Tentativă la omor

Sentinţă civilă 38 din 23.01.2019


În prezenta cauză, prin rechizitoriul nr. xxxx / P / 2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a dispus trimiterea în judecată a inculpatului M.V.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la omor, prevăzută de art. 32(1) raportat la art. 188(1) Cod Penal. Ca situație de fapt s-a reținut în sarcina acestuia că la data de 12.09.2018, în jurul orei 20.00, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului excesiv de alcool ar fi aplicat persoanei vătămate I.T.I. o lovitură cu un obiect tăietor (cutter) în zona abdominală, producându-i o plagă tăiată de aproximativ 10 centimetri, leziune care a necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

(...)

În ceea ce privește cererea de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpat (din cea tentativă la omor – art. 32(1) raportat la art. 188(1) Cod Penal în cea de lovire sau alte violențe – art. 193(2) Cod Penal), Tribunalul o apreciază ca nefiind fondată. Astfel, chiar dacă lovitura de cutter aplicată de inculpat nu a pus în primejdie viața persoanei vătămate, având în vedere atât obiectul folosit la agresarea persoanei vătămate, dar şi zona vitală vizată, respectiv abdomenul (în regiunea supraombilicală), fapta inculpatului se circumscrie atât laturii obiective cât şi laturii subiective a infracţiunii de omor, autorul prevăzând şi acceptând posibilitatea uciderii persoanei vătămate I.T.I. ca urmare a realizării activităţii infracţionale. În acest sens, se impune a fi reținut și faptul că obiectul vulnerant folosit la comiterea infracțiunii este apt de a produce decesul atunci este vizată o zonă vitală a corpului precum zona abdomenului, chiar dacă intensitatea loviturii nu este mare, întrucât această zonă este formată în cea mai mare parte din țesut moale, fără țesut osos care să blocheze în mod eficient pătrunderea loviturii și prin urmare foarte susceptibil de a fi lezat foarte ușor cu un obiect tăietor, precum un cuțit sau cutter. Ceea ce este important în cauza de față este poziția subiectivă a inculpatului faţă de acţiunile care constituie latura obiectivă a infracţiunii, astfel cum a fost relevată mai sus. Chiar dacă este evident că acesta nu a urmărit nici un moment suprimarea vieții persoanei vătămate, inculpatul ar fi trebuit să conștientizeze și a acceptat că aplicarea unei lovituri cu un obiect tăietor deosebit de ascuțit (așa cum este un cutter) în zona abdomenului ar fi putut pune în primejdie viața în situația în care lovitura ar fi fost doar mai adâncă.

Prin urmare, fapta inculpatului M.V.I., care la data de 12.09.2018, în jurul orei 20.00, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului excesiv de alcool a aplicat persoanei vătămate I.T.I. o lovitură cu un obiect tăietor (cutter) în zona abdominală, producându-i o plagă tăiată de aproximativ 10 centimetri, leziune care a necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută de art. 32(1) raportat la art. 188(1) Cod Penal.