Anulare act administrativ. Procedură de transfer a judecătorilor. Efectele deciziei Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității dispozițiilor art. 60 din Legea nr. 303/2004. Verificarea legalității actului administrativ prin prisma normel

Hotărâre 50 din 23.03.2021


Cuprins pe materii: Drept administrativ.

Indice alfabetic: Anulare act administrativ:

-magistrați

-excepție neconstituționalitate

-oportunitate

Temei de drept: Legea nr. 303/2004  art. 60

Hotărârea C.S.M. nr. 1374/2015 art. 4

Decizia CCR nr. 454/2020

Regulamentul privind transferul judecătorilor aprobat prin Hotărârea Secției pentru judecători nr. 1347/17.09.2019 continuă să producă efecte juridice chiar în contextul declarării ca neconstituționale, prin Decizia C.C.R. nr. 454/2020, a prevederilor art. 60 alin. 3 din Legea nr. 303/2004, impunându-se astfel verificarea legalității actului administrativ contestat prin prisma normelor de drept incidente cuprinse în Regulamentul respectiv și care au stat la baza emiterii celui dintâi. Este necesară analizarea legalității actului administrativ atacat prin prisma reglementărilor și motivelor avute în vedere de emitentul acestuia la momentul adoptării lui în condițiile vidului legislativ actual privind condițiile de transfer ale judecătorilor, situație creată ca urmare a admiterii excepției de neconstituționalitate a soluției legislative cuprinse în art. 60 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, în redactarea ulterioară Legii nr. 242/2018, care nu precizează condițiile transferării judecătorilor, și a neîndeplinirii de către legiuitor a obligației de a  pune de acord prevederile neconstituționale ale art. 60 alin.(1) din Legea nr. 303/2004.

Cu privire la efectele juridice ale Deciziei C.C.R. nr. 454/24.06.2020 asupra cauzei pendinte, Curtea a reținut că reclamanta a optat, prin precizările făcute la finalul răspunsului la întâmpinare, să renunțe expres la beneficiul acestora, solicitând verificarea legalității actului administrativ atacat doar prin prisma normelor de drept incidente la data emiterii acestuia, cerere pe care instanța a considerat-o ca justificată atât de motivele prezentate mai sus, cât și pentru ca reclamantei să-i fie asigurată o rezolvare pe fond a litigiului potrivit opțiunii acesteia de a nu-i fi îngrădit accesul la justiție din această perspectivă.

Art. 60 din Legea nr. 303/2004 este o normă de drept cu  caracter supletiv, instituind doar o vocație de transfer a judecătorilor la o instanță unde au dreptul să funcționeze în condițiile legii, și nu un drept la ocuparea unei astfel de funcții. O latură a organizării în bune condiții a activității judiciare o reprezintă gestionarea resurselor umane în sistemul judiciar care presupune să fie avute în vedere o serie de criterii printre care și cele reținute în hotărârea atacată, respectiv numărul posturilor vacante la instanțe și încărcătura cauzelor/judecător și schemă față de media națională. Criticile reclamantei privind actul administrativ atacat vizează aspecte de oportunitate, și nu de legalitate, Curtea considerând că pârâții și-au manifestat libertatea de apreciere cu privire la cererea reclamantei de transfer în limite rezonabile și conforme scopului Legii nr. 303/2004 de organizare în condiții optime a activității judiciare ale instanțelor, prin compararea indicilor statistici privind nr. posturilor vacante, încărcătura/judecător și schemă în raport de media națională.