Alte cereri-reintegrare în spaţiu

Hotărâre 10639 din 29.11.2019


Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Iaşi la data de 24.04.2019 sub nr. .../245/2019 reclamanţii P D E şi P I M au solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâţii M V C şi M I, pronunţarea unei hotărâri prin care să se dispună reintegrarea în spaţiu a reclamanţilor.

În motivare, reclamanţii au arătat că au ocupat locuinţa din Iaşi, str. ..., nr. 3, bl. L11, , împreună cu numitul P D M, proprietar al apartamentului în baza certificatului de moştenirtor nr. ../14.04.2010, care în lipsa reclamanţilor a încheiat un contract de rentă viageră cu nr. ../21.12.2018 în favoarea pârâţilor. Reclamanta P D a arătat că a fost căsătorită cu P D M timp de 25 de ani, până la decesul acestuia. A susţinut că în anii 2002-2003 a hotărât să plece în străinătate pentru a-şi putea susţine familia. A arătat că la o lună şi 16 zile de la data semnării contractului de rentă viageră numitul P D a decedat, iar la întoarcerea în ţară reclamanţii nu au mai putut intra în imobil.

În drept, a invocat disp. art. 1420 pct. 3 Cod civil şi art. 311 Cod procedură civilă.

În dovedire, a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

Pârâţii au formulat întâmpinare, prin care au arătat că prin contractul de rentă viageră autentificat sub nr. .../21.12.2018 le-a fost transmisă nuda proprietate asupra apartamentului situat în mun. Iaşi, ..., jud. Iaşi. Au arătat că apartamentul era bun propriu al numitului P D M. Urmare a decesului numitului P D M la data de 13.02.2019 a operat pe deplin transferul dreptului de proprietate asupra imobilului. Au invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, reclamanţii demarând o procedură judiciară prin care doresc constatarea calităţii de moştenitor pe urma defunctului P D M. Au susţinut că reclamanţii nu au făcut dovada calităţii de moştenitor ai defunctului. Au invocat excepţia prematurităţii acţiunii, având în vedere faptul că nu s-a stabilit la acest moment calitatea de moştenitori ai reclamanţilor faţă de defunct. A invocat inadmisibilitatea acţiunii, raportat la temeiurile de drept invocate de reclamanţi. Pe fondul cauzei au solicitat respingerea acţiunii, bunul fiind tranzacţionat în legealitate. Au arătat că reclamanţii nu au participat nici financiar, nici fizic la înmormântarea defunctului P D M.

În dovedire, a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, a probei testimoniale.

Reclamanţii nu au formulat răspuns la întâmpinare.

Analizând cu prioritate excepţia lipsei calităţii procesuale active, instanţa reţine:

Potrivit certificatului de moştenitor nr. ../14.04.2010 de pe urma defunctului P D a rămas în calitate de moştenitor P Dumitru M în cotă parte de 1/1, din masa succesorală făcând parte apartamentul nr. .., situat în mun. Iaşi, str. ... actuală ..., ..., jud. Iaşi.

Prin contractul de rentă viageră autentificat sub nr. .../21.12.2018 credirentierul P D M a transmis debirentierului M V C, căsătorit cu M I E, nuda proprietate asupra ap. nr. ... situat în mun. Iaşi, str. ... (fostă ...) ..., jud. Iaşi.

Numitul P D M a decedat la data de 13.02.2019, potrivit certificatului de deces de la fila nr. 40 dosar.

Potrivit art. 36 din Codul de procedură civilă, calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii. Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond.

Astfel, instanţa reţine că între pârâţi şi defunct a fost încheiat un contract de rentă viageră a cărui valabilitate nu a fost contestată în cauza de faţă, cu privire la un bun propriu al defunctului P D M.

Cu toate că reclamanţii pretind că au calitatea de succesibili ai defunctului P D M, aceştia nu au depus acte de stare civilă din care să rezulte acest aspect. Mai mult, nu s-a făcut dovada acceptării moştenirii de către reclamanţi.

Aşadar, având în vedere existenţa contractului de rentă viageră a cărui valabilitate nu a fost contestată cu privire la ap. nr. .. situat în mun. Iaşi, str. ... (fostă ...) ... jud. Iaşi, existând aşadar un drept de proprietate în patrimoniul pârâţilor, precum şi faptul că reclamanţii nu au făcut dovada calităţii de moştenitori ai defunctului P D M ori a unei alte calităţi care să îi îndreptăţească la ridicarea unor pretenţii asupra imobilului în cauză, instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârâţi în întâmpinare, şi va dispune respingerea cererii de chemare în judecată, ca fiind formulată de persoane fără calitate procesuală activă.

Ia act de faptul că reclamanţii nu au solicitat acordarea cheltuielilor de judecată.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea pârâţilor de acordare a cheltuielilor de judecată, deoarece aceştia nu au făcut dovada realizării unor asemenea cheltuieli.