Or, din documentele înainte de autorităţile austriece (solicitare de extindere a consimţământului la extrădare formulată în aceeaşi cauză de către autorităţile austriece), inclusiv documentul intitulat Audierea învinuitului, emis de către Tribunalul Landului Feldkirch la data de 6 noiembrie 2019, rezultă că persoana nu a fost de acord cu o predare în variantă simplificată către autorităţile elveţiene şi nu a renunţat la protecţia oferită de regula specialităţii.

Rezultă, aşadar, că, la acest moment, în absenţa consimţământului persoanei menţionate, nu este îndeplinită, în relaţia cu Elveţia, condiţia existenţei reciprocităţii extrădării propriilor cetăţeni.