Condamnare pentru infracţiunea de omor calificat

Sentinţă penală *** din 01.08.2018


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare emis la data de ZZ LL AA în dosar nr.1/P/… al acestei unităţi, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului A, cu datele personale din dispozitiv, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, faptă prevăzută de art. 189 alin. 1, lit. e) Cod penal cu raportare la art. 199 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal.

În sarcina inculpatului s-a reţinut în esenţă, următoarea stare de fapt:

În dimineaţa zilei de ZZ.LL.AA organele de poliţie din cadrul IPJ … au fost sesizate cu privire la faptul că o persoană de sex feminin a fost găsită decedată în locuinţa improvizată pe care o deţinea …

La faţa locului, victima a fost identificată în persoana numitei C – CNP …, în vârstă de … de ani, fiica lui D şi E, născută la data de ZZ LL AA în …; aceasta prezenta la nivelul corpului mai multe echimoze şi excoriaţii.

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare din data de ZZ.LL.AA s-a dispus începerea urmăririi penale în rem pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, faptă prevăzută de art. 189 alin. 1 lit. e) Cod penal cu raportare la art. 199 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal.

În urma activităţilor de investigaţie şi a actelor de urmărire penală ce au urmat, s-a stabilit că decesul victimei a survenit în urma unei agresiuni la care aceasta a fost supusă pe parcursul serii şi nopţii precedente, din partea inculpatului A, iar împrejurările în care s-a comis fapta au fost următoarele:

Victima C, poreclită …, face parte din categoria persoanelor denumite generic şi percepute în societate ca „oameni ai străzii”, aceasta neavând venituri, ocupaţie sau loc de muncă şi nici locuinţă în proprietate. Activitatea sa zilnică era centrată pe strângerea materialelor reciclabile (peturi de plastic, sticle, etc.) din pubelele de gunoi, pe care ulterior le valorifica la centre de colectare, pentru ca din banii obţinuţi să-şi poată procura băuturi alcoolice, inclusiv substanţe care nu sunt destinate consumului uman intern (spirt medicinal).

Inculpatul A, poreclit …, este o persoană de aceeaşi condiţie socială ca şi victima, cunoscut însă cu manifestări antisociale şi un bogat trecut infracţional, cu perioade îndelungate petrecute în detenţie. Acesta a început o relaţie de concubinaj cu victima în cursul anului AA, cu aproximativ trei luni înainte de comiterea faptei, conform declaraţiilor martorilor.

Victima şi inculpatul locuiau împreună, în condiţii de igienă şi confort foarte precare, pe strada … din …, într-o încăpere de mici dimensiuni situată …

Pe parcursul zilei de ZZ.LL.AA, inculpatul A şi victima C au desfăşurat activităţi conform rutinei lor zilnice, în sensul că au colectat sticle din tomberoanele de pe raza … şi au consumat băuturi alcoolice, în total o sticlă de 2 litri de vin şi 3 sticle de alcool sanitar de câte 250 ml. fiecare. Pe fondul stării de ebrietate cei doi au purtat discuţii contradictorii inculpatul aplicându-i victimei lovituri cu palma pe drumul de întoarcere spre casă.

Ulterior, în aceeaşi dată de ZZ.LL.AA, după ce au ajuns în zona …, inculpatul şi victima au continuat consumul de alcool în compania martorului F, care locuieşte în aceleaşi condiţii într-o altă boxă de sub tribună.

La un moment dat, după ce acesta din urmă s-a retras la culcare fiind în stare de ebrietate, în intervalul orar … – … victima C şi inculpatul A au intrat în încăperea pe care o foloseau ca locuinţă, unde, pe fondul stării de ebrietate în care se afla, inculpatul a început să-i aplice concubinei sale multiple lovituri cu pumnul şi picioarele, de mare intensitate, la nivelul abdomenului şi toracelui.

În urma acestor lovituri victima a suferit fracturi costale multiple bilaterale, ruptură pleuro-pulmonară dreaptă, ruptură hepatică profundă, contuzii la nivelul peritoneului, stomacului şi a unor ligamente, leziuni care au condus la decesul acesteia în cursul nopţii de ZZ/ZZ.LL.AA.

În dimineaţa zilei de ZZ.LL.AA, inculpatul a constatat că victima este decedată şi a alertat persoanele care locuiesc în zonă, fiind ulterior anunţate şi autorităţile.

Conform concluziilor Raportului de expertiză medico-legală autopsie întocmit de Serviciul de Medicină Legală …, moartea numitei C a fost violentă, ea datorându-se şocului traumatico-hemoragic consecutiv unui politraumatism corporal cu multiple echimoze închise, contuzii musculare şi de părţi moi, fracturi costale şi rupturi de organe interne, survenite la o persoană aflată sub influenţa avansată a băuturilor alcoolice, alcoolemia victimei fiind de 3,70 g/l.

Leziunile traumatice s-au putut produce prin loviri active repetate cu corpuri dure contondente şi comprimare între două planuri dure. Între leziunile traumatice şi deces există legătură de cauzalitate, aceste leziuni traumatice în ansamblul lor ducând la instalarea şocului traumatico-hemoragic, fiind ele însele tanatogeneratoare.

În faza de urmărire penală, fratele victimei, numitul G, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 20.000 lei reprezentând daune morale.

Materialul probator astfel administrat în cauză, dovedeşte fără dubiu vinovăţia inculpatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală în cauză.

În primul rând, inculpatul a recunoscut săvârşirea infracţiunii, arătând cu ocazia audierii sale în calitate de suspect şi inculpat că, pe fondul geloziei şi a unor discuţii contradictorii legate de consumul de alcool al victimei, i-a aplicat mai multe lovituri victimei cu pumnii şi picioarele, atât în timp ce aceasta se afla în picioare cât şi în poziţia culcată (aspect ce se coroborează cu concluziile raportului de expertiză – pct. 7). Acesta a mai precizat că la momentul la care s-au culcat respectiv pe la orele … – …, victima era în viaţă, însă a auzit-o tuşind puternic.

Martorul H, nepotul victimei a arătat că în cursul zilei de ZZ.LL.AA a consumat alcool pe drumul către …, în jurul orelor …, împreună cu A şi C. Cantitatea de alcool sanitar ingerată de trei a fost semnificativă, respectiv câte 250 ml. fiecare. Ajunşi la … fiecare dintre cei trei, s-au îndreptat către propria încăpere pentru ca a doua zi dimineaţă, martorul să afle de la părinţi că mătuşa sa decedase.

Relevantă este declaraţia martorului care arată că victima şi inculpatul locuiau în concubinaj, erau mari consumatori de alcool, de nenumărate ori întâmplându-se ca inculpatul să o lovească pe victimă, sub pretextul că aceasta este prea beată şi nu este în stare să meargă la căutat ambalaje de plastic prin tomberoane. Mai mult, martorul precizează că inculpatul i-a arătat de curând că are o bâtă de baseball cu care a ameninţat că o va omorî pe victimă dacă nu produce bani.

Declaraţia martorului se coroborează în parte cu declaraţia inculpatului, acesta din urmă recunoscând că în cursul zilei de ZZ.LL.AA s-a întâlnit cu martorul şi au consumat băuturi alcoolice.

De asemenea, martorul F a arătat că a consumat buturi alcoolice împreună cu inculpatul şi victima (aspect confirmat de martorii I şi J care i-au văzut sau auzit), însă la un moment dat susnumitul (F) s-a retras întrucât era în stare avansată de ebrietate, A şi C rămânând împreună în faţa locuinţei lor.

Aşadar, din ansamblul probaţiunii testimoniale, rezultă că victima a fost văzută în viaţă în compania inculpatului înainte ca aceştia să intre împreună, neînsoţiţi de alte persoane, în locuinţa pe care o deţineau.

Pe rolul Tribunalului Satu Mare cauza s-a inregistrat la data de ZZ LL AA, iar după epuizarea etapei de cameră preliminară, a inceput faza de judecată, iar in şedinţa publică din ZZ LL AA s-a procedat la audierea inculpatului, acesta arătând că recunoaşte comiterea faptei, pe care o regretă, precizând că nu a avut nici un moment intentia de a ucide victima. A mai precizat că în ziua respectivă, impreună cu concubina sa au consumat 2 litri de vin şi 3 sticle de spirt sanitar, inculpatul amintindu-şi că au inceput să se certe in jurul orei …, tot atunci a inceput să o şi lovească, insă ce s-a intâmplat mai târziu nu poate preciza, intrucât nu işi mai aminteşte.

Probatoriul testimonial administrat în faza de cercetare judecătorească prin audierea a trei din cei 6 martorilor indicati in actul de sesizare al instanţei şi citirea declaratiilor celorlalti 3, au confirmat starea de fapt reţinută în rechizitoriu.

Astfel, martorul I, in şedinţa publică din data de ZZ LL AA, a relatat faptul că in seara zilei de 18 ianuarie i-a auzit pe inculpat şi pe concubina lui certându-se din cauza alcoolului, iar in dimineata următoare, inainte de ora …, l-a auzit pe inculpat strigând „a murit„ „a murit„ iar ulterior a aflat de la fratele victimei ce s-a intâmplat.

Martorul a mai relatat că cei doi se certau de fiecare dată când consumau alcool, insă atunci când nu se aflau în stare de ebrietate erau linistiti.

Martora K, la fila 99 din dosar a declarat că în dimineaza zilei de ZZ LL a auzit strigăte şi plânsete de la fratele victimei, ulterior aflând ce s-a intâmplat.

Si martorul L, la fila 100 din dosar a declarat că a auzit in cursul noptii, zgomote din locuinţa inculpatului, iar dimineata la ora …, numitul M i-a relatat că victima a decedat.

In declaratiile celorlalti martori audiati in cursul urmăririi penale se confirmă atât consumul de alcool al celor doi, cât si actele de agresiune pe care inculpatul le exercita asupra victimei atunci când se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

 In atare situatie, cum fapta a fost comisă în domiciliul celor doi, ambii aflându-se in stare avansată de ebrietate şi cum a fost pe deplin confirmat şi dealtfel si recunoscut de către inculpat aspectul legat de cearta celor doi, în opinia instanţei este cert că inculpatul este autorul faptei care i se impută.

Astfel, fapta inculpatului A, care în seara zilei de ZZ.LL.AA, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, aflându-se în locuinţa improvizată … din …, a exercitat acte de agresiune fizică de mare intensitate asupra victimei C – concubina sa în vârstă de … ani, cu care convieţuia, prin aplicarea mai multor lovituri cu pumnii şi picioarele, în special la nivelul trunchiului, în timp ce aceasta se afla într-o avansată stare de ebrietate, cauzându-i multiple leziuni traumatice, respectiv: contuzii, rupturi de organe interne şi fracturi costale, leziuni ce au condus la decesul acesteia, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de omor calificat, faptă prevăzută de art. 189 alin. 1, lit. e) Cod penal, cu raportare la art. 199 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal, referitoare la „violenţa în familie” întrucât materialul probator administrat a relevat împrejurarea că la momentul comiterii infracţiunii, inculpatul şi victima stabiliseră relaţii asemănătoare celor dintre soţi şi aceştia convieţuiau, cei doi având o relaţie de concubinaj începută cu aproximativ trei luni în urmă, fiind justificată atribuirea calităţii de „membru de familie” în accepţiunea dispoziţiilor art. 177 alin. 1 lit. c) Cod penal, precum şi cel  privitor la recidiva postexecutorie, întrucât prin sentinţa penală nr. … din ZZ.LL.AA pronunţată de Tribunalul Satu Mare în dosarul nr. X/83/…, rămasă definitivă prin decizia penală nr. … din ZZ.LL.AA a Curţii de Apel Oradea, inculpatul A a fost condamnat la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, faptă prevăzută de art. 20 Cod penal 1969 raportat la art. 175 alin. 1 lit. i) Cod penal 1969, această condamnare constituind primul termen al recidivei.

Instanţa va reţine că fapta inculpatului este nejustificată şi îi este imputabilă.

Având în vedere că inculpatul a comis anterior o infracţiune de tentativă la omor, a fost reţinută în cauză circumstanţa de calificare prevăzută de art. 189 alin. 1 lit. e) Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii de omor cu raportare la violenţă în familie comisă de inculpatul A constă în acţiunea de lovire activă a victimei, în mod repetat, preponderent în zona toracică şi abdominală, acţiune ce a avut ca urmare imediată producerea unor leziuni grave care au condus la decesul victimei - prin şoc traumatico-hemoragic, între acţiune şi această urmare existând legătură directă de cauzalitate.

În ceea ce priveşte forma de vinovăţie cu care a fost comisă fapta (latura subiectivă), apreciez că s-a acţionat cu intenţie indirectă, întrucât, deşi nu a urmărit producerea decesului victimei (inculpatul obişnuind să aplice „corecţii” victimei şi anterior), a acceptat posibilitatea unei astfel de finalităţi; având în vedere perseverenţa cu care inculpatul a aplicat lovituri victimei, în mai multe reprize, cu pumnii şi picioarele, zona vizată, intensitatea loviturilor şi condiţia vulnerabilă a victimei aflată într-o stare avansată de ebrietate, se poate trage concluzia că inculpatul a prevăzut posibilitatea producerii decesului şi a acceptat acest rezultat.

În raport de aspectele anterior reţinute, vinovăţia inculpatului in comiterea faptei fiind pe deplin dovedită, instanţa urmează a dispune condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii, al cărei cuantum urmează a-l stabili la 18 ani, iar ca modalitate de executare a acesteia va dispune privarea de libertate, fiind singura modalitate legală de executare a acesteia.

Alăturat pedepsei principale, instanţa va interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 al.1 lit. a, b şi d pe o durata de 5 ani, ca pedeapsa complementară.

Stabilirea pedepsei complementare va determina si aplicarea pedepsei accesorii, în temeiul disp. art. 65 C.pen., sens în care ii vor fi  interzise inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 66 al.1 lit.a,b şi d C.pen. pe durata executării pedepsei.

Întemeiat pe prevederile art. 404 al.4 C.pr.pen. urmează a menţine starea de arest a inculpatului, iar în baza art. 72 C.pen. se va  scade din pedeapsa aplicată inculpatului durata arestului preventiv de la ZZ.LL.AA la zi.

Fratele victimei, numitul G ,  a formulat in cauză pretentii civile in sumă de 20.000 lei ca urmare a decesului surorii sale, sumă care a fost apreciată ca fiind rezonabilă, astfel încât instanţa a procedat  în baza art. 25 al.1 şi art. 397 C.pr.pen. raportat la disp. art. 1357 C.civ. la admiterea acţiunii civile formulate în cauză, cu consecinţa obligării inculpatului la plata acestei sume.

În baza art. 7 al.1 din Legea 78/2008, instanţa urmează a dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J.

În temeiul prevederilor art. 272 C.pr.pen. urmează a  dispune virarea din contul MJ în contul BA Satu Mare onorariului pentru apărătorul din oficiu  desemnat să asigure asistenţa juridică a inculpatului.