Suspendare executare act administrativ fiscal. Condiţii. Calitate procesuală pasivă

Hotărâre 586 din 20.07.2020


Cuprins pe materii: Contencios administrativ şi fiscal. Drept procesual civil

Indice alfabetic: Suspendare executare act administrativ fiscal. Calitate procesuală pasivă.

Temei de drept: art. 14 din Legea nr. 554/2004, art. 278 Cod procedură fiscală, art. 36 Cod procedură civilă

Pentru a interveni suspendarea judiciară a executării unui act administrativ trebuie să existe un indiciu temeinic de nelegalitate. Principiul legalităţii activităţii administrative presupune atât ca autorităţile administrative să nu eludeze dispoziţiile legale, cât şi ca toate deciziile acestora să se întemeieze pe lege. El impune, în egală măsură, ca respectarea acestor exigenţe de către autorităţi să fie în mod efectiv asigurată.

Or, suntem în prezenţa unui caz bine justificat, în înțelesul art. 2 lit. t) din Legea nr. 554/2004, respectiv „împrejurări legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ”.

Motivarea actelor administrative este o cerinţă obligatorie, garanţie a respectării legii şi a ocrotirii drepturilor cetăţenilor, aşa cum rezultă din jurisprudenţa CJUE, însă, în speţa concretă, organul fiscal nu a motivat, în acord cu cerinţele art. 213 alin. 5 Cod procedură fiscală, luarea măsurilor asiguratorii.

Decizia nu conţine referiri concrete la situaţia de fapt constatată de organul de control fiscal, la nerespectări ale dispoziţiilor legale, la comportamentul contribuabilului, din conţinutul său rezultând doar că motivul excepţional pentru care s-a dispus instituirea măsurii a fost acela că există pericol ca debitorul să se sustragă.

Este obligatorie însă arătarea în concret a faptelor şi a comportamentului fiscal ce conturează pericolul sustragerii sau ascunderii patrimoniului, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea.