Minori si familie

Sentinţă civilă 230 din 13.02.2020


Acesta este document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2020:001.000230

Dosar nr. 872/189/2019

R O M A N I A

JUDECATORIA X

JUDB

SENTINTA CIVILA Nr. 230/2020

Sedinta publica de la 13 Februarie 2020

Instanta constituita din:

INSTANTA

Asupra actiunii de fata, constata urmatoarele:

Prin cererea adresata instantei la data de 13.02.2019 si inregistrata sub nr., de dosar X al Judecatoriei X, reclamantul X X a solicitat initial stabilirea locuintei minorei X X X la locuinta lui, obligarea paratei X X la plata pensiei de intretinere si in subsidiar, stabilirea unui program de vizitare a minorei, in urmatoarea modalitate: in prima si a treia saptamana, a fiecarei luni, de vineri ora 18 si pana duminica ora 18, prin luarea minorei de la domiciliul paratei si aducerea paratei Ia domiciliul paratei; in prima jumatate a vacantelor de iarna, primavara si vara, in anii pari si a doua jumatate in anii impari;

de ziua de nasterea minorei intre orele 15-18; convorbiri telefonice cu minora, intre orele 16-18 zilnic.

Solicita reclamantul si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata;

In fapt, prin sentinta civila nr. X, ramasa definitiva prinneapelare, s-a dispus desfacerea casatoriei dintre reclamant si parata.

Fiicei lor minore, X X X, nascuta la data de 24.03.2010, i s-a stabilit locuinta la mama. La momentul desfacerii casatoriei fiica lor era foarte mica, avea trei ani si jumatate si au considerat ca, este in interesul ei sa ramana langa mama, insa in prezent, considera ca, fiicei lore ii va fi mult mai bine sa locuiasca cu tatal, atat datorita conditiilor materiale, mult superioare celor pe care le are parata, cat si din punct de vedere afectiv.

Probabil ca, parata trece prin momente dificile, fiindca nu mai reuseste sa-i asigure nici macar strictul necesar fiicei minore.

Cei doi mai auo fiica majora, X X X, care isi viziteaza des sora mai mica, si de asemenea, o ia in vizita la bunei. Deseori a gasit-o flamanda iar frigiderul era gol. Sora ei i-a marturisit ca, mama ei o bate, o cearta si ca-i este frica de fiecare data, cand aceasta vine de la munca.

Lui personal, la telefon, i-a cerut sa o ia la el, fiindca nu mai suporta tratamentul la care o supune mama sa, care este mereu in cautare sa-si refaca viata.

Fiica sa i-a spus ca, daca nu o ia la el, va fugi de acasa. La telefon vorbesc atunci cand parata nu este acasa, fiindca nu-i da voie sa vorbeasca cu el.

De asemenea, aduce la cunostinta faptul ca, parata nu-i permite sa-si vada fata. De fiecare data, a vazut-o pe ascuns, adusa de sora ei mai mare, cand parata era la munca.

Arata reclamantul ca locuieste in X. intr-un apartament proprietatea logodnicei sale cu care urmeaza sa se casatoreasca. Lucreaza cu contract de munca, pe perioada nedeterminata. Logodnica sa nu ace copii si a indragit-o mult pe fiica lui. Arata ca are conditii foarte bune pentru a-i asigura o crestere buna, o copilarie fericita si un viitor prosper.

In drept, isi intemeiaza actiunea pe prevederile articolelor: 401,403 Noul Cod Civil.

Pentru dovedirea celor de mai sus intelege sa se foloseasca de proba cu inscrisuri, interogatoriul paratei, ancheta sociala, audierea minorei si proba cu martori.

Parata X Xa formulat intampinare prin care solicita respingerea actiunii ca neintemeiata.

Conform prevederilor art. 453 din Codul de procedura civila solicita obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de prezentul proces.

In fapt, arata parata ca prin sentinta civila nr. 252, pronuntata de Judecatoria X la data de 24 ianuarie 2013 in dosarul nr. X, s-a hotarat „desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratului,, motivat de faptul ca acesta consuma alcool si exercita asupra sa acte de violenta extrema, in urma carora a fost nevoita sa plece de multe ori din Locuinta conjugala si sa se refugieze impreuna cu copiii la rude sau la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui-Centrul de Urgenta pentru Victimele Violentei in Familie.

Dupa pronuntarea sentintei de divort, minora X X X a fost numai in grija ei, deoarece reclamantul nu s-a interesat de soarta ei, nu a contribuit la cheltuielile de crestere, intretinere si educare stabilite in favoarea ei si nu a vizitat-o niciodata timp de sase ani de zile.

Cu toate acestea, prin cererea de chemare in judecata reclamantul solicita stabilirea locuintei minorei la domiciliul lui din X si obligarea mamei la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei, deoarece considera ca fiicei lor ii va fi mult mai bine, atat din punct de vedere afectiv, cat si material, daca locuinta ei ar fi stabilita la domiciliul lui.

Parata este de acord cu un program de legaturi cu minora, dar nu in forma solicitata.

Aceasta este de acord ca minora sa tina legatura cu tatal ei telefonic, de doua ori pe saptamana, in zilele de duminica si joi, intre orele 16.00-18.00 si prin vizitarea minorei cu luarea acesteia la plimbare o data pe luna, in primul weekend, intre orele 10.00-17.00, sambata.

S-a solicitat administrarea probei cu inscrisuri si cu martori. S-a dispus de catre instanta si efectuarea anchetelor sociale si de asemenea s-a procedat si la audierea minorei in camera de consiliu.

La data de 23.10.2019, reclamantul si-a modficat actiunea, aratand faptul ca renunta la capetele de cerere privind stabilirea domiciliului minorei la locuinta lui, implicit la stabilirea pensiei si a renuntat si la proba cu interogatoriul paratei.

Astfel, s-a mentinut ca si cerere doar stabilirea unui program de legaturi personale ale reclamantului cu minora.

S-a administrat proba cu inscrisuri si proba cu martori.

Analizand actele dosarului, instanta a retinut urmatoarele:

Partile au fost casatorite, iar prin sentinta civila tu. X, ramasa definitiva prinneapelare, s-a dispus desfacerea casatoriei dintre reclamant si parata.

Fiicei lor minore, X X X, nascuta la data de 24.03.2010, i s-a stabilit locuinta la mama. La momentul desfacerii casatoriei fiica lor era foarte mica, avea trei ani si jumatate si au considerat ca, este in interesul ei sa ramana langa mama, insa in prezent, considera ca, fiicei lore ii va fi mult mai bine sa locuiasca cu tatal, atat datorita conditiilor materiale, mult superioare celor pe care le are parata, cat si din punct de vedere afectiv.

Initial, prin cererea adresata instantei, reclamantul a solicitat stabilirea locuintei minorei X X X la locuinta lui, obligarea paratei X X la plata pensiei de intretinere si in subsidiar, stabilirea unui program de vizitare a minorei, in urmatoarea modalitate: in prima si a treia saptamana, a fiecarei luni, de vineri ora 18 si pana duminica ora 18, prin luarea minorei de la domiciliul paratei si aducerea paratei Ia domiciliul paratei; in prima jumatate a vacantelor de iarna, primavara si vara, in anii pari si a doua jumatate in anii impari;de ziua de nasterea minorei intre orele 15-18; convorbiri telefonice cu minora, intre orele 16-18 zilnic.

In cursul judecatii, reclamantul si-a modificat actiunea si a renuntat la capetele de cerere privind stabilirea locuintei si plata pensiei de intretinere, instanta va analiza doar solicitarea reclamantului cu privire la stabilirea unui program de legaturi personale cu minora.

In ce priveste programul solicitat de reclamant prin cererea adresata instantei, instanta apreciaza ca se impune doar admiterea in parte, in sensul de a permite reclamantului sa mentina relatii persoanele si contacte directe cu minora X X X nascuta la data de 24.03.2010, prin luarea minorei din domiciliul parateisi aducerea acesteia in acelasi domiciliu, dupa urmatorul program:

- in timpul vacantei de vara, in anii impari in intervalul 1-31 iulie iar in anii pari in intervalul 1 – 31 august.

- in timpul vacantei de iarna, cate o saptamana din aceasta, in anii impari prima saptamana din vacanta de iarna, iar in anii pari a doua saptamana din vacanta de iarna;

- in timpul vacantei de Paste, cate o saptamana din aceasta, in anii impari prima saptamana din vacanta de Paste, iar in anii pari a doua saptamana din vacanta de Paste;

- de ziua de nastere a minorei, respectiv in data de 10 martie a fiecarui an in intervalul orar 15 -18.

- convorbiri telefonice zilnic intre orele 16 – 18, avand in vedere ca acest

program nu impieteaza cu absolut nimic asupra interesului superior al copilului.

In luarea acestei decizii temporare, instanta are in vedere ca din prevederile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, actualizata, reiese ca orice masura s-ar dispune cu privire la un minor, aceasta trebuie sa se faca exclusiv in vederea interesului superior al minorului intrucat ceea ce primeaza intotdeauna este interesul minorului si o buna protejare a bunurilor acestuia.

Fata de intreaga situatie de fapt, instanta considera ca ambii parinti nu trebuie sa amplifice disputele dintre ei cu privire la minora, avand in vedere ca fiica minora trebuie sa aiba legaturi cu ambii parinti, ci sa incerce sa gaseasca o solutie comuna la aceasta problema si care sa nu o afecteze pe minora.

Daca partile pun mai presus de interesul minorei dorintele lor personale, pot afecta echilibrul emotional al minorei si nevoia ei de stabilitate, fragile si asa in urma neintelegerii ivite intre parinti.

Atat reclamantul cat si parata ar trebui sa depuna eforturi, canalizate spre binele copilului lor, pentru asigurarea acestuia a unui confort psihic si emotional care sa-i ofere un echilibru si o constanta necesare dupa despartirea deja produsa, a parintilor.

In acest moment minora are nevoie in primul rand de stabilitate si siguranta, insa si de a a mentine legaturi cu ambii parinti.

Avand in vedere toate aceste aspecte, interesul superior al minorei este ca aceasta sa poata fi vizitata si petrece timp si in prezenta tatalui.

Prezenta ambilor parinti in viata copilului lor minor este absolut necesara, indiferent de natura relatiilor dintre parinti, obligatia acestora fiind ca, mai presus de interesele si problemele dintre ei, sa puna interesul minorului.

Potrivit art. 14 din Legea nr. 272/2004, copilul are dreptul de a mentiune relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.

Intr-adevar, in contextul disolutiei matrimoniale este importanta pastrarea de catre copil a unor relatii cat mai bune cu parintele cu care nu mai locuieste.

Evident, in cauza se recomanda o abordare echilibrata a dinamicii dezvoltarii copilului, care, fara a tulbura un bine actual real, pe planul relationarii si identitatii familiale, necesita prezenta activa a rolurilor masculine si feminine pentru dezvoltarea sa.

De asemenea, instanta considera ca, in spiritul bunei credinte si al intelegerii, in interesul superior al copilului, principial ambii parinti trebuie sa manifeste o disponibilitate maxima si o cooperare deplina, fiind excluse sicanele, de asa maniera incat copilul sa se bucure de prezenta, de afectiunea, de grija si de crestere din partea parintilor.

Instanata va admite actiunea in parte, avand in vedere ca distanta dintre resedintele celor doi parinti este semnificativa, iar transportul minorei frecvent, asas cum solicita reclamantul, ar putea duce la o oboseala cronica a minorei.

Mai mult decat atat, conform raportului de expertiza psihologica si a procesului verbal de audiere a minorei, se retine ca aceasta nu doreste sa mearga la locuinta tatalui, ci doreste ca acesta sa o viziteze la domiciliul ei.

In consecinta, instanta va admite doar in parte solicitarea reclamantului de a avea legaturi cu minora X X X.

Conchide instanta ca este in interesul minorei ca legaturile personale cutatal sau sa se desfasoare dupa un program larg pentru a asigura dezvoltarea unei relatii corespunzatoare cu acesta.

Fata de considerentele mai sus mentionate, instanta apreciaza ca, este in interesul copilului ca reclamantul sa mentina relatii persoanele si contacte directe cu minora, stabilind urmatorul program de legaturi personale cu aceasta: in timpul vacantei de vara, in anii impari in intervalul 1-31 iulie iar in anii pari in intervalul 1 – 31 august; in timpul vacantei de iarna, cate o saptamana din aceasta, in anii impari prima saptamana din vacanta de iarna, iar in anii pari a doua saptamana din vacanta de iarna; in timpul vacantei de Paste, cate o saptamana din aceasta, in anii impari prima saptamana din vacanta de Paste, iar in anii pari a doua saptamana din vacanta de Paste; de ziua de nastere a minorei, respectiv in data de 10 martie a fiecarui an in intervalul orar 15 -18, convorbiri telefonice zilnic intre orele 16 – 18.

Instanta va compensa cheltuielile de judecata, intre parti.

4