Timbrarea unei cereri în pretenţii formulate împotriva unei societăţi aflate în insolvenţă Cuprins pe materii: Insolvenţă

Hotărâre - din 03.06.2020


În sistemul legislației insolvenţei, nu este posibilă valorificarea unor drepturi împotriva debitorului în afara procedurii insolvenţei, ci este necesar ca reclamantul-creditor să depună o cerere de admitere a creanței sale ori să formuleze o altă cerere expres prevăzută de această legislație. Or, în aceste condiții, fiind o cerere introdusă la instanță în temeiul legislației privind insolvența, acțiunea se taxează cu suma fixă indicată de OUG nr. 80/2013.

Încheierea din 03.06.2020 a Curții de Apel Galați

În fapt, prin cererea înregistrată pe 14.12.2016 la Tribunalul Galaţi, societatea debitoare …, prin administratorul judiciar … şi prin administratorul special …, a formulat cerere în constatarea dreptului său de proprietate asupra unor bunuri ce au format obiectul unor contracte de leasing, în contradictoriu cu pârâta ... Această din urmă societate, la rândul său, a formulat cerere reconvențională prin care a cerut constarea rezilierii unor contracte de leasing şi restituirea bunurilor finanțate prin acele contracte. Ambele părţi au invocat, ca temei de drept, art. 123 din Legea nr. 85/2014 a insolvenţei.

Cererea reconvențională a fost anulată, de către instanță, ca netimbrată, prin încheierea de şedinţă din 18.09.2019, iar cererea de chemare în judecată a fost respinsă ca inadmisibilă prin sentinţa civilă nr. 506 din 19.12.2019.

Împotriva soluțiilor pronunțate de Tribunalul Galaţi a formulat apel incident …, iar pentru această cale de atac instanţa de apel i-a pus în vedere să achite taxă de timbru de 111.707,50 lei. Partea a formulat prezenta cerere de reexaminare taxă de timbru.

În drept, potrivit art. 14 alin. (1) din OUG nr. 80/2013, acțiunile, cererile, obiecțiunile, contestațiile introduse la instanțele judecătorești în temeiul legislației privind insolvența se taxează cu 200 lei, iar conform art. 23, apelul incident în astfel de cazuri se taxează cu 100 lei.

Curtea reamintește că, potrivit art. 75 din Legea nr. 85/2014, de regulă, de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului. Excepțiile sunt punctuale (căile de atac promovate de debitor împotriva acțiunilor unui/unor creditor/creditori începute înaintea deschiderii procedurii, acțiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului, acțiunile judiciare îndreptate împotriva codebitorilor şi/sau terților garanți şi, respectiv, procedurile extrajudiciare aflate pe rolul comisiilor sportive din cadrul federațiilor sportive) şi nu sunt incidente în cauză.

Rezultă de aici că, în sistemul legislației insolvenţei, nu este posibilă valorificarea unor drepturi împotriva debitorului în afara procedurii insolvenţei, ci este necesar ca reclamantul-creditor să depună o cerere de admitere a creanței sale ori să formuleze o altă cerere expres prevăzută de această legislație. Or, exact acesta este cazul în speţă, apelanta … invocând, drept temei al cererii sale, art. 123 alin. (3) teza a II-a din Legea nr. 85/2014 („Ulterior menținerii contractului, cocontractantul poate solicita rezilierea acestuia pentru culpa debitorului, soluționarea cererii făcându-se de judecătorul-sindic”). Aşadar, este evident că cererea acestei apelante se încadrează în dispozițiile anterior menționate ale art. 14 din OUG nr. 80/2013, în sensul că este o cerere introdusă la instanță în temeiul legislației privind insolvența, deci se taxează cu suma fixă indicată.

În consecinţă, Curtea va admite cererea de reexaminare formulată de apelanta … şi va stabili în sarcina acestei părţi o taxă de timbru de 100 lei pentru apelul declarat în cauza ce formează obiectul dosarului nr. 6664/121/2014/a41, în locul celei de 111.707,50 lei.