Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Principiile fundamentale ale procesului civil.
Index alfabetic: Calificarea exactă a acţiunii; Rolul judecătorului în aflarea adevărului.
Temei de drept: Codul de procedură civilă, art. 22 alin. 4; art. 178 alin. 1;Legea nr. 71/2011, art. 91; Decretul nr. 40/1953, art. 13; Decretul nr. 167/1958,art. 2;
Potrivit dispoziţiei înscrise în art. 13 din Decretul nr. 40/1953, ,,Notarul de stat, după ce a constatat că de pe urma persoanei decedate au rămas bunuri, cheamă înaintea sa pe toţi moştenitorii presupuși şi pe legatar."
Această prevedere legală instituie – printr-o normă juridică imperativă de ordine publică, ce ocroteşte un interes general – obligaţia notarului de a înştiinţa toate persoanele care au vocație generală la moștenirea persoanei decedate, a cărei succesiune se dezbate, iar nesocotirea acesteia este sancţionată cu nulitatea absolută.
Art. 22 alin. 4 din Codul de procedură civilă prevede că judecătorul dă sau restabilește calificarea juridică a actelor și faptelor deduse judecății, chiar dacă părțile le-au dat o altă denumire. În acest caz judecătorul este obligat să pună în discuția părților calificarea juridică exactă.
Astfel, numai după calificarea exactă a acţiunii – raportat la motivele de fapt ale cererii de chemare în judecată şi la scopul urmărit prin promovarea acţiunii şi nu după natura termenilor folosiţi de reclamant – instanţele puteau proceda la o soluţionare corectă a excepţiilor invocate în cauză şi, respectiv, la administrarea probelor în vederea stabilirii adevărului în cauza supusă judecății.
Curtea de Apel Iaşi, Secţia civilă, Decizia civilă nr. 176/17.03.2020
Curtea de Apel Suceava
Divorţ. Citarea pârâtului prin publicitate. Condiţii de aplicare a dispoziţiilor art. 95 al. 1 Cod procedură civilă.
Curtea de Apel Oradea
Contestaţie în anulare. Notificarea deschiderii procedurii insolvenţei, făcută de lichidatorul judiciar, transmisă unui creditor, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, dar fără conţinut declarat. Încălcarea dispoziţiilor art. 154 alineat 4
Curtea de Apel Pitești
Citarea părţilor la judecată. Judecata poate avea loc numai dacă părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită.
Tribunalul Olt
Efectuarea procedurii de citare cu incalcarea dipoz. art.88 c.p.c
Curtea de Apel Cluj
Cerere de repunere în termenul de declarare a creanţei, pentru motivul că respectivul creditor nu a fost notificat de administratorul judiciar cu privire la deschiderea procedurii. Creditor a cărui existenţă nu rezultă din lista întocmită în baza art...