Masuri asiguratorii

Sentinţă civilă .. din 09.03.2018


Judecătoria C...........

Încheierea nr. ........../09.03.2018

Măsuri asigurătorii – condiții de instituire a măsurilor asigurătorii

INSTANȚA

Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei C........... sub nr. ...., creditoarea .... a solicitat în contradictoriu cu pârâta debitoarea ...., înființarea unei popriri asigurătorii asupra sumelor de bani, titlurilor de valoare sau a altor bunuri incorporabile urmăribile datorate în prezent și viitor debitorului ..... de către terții popriți, până la concurența sumei totale de 58.216,51 lei.

În motivare a arătat că nu deține un titlu executoriu dar are o creanță constatată printr-un înscris, exigibilă.

Totodată, a arătat că a formulat acțiune în vederea recuperării creanței, înregistrată pe rolul Judecătoriei C........... sub nr. .....

În drept, art. 970-971, art. 954-959 C.p.c.

În dovedirea acțiunii, s-au depus înscrisuri.

Instanța a atașat din oficiu dosarul nr. ......

Analizând excepția netimbrării cererii, instanța o va respinge ca neîntemeiată, constatând că petenta a depus dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 100 de lei – f. 13.

Analizând actele și lucrările dosarului instanța reține următoarele:

În fapt, prin cererea formulată, creditoarea solicită înființarea măsurii popririi asigurătorii asupra sumelor de bani,  titlurilor de valoare sau a altor bunuri incorporabile urmăribile datorate în prezent și viitor debitorului .... de către terții popriți, până la concurența sumei totale de 58.216,51 lei, datorată în baza contractului de închiriere înregistrat cu nr. .....

Prin cererea înregistrată sub nr. ....., creditoarea a solicitat obligarea debitoarei la plata sumei de 58216,51 lei reprezentând contravaloarea facturilor fiscale emise în baza contractului de închiriere nr. ....., precum și la plata sumei de 17579,28 lei reprezentând penalități.

Între părți a fost încheiat contractul de închiriere nr. .... având ca obiect închirierea spațiului în suprafață de 263,39 mp situat în ......, pentru a fi folosit ca sediu social și punct de lucru.

În baza acestui contract debitoarea și-a asumat obligația achitării chiriei și pe lângă plata chiriei și a utilităților (art. 10, 12 și 17 din contract), fiind emise facturile  fiscale nr. 089/03.05.2016, 108/01.06.2016, 127/01.07.2016, nr. 147/01.08.2016, nr. 165/01.09.2016, nr. 186/01.10.2016, nr. 207/01.11.2016, nr. 246/30.12.2016, nr. 228/02.12.2016, în cuantum total de 65.869 lei, achitată parțial, rămânând un rest de plată de 58.216,51 lei.

În drept instanța reține că, în conformitate cu disp. art. 970 C.p.c.,  poprirea asigurătorie se poate înființa asupra sumelor de bani, titlurilor de valoare sau altor bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul  unor raporturi juridice existențe, în condițiile art. 953 C.p.c..

Potrivit aliniatului 2 al articolului 971 C.p.c., în cererea de poprire bancară, creditorul nu este dator să individualizeze terții popriți cu privire la care solicită să se înființeze poprirea.

Din dispozițiile legale evocate rezultă că pentru înființarea popririi asigurătorii este necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

-declanșarea unui proces asupra fondului, în care creditorul  solicită obligarea debitorului la plata unei sume de bani;

-creditorul să aibă o creanță constatată printr-un înscris și exigibilă;

-achitarea cauțiunii atunci când instanța apreciază necesar;

În cazul popririi asigurătorii nebancare, asupra sumelor de bani datorate de terți către debitoare, astfel cum rezultă din aceleași dispoziții legale anterior expuse, trebuie îndeplinit o condiție suplimentară și anume existența unui alt raport juridic, și anume cel dintre debitor și un terț, în temeiul căruia terțul este debitor al celui urmărit de creditorul popritor.

Dacă în cazul popririi asigurătorii bancare, creditorul nu este dator să indice terții popriți, în cazul popririi asigurătorii nebancare, creditorul are obligația de a indica terțul poprit și de a face dovada existenței unui raport juridic în baza căruia terțul poprit datorează sau va datora în viitor sume de bani, debitorului poprit.

Astfel, poprirea asiguratorie se poate înființa asupra sumelor de bani, titlurilor de valoare sau altor bunuri mobile incorporale urmăribile, datorate de terț debitorului poprit ori care vor deveni scadente în viitor, doar în baza unor raporturi juridice dintre debitor și terțul poprit anterioare sau cel mult concomitente cu cererea de încuviințare a popririi.

Prin urmare, pentru a putea dispune instituirea popririi asigurătorii nebancare instanța trebuie să analizeze existența, la momentul formulării cererii de instituire a măsurii asigurătorii, a unui raport juridic între debitor și terții popriți, raport în temeiul căruia aceștia din urmă să datoreze sume de bani, titluri de valoare sau alte bunuri mobile incorporale, debitorului poprit.

Obligativitatea indicării de către creditoare a terților popriți, rezultă și din interpretarea per-a-contrario a dispozițiilor art. 971 alin. 2 C.p.c., prin care se prevede că în cazul popririi asigurătorii bancare (deci în cazul în care se solicită înființarea popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale debitoarei) nu este necesară individualizarea terților popriți.

Întrucât creditorul nu a indicat terțul sau terții popriți și nu a făcut dovada existenței unor raporturi juridice între aceștia și pârâtul-debitor, raporturi juridice în baza cărora terții să datoreze sume de bani, debitorului poprit, instanța va respinge cererea formulată privind înființarea popririi asigurătorii nebancare, ca neîntemeiată.

În ceea ce privește înființarea popririi asigurătorii bancare, asupra conturilor debitoare, instanța constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Astfel, creditoarea are o creanță constatată în scris, prin contract și facturi fiscale. Potrivit contractului și facturilor fiscale invocate de reclamant, debitele ce compun creanța urmărită de creditoare sunt exigibile conform art. 9 și 12, respectiv din anul 2016 pentru chirie și cel mai târziu în ianuarie 2018 pentru utilități (somația a fost comunicată debitorului la data de 29.01.2018). Totodată, creditoarea a făcut dovada declanșării unui proces asupra fondului, în care solicită obligarea debitorului la plata sumei de 58.216,51  lei.

Pentru aceste motive, instanța va admite cererea de înființare a popririi asigurătorii bancare, asupra conturilor debitoarei până la concurența de 58.216,51 lei.

Având în vedere cuantumul creanței pentru care se înființează poprirea asigurătorie, precum și efectele instituirii popririi asigurătorii bancare, instanța apreciază necesară stabilirea pentru această măsură asigurătorie a unei cauțiuni în cuantum de 10% din valoarea creanței, respectiv în cuantum de 58.21,651 lei, în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE

Respinge excepția netimbrării, invocată din oficiu, ca neîntemeiată.

Admite, în parte, cererea formulată de creditoarea ....  în contradictoriu cu debitoarea ...

Dispune înființarea popririi asigurătorii  asupra conturilor bancare ale debitoarei ...., până la concurența sumei de 58.216,51 lei, în favoarea creditoarei .....

Respinge cererea de înființare a popririi asigurătorii asupra sumelor, titlurilor de valoare  sau altor bunuri mobile incorporale  datorate de terți către debitoare, ca neîntemeiată.

Fixează pentru măsura popririi asigurătorii bancare cauțiune în cuantum de 5.821,65 lei, pe care creditoarea o va achita în termen de maxim 10 zile calendaristice de la data comunicării prezentei încheieri.

Încheierea se va comunica reclamantei-creditoare de către instanță, iar pârâtei de către executorul judecătoresc, odată cu luarea măsurii de înființare a popririi asigurătorii și/sau a sechestrului asigurător, cf. art. 954 alin. 3 C.p.c..

Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria C............

Executorie.

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, azi, 09.03.2018.

PREȘEDINTE, GREFIER,

Domenii speta