Contestaţie la executare. Condamnare aplicată în străinătată şi prestarea de muncă pe durata executării pedepsei. Admisibilitate.

Sentinţă penală 71 din 25.02.2020


Prin sentinţa penală nr. X,  pronunțată de Judecătoria Galaţi, în temeiul art. 1 alin. 1 lit. d din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară în materie penală, republicată, s-a respins ca inadmisibila cererea petentului G.I.F., având ca obiect recunoaşterea muncii prestate in Penitenciarul din Italia şi zilele câştigate. S-a avut în vedere faptul că la data de 08.05.2019 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi cererea petentului, prin care solicita, ca pe calea contestaţiei să se dispună recunoaşterea muncii prestate in străinătate, având în vedere că a fost în stare de detenție in Italia, a lucrat şi conform legislației italiene, acestea zile lucrate constituie munca prestata şi astfel beneficiază de zile câştig.

Împotriva acestei hotărâri a promovat apel condamnatul G.I.F., fără a preciza motivele care au stat la baza formulării prezentei căi de atac.

Curtea de Apel Galați a admis contestația formulată de contestator G.I.F., a desființat sentința penală X a Judecătoriei Galați și s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Galați.

Potrivit  dispoziţiilor art. 156 alin.1 din Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, cu modificările şi completările ulterioare, executarea unei pedepse aplicate printr-o hotărâre penală străină recunoscută de instanţa română este guvernată de legea română. Prin urmare, în cazul contestaţiei la executare privind o astfel de  hotărâre sunt aplicabile dispoziţiile art.598 – 599 din Codul de procedură penală.

 Potrivit art. 553 din Codul de procedură penală, instanţa de executare este, de regulă, instanţa primului grad de jurisdicţie, legiuitorul stabilind astfel o corelaţie între competenţa materială a instanţelor în faza judecăţii şi competenţa punerii în executare a hotărârilor penale.

Această corelaţie trebuie avută în vedere la determinarea instanţei de executare  în cazul hotărârilor pronunţate în străinătate şi  recunoscute de curţile de apel, conform competenţei speciale prevăzute de art. 153-158 din Legea  nr. 302/2004. În acest caz, identificarea instanţei de executare se face prin aplicarea regulilor privitoare la  competenţa materială din partea generală a Codului de procedură penală, în raport de natura şi gravitatea infracţiunilor. Altfel spus, atribuţiile instanţei de executare trebuie exercitate de instanţa care ar fi fost competentă să judece cauza în primă instanţă, dacă infracţiunea ar fi fost săvârşită pe teritoriul României.

În cauza de faţă, raportat la infracţiunea pentru care numitul G.I.F. a fost condamnat în străinătate, respectiv infracţiunea  de omor cu circumstanţă agravantă, prevăzută de art.116-112 alin.1-575 din Codul penal italian, faptă care potrivit legii penale române, constituie infracţiunea de omor calificat prev.de art.188-189 alin.1 lit.d,h Cod penal, cu aplicarea art.77 lit.a Cod penal, instanţa competentă material să judece cauza în primă instanţă, dacă fapta ar fi fost săvârşită pe teritoriul României,  este tribunalul, căreia îi revine, pentru considerentele mai sus expuse, şi rolul de instanţă de executare.

În lumina dispozițiilor legale procedurale, contestația împotriva executării unei hotărâri penale se poate face în cele patru cazuri limitativ prevăzute de disp. art. 598 C.p.p.; pe de altă parte, prin Decizia pen. 15 / 2015 a I.C.C.J., completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a stabilit că, după transferarea persoanei condamnate de autoritățile judiciare străine în vederea continuării executării pedepsei în România, durata de pedeapsă considerată ca executată de statul de condamnare pe baza muncii prestate și a bunei conduite, acordată ca beneficiu în favoarea persoanei condamnate de autoritatea judiciară străină, nu trebuie scăzută din pedeapsa ce se execută în România; astfel fiind și având în vedere și faptul că prin intermediul contestației la executare (mijloc procesual ce asigură punerea în executare și executarea propriu-zisă a hotărârii penale definitive în conformitate cu legea) nu poate fi afectată autoritatea de lucru judecat, instanța apreciază prezenta acțiune penală ca fiind inadmisibilă, urmând a o respinge.