Validare poprire

Sentinţă civilă 637 din 01.01.2021


Validare poprire.  Încheiere finală (dezinvestire) nr. 637/2020, rămasă definitivă prin Decizia nr. 1095 din data de 02.11.2021, prin care a fost respins apelul ca nefondat. Spre deosebire de poprire, care constă în dispoziţia dată de executorul judecătoresc terţului poprit al datornicului de a nu plăti acestuia din urma suma urmărită, validarea popririi este o procedură care are drept finalitate, după verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, obligarea directă, pe cale judecătorească, a terţului poprit, faţă de creditorul popritor, la plata sumei de bani urmărită.

Potrivit art. 781 alin. (1) C. pr. civ., „sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului sau deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente.(...)”.

Astfel, poprirea reprezintă o formă a executării silite indirecte prin care se valorifică sumele de bani, titlurile de valoare ori alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deținute în numele său de către o terță persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în baza unor raporturi juridice existente.

În vederea înființării popririi, textul legal impune două condiții esențiale, și anume:  existența unei creanțe rezultate dintr-un raport obligațional creat între creditorul popritor și debitorul poprit; existența unei creanțe rezultate dintr-un raport obligațional creat între debitorul poprit și terțul poprit, cel din urmă fiind dator primului.

Potrivit dispoziţiilor art. 787 alin. (1) C.proc.civ., în termen de 5 zile de la comunicarea popririi, calculat în conformitate cu prevederile art. 181 alin. (1) pct. 2 C.proc.civ., terţul poprit este obligat să consemneze suma de bani şi să trimită dovada executorului.

Dacă terţul poprit nu-şi îndeplineşte obligaţiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, creditorul, debitorul sau organul de executare, în termen de o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa în vederea validării popririi, în condiţiile art. 790 C.proc.civ.

Dispozițiile art. 790 C.pr.civ. reglementează condițiile necesar a fi întrunite în vederea validării popririi de către instanța de judecată. O primă condiție este reprezentată de neîndeplinirea de către tețul poprit a obligațiilor ce îi incumbă.

O altă condiție ce trebuie îndeplinită în vederea validării popririi constă în aceea că terțul poprit trebuie să datoreze sume de bani debitorului. Astfel, potrivit art. 790 alin. (4) C. pr.civ., „dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit îi datorează sume de bani debitorului, instanţa va da o hotărâre de validare a popririi, prin care îl va obliga pe terţul poprit să îi plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului”.

Astfel, pentru validarea popririi, creditorul urmăritor va trebui să facă dovada corespunzătoare a existenţei raportului de creanţă dintre el şi debitorul poprit precum şi a raportului de creanţă dintre debitorul său şi terţul poprit.

Spre deosebire de poprire, care constă în dispoziţia dată de executorul judecătoresc terţului poprit al datornicului de a nu plăti acestuia din urma suma urmărită, validarea popririi este o procedură care are drept finalitate, după verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, obligarea directă, pe cale judecătorească, a terţului poprit, faţă de creditorul popritor, la plata sumei de bani urmărită.

Ca natură juridică validarea popririi este o sancţiune aplicată terţului poprit pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor ce îi revin, efectele fiind asemănătoare unei cesiuni de creanţă, potrivit dispoziţiilor art. 792 alin. (1) C.proc.civ.

Domenii speta