Calculul termenului de prescripţie al dreptului de a obţine executarea silită, calculat conform art. 2552 alin. 1 C.civ.

Sentinţă civilă 948 din 12.12.2017


Contestație la executare. Calculul termenului de prescripţie al dreptului de a obţine executarea silită, calculat conform art. 2552 alin. 1 C.civ. Prevalența datei de depunere a cererii de executare la oficiul poștal, față de momentul atașării vizei de primire a organului de executare.

Sentinţa Nr. 948/12.12.2017 a Judecătoriei Galaţi

Prin încheierea nr. 3253 pronunţată, la data de 17.05.2017, în dosarul nr. xxxx/y/20zz al Judecătoriei Galaţi, fiind constatată întrunirea cumulativă a cerinţelor impuse de lege, instanţa a dispus încuviinţarea executării silite.

În desfăşurarea procedurii au fost comunicate, în copie, somația, titlul, încheierea prin care a fost încuviinţată executarea silită şi cea prin care au fost stabilite cheltuielile de executare (filele 96 şi 100 dosar executare).

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi, la data de 19.06.2017, D. P. şi A. V. au solicitat anularea actelor de executare silită apreciind că procedura este afectată de viciul nelegalităţii.

Potrivit dispoziţiilor art. 622-632 C.proc.civ., obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie sau, în caz contrar, prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare.

Contestaţia la executare reprezintă mijlocul procedural special prin care persoana interesată sau care a fost vătămată prin executare poate obţine desfiinţarea actelor de executare, a altor măsuri ocazionate de îndeplinirea procedurii execuţionale ori, după caz, anihilarea efectului executoriu al unui titlu executoriu. Ca natură juridică, prezintă caracterele unei căi generale de atac împotriva actelor de executare silită, exercitarea sa fiind supusă principiului legalităţii.

Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu reprezentat, după caz, de hotărârile executorii şi hotărârile cu executare provizorie, prevăzute la art. 633 C.proc.civ., hotărârile definitive, prevăzute la art. 634 C.proc.civ. precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.

Potrivit dispoziţiilor art. 664 C.proc.civ. executarea silita poate porni numai la cererea creditorului, daca prin lege nu se prevede altfel. Cererea de executare silita se depune, personal sau prin reprezentant legal ori conventional, la biroul executorului judecatoresc competent ori se transmite acestuia prin posta, curier, telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului si confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative.

Potrivit dispoziţiilor art. 709 alin. 1 pct. 2 C.proc.civ. prescriptia dreptului de a obţine executarea silită se întrerupe pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, înţeleasă a fi inclusiv cea a prezentării expedierii la postă.

În contextul dat, instanţa constată împrejurarea că termenul de prescripţie al dreptului de a obţine executarea, calculat conform art. 2552 alin. 1 C.civ., a început să curgă la data de 14.04.2014, în condiţiile art. 705 alin. 2 C.proc.civ. şi s-a împlinit, în mod corespunzător, la data de 14.04.2017, ce coincide cu cea a depunerii cererii de executare la oficiul poştal, fiind lipsit de relevanţă momentul în care actul de procedură a primit viza de primire a organului de executare.

Pentru aceste motive, instanţa va respinge contestaţia la executare ca neîntemeiată.

În temeiul dispoziţiilor art. 453 alin. 1 coroborate cu cele ale art. 452 C.proc.civ. instanţa va respinge totodată, cererea având ca obiect obligarea contestatorilor la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată, nefiind făcută dovada existenţei ori a întinderii acestora.