Răspunderea disciplinară a funcţionarului public

Decizie 819 din 18.09.2019


Răspunderea funcţionarului public vizează atât modul de îndeplinire a atribuţiilor ce-i revin din funcţia publică pe care o deţine, dar şi a atribuţiilor ce îi sunt delegate.

Decizia nr. 819/18.09.2019 a Curţii de Apel Galaţi

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi – SCAF sub nr. 2367/121/2018 din 5.07.2018 reclamanta … în contradictoriu cu pârâta UAT ... – C.J. ..., prin preşedinte, a solicitat instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să dispună:

Anularea Dispoziţiei …/26.03.2018 emisă de preşedintele CJ ..., prin care reclamantei i s-a aplicat sancţiunea disciplinară „mustrare scrisă”,

Anularea Raportului final al cercetării disciplinare înregistrată sub nr. …/19.03.2018  emis de Comisia de disciplină din cadrul CJ ...

Cu cheltuieli de judecată.

Reclamanta a solicitat judecarea cauzei şi în lipsa părţilor.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că este funcţionar public în cadrul CJ ... având funcţia publică de consilier clasa I, grad principal, în cadrul Compartimentului de analiză, sinteză şi derulare programe comunitare – Direcţia Economie şi Finanţe.

Prin Dispoziţia …/26.03.2018 emisă de preşedintele CJ ... reclamanta a fost sancţionată cu „mustrare scrisă”. A formulat contestaţie administrativă conform art. 7 din Legea nr. 554/2004 care a fost respinsă de preşedintele CJ ... la data de 11.05.2018, răspunsul fiind comunicat reclamantei la data de 16.05.2018.

Arată că această dispoziţie a fost emisă în mod nelegal, iar pe fond împrejurările de fapt reţinute sunt nereale.

Contestaţia a fost respinsă fără a răspunde aspectelor invocate în apărare. Se concluzionează că asupra atribuţiilor suplimentare stabilite prin Dispoziţia …/2016 şi neexistente în fişa postului, reclamanta avea obligaţia de a monitoriza furnizarea de mere în şcoli şi de a formula rapoarte săptămânale cu referire la executarea contractului de către societatea furnizoare de mere.

Reclamanta arată că dispoziţia contestată este nelegală deoarece:

Nu este motivată, ceea ce face imposibil controlul judecătoresc. Nici dispoziţia contestată şi nici raportul final de cercetare disciplinară nu prezintă faptele şi atribuţiile pe care nu le-a îndeplinit conform funcţiei, reclamanta.

Nu cuprinde temeiul de drept în baza căruia a fost aplicată sancţiunea disciplinară, conform art. 50 al. 3 lit. b din H.G. nr. 1344/2007.

Nu au fost respectate disp. art. 249 al. 2 din Legea nr. 53/2003 care prevăd că  „pentru aceeaşi abatere disciplinară se aplică o singură sancţiune”. Pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu stabilite prin Dispoziţia …/2016 reclamanta a mai fost odată sancţionată, acordându-i-se calificativul „satisfăcător” în urma evaluării profesionale realizate la data de 31.01.2017. Reclamanta a contestat în instanţă acest calificativ – dosar 2363/121/2017. Instanţa a dispus în mod definitiv anularea Raportului de evaluare a performanţelor şi  reevaluarea performanţelor reclamantei pentru perioada la care se referă raportul de evaluare anulat.

Sarcinile suplimentare a căror neîndeplinire este imputată reclamantei nu se regăsesc în fişa postului acesteia. ANFP a comunicat faptul că delegarea unor atribuţii se putea face doar pe o perioadă determinată, iar stabilirea cu caracter permanent de noi atribuţii în sarcina unui funcţionar public poate fi realizată doar prin modificarea în mod corespunzător a fişei postului. Prin urmare, reclamanta nu se poate face vinovată de nerespectarea unor atribuţii atribuite nelegal, întrucât fişa postului nu era completată cu noile atribuţii.

Reclamanta arată că dispoziţia contestată este netemeinică  deoarece:

Dispoziţia privind aprovizionarea cu mere a 200 şcoli presupune deplasarea pe teren pentru a controla documentele furnizorului. Pentru anul 2016 – 2017 distribuţia merelor a început ulterior datei de 12 octombrie, fiind semnat un singur contract. Distribuţia s-a desfăşurat doar timp de 2 luni. În această perioadă au avut loc şi controalele APIA, motiv pentru care reclamanta avea obligaţia de a fi prezentă în instituţie pentru a asigura buna desfăşurare a relaţionării dintre şcoli şi inspectorii APIA, astfel că reclamanta nu a avut timpul fizic necesar pentru a se deplasa la şcoli.

Atribuţiile pretins nerespectate de către reclamantă nu erau cuprinse în fişa postului.

În dovedirea acţiunii, reclamanta a depus înscrisuri.

Pârâţii UAT jud. ... şi CJ ... – prin preşedinte au formulat întâmpinare prin care au solicitat respingerea acţiunii ca netemeinică.

Prin Dispoziţia nr…./26.03.2018 preşedintele CJ ... a dispus sancţionarea disciplinară a funcţionarului public … cu „mustrare scrisă”.

Astfel, Comisia de disciplină pentru cercetarea faptelor sesizate ca abateri disciplinare săvârşite de funcţionarii publici din aparatul de specialitate al CJ ..., reorganizată prin Dispoziţia preşedintelui CJ ... nr. … din 05.07.2017 a fost învestită cu soluţionarea sesizării domnului … -director executiv al Direcţiei Economice şi Finanţe referitoare la neîndeplinirea sarcinilor de serviciu repartizate prin dispoziţia preşedintelui CJ ... nr…./06.06.2016 de către funcţionarul public din subordinea sa, doamna …

În calitate de consilier, clasa I grad principal, în cadrul compartimentului analiză, sinteză derulare programe comunitare al Direcţiei Economice şi Finanţe din cadrul CJ ... funcţionarul public … avea obligaţia de a urmări contractele, precum şi de a verifica buna desfăşurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în şcoli la nivelul judeţului ...

Totodată, funcţionarul public … avea obligaţia să monitorizeze şi să controleze distribuţia fructelor proaspete în şcoli prin verificarea săptămânală a unui număr de minim 5 unităţi de învăţământ din municipiul ... şi din comunele judeţului în care se desfăşoară Programul de încurajare a consumului de mere în şcoli.

Pentru anul şcolar 2016-2017, în semestrul I, pentru perioada de valabilitate a  contractului de prestare servicii când s-a derulat programul de încurajare a consumului de mere în şcoli, funcţionarul public … nu a făcut nici o dovadă că în perioada 07.11.-25.11.2016 ar fi întreprins o acţiune de control la unităţile de învăţământ şi nu a raportat în niciun fel activitatea desfăşurată conducerii Direcţiei Economice şi Finanţe.

În urma cercetării disciplinare efectuate de către Comisia de Disciplină, s-a propus sancţionarea disciplinară a funcţionarului public … cu mustrare scrisă, sancţiune prevăzută de art.77 alin 3 lit. a din Legea nr.188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.

Prin Dispoziţia nr …./26.03.2018 preşedintele CJ ... a dispus sancţionarea disciplinară a funcţionarului public … cu „mustrare scrisă”, faptă care constituie abatere disciplinară fiind: ”Neîndeplinirea sarcinilor de serviciu repartizate prin dispoziţia preşedintelui CJ ... nr…./06.06.2016 de către doamna …(consilier, clasa I, grad principal în cadrul Direcţiei economic şi finanţe din cadrul aparatului de specialitate al CJ ...). Concret, în perioada 07.11.2016-25.11.2016 funcţionarul public nu a urmărit contractele şi nu a verificat buna desfăşurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în şcoli la nivelul judeţului ..., nu a monitorizat şi controlat corespunzător distribuţia fructelor proaspete în şcoli”.

Prin sentința civilă nr …/26.03.2019 a Tribunalului Galați  a fost  admisă în parte acţiunea formulată de reclamanta …, în contradictoriu cu pârâta UAT ... – CJ ..., prin preşedinte şi s-a dispus anularea dispoziţiei …/26.03.2018 emisă de preşedintele C.J. ...

A fost respins capătul de cerere referitor la anularea Raportului final al cercetării disciplinare înregistrată sub nr. …/19.03.2018  emis de Comisia de disciplină din cadrul CJ ...

A fost redus onorariul de avocat de la 2.090 lei la 1.000 lei şi obligă pârâta să achite reclamantei 1.000 lei cheltuieli de judecată.

În fapt s-a reținut că  „prin  dispoziţia …/26.03.2018 emisă de preşedintele CJ ..., reclamanta a fost sancţionată disciplinar cu „mustrare scrisă” pentru că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu repartizate prin dispoziţia preşedintelui CJ ... nr. …/6.06.2016 .

Abaterea disciplinară reţinută în sarcina reclamantei a fost aceea că nu a urmărit şi nu a verificat buna desfăşurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în şcoli la nivelul jud. ..., nu a monitorizat şi controlat corespunzător distribuţia fructelor proaspete în şcoli. Fapta săvârşită este prev. de art. 77 al. 2 lit. b din Legea nr. 188/1999.

Prin întâmpinare pârâta a arătat că reclamanta avea obligaţia să monitorizeze şi să controleze distribuţia fructelor proaspete în şcoli prin verificarea săptămânală a unui nr. de minim 5 unităţi de învăţământ din mun. ... şi din comunele judeţului în care se desfăşoară Programul de încurajare a consumului de mere în şcoli. Reclamanta nu a raportat în niciun fel activitatea desfăşurată.

Reclamanta susţine că nu se face vinovată de săvârşirea abaterii contravenţionale reţinută în sarcina sa deoarece obligaţia monitorizării şi controlului distribuţiei fructelor proaspete în şcoli nu este prevăzută în fişa postului emisă de pârâtă pe numele ei.

Pârâţii prin întâmpinare recunosc acest aspect însă arată că aceste obligaţii ale reclamantei aveau caracter temporar şi din acest motiv nu au fost incluse în fişa postului, însă ele au fost prev. în dispoziţia preşedintelui CJ ... nr. …/6.06.2016 .

În Dosarul  …./121/2017, în care s-a pronunţat sentinţa civilă nr. 409/28 martie 2018 a Tribunalului Galaţi – SCAF, definitivă prin Decizia 1804/1.10.2018 a Curţii de Apel Galaţi – SCAF s-a tranşat acest aspect, în sensul că stabilirea cu caracter permanent  de noi atribuții  unui funcționar public, care să  subscrie  scopului postului  și condițiilor specifice acestuia, poate fi realizată pe baza atribuțiilor și  funcțiilor stabilite  prin acte normative pentru autoritatea sau instituția publică respectivă, structurii organizatorice aprobate  și regulamentului  de organizare și funcționare, prin modificarea în mod corespunzător a fișei postului. Contrar acestor principii, prin dispoziţia preşedintelui CJ ... nr. …/6.06.2016  s-a stabilit obligaţia reclamantei de a efectua monitorizarea şi controlul distribuţiei de fructe proaspete în şcoli. Această obligaţie a fost stabilită cu caracter permanent, iar nu temporar.

Prin urmare, obligaţia nefiind prevăzută în fişa postului, reclamanta nu se face vinovată de săvârşirea abaterii disciplinare reţinute în sarcina sa.

Din aceste motive, acţiunea va fi admisă în parte, cu consecinţa anulării dispoziţiei …/26.03.2018 emisă de preşedintele CJ ...

În ce priveşte capătul de cerere privitor la anularea Raportului final al cercetării disciplinare înregistrată sub nr. …/19.03.2018  emis de Comisia de disciplină din cadrul CJ ...

Art. 18 din Legea nr. 554/2004 dispune:„(1) Instanţa, soluţionând cererea la care se referă art. 8 alin. (1), poate, după caz, să anuleze, în tot sau în parte, actul administrativ, să oblige autoritatea publică să emită un act administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze o anumită operaţiune administrativă.

(2) Instanţa este competentă să se pronunţe, în afara situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (6), şi asupra legalităţii operaţiunilor administrative care au stat la baza emiterii actului supus judecăţii.”

Întrucât nu există vicii de legalitate ale acestui raport, instanţa va respinge acest capăt de cerere ca nefondat.

Cu privire la cheltuielile de judecată în sumă de 2.090 lei

Având în vedere că acţiunea a fost soluţionată la primul termen de judecată, precum şi faptul că urmează a fi admisă doar în parte, instanţa va reduce cheltuielile de judecată la 1.000 lei şi va obliga pârâta să plătească reclamantei suma de 1.000 lei cheltuieli de judecată”.

Împotriva acestei sentințe a declarat recurs  U.A.T. ... și CJ ..., ., prin reprezentantul său legal - președinte …, în conformitate cu art. 20 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ și art. 488 pct. 8 din Codul de Procedură Civilă, solicitând modificarea sentinței civile nr. 211 din 26.03.2019 pronunțată de Tribunalul Galați - Secția Contencios Administrativ și Fiscal în sensul respingerii cererii de chemare în judecată formulată de … având în vedere următoarele motive de nelegalitate și netemeinice:

În fapt, prin Dispoziția nr. …/26.03.2018 președintele CJ ... a dispus sancționarea disciplinară a funcționarului public … cu “mustrare scrisă”.

Astfel, Comisia de disciplină pentru cercetarea faptelor sesizate ca abateri disciplinare săvârșite de funcționarii publici din aparatul de specialitate al CJ ..., re/organizată prin dispoziția președintelui CJ ... nr. … din 05.07.2017 a fost învestită cu soluționarea sesizării domnului …. - director executiv al Direcției Economie și Finanțe referitoare la neîndeplinirea sarcinilor de serviciu repartizate prin dispoziția președintelui CJ ... nr. …/06.06.2016 de către funcționarul public din subordinea sa, doamna ….

În calitate de consilier, clasa 1 grad principal, în cadrul Compartimentului analiză, sinteză derulare programe comunitare al Direcției Economie si Finanțe din cadrul CJ ... funcționarul public … avea obligația de a urmări contractele, precum și de a verifica buna desfășurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în școli la nivelul județului ...

Totodată, funcționarul public … avea obligația să monitorizeze și să controleze distribuția fructelor proaspete în școli prin verificarea săptămânală a unui număr de minim 5 unități de învățământ din municipiul ... și din comunele județului în care se desfășoară Programul de încurajare a consumului de mere în școli.

Pentru anul școlar 2016-2017, în semestrul 1, pentru perioada de valabilitate a contractului de prestare servicii când s-a derulat programul de încurajare a consumului de mere în școli, funcționarul public … nu a făcut nici o dovadă că în perioada 07.11-25.11.2016 ar fi întreprins vreo acțiune de control la unitățile de învățământ și nu a raportat în nici un fel activitatea desfășurată conducerii Direcției Economie și Finanțe.

În urma cercetării disciplinare efectuate de către Comisia de Disciplină, s-a propus sancționarea disciplinară a funcționarului public …. cu mustrare scrisă, sancțiune prevăzută de art. 77 alin. (3) lit. a din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici.

Prin dispoziția nr. …/26.03.2018 președintele CJ ... a dispus sancționarea disciplinară a funcționarului public … cu „mustrare scrisă”, fapta care constituie abatere disciplinară fiind: “Neîndeplinirea sarcinilor de serviciu repartizate prin dispoziția președintelui CJ ... nr …/06.06.2016 de către doamna … (consilier, clasa I, grad principal în cadrul Direcției economie și finanțe din cadrul aparatului de specialitate al CJ ...). Concret, în perioada 07.11.2016-25.11.2016, funcționarul public nu a urmărit contractele și nu a verificat buna desfășurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în școli la nivelul județului ..., nu a monitorizat și controlat corespunzător distribuția fructelor proaspete în școli.”

Dispoziția președintelui CJ ... nr. …/2018 este un act administrativ care poate fi atacat conform prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

Raportul Comisiei de disciplină este doar un act prealabil dispoziției de sancționare disciplinară care se soldează cu o propunere care poate fi sau nu luată în considerare de către persoana cate are atribuția legală de a sancționa funcționarul public.

Cel mult Raportul final al cercetării poate fi considerat de către instanța de judecată ca documentație care a stat la baza emiterii dispoziției de sancționare.

Instanța de fond a interpretat în mod greșit normele de drept material, astfel:

Singurul motiv pentru care instanța de fond a înțeles să admită în parte acțiunea formulată de reclamantă, a fost faptul că atribuțiile privind furnizarea de mere în școli nu au fost trecute în fișa postului, ci au fost atribuite printr-o Dispoziție a președintelui CJ ...

În ceea ce privește faptul că atribuțiile prevăzute în dispoziția președintelui CJ ... nr. …/06.06.2016 nu au fost trecute în fișa postului funcționarului public …, recurenta a precizat că în cadrul fișei postului nr. …/01.07.2015 se prevede la punctul 7: „asigură realizarea altor lucrări și îndeplinește alte atribuții stabilite prin acte normative și administrative, sau dispuse de conducerea CJ ..., în limitele legii”;

- fișa postului nu a fost modificată deoarece atribuțiile prevăzute în dispoziția președintelui CJ ... nr. …/06.06.2016 sunt temporare, acestea desfășurându-se doar pe durata contractului de furnizare mere - respectiv 35 de zile lucrătoare (perioada 12.10.2016 - 30.11.2016) și nu pe întreaga perioadă a anului. În plus, îndeplinirea atribuțiilor depinde și de semnarea sau nu a unui contract de achiziție publică de către UAT ... pentru furnizarea de mere în școli;

- Dispoziția președintelui CJ ... nr. …/06.06.2016 privind stabilirea unor sarcini doamnei …, consilier clasa I, grad principal în cadrul Compartimentului analiza, sinteză, derulare programe comunitare (Direcția Economie și Finanțe) din cadrul aparatului de specialitate al CJ ... reprezintă un act administrativ care nu a fost contestat în baza prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ de către funcționarul public …

În ceea ce privește cercetarea disciplinară efectuată în cauză, Comisia de Disciplină a reținut următoarele:

- Ca urmare a dispoziției președintelui CJ ... nr. …/06.06.2016 funcționarul public … avea obligația de a urmări contractul de furnizare mere în școli, precum și de a verifica buna desfășurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în școli la nivelul CJ ...;

- Conform actului administrativ menționat mai sus, funcționarul public avea obligația de a monitoriza și controla distribuția fructelor proaspete în școli prin verificarea săptămânală a unui număr de minim 5 unități de învățământ din municipiul ... și din comunele județului în care se desfășoară Programul de încurajare a consumului de mere în școli;

- Din analizarea clauzei contractuale privind durata, prevăzută la art. 5 din contractul de furnizare subsecvent acordului cadru nr. …/18.04.2016, aferent semestrului I al anului școlar 2016 - 2017, rezulta că „Furnizorul se obligă să furnizeze fructele proaspete (mere) pentru o perioadă de maxim 35 de zile, pentru un număr de 44.674 elevi din învățământul gimnazial de stat și privat din județul ..., conform distribuției din Anexă”.

- Perioada de distribuție a merelor din lotul respectiv, așa după cum rezultă din Cererea de plată a ajutorului financiar nr. …/02.05.2017 este cuprinsă între 12.10.2016 - 30.11.2016 și cuprinde un număr de 35 de zile lucrătoare.

- Din rapoartele de inspecție la solicitant întocmite de reprezentanții APIA, care au avut ca obiect verificarea implementării măsurilor adiacente distribuției de mere, an școlar 2015-2016, semestrul II, rezultă că durata vizitelor de control a fost cuprinsă între 10.10-14.10.2016 și respectiv 19.10- 03.11.2016;

- Furnizorul a emis un număr de 2 facturi fiscale pentru încasarea sumelor cuvenite pentru merele distribuite în lunile octombrie și noiembrie, documente care au fost certificate în privința realității, regularității și legalității și care au primit viza de bun de plată, ceea ce atestă că bunurile au fost livrate conform clauzelor contractuale.

- în primele 4 săptămâni ale programului de furnizare mere funcționarul public … nu a putut îndeplini sarcina stabilită prin dispoziția președintelui UAT ... motivând că a avut loc controlul APIA, dar Comisia de disciplină a constatat neîndeplinirea sarcinilor stabilite prin același act administrativ cu caracter imperativ în perioada cuprinsă între 07.11-25.11.2016. Astfel, pentru perioada 07.11-25.11.2016, deși avea obligația să monitorizeze și să controleze distribuția fructelor proaspete în școli, funcționarul public … nu a putut demonstra faptul că a verificat săptămânal un număr de minim 5 unități de învățământ din municipiul ... și din comunele județului în care se desfășoară Programul de încurajare a consumului de mere în școli;

Aceasta este fapta pentru care Comisia de disciplină a propus sancționarea funcționarului public … cu mustrare scrisă pentru abaterea disciplinară “neglijența repetată în rezolvarea lucrărilor”.

Temeiul legal în baza căruia a fost aplicată sancțiunea a fost expus în detaliu în cadrul actului administrativ, atât în preambulul acestuia cât și în ceea ce se dispune, astfel:

- Art.77 alin. (1) Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici: “(1) încălcarea cu vinovăție de către funcționarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcției publice pe care o dețin și a normelor de conduită profesională și civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acestora.

- Art. 77 alin. (2) lit. b Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici: “(2) Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:

a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;

b) neglijența repetată în rezolvarea lucrărilor;”

- Art. 77 alin. (3) lit. a) Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici: “(3) Sancțiunile disciplinare sunt:

a) mustrare scrisă; ”

- art. 77 alin. (4) Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici: (4) La individualizarea sancțiunii disciplinare se va ține seama de cauzele și gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârșită, gradul de vinovăție și consecințele abaterii, comportarea generală în timpul serviciului a funcționarului public, precum și de existența în antecedentele acestuia a altor sancțiuni disciplinare care nu au fost radiate în condițiile prezentei legi.

Conform art. 78 Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici:

(1) Sancțiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competența legală de numire în funcția publică.

În consecință, temeiul legal în baza căruia a fost sancționat funcționarul public … este clar precizat în cadrul actului administrativ.

Reclamanta a considerat că prin sancționarea sa cu mustrare scrisă s-a încălcat art. 249 alin. (2) din Codul Muncii care interzice dubla sancționare pentru aceeași abatere disciplinară.

Or, în cazul de față reclamanta … se referă la evaluarea sa anuală pentru activitatea desfășurată pe parcursul întregului an de activitate și sancționarea disciplinară cu mustrare scrisă pentru săvârșirea abaterii disciplinare constând în neefectuarea controalelor săptămânale la 5 școli pentru monitorizarea programului de distribuire a fructelor în școli.

Recurenta a precizat că nu este o dublă sancționare, evaluarea funcționarilor publici de către evaluator, astfel cum acesta a fost definit prin Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 privind aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcționarilor publici neputând fi echivalată cu răspunderea disciplinară a funcționarilor publici.

Pentru toate aceste motive, a solicitat admiterea recursului și modificarea sentinței civile nr. 211 din 26.03.2019 pronunțată de Tribunalul Galați - Secția Contencios administrativ și fiscal, în sensul respingerii cererii de chemare în judecată formulată de … ca nefondată.

În drept, şi-a întemeiat cererea pe prevederile art. 20 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ și art. 488 pct. 8 din Codul de Procedură Civilă.

Prin întâmpinarea depusă de intimata reclamantă … a solicitat respingerea apărărilor recurentei pârâte formulate prin cererea de recurs ca fiind neîntemeiate, cu consecința respingerii recursului ca nefondat.

Cu privire la recursul formulat, ce vizează critici de nelegalitate și netemeinicie subsumate dispozițiilor art.488 pct.8 din Noul Cod de procedură civilă, a arătat următoarele:

În ceea ce privește critica ce vizează Raportul final al Comisiei de disciplină înregistrat sub nr. .../19.03.2018, aceasta este nefondată, în sensul soluției adoptate de instanța de fond care a admis în parte acțiunea formulate, tocmai pentru că a constatat că nu există vicii de legalitate ale acestui raport, respingând solicitarea de anulare a raportului menționat ca fiind nefondată.

Cu privire la criticile ce vizează atribuțiile prevăzute în dispoziția nr …/26.03.2018 emisă de președintele CJ ..., a susținut că nu se mai justifică reluarea apărărilor ce au fost corect redate de instanța de fond, în concordanță cu probatoriul administrat, situație de fapt și de drept confirmată și în dosarul 2363/121/2017, în care s-a pronunțat sentința civilă 409/28.03.2018 a Tribunalului Galați - SCAP, definitivă prin decizia 1804/01.10.2018 a Curții de Apel Galați - SCAP, prin care, s-a tranșat acest aspect privind caracterul permanent al atribuțiilor dispuse prin dispoziția nr. .../06.06.2016, în sensul că stabilirea cu caracter permanent de noi atribuții unui funcționar public, care să subscrie scopului postului și condițiilor specific acestuia, poate fi realizată pe baza atribuțiilor și funcțiilor stabilite prin acte normative pentru autoritatea sau instituția publică respectiv, structurii organizatorice aprobate și regulamentului de organizare și funcționare prin modificarea în mod corespunzător a fișei postului.

Contrar acestor principii, prin dispoziția nr .../06.06.2016, s-a stabilit obligația intimatei - reclamante de a efectua monitorizarea și controlul distribuției de fructe proaspete în școli. Această atribuție a fost stabilită cu caracter permanent, iar nu temporar. Prin urmare, astfel cum a rezultat din întreg materialul probator administrat și cum în mod corect a stabilit și instanța de fond, obligația nefiind prevăzută în fișa postului, intimata - reclamantă nu se face vinovată de săvârșirea abaterii disciplinare reținute în sarcina sa, motiv pentru care acțiunea a fost admisă în parte, cu consecința anulării Dispoziției nr.220/26.03.2018 emisă de președintele CJ ...

Cu privire la critica ce are în vedere cercetarea disciplinară efectuată în cauză, întrucât este o critică subsumată motivului anterior de recurs, și care se referă la atribuțiile dispuse prin Dispoziția …/2016 despre care, în raport de lipsa caracterului temporar al atribuțiilor stabilite prin acest act administrativ și necontestate de către recurentă, învederând caracterul permanent, lipsa consemnării acestora în fișa postului, mai multe instanțe au dispus că aceste obligații, nefiind prevăzute de fișa postului, nu pot atrage răspunderea disciplinară a intimatei, așa cum s-a reținut prin hotărârile pronunțate în dosarul 2363/121/2017.

Prin urmare, a apreciat că faptele ce au făcut obiectul cercetării disciplinare nu există, în raport de împrejurările concrete date în cuprinsul raportului final de cercetare disciplinară și propunere de sancționare, coroborat cu probatoriul administrat care a dovedit acest aspect, considerente pentru care culpa atribuită funcționarului public cercetat este neîntemeiată.

Un al treilea motiv de recurs circumscris tot cazului de nelegalitate prevăzut de art. 488 pct. 8 din Noul Cod de procedură civilă, privește termenul legal în baza căruia a fost aplicată sancțiunea, din moment ce instanța de fond nu a considerat necesară analizarea acestor motive de nelegalitate pe fondul cauzei, nu înțelege rațiunea acestor critici în recurs, motiv pentru care nu a  formulat un punct de vedere în legătură cu acest aspect.

Așadar, având în vedere motivele pentru care prima instanța a admis în parte acțiunea formulată de intimată, anulând dispoziția nr .../26.03.2018 emisă de președintele CJ ..., respectiv pentru că obligațiile stabilite prin dispoziția nr. …/2016 aveau caracter permanent, iar nu temporar, prin urmare, obligația nefiind prevăzută de fișa postului, intimata nu se face vinovata de săvârșirea abaterii disciplinare reținute în sarcina sa.

Cum în cauză recurenta nu a contestat în niciun fel argumentele instanței de fond prin prisma încălcării sau aplicării greșite a normelor de drept material, aceasta invocând în apărare aceleași motive ce au fost analizate de prima instanță și față de care a fost dispusă o soluție, a apreciat criticile formulate ca fiind neîntemeiate.

 Examinând recursul declarat de recurentul pârât UAT ... - CJ ... reprezentat de preşedinte … împotriva sentinţei civile nr. 211/26.03.2019 pronunţată de Tribunalul Galaţi,  prin prisma  art. 488 pct. 8 din Codul de Procedură Civilă va constata că este fondat avându-se în vedere următoarele:

Prin dispoziția președintelui CJ ... nr. …/06.06.2016 s-a stabilit in sarcina  intimatei …, în calitate de funcționarul public, consilier clasa I, grad principal în cadrul Compartimentului analiza, sinteză, derulare programe comunitare (Direcția Economie și Finanțe) din cadrul aparatului de specialitate al CJ ... obligația de a urmări contractul de furnizare mere în școli, precum și de a verifica buna desfășurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în școli la nivelul CJ ...

Conform acestui act administrativ, funcționarul public avea obligația de a monitoriza și controla distribuția fructelor proaspete în școli prin verificarea săptămânală a unui număr de minim 5 unități de învățământ din municipiul ... și din comunele județului în care se desfășoară Programul de încurajare a consumului de mere în școli.

 Conform dispozițiilor  art. 45 din Legea nr. 188 /1999 privind Statutul funcţionarilor publici

„(1) Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate.

(2) Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.

(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii.”

 Astfel, legiuitorul a prevăzut răspunderea funcţionarilor publici atât în cazul îndeplinirii  atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, dar şi a atribuţiilor ce le-au fost delegate.

În speță, prin dispoziția președintelui CJ ... nr. …/06.06.2016 i-au fost delegate intimatei  atribuții privind urmărirea contractul de furnizare mere în școli, precum și de a verifica buna desfășurare a procesului de aprovizionare, act administrativ care nu a fost contestat în baza prevederilor art. 45 alin. 3 din Legea nr. 188/19999 şi a Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ de către funcționarul public …

În consecință, în mod eronat s-a reținut de către instanța de fond că obligaţia nefiind prevăzută în fişa postului, reclamanta nu se face vinovată de săvârşirea abaterii disciplinare reţinute în sarcina sa, contrar disp. art. 45 din Legea nr. 188/1999.

De asemenea, în mod eronat s-a reținut de către instanța de fond autoritatea de lucru judecat asupra considerentelor, conform art. 430 alin 2 Cod procedură civilă, din dosarul  2363/121/2017, în care s-a pronunţat sentinţa civilă nr. 409/28 martie 2018 a Tribunalului Galaţi – SCAF, definitivă prin decizia 1804/1.10.2018 a Curţii de Apel Galaţi – SCAF prin  care s-a tranşat că stabilirea cu caracter permanent de noi atribuții unui funcționar public, care să subscrie scopului postului și condițiilor specifice acestuia, poate fi realizată pe baza atribuțiilor și  funcțiilor stabilite  prin acte normative pentru autoritatea sau instituția publică respectivă, structurii organizatorice aprobate  și regulamentului de organizare și funcționare, prin modificarea în mod corespunzător a fișei postului, cât timp situația de fapt şi de drept este diferită.

Obiectul dosarului nr. 2363/121/2017 a vizat anularea fișei de evaluare raportat la prevederile H.G. nr. 611/2018 şi reținerea că printr-o notă de serviciu nu pot fi stabilite atribuții cu un caracter permanent, care exced fişei postului.

Astfel, potrivit art. 3 lit.  d) din H.G. nr. 611/2018 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici „evaluare a performanţelor profesionale individuale - ansamblul proceselor şi procedurilor implementate anual, prin aplicarea criteriilor de performanţă la gradul de îndeplinire a obiectivelor profesionale individuale, stabilite în baza atribuţiilor prevăzute în fişa postului”.

Nu se poate reține susținerea intimatei … că nu au fost respectate disp. art. 249 alin. 2 din Legea nr. 53/2003, că ar fi dublu sancționată pentru aceeași abatere disciplinară,  avându-se in vedere, așa cum s-a analizat mai sus, că situația de fapt şi de drept este diferită, evaluarea funcționarilor publici nu echivalează cu răspunderea disciplinară a acestora.

Prin dispoziția nr. …/26.03.2018 președintele CJ ..., fapta care constituie abatere disciplinară fiind: “Neîndeplinirea sarcinilor de serviciu repartizate prin Dispoziția Președintelui CJ ... nr …/06,06.2016 de către doamna …. (consilier, clasa I, grad principal în cadrul Direcției economie și finanțe din cadrul aparatului de specialitate al CJ ...), întrucât, în perioada 07.11.2016-25.11.2016, funcționarul public nu a urmărit contractele și nu a verificat buna desfășurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în școli la nivelul județului Galați, nu a monitorizat și controlat corespunzător distribuția fructelor proaspete în școli.”

În drept actul administrativ a avut în vedere  disp. art. 77 alin. 1, alin. 2 lit. b alin. 3 lit. a şi alin. 4, art. 78, 80, 109 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici.

Potrivit art.77 alin. (1) Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici: “(1) încălcarea cu vinovăție de către funcționarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcției publice pe care o dețin și a normelor de conduită profesională și civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acestora.

Art. 77 alin. (2) lit. b Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici: “(2) Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:

a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;

b) neglijența repetată în rezolvarea lucrărilor;”

Art. 77 alin. (3) lit. a) Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici: “(3) Sancțiunile disciplinare sunt:

a)mustrare scrisă; ”

Faţă de cele mai sus arătate,va retine că Dispoziția nr. …/26.03.2018 Președintele Consiliului Județean Galați este legală si temeinică, în sarcina intimatei reținându-se corect fapta care constituie abatere disciplinară fiind: “Neîndeplinirea sarcinilor de serviciu repartizate prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean Galați nr, …/06,06.2016 de către doamna …. (consilier, clasa I, grad principal în cadrul Diecției economie și finanțe din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Galați),întrucât, în perioada 07.11.2016-25.11.2016, funcționarul public nu a urmărit contractele și nu a verificat buna desfășurare a procesului de aprovizionare aferent Programului de încurajare a consumului de mere în școli la nivelul județului Galați, nu a monitorizat și controlat corespunzător distribuția fructelor proaspete în școli.”

De asemenea, la individualizarea sancțiunii disciplinare s-au avut în vedere cauzele și gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârșită, gradul de vinovăție și consecințele abaterii, comportarea generală în timpul serviciului a funcționarului public, conform art. 77 alin. (4) Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici.

Potrivit art. 77 alin. (5) din Legea nr. 188/1999, republicată „Sancţiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 1 an de la data sesizării comisiei de disciplină cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârșirii abaterii disciplinare”, iar în cauză fapta s-a petrecut în perioada 07.11.2016-25.11.2016, iar sancțiunea disciplinară a fost aplicată în cadrul termenului prevăzut de legiuitor.

Fată de cele mai sus arătate, în baza art. 488 alin. 1 pct. 8 Cod procedură civilă şi art. 496 alin. 2 Cod procedură civilă va admite recursul, va casa sentinţa recurată şi în rejudecare va respinge acţiunea ca nefondată.