Procedura insolvenţei

Sentinţă civilă 4 din 13.01.2020


Autorizare convocare Adunare generală ordinară a acţionarilor de către reclamantă şi aprobare ordine de zi a Adunării generale ordinare.

Prin Sentinţa civilă nr. 4/CC pronunţată de Tribunalul Arad în data de 13.01.2020 în dosarul nr. …, s-a admis cererea formulata de reclamanta acţionar al societăţii comerciale şi în consecinţă s-a autorizat convocarea Adunării Generale ordinare a acţionarilor de către reclamanta cu următoarea ordine de zi: 1) Constatarea încetării mandatului de administrator unic ca urmare a decesului domnului …. 2) Desemnarea noului Administrator unic, a duratei mandatului, precum şi stabilirea valorii asigurării profesionale a noului administrator unic, precum şi cuantumul remunerării acestuia. 3) Confirmarea Registrului acţionarilor la data convocării Adunării generale, constatarea preluării acţiunilor prin certificatul de moştenitor şi a actului de partaj, depunerea semnăturii si a modificării numărului de acţiuni deţinute de aceasta. 4) Numirea Comisiei de cenzori şi a membrului supleant, stabilirea mandatului acestora pe o perioada de 3 ani cu posibilitatea realegerii lor, propuneri în acest sens. 5) Modificarea al. 1 al Art. 17. Comisia de Cenzori: Cap. VI Gestiunea Societăţii din Actul Constitutiv al societăţii nr. ... care va avea următorul conţinut „Gestiunea societăţii este controlată de acţionari şi de Comisia de cenzori”, iar al.6, art. 17 din Cap. VI . Gestiunea societăţii din Actul Constitutiv al societăţii nr. ... care va avea următorul conţinut: „Cenzorii se aleg pe o perioada de 3 ani şi pot fi realeşi”. 6) Diverse. Potrivit art. 119, alin. 2 din Legea nr. 31/1990 rep.: „Adunarea generală va fi convocată în termen de cel mult 30 de zile si se va întrunii în termen de cel mult 60 de zile de la comunicare”. Totodată, s-a autorizat reclamanta ca fiind persoana care va prezida AGA şi s-a stabilit data Adunării Generale la data de 21.02.2020, iar în cazul neîntrunirii primei AGA, se va proroga o a doua şedinţă AGA pentru data de 22.02.2020.

Pentru a  pronunţa această sentinţă, instanţa a reţinut următoarele:

Potrivit certificatului constatator emis de ONRC – ORC de pe lângă Tribunalul Arad (filele 21-23 dosar), rezultă că domnul (...) a deținut calitatea de asociat, fiind și administratorul societății.

La data de 03.08.2019 domnul (...) a decedat, potrivit Certificatului de deces de la dosar.

Potrivit Cercatului de Moștenitor nr. (...)/12.09.2019, emis de Societatea Notarială ” ...” în dosarul succesoral nr. (...)/2019, acest acționar a deținut un număr de 20932 acțiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei/acțiune, potrivit Extrasului de cont/registru nr. … de SC Registrul (...) SA din …, acestea revenind celor trei moștenitori legali ai săi, alături de alte bunuri, pe care le-au partajat conform Actului de partaj succesoral autentificat sub nr. (...)/19.09.2019 de BNP.

Astfel, reclamantei i-au revenit un număr de 20.932 acțiuni la o valoare de 2,50 lei/acțiune, aceasta înscriindu-se în același Registru cu cel de mai sus, cu toate acțiunile deținute în prezent.

Prin urmare, o majoritate de 51,50 acțiuni din totalul deținut la  pârâtă revin doamnei petente din prezenta cauză.

Potrivit art. 137 indice 2, alin. 3, 5 și 6 din Legea nr. 31/1990 rep: ”(3) În cazul în care administratorii nu îşi îndeplinesc obligaţia de a convoca adunarea generală, orice parte interesată se poate adresa instanţei pentru a desemna persoana însărcinată cu convocarea adunării generale ordinare a acţionarilor, care să facă numirile necesare.(5) În caz de deces sau de imposibilitate fizică de exercitare a funcţiei de administrator unic, numirea provizorie se va face de către cenzori, însă adunarea generală ordinară va fi convocată de urgenţă pentru numirea definitivă a administratorului.(6) În cazul în care societatea nu are cenzori, orice acţionar se poate adresa instanţei care autorizează convocarea adunării generale de către acţionarul care a formulat cererea sau de către alt acţionar. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa aprobă ordinea de zi, stabileşte data de referinţă prevăzută de art. 123 alin. (2), data ţinerii adunării generale şi, dintre acţionari, persoana care o va prezida.”

Astfel cum se poate observa, sunt îndeplinite condițiile de mai sus, fostul administrator decedând și fiind deci în imposibilitate să convoace Adunarea Generală a Asociaților.

Este îndeplinită și condiția ca persoana care formulează o acțiune în fața instanței să justifice un interes, în situația dată interesul constând în calitatea de acționar majoritar al reclamantei în societatea pârâtă.

Mai mult, interesul îndeplinește condițiile menționate de art. 9 și art. 32 cod procedură civilă, fiind născut, legal, actual și determinat.

Se mai constată că, potrivit înscrisurilor de la dosar, în acest moment nici cenzorii prevăzuți de lege nu există.

Prin urmare, instanța, constatând că sunt îndeplinite condițiile legii mai sus citate, va admite acțiunea promovată de reclamantă și va autoriza convocarea AGA de către reclamantă care o va și prevedea cu ordinea de zi cerută, aceasta fiind întemeiată.

De asemenea, având în vedere acționariatul societății, va autoriza data ținerii AGA într-o zi de vineri și o zi de sâmbătă, în cazul în care va apărea o imposibilitate de întrunire a cvorumului cerut de lege pentru ținerea AGA.

Dacă asociatul care deține și calitatea de administrator decedează, orice parte care justifică un interes poate cere instanței autorizarea ținerii AGA menționând și ordinea de zi pe care instanța o poate cenzura.

Domenii speta