Despăgubirile derivând din lipsa de folosinţă a unui imobil se datorează de la data de la care proprietarul a fost împiedicat în exercitarea prerogativelor de proprietate

Decizie 333 din 23.11.2020


Pârâtul, constructor de bună credinţă, a ridicat o hală pe terenul reclamantului. Ca urmare a exercitării de către reclamant a dreptului de accesiune imobiliară începând cu 23.11.2010, acesta a devenit şi proprietarul construcţiei. Pârâtul a continuat să folosească hala şi terenul aferent şi după această dată.

Reclamantul este îndreptăţit la despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a imobilului începând cu data de 23.11.2010. Buna credinţă a pârâtului a încetat odată cu data rămânerii definitive a hotărârii prin care pârâtul era obligat să lasă în deplină proprietate şi paşnică folosinţă terenul şi hala.

Decizia civilă nr. 333/R din 23.11.2020 a Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa civilă ... Judecătoria ... a respins ca neîntemeiată cererea reconvenţională formulată în cauză.

Pentru a pronunța această hotărâre prima instanţă a reţinut că prin decizia civilă nr. ... pronunțată de Tribunalul ... în dosar nr. ..., irevocabilă, reclamanta-pârâtă ... a fost obligată să lase în deplină proprietate şi posesie suprafața de 1168 mp situată pe ... Km 183+100 şi a fost respinsă ca neîntemeiată cererea pârâtei-reclamante ... având ca obiect obligarea reclamantei-pârâte ... la ridicare construcție.

 Prin sentința civilă nr. ... pronunțată de Judecătoria ... în dosar nr. ..., definitivă prin respingerea apelului ca nefondat, reclamanta-pârâtă ...  a fost obligată să elibereze imobilul construcție intitulat generic C1 – depozit de produse alimentare preambalate situat pe terenul în suprafață de 1168 mp ca urmare a exprimării opţiunii ... de a deveni şi proprietara construcţiei în virtutea accesiunii imobiliare.

Prin procesul-verbal emis la data de ... orele 10.00 în dosarul de executare nr. ... al ... s-a pus în executare sentința civilă nr. ..., s-a constatat că depozitul este eliberat în totalitate.

Prin cererea reconvențională, pârâta-reclamantă a solicitat contravaloarea lipsei de folosință pentru perioada cuprinsă între ... – ...

S-a respins cererea cu motivarea că din anul 2011, după pronunțarea şi comunicarea deciziei civile nr. ..., pârâta-reclamantă avea posibilitatea să solicite reclamantei-pârâte să elibereze imobilul construcție depozit situat pe terenul în suprafață de 1168 mp.

Împotriva acestei hotărâri, la data de ... pârâta reclamantă a declarat apel, prin care a solicitat admiterea apelului şi schimbarea în parte a hotărârii, în sensul admiterii în tot a cererii reconvenţionale, cu cheltuieli de judecată, apel respins prin prisma următoarelor considerente:

 În ciuda faptului că deținea un titlu executoriu împotriva intimatei în ceea ce priveşte terenul în suprafaţă de 1168 mp, apelanta a început să se manifeste ca un proprietar cu privire la construcţiile edificate de intimată pe acest teren abia din a doua jumătate a anului 2015, când la data de ... a notificat-o pe intimată să elibereze construcția, iar ulterior, la data de ... a introdus pe rolul Judecătoriei ... acţiunea care a format obiectul dosarului nr. ... având ca obiect evacuarea intimatei din construcția menţionată, dosar soluţionat prin admiterea acţiunii prin sentinţa civilă nr. ... Până la momentul la care apelanta a ieşit din pasivitate în ceea ce priveşte construcția edificată pe terenul în suprafaţă de 1168 mp intimata a folosit respectiva construcție şi, în mod implicit, şi terenul pe care era situată construcţia, având acordul tacit al apelantei care, deşi prin decizia civilă nr.  ... a Tribunalului ... avea recunoscut un drept de proprietate asupra construcţiei ca urmare a accesiunii imobiliare artificiale, nu a înţeles să se manifeste ca proprietar al respectivei  construcţii.

Împotriva deciziei Tribunalului a declarat recurs reclamanta ... a invocat următorul motiv de recurs:

 Hotărârea a fost dată cu încălcarea normelor de drept material – art. 488 pct. 8 C. proc.civ. atâta vreme cât toate argumentele instanței sunt axate pe pasivitatea acestei societăți în preluarea construcției și nu pe dreptul acesteia din urmă de a fi despăgubită pentru perioada în care i-au fost folosite terenurile in condițiile în care dreptul său de proprietate asupra acestora este unul necontestat și când prin decizia Tribunalului din 2010, ... a fost obligată în mod expres să lase în proprietate și deplină posesie terenul în discuție. Faptul că intimata a fost de bună credință la momentul edificării construcției nu înlătură obligația sa de a plăti despăgubiri pentru terenul pe care îl ocupă fără drept de la momentul admiterii acțiunii în revendicare. 

Intimatul la acest moment are doar un drept de creanță dat de contravaloarea construcției.

Cât privește dreptul de folosință al terenului ce se găsește sub construcție, chiar și cu bună credință, acesta nu este prevăzut în mod expres și nu poate face obiectul unei analogii în lipsa unui astfel de prevederi exprese.

Cât privește calea de acces în  suprafața de 200 mp (suprafața neaflată sub construcție) folosită de către societatea intimată, aceasta nu a fost tratată de către instanță, atenția sa fiind atribuită în mod exclusiv  suprafeței de 1.168 mp.

Pentru aceste motive solicită admiterea recursului, casarea în totalitate a deciziei, iar în rejudecare admiterea cererii reconvenționale așa cum a fost formulată.

Prin decizia civilă nr. ... a Curţii de Apel ... s-a admis recursul reţinându-se următoarele:

Ocuparea terenului de 1168 mp plus aleea de acces în suprafață de 200 mp fără drept, începând cu data rămânerii definitive a  deciziei civile nr. ... a Tribunalului ...  reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate manifestată prin împiedicarea de a exercita atribute esenţiale ale acestui drept precum posesia şi folosinţa şi, în mod, corelativ, imputabilă intimatei în calitate de posesor, astfel încât acordarea despăgubirilor pentru lipsa de folosinţă este pe deplin justificată. Potrivit art. 555 Cod civil, proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu, în limitele stabilite de lege.

 Buna credința a intimatei constatată în ceea ce privește edificarea construcției a încetat odată cu statuările instanței din decizia civilă nr.  ... potrivit cărora intimata  trebuia să lase  recurentei în deplină proprietate si pașnică folosința terenul si construcția. Pasivitatea recurentei în a-şi valorifica aceste drepturi este sancționată de legiuitor prin prescripție şi nicidecum prin nerecunoașterea dreptului de a primi  c/val. lipsei  dreptului de folosinţă a bunului, așa cum s-a dispus în cauză.

 In conformitate cu art.550 Cod civil, fructele civile se cuvin proprietarului.

 In speță, prejudiciul creat constă în lipsirea reclamantei de exerciţiul concret al dreptului de folosinţă pentru terenul în litigiu, dar şi de valorificarea concretă a tuturor beneficiilor materiale pe care folosinţa unui bun le poate asigura titularului  dreptului, astfel încât acesta este îndreptăţit la contravaloarea lipsei de folosinţă.

Potrivit contractelor de închiriere depuse la dosar prețul pentru închirierea unui teren în zonă este de 1 euro/mp.

Despăgubirile pentru lipsa de folosinţă, în măsura în care nu intră sub incidenţa termenului de prescripţie, se datorează de la data când proprietarul a fost împiedicat în exercitarea prerogativelor dreptului său de proprietate. În speța aceasta dată este de ... - data rămânerii definitive a deciziei civile nr. ...

Însă, faţă de data formulării acțiunii (a cererii reconvenționale: ...) se constată că despăgubirile în cauză se datorează începând cu ... şi până la data eliberării terenului în cauză. Recurenta a solicitat însă doar până la ..., dată ce urmează  a fi avută în vedere de instanță prin prisma principiului disponibilității părților.

Pentru aceste considerente, în aplicarea dispoziţiilor art. 496 alin. (1) C.proc.civ în referire la art. 488 pct. 8 Cod proc civ., Curtea a admis recursul declarat de apelanta-recurentă, a casat decizia recurată şi, în rejudecare, a admis apelul declarat de pârâta-reclamantă-apelantă sentinței civile pronunţată de Judecătoria ..., a schimbat în parte sentinţa apelată şi, în rejudecare, a admis în parte cererea reconvenţională si a obligat pe reclamanta-pârâtă să plătească pârâtei-reclamante suma de 49.248 euro (1168 mp+200mp teren x 36 luni x1 euro/mp/lună) în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile.