Refuz acordare drepturi protecţie sociala

Sentinţă civilă 428 din 12.06.2020


TitluRefuz acordare drepturi protecţie sociala

Tip speţăSENTINŢĂ

Număr speţă428

Data speţă12.06.2020

Domeniul asociatContencios administrativ

Conţinut speţăSENTINŢA NR. 428

Data: 12.06.2020

Autor: Ion Alexandra

Domeniul asociat: Contencios administrativ

Obiect: Contencios administrativ şi fiscal - refuz acordare drepturi protecţie sociala (persoane cu handicap, protecţia copilului)

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe, sub numărul 5882/105/2019, reclamanta  BML a solicitat, în contradictoriu cu paratul CJP - DGASPCP - CEPAHP, anularea certificatului de handicap nr.9046/18.11.2019 si obligarea la emiterea unui certificat de incadrare in grad de handicap  grav cu asistent personal.

În motivare arata in esenta faptul ca situatia sa medicala impune prezenta unui asistent personal, in decursul ultimilor 2 ani neexistand nici o ameliorare a afectiunii.

In drept dispozitiile Legii nr.448/2006 si  Legea 554/2004.

 Probe: inscrisuri.

Pârâtul a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata.

 În motivare arata faptul ca, raportat la scorul MMSE de 15/16 si scorul GAFS, in mod corect a fost stabilit gradul de incadrare grav fara asistent personal.

În drept, art.205-.208 Cpc.

Analizând actele şi lucrările dosarului pe fondul cauzei, instanţa a reţinut următoarele:

Prin certificatul de încadrare în grad de handicap nr.9046/18.11.2019 s-a dispus încadrarea reclamantei în gradul grav de handicap.

Conform Cap. 1 II ,, scor MMSE ≤ 9; scor GAFS 21-30 grav fără asistent  personal; scor GAFS 1-20 grav cu asistent personal. În functie de rezultatul evaluarii complexe si de stabilirea gradului de autonomie personala pot beneficia de asistent personal,,.

 Potrivit referatului medical nr.3824/17.09.2019, reclamanta prezinta diagnosticul dementa mixta forma medie cu decompensare depresiva, evolutia bolii reclamantei este spre agravare, prognosticul de viata si de vindecare fiind unul rezervat, este greu deplasabila, irecuperabila medical, dependenta si necesita asistent personal.

Potrivit Raportului de evaluare complexă efectuat in data de 04.10.2019 reclamanta prezintă diagnosticul F03 dementa fara precizare,  manifesta o dependenta partiala, deficite cognitive clare-stadiu moderat-MMSE =15, respectiv 16 pct/30,  regresie sociala accentuata, randament util scazut GAFS=20 pct, incapacitate de a mentine o igiena minima personala, necesitand ajutor din partea altei persoane si tratament medical de specialitate.

 Aspectele reținute în urma efectuării investigațiilor anterior arătate sunt convergente cu rezultatul anchetei sociale efectuată de Primaria Orasului P, din conținutul căruia reiese că reclamanta, în privinţa autonomiei si statutului functional al persoanei, necesita ajutor partial pentru igiena corporala, imbracat/dezbracat, deplasarea in exteriorul locuintei. In ceea ce priveste activitatile instrumentale este dependenta in totalitate de alte persoane pentru  prepararea hranei/hranirea, dozarea si pregatirea medicamentatiei, efectuarea de cumparaturi si utilizarea mijloacelor de transport. Totodata in cuprinsul anchetei sociale s-a retinut faptul ca reclamanta necesita ingrijire si supraveghere permanenta  din partea altei persoane.

Totodata instanta a retinut ca in cauza,  din inscrisurile depuse la dosar nu reiese o dovada in sensul ameliorarii afectiunilor de care sufera reclamanta, evolutia bolii acesteia, fiind potrivit referatului medical anterior mentionat, in sensul agravarii.

Fata de cele retinute, tribunalul a reţinut că reclamanta se încadrează în gradul de handicap grav cu asistent personal, având în vedere că, din probele administrate în cauză, rezultă că reclamanta are nevoie de sprijin partial permanent pentru autoservire, autoîngrijire şi autogospodărire din partea altei persoane, fiind dependenta total de ajutorul altei persoane in ceea ce priveste prepararea hranei/hranirea, dozarea si pregatirea medicamentatiei, efectuarea de cumparaturi si utilizarea mijloacelor de transport.

Pentru considerentele expuse, având în vedere și vârsta reclamantei -71 de ani, instanța a apreciat că este necesară acordarea dreptului acesteia la îngrijire permanentă, pe cale de consecință a admis actiunea, a  dispus anularea Certificatului de încadrare în grad de handicap nr.9046/18.11.2019 si a obligat parata CEPH  să emită un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav ,,cu asistent personal” începând cu data de 18.11.2019, valabilitate 12 luni.