Acțiune în pretenții – raporturi între profesioniști

Hotărâre 984 din 27.02.2018


Acțiune în pretenții – raporturi între profesioniști

Sentinţa nr. 984/27.02.2018 a Judecătoriei Galați

În fapt, la data de 28.01.2015 reprezentanţii pârâtei au efectuat o verificare a contorului având seria 312055 pentru locul de consum situat la sediul reclamantei din Galaţi, str. ..., ocazie cu care s-a constatat că acest contor nu înregistra întreaga cantitate de energie iar sigiliul era neconform. Astfel, s-a întocmit nota de constatare seria ... din data de 28.01.2015 (fila 112). La data de 09.02.2016, s-a încheiat procesul verbal de stabilire a prejudiciului cauzat nr. ..., în cuprinsul căruia s-a menţionat că în urma analizării datelor obţinute din investigaţia tehnică, a rezultat o cantitate de 70287 kwh, energie electrică neînregistrată.

La calculul energiei consumate şi stabilirea prejudiciului, pârâta a avut în vedere "Metodologia privind depistarea, constatarea, analiza şi recuperarea prejudiciului în cazul consumului fraudulos de energie din RED" , aprobată de ...., funcţie de receptorii existenţi la data controlului.

În drept, potrivit art. 31 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul nr. 64/2014, “furnizorul este îndreptăţit să recupereze daunele proprii, iar în cazul în care încheie contractul de reţea, şi daunele produse clientului final, de la operatorul de distribuţie, operatorul de transport şi de sistem, de la producător sau de la alt client final, dovedite a fi cauzate din culpa oricăruia dintre aceştia, conform prevederilor contractuale”. De asemenea, potrivit art. 32 al aceluiaşi act normativ, “clientul final de energie electrică răspunde pentru daunele dovedite, cauzate furnizorului/OR din culpa sa, conform prevederilor contractuale”.

Conform art. 52 lit. b din Regulament, furnizorii au dreptul de a recalcula consumul de energie electrică pentru o perioadă anterioară, atunci când se constată defectarea grupului de măsurare, în baza unei proceduri elaborate de ANRE. De asemenea potrivit art. 60 alin. 1 “în cazul constatării intervenţiei de către persoane neautorizate asupra instalaţiilor OR, inclusiv asupra instalaţiei de racordare a clientului final, în scopul alimentării locului de consum în alte condiţii decât cele prevăzute în certificatul de racordare/avizul tehnic de racordare, OR procedează după cum urmează: a)sesizează organele de cercetare penală, în condiţiile legii; b)întrerupe eventuala conexiune ilegală a locului de consum la reţeaua proprie şi ia măsuri de înlocuire a instalaţiei de racordare cu sisteme cu siguranţă antifraudă mărită; c)după stabilirea vinovăţiei clientului final prin hotărâre judecătorească definitivă, întrerupe alimentarea cu energie electrică a acestuia, dacă clientul final nu respectă condiţiile de plată stabilite de instanţă.” Alineatul doi, stabileşte că, “în cazul intervenţiei neautorizate de către orice persoană fizică sau juridică asupra instalaţiilor OR, în scopul alimentării cu energie electrică a unui loc de consum neracordat la reţea, sau pentru a cărui alimentare cu energie electrică nu există încheiate contracte aferente în derulare, încheiate conform legii, OR procedează după cum urmează: a)întrerupe alimentarea cu energie electrică realizată neautorizat; b)procedează conform prevederilor alin. (1) lit. a)”.

Potrivit art. 80 (1) “În situaţiile în care consumul de energie electrică nu poate fi determinat prin măsurare, acesta se stabileşte în sistem pauşal în conformitate cu procedura specifică elaborată de OR şi avizată de ANRE.

(2)Stabilirea consumului de energie electrică în sistem pauşal este permisă doar în următoarele situaţii:

(i)pentru clienţii finali temporari, cu durată de existenţă mai mică de 6 luni, pentru care nu se justifică sau nu este posibilă montarea unui grup de măsurare;

(ii)pentru locuri de consum cu puteri absorbite sub 100 W, pentru care nu se justifică sau nu este posibilă montarea unui grup de măsurare;

(iii)în cazul defectării grupurilor de măsurare, în condiţiile prevăzute în procedura menţionată la art. 101;

(iv)în cazul sustragerii de energie electrică.”

Potrivit art. 101 in acelaşi act normativ “la constatarea oricărei neconformităţi privind conectarea sau funcţionarea grupului de măsurare, OR, furnizorul sau clientul final are obligaţia să anunţe imediat celelalte părţi contractante şi se va proceda la remedierea defecţiunilor. (2)În cazul în care se constată că energia electrică măsurată este eronată, OR recalculează energia electrică consumată. Modul de recalculare a consumului de energie electrică şi a serviciilor asociate, preţul la care se plăteşte şi taxele aplicabile energiei electrice, precum şi intervalul de timp pentru care se face recalcularea sunt reglementate prin Procedura de recalculare a consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată a consumului, elaborată de ANRE. (3)Regularizarea plăţilor între clientul final, OR şi, după caz, furnizor se face după cum urmează:

a)pentru intervalele pentru care, conform regulilor pieţei angro de energie electrică, valorile măsurate aprobate au fost transmise către operatorul de decontare al pieţei angro, regularizarea se face între clientul final, OR şi, după caz, furnizor, conform valorilor rezultate în urma recalculării, fără modificarea decontărilor pe piaţa angro;

b)pentru intervalele pentru care, conform regulilor pieţei angro de energie electrică, valorile măsurate aprobate încă nu au fost transmise către operatorul de decontare al pieţei angro, valoarea recalculată a energiei este transmisă pe piaţa angro de energie electrică ca valoare măsurată, iar pe piaţa cu amănuntul, este folosită de către furnizor, pentru facturarea conform contractului de furnizare, iar de către OR, pentru facturarea serviciului de reţea corespunzător.”

Potrivit înscrisurilor aflate la dosarul cauzei, rezultă că în speţă, a avut loc o intervenţie neautorizată asupra contorului seria 312055, care prezenta sigiliul metrologic de la borne violat, acesta fiind lipit cu adeziv, lipseau fazele S şi T de pe display-ul contorului, iar sigiliile metrologice din plumb erau neconforme, motiv pentru care contorul nu înregistra întreaga cantitate de energie.

Pârâta a respectat întocmai Metodologia privind depistarea, constatarea, analiza şi recuperarea prejudiciului în cazul consumului fraudulos de energie, precum şi dispoziţiile regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali din 14 iulie 2014, la stabilirea cantităţii de energie de recuperat.

Pentru aceste considerente, instanţa va respinge, ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ..., în contradictoriu cu pârâta ....În cauză, apelul formulat de pârâtă a fost anulat, soluția dată în primă instanță fiind legală și temeinică.