Înfiinţare a popririi asigurătorii bancare

Sentinţă civilă 2279 din 27.09.2016


Reclamantul SC C. P. SRL în contradictoriu cu pârâtul SC L. T.S. SRL  a solicitat înfiinţarea popririi asiguratorii, recalificată de instanţă ca fiind poprire asiguratorie bancară conform textelor de lege indicate de reclamant, până la concurenţa sumei de 1431 lei datorată de pârât.

Conform prevederilor art. 970 C.proc.civ., poprirea asigurătorie se poate înfiinţa asupra sumelor de bani, titlurilor de valoare sau altor bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente, în condiţiile stabilite la art. 953.

Potrivit dispoziţiilor art. 953 alin. 1 C.proc.civ., în vederea înfiinţării popririi este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii:creditorul să facă dovada intentării cererii de chemare în judecată,creditorul să nu deţină un titlu executoriu, creanţa să fie constatată în scris şi să fie exigibilă.

Reclamanta  a făcut dovada depunerii  cererii de chemare în judecată, acţiunea formând obiectul dosarului nr…../290/2016 al Judecătoriei R..

De asemenea, creditorul-reclamant nu deţine un titlu executoriu, creanţa fiind constată în scris şi exigibilă potrivit  facturii fiscale HF …./17.09.2015(f8 dosar 3321).

Potrivit dispoziţiilor art. 953 alin. 1 C.proc.civ, creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanţă este constată în scris şi este exigibilă poate fi obligat la plata unei cauţiuni în cuantumul fixat de instanţă.

Pentru stabilirea cuantumului cauţiunii, instanţa a facut aplicarea dispoziţiilor art. 1057 Cod procedură civilă,  în conformitate cu care, dacă legea nu prevede altfel, cauţiunea nu va reprezenta mai mult de 20% din valoarea obiectului cererii.

Astfel, instanţa a stabilit  cauţiunea la cuantumul de 150 lei şi a admis cererea de înfiinţare a popririi asigurătorii bancare, formulată de către reclamantul SC C. P. SRL în contradictoriu cu pârâtul SC L. T. S. SRL  ,  cu stabilirea  cauţiunii în cuantum de  150 lei, care se va depune în termen de 5 zile, sub sancţiunea desfiinţării de drept a măsurii, suma până la care se  încuviinţează poprirea asigurătorie bancară fiind de 1431 lei.

În temeiul art. 453 C.proc.civ., instanţa  nu a acordat  cheltuieli de judecată  întrucât nu au fost solicitate.

Domenii speta