Minori si familie

Sentinţă civilă 1985 din 31.07.2019


JUDECATORIA X

JUDB

Sentinta civila Nr. 1985/2019

Sedinta publica de la 31 Iulie 2019

Instanta constituita din:

INSTANTA

Dupa ce a deliberat in secret in Camera de Consiliu, conform art. 395 C.pr.civ., a adoptat urmatoarea hotarare:

I. Procedura de judecata

A. Cererea de chemare in judecata

Prin actiunea inregistrata pe rolul JudecatorieiX la data de 16.01.2019 sub numar de dosar X repartizat in mod aleatoriu prezentului complet civil (x), reclamantaX X X a chemat in judecata pe paratul X X X, solicitanddesfacerea casatoriei incheiata la 25.08.2018, din culpa exclusiva a paratului, exercitarea autoritatii parintesti cu privire la minorele X X X X si X X X X, de catre ambii parinti,stabilirea locuintei minorelor la locuinta sa,obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorelor in raport cu venitul minim pe economie de la data introducerii cererii si pana la majoratul acestora.

In fapt, reclamanta a aratat ca sunt casatoriti din data de 25.08.2018, iar in prezent sunt despartiti in fapt din luna decembrie 2018. Din casatorie au rezultat doi copii: X X X X si X X X X. Relatia lor a cunoscut dificultati inca de la inceputul acesteia. Paratul nu avea un loc de munca. Dat fiind faptul ca avea numeroase datorii la Primarie si la banca a inceput sa fure bani si alte lucruri, obiecte din aur din locuinta pentru a le amaneta. Ea a fost cea care a platit datoriile pe care le avea in legatura cu locuinta in care acesta statea atunci cand s-au intalnit. In luna martie 2018, l-a dat afara din casa si i-a spus ca daca nu isi schimba comportamentul, relatia nu mai poate continua. Pe durata casatoriei, paratul nu a contribuit in niciun mod la plata chiriei si la intretinerea casei. Considera ca relatia nu mai poate continua, relatiile dintre ei fiind grav si iremediabil vatamate.

In drept, a invocat disp. art. 373, art. 383, art. 397, art. 400, art. 524 din NCC.

B. Apararile formulate

Paratul a formulatintampinare prin care a aratat ca este de acord cu divortul, insa nu din culpa sa exclusiva ci din culpa comuna, ambii facandu-se vinovati de degradarea relatiei de casatorie.

C. Modificarea cererii de chemare in judecata

La primul termen dejudecata din data de 11.06.2019reclamanta si-a modificat actiunea in sensul ca a solicitat desfacerea casatoriei prin acord.

Prin incheierea de sedinta din data de 11.06.2019 instanta a constatat consimtamantul liber si neviciat al partilor exprimat in sedinta publica de la acest termen cu privire la desfacerea casatoriei prin acord.

S-a luat act ca partile s-au inteles cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, in sensul de ca sunt de acord ca autoritatea parinteasca fata de minori sa fieexercitata in comun, cu stabilirea locuintei minorei la mama, precum si calcularea unei pensii de intretinereraportat la venitul minim pe economia nationala.

D. Probe

Partile au depus la dosar inscrisuri.

La solicitarea instantei au fost efectuate anchetele psiho - sociale la locuintele partilor.

II.In fapt:

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

La data de 25.08.2018, partile din prezenta cauza s-au casatorit, casatoria fiind inregistrata in Registrul starii civile al PrimarieiSectorului 4 Bucuresti sub nr. X - potrivit certificatului de casatorie seria X.

Din relatia de casatorie au rezultat minorii X -X X-X, nascuta la data de 17.09.2018 si X X X-X, nascuta la data de X.

III. In drept:

A. Cu privire la divort

Art. 373 lit. b C. civ. prevede ca, divortul poate avea locatunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Potrivit art. 309 C. civ. sotii isi datoreaza reciproc respect, fidelitate si sprijin moral. Ei au indatorirea de a locui impreuna.

B. Cu privire la nume

Potrivit art. 383 C. civ. la desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta intelegere, prin hotararea de divort (alin. 1). Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei (alin. 2). Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei (alin. 3).

C. In ceea ce priveste cererea privind exercitiul autoritatii parintesti si stabilirea locuintei minorilor sunt incidente urmatoarele dispozitii legale:

Art. 397 C. civ. prevede ca regula ca, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

In conformitate cu art. 506 C. civ., cu incuviintarea instantei de tutela parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau cu privire la luarea unei masuri de protectie a copilului, daca este respectat interesul superior la minorului.

Potrivit art. 400 C.civ., in lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al minorului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.

Potrivit art. 2 alin. 5 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, astfel cum a fost modificata prin Legea 257 din data de 26.09.2013, in determinarea interesului superior al minorului se au in vedere cel putin urmatoarele:

a) nevoile de dezvoltare fizica, psihologica, de educatie si sanatate, de securitate si stabilitate si apartenenta la o familie;

b) opinia copilului, in functie de varsta si gradul de maturitate;

c) istoricul copilului, avand in vedere, in mod special, situatiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice alta forma de violenta asupra copilului, precum si potentialele situatii de risc care pot interveni in viitor;

d) capacitatea parintilor sau a persoanelor care urmeaza sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului de a raspunde nevoilor concrete ale acestuia;

e) mentinerea relatiilor personale cu persoanele fata de care copilul a dezvoltat relatii de atasament.

In conformitate cu dispozitiile art. 16^2 alin. 1 din acelasi act normativ, in cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la locuinta copilului, instanta de tutela va stabili locuinta acestuia la unul dintre ei, potrivit art. 496 alin. (3) din Codul civil. La evaluarea interesului copilului instanta poate avea in vedere, in afara elementelor prevazute la art. 2 alin. (5), si aspecte precum:

a) disponibilitatea fiecarui parinte de a-l implica pe celalalt parinte in deciziile legate de copil si de a respecta drepturile parintesti ale acestuia din urma;

b) disponibilitatea fiecaruia dintre parinti de a permite celuilalt mentinerea relatiilor personale;

c) situatia locativa din ultimii 3 ani a fiecarui parinte;

d) istoricul cu privire la violenta parintilor asupra copilului sau asupra altor persoane;

e) distanta dintre locuinta fiecarui parinte si institutia care ofera educatie copilului.

D. Cu privire la cererea privind pensia de intretinere sunt incidente urmatoarele dispozitii legale:

Dispozitiile art. 524 C. civ, potrivit carora are drept de intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.

In conformitate cu art. 529 C. civ. intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati (alin. 1). Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau net lunar pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.

IV. Solutia instantei

Raportand dispozitiile legale la situatia de fapt retinuta in speta instantaapreciaza actiunea este intemeiata pentru urmatoarele considerente:

A. Cu privire la divort

Raportand situatia de fapt la dispozitiile legale mai sus mentionate, apreciind ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru pronuntarea divortului prin acord,apreciind ca situatia partilor se incadreaza in ipoteza prevazuta de 373 lit. ateza intai C. civ., respectiv situatia cand ambii soti solicita divortul, instanta urmeaza sa admita prezenta cerere si sa dispuna desfacerea casatoriei, prin acordul partilor.

B. Cu privire la nume

In ceea ce priveste numelese contata ca reclamanta, prin casatorie, a pastrat numele de familie, astfel ca, dupa divort, se va numi in continuare X.

C. In ceea ce priveste exercitarea autoritatii parintesti si stabilirii locuintei minorelor

Partile au fost de acord ca exercitiul autoritatii parintesti sa revina in comun ambilor parinti.

Nu au fost invocate elemente din care sa rezulte ca vreunul din cei doi parinti reprezinta vreun pericol pentru cresterea copiilor sau ca exista imposibilitate obiectiva de exercitare a autoritatii parintesti in comun. Nicidin probele administrate in cauza nu rezulta vreo situatie care ar justifica ca exercitiul autoritatii parintesti sa revina numai unuia dintre parinti

Parintii, despartiti in fapt, au locuit in X, insa de la data despartirii in fapt, reclamantaa locuitla casa parintilor sai din satul X, com. X, jud. X, astfel ca exercitarea in comun a autoritatii parintesti este in interesul superior al minorelor.

Cu privire la locuinta celor doua minore,partile sunt de acord calocuinta minorelor sa fie stabilitala mama, avand in vedere varstaminorelor si a faptului ca sunt dependente de mama.

Analizand conditiile materiale pe care le detine reclamanta, se retine ca referatul de ancheta sociala efectuat releva ca, aceasta locuieste in casa parintilor sai, din sat. X, com. X, jud. X intr-o casa formata din trei camere, o bucatarie, baie racordata la reteaua de joasa tensiune. Conditiile sunt foarte bune, iar casa este mobilata corespunzator.

Pe de alta parte, din referatul de ancheta sociala efectuat la locuinta paratuluirezulta ca si acesta detine conditii pentru cresterea minorelor.

Avand in vedere varsta minorelor, faptul ca reclamanta detine conditii bune pentru cresterea minorelor, pentru a asigura continuitate in ingrijire, apreciaza ca, la acest moment, interesul minorelor este respectat prin stabilirea locuintei la domiciliul tatalui, respectiv areclamanta X X X.

D. Cu privire la pensia de intretinere

Instanta retine ca, dreptul minorului la intretinere este un drept la care nu se poate renunta si nu poate fi lasat la latitudinea parintilor, astfel ca, instanta investita cu o cererede divort este obligata sa se pronunte cu privire la contributia parintilor la cresterea si educarea minorului cu care parintele nu locuieste si, respectand principiul interesului superior al copilului,va trebui sa asigure indeplinirea acestei obligatii.

Avand in vedere circumstantele cauzei, faptul ca partile sunt despartite in fapt, distanta dintre parinti, instanta apreciaza canu este oportuna stabilirea contributiei la intretinerea minorelor, in natura. In aceste conditii, apreciaza ca, contributia la intretinerea minorelor prin plata unei pensii de intretinere este justificata.

Nu s-a facut dovadaca paratul realizeaza venituri din munca, astfel ca, la calcularea pensiei de intretinere va fi avut in vedere venitul minim pe economia nationala.

Prin H.G. nr.937/2018 s-a stabilit ca salariul minim brut pe tara garantat este de 2.080 lei lunar incepand cu data de 01.01.2019. Avand in vedere lipsa dovezii veniturilor paratului,cat si solicitareareclamantei dea calcula pensia de intretinere in raport de venitul minim pe economie, instanta stabili pensia de intretinere la un cuantum calculatla 1/3 din venitul minim net pe economia nationala.

Pentru aceste motive, instanta va obliga paratul sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala ale minorelor X X X X si X X X X prin plata unei pensii de intretinere in cuantum de 400 lei, lunar, ( cate 200 lei, pentru fiecare minora), de la data introducerii cererii de chemare in judecata si pana la majoratul minorelor. Contributiareclamantei la cresterea si educarea minorelor se va executa in natura

E. Alte aspecte

Avand in vedere art. 230 lit. s) din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil rap. la Legea 119/1996 se va face mentiune despre divort pe marginea actului de casatorie.

In acest sens, o copie de pe hotarare va fi comunicata Primarieisectorului X la data ramanerii definitivaa hotararii.

De asemenea, hotararea judecatoreasca va fi comunicata si Registrului national al regimurilor matrimoniale, prevazut de Codul civil, conform art. 927 alin. 4 C.proc. civ.

4