Actiunea civila . Art 19 Cod procedura penala. Pluralitate de creditori- parti civile. Necesitatea individualizarii cererilor de constituire parte civila.

Decizie 1049 din 14.07.2021


Cu privire la capătul principal de cerere privind daunele materiale solicitate, instanţa de apel constată că judecătorul fondului nu s-a preocupat să clarifice ce sume solicită fiecare parte, acordând o sumă globală celor trei părţi civile. Or, o astfel de soluţionare a capătului de cerere privind daunele materiale nu reprezintă o rezolvare a litigiului dedus judecăţii.

Observând cererea de constituire parte civilă, cu privire la capătul de cerere ce vizează daunele materiale, se constată că părţile civile au solicitat despăgubiri pentru cheltuieli de înmormântare, pomeniri şi obiceiuri, precum şi contravaloarea autoturismului distrus în urma accidentului, indicând o sumă globală.

În această situaţie, în vederea justei soluţionări a cauzei, instanţa de judecată era obligată să clarifice cuantumul daunelor solicitate de fiecare parte civilă, fiind persoane fizice cu patrimonii distincte.

Pe de altă parte, din cuprinsul sentinţei penale nu se desprinde niciun argument pentru care daunele au fost acordate în cuantumul menţionat din sentinţă. Sub acest aspect, sentinţa este total nemotivată.

Pe rol,  pronunţarea în cauza penală privind apelurile declarate de inculpatul … şi părţile civile…, … şi …, împotriva sentinţei penale nr.355 din 1 martie 2021 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în dosarul nr. …

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică de la 23.06.2021, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta decizie.

Având nevoie de timp, în temeiul art. 391 alin. 1 C.p.p., Curtea a stabilit termen pentru deliberare, redactare şi pronunţare la 14.07.2021, când a decis următoarele:

C U R T E A

Asupra apelurilor de faţă, constată următoarele:

Prin sentinţa penală nr.355 din 1 martie 2021 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în dosarul nr…., în baza art. 192 alin. 2 C.p., a fost condamnat inculpatul … la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în regim de detenţie conform art.60 C.p.

În baza art. 45 alin. 1 coroborat cu art. 67 alin. 1 C.p. rap. la art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi i) C.p., s-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a conduce orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor, vehicule care se deplasează pe şine, precum şi tractoare agricole sau forestiere sau troleibuze, pe o durată de 3 ani, pedeapsă ce se va executa potrivit art. 68 alin. 1 lit. c) C.p.

În baza art. 45 alin. 5 şi alin. 1 C.p. coroborat cu art. 65 alin. 1 C.p. rap. la art. 67 alin. 1 C.p. şi la art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi i) C.p., s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a conduce orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor, vehicule care se deplasează pe şine, precum şi tractoare agricole sau forestiere sau troleibuze, pedeapsă ce se va executa potrivit art. 65 alin. 3 C.p.

În temeiul art. 397 alin. 1 C.p.p. rap. la art. 25 alin. 1 C.p.p. s-a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata, către părţile civile a sumei de 26.286,61 lei  cu titlu de despăgubiri civile, din care 15.352,61 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate şi 10.934 lei contravaloarea autoturismului distrus

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 8.000 euro cu titlu de daune morale.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă… şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 4.000 euro cu titlu de daune morale.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost  obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 4.000 euro cu titlu de daune morale.

S-a luat act că Spitalul Judeţean de Urgenţă … nu s-a constituit parte civilă în procesul penal referitor la cheltuielile de spitalizare ale persoanei decedate …, conform înscrisului depus la fila nr. 65 d.u.p.

S-a respins acţiunea civilă a părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă … referitor la cheltuielile de spitalizare ale inc. ….

S-a respins cererea inculpatului de restituire a unei perechi de adidas marca NIKE.

A fost obligat inculpatul … la 2.800 lei cheltuieli judiciare statului.

A fost obligat inculpatul … la 800 lei cheltuieli judiciare către partea civilă ….

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut că prin rechizitoriul nr. …al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi inculpatul … a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 2 cod penal

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul Poliţiei municipiului Drobeta Turnu Severin - Biroul Rutier Municipal, din data de 07.11.2015, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză pentru infracţiunile de „ucidere din culpă" şi „vătămare corporală din culpă", prevăzute de art. 192 alin.2 Cp, şi art. 196 alin.2 şi 3 Cp,.

Ulterior, prin ordonanţa aceleiaşi formaţiuni poliţieneşti, din data de 03.12.2015, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe", prevăzută de art. 336 alin. 1 Cp,.

De asemenea, prin ordonanţa aceloraşi organe de cercetare penală, din data de 22.10.2016T s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţa de suspectul Cruceru Jean, pentru infracţiunile de „ucidere din culpă" şi „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sa sau a altor substanţe", prevăzute de art. 192 alin.2 Cp, şi art. 336 alin. 1 C.p., a  fost confirmat prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, din data de 25.10.2016.

Prin referatul din data de 30.01.2016, organele de cercetare penală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de…, pentru cele două infracţiuni, act însuşit de procurorul de caz, prin ordonanţa din data de 17.02.2017, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, autorul faptei primind calitatea de inculpat, parte în procesul penal.

Prin ordonanţa nr…., din data de 07,06.2018, a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, dosarul penal a fost preluat la această unitate, conform dispoziţiilor ari. 325 C.p..

În fapt, în data de 07.11.2015, ora 19,40, organele de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei municipiului Drobeta Turnu Severin au fost sesizate despre faptul că pe centura oraşului, la intersecţia acesteia cu strada…, s-a produs un accident de circulaţie, soldat cu două victime, dintre care una a decedat.

Organele de poliţie s-au deplasat imediat la faţa locului, unde au identificat un singur autovehicul implicat în accidentul de circulaţie sesizat, respectiv autoturismul marca BMW, înmatriculat în Marea Britanic, sub numărul …prevăzut cu volan pe partea dreaptă, repoziţionat pe roţi, în partea de nord-vest a intersecţiei.

De asemenea, au fost relevate urme de frânare, de diferite dimensiuni, pe o distanţă de 46,1 m, până în dreptul stâlpului de iluminat public nr. 22 din partea de nord-vest a intersecţiei.

Totodată, pe stâlpul respectiv au fost relevate urme de lovire, de asemenea, fiind observate urme de lovire şi târâre pe malul de pământ al şanţului de colectare a apelor pluviale din apropiere, până la autoturismul marca BMW, cu numărul de înmatriculare ….

La faţa locului nu a fost găsită niciuna dintre persoanele implicate în accident, iar cu prilejul examinării autoturismului, volanul cu airbag-ul declanşat a fost găsit desprins şi căzut pe scaunul stânga-faţă, iar pedala de acceleraţie era desprinsă din podea.

Din buletinul de analiză toxicologică, cu nr. …, a rezultat că la data de 07.11,2015, ora 22,00, respectiv 23,30, inculpatul avea o concentraţie alcoolică de 0.90 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0.70 g/l alcool pur în sânge.

Inculpatul a recunoscut faptul că a consumat băuturi alcoolice anterior producerii accidentului de circulaţie.

Ţinând cont de faptul că prima recoltare de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei s-a realizat la circa 2 ore şi jumătate de la producerea accidentului, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale de calcul retroactiv al alcoolemiei.

Prin adresa cu nr. …/2016, I.NM.L. Mina Minovici a comunicat faptul că nu poate efectua calculul retroactiv al alcoolemiei inculpatului pentru ora 19,35 - ora prezumată a accidentului - în condiţiile în care, în speţa de faţă, consumul de băuturi alcoolice nu a încetat cu cei puţin 45 de minute înaintea evenimentului rutier, aşa cum se specifică în Hotărârea cu nr. 2, din data de 18.09,2015, a Consiliului Superior de Medicină Legală („Reperele metodologice-cu privire la expertiza medico-legală efectuată pentru estimarea retroactivă a alcoolemiei11).

Faţă de cele comunicate de IM.L. Mina Minovici, raportat la faptul că din materialul probator administrat în cauză rezultă că inculpatul a consumat bere cu puţin timp înaintea producerii accidentului, s-a constatat imposibilitatea determinării alcoolemiei inculpatului la ora 19,35.

Astfel, întrucât alcoolemia inculpatului este foarte aproape de limita infracţionalului, respectiv 0,90 g/1 alcool pur în sânge, la ora 22,00, la circa 2 ore şi jumătate de la producerea accidentului de circulaţie, în condiţiile în care aceasta nu poate fi determinata pentru ora 19,35, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe", prevăzute de an, 336 alin. I Cp-, existând un dubiu, mai mult decât rezonabil, cu privire la întrunirea laturii obiective a acestei infracţiuni.

În procedura de cameră preliminară prin încheierea nr. 52 din 10.01.2019 pronunţată în dosar nr. … definitivă prin necontestare, judecătorul de cameră preliminară în baza art. 346 alin. 1 C. proc. pen. a constatat competenţa materială, teritorială şi personală a instanţei, a administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală precum şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. …al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi privind pe inculpatul …, trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal, părţile civile Spitalul Judeţean de Urgenţă …,……, …, …… şi partea responsabilă civilmente Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România şi s-a dispus începerea judecăţii cauzei în cauza privind acţiunea penală exercitată împotriva inculpatului ….

Prin sentinţa penală nr. 1499 din 22.10.2019, în baza art. 396 alin. 2 Cod penal a fost condamnat inculpatul …, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 196 alin. 2 Cod penal, pedeapsă ce urmează a se executa în condiţiile art. 60 cod penal.

În baza art. 45 alin. 1 coroborat cu art. 67 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi i) C. pen., s-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a conduce orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor, vehicule care se deplasează pe şine, precum şi tractoare agricole sau forestiere sau troleibuze, pe o durată de 3 ani, pedeapsă ce se va executa potrivit art. 68 alin. 1 lit. c) C. pen.

În baza art. 45 alin. 5 şi alin. 1 C. pen. coroborat cu art. 65 alin. 1 C. pen. raportat la art. 67 alin. 1 C. pen. şi la art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi i) C. pen., s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a conduce orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor, vehicule care se deplasează pe şine, precum şi tractoare agricole sau forestiere sau troleibuze, pedeapsă ce se va executa potrivit art. 65 alin. 3 C. pen.

În temeiul art. 397 alin. 1 cod procedură penală rap. la art. 25 alin. 1 Cod procedură penală s-a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata, către părţile civile a sumei de 26286,61 lei  cu titlu de despăgubiri civile, din care 15352,61 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate şi 10,934 lei contravaloarea autoturismului distrus

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 20.000 euro cu titlu de daune materiale.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 10.000 euro cu titlu de daune materiale.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 10.000 euro cu titlu de daune materiale.

S-a respins acţiunea civilă a părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă ….

S-a respins cererea inculpatului de restituire a unei perechi de adidas marca NIKE.

A obligat partea responsabilă civilmente – asigurător la plata, către părţile civile a sumei de 4.000 lei  cu titlu de despăgubiri civile

A obligat inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Dr. Tr. Severin, inculpatul şi părţile civile …,……,….

Prin decizia penală nr. 139 din 20.02.2020 Curtea de Apel Craiova în temeiul art. 421 pct. 2 lit. b C.p.p. a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă  Judecătoria Drobeta Turnu Severin, inculpatul …, partile civile …,…… si … împotriva sentinţei penale nr.1499/2019 a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin .

S-a desfiinţat  in totalitate  sentinţa  penala nr. 1499/2019 a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin si încheierea  nr. 1729/2019 si s-a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţa.

În baza  art. 424 alin. 4 Cpp  s-au menţinut  actele  si masurile procesuale  îndeplinite pana la data de 17.10.2019 inclusiv.

Cauza a fost reînregistrată pe rolul Judecătoriei Dr. Tr. Severin la data de 06.03.2020 sub nr. …

La termenul de judecată din data de 06.07.2020 s-a dispus amânarea cauzei cu privire la cererea de prelungire a dreptului de circulaţie formulată de inculpatul… şi emiterea unei adrese către IPJ Mehedinţi pentru a se comunica fişa de cazier a inculpatului, relaţii comunicate la data de 13.07.2020.

La data de 24.09.2020 partea responsabilă civilmente a formulat note scrise, iar la data de 23.09.2020 părţile civile…, …, …au formulat de asemenea concluzii scrise.

La termenul de judecată din data de 09.11.2020 inculpatul … a învederat instanţei că nu recunoaşte săvârşirea faptei, sens în care instanţa a procedat la audierea acestuia, declaraţia semnată fiind ataşată la dosar şi a dispus emiterea unei adrese către IPJ Mehedinţi pentru a se comunica o fişă de cazier actualizată a inculpatului, relaţii comunicate la 24.11.2020.

La termenul de judecată din data de 04.01.2021 instanţa, în temeiul art. 381 Cpp a procedat la audierea separată a martorilor …,…,…… şi …, declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosarul cauzei, după citire şi semnare.

Totodată, s-au admis cererile formulate de reprezentantul Ministerului Public, prin care a solicitat emiterea unei adrese către DEPABD pentru a se comunica adresa de domiciliu actuală a martorului…, precum şi citarea martorilor propuşi pe latură civilă şi s-a respins cererea formulată de apărătorul ales al inculpatului privind prelungire a dreptului de circulaţie.

La termenul de judecată din data de 01.03.2021, în temeiul art. 381 Cpp s-a procedat la audierea separată a martorilor…, …, …, …, declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosarul cauzei, după citire şi semnare.

De asemenea, instanţa a respins proba cu expertiza tehnică judiciară auto solicitată de inculpat prin apărător ales.

Analizând întregul material probator administrat atât în faza de urmărire penală cât şi în faza de cercetare judecătorească, instanţa a constatat că situaţia de fapt reţinută prin rechizitoriu este corectă, fiind dovedită cu ajutorul mijloacelor de probă administrate în cauză.

La data de 07.11.2015, ora 19,40, organele de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei municipiului Drobeta Turnu Severin au fost sesizate despre faptul că pe centura oraşului, la intersecţia acesteia cu strada…, s-a produs un accident de circulaţie, soldat cu două victime, dintre care una a decedat.

Organele de poliţie s-au deplasat imediat la faţa locului, unde au identificat un singur autovehicul implicat în accidentul de circulaţie sesizat, respectiv autoturismul marca BMW, înmatriculat în Marea Britanie, sub numărul …prevăzut cu volan pe partea dreaptă, repoziţionat pe roţi, în partea de nord-vest a intersecţiei.

De asemenea, au fost relevate urme de frânare, de diferite dimensiuni, pe o distanţă de 46,1 m, până în dreptul stâlpului de iluminat public nr. 22 din partea de nord-vest a intersecţiei.

Totodată, pe stâlpul respectiv au fost relevate urme de lovire, de asemenea, fiind observate urme de lovire şi târâre pe malul de pământ al şanţului de colectare a apelor pluviale din apropiere, până la autoturismul marca BMW, cu numărul de înmatriculare ….

La faţa locului nu a fost găsită niciuna dintre persoanele implicate în accident, iar cu prilejul examinării autoturismului, volanul cu airbag-ul declanşat a fost găsit desprins şi căzut pe scaunul stânga-faţă, iar pedala de acceleraţie era desprinsă din podea.

În urma efectuării examinării autoturismului s-a procedat la prelevarea de urme biologice cu aspect de sânge din interiorul autoturismului, respectiv de pe airbag-urile frontale şi de pe plafonul autoturismului - partea dreapta-faţă, deasupra conducătorului auto.

 Ulterior, au fost dispuse două reexaminări ale autoturismului, în vederea identificării şi a altor urme biologice, în urma cărora au fost prelevate urme biologice cu aspect de sânge de pe parbrizul autoturismului, zona dreapta faţă, partea central superioară, respectiv fire de păr cu bulb din zona parasolarului stânga de deasupra scaunului pasagerului fiind prevăzut cu volan pe partea dreaptă).

În cauză a fost audiat martorul …care a relatat faptul că, în data de 07.11.2015, anterior producerii accidentului s-a întâlnit la magazinul cunoscut în cartier cu denumirea de „…", cu numitul…, inculpatul …

În cele din urma, inculpatul …a urcat pe locul dreapta-faţă, la volanul autoturismului marca BMW, cu numărul de înmatriculare…, iar victima … a urcat pe locul stânga-faţă, în calitate de pasager, cei doi plecând cu autoturismul spre strada….

Cele relatate de martorul …au fost confirmate de imaginile capturate de camera video de supraveghere, amplasată pe faţada societăţii „…., care este în realitate magazinul denumit „…".

De asemenea, organele de cercetare penală l-au audiat pe martorul …, persoană care a apelat la SHUAU 1123 acesta relatând că, în momentul sosirii sale la locul accidentului, autoturismul se afla răsturnat pe plafonieră, iar în interiorul acestuia se aflau două persoane, una fiind conştientă, întinsă pe plafon către partea din faţă a acestuia, iar alta inconştientă, întinsa pe plafon, către partea din spate, martorul sprijinind echipajul de ambulanţă sosit ta faţa locului, in vederea extragerii din autoturism a persoanei conştiente.

Cele precizate de martorul… au fost confirmate de martorii …,… şi…, membrii ai echipajului de ambulanţa sosit primul la faţa locului, cu menţiunea că cei din urmă martori au precizat că cefe două victime se aflau pe plafon către partea din spate a acestuia.

Martorii …şi …au precizat că au întrebat persoana conştientă cum se numeşte, iar aceasta a declarat că se numeşte….

În cauză s-a dispus efectuarea unei autopsii medico-legale în ceea ce-l priveşte pe …şi o expertiză medico-legală în ceea ce-1 priveşte pe inculpat, în vederea stabilirii poziţiei în autoturism, pe baza leziunilor suferite de aceştia în urma accidentului rutier.

Din rapoartele de expertiză medico-legală, cu nr. … şi nr…., ambele din data de 09.11.2015, rezultă faptul că inculpatul …a ocupat locul conducătorului auto, iar victima … a fost pasager pe locul stânga-faţă.

În cursul urmăririi penale, s-a dispus efectuarea a două expertize genetice în vederea determinării profilului genetic regăsit în urmele biologice ridicate din interiorul autoturismului.

Prima expertiză s-a dispus asupra urmelor biologice recoltate de pe parbriz, zona dreapta faţă - partea central superioară din zona parasolarului stânga, de deasupra scaunului pasagerului, acestea fiind considerate urmele cu cea mai mare relevanţă pentru o determinare concludentă, raportat la locurile de recoltare şi ţinând cont de posibilitatea redusă de intercontaminare ca urmare a răsturnării şi repoziţionării autoturismului.

Din raportul de expertiză genetică judiciară cu nr. …, din 10.10.2016, rezultă că urmele biologice recoltate de pe parbriz, zona dreapta-faţă - partea central superioară, au fost produse de inculpat, iar firele de păr, recoltate din zona parasolarului stânga de deasupra scaunului pasagerului, aparţin victimei …

Deşi urmele biologice recoltate de pe airbag-uri nu prezentau relevanţa primelor urme, în condiţiile în care volanul a fost găsit desprins, căzut pe scaunul stânga-faţă, în apropierea airbag-ului frontal al pasagerului existând o probabilitate ridicată de intercontaminare, în scopul epuizării materialului probator, acestea au fost trimise, spre analiză, în vederea determinării profilului genetic, în cadrul celei de-a doua expertize genetice.

Tot cu această ocazie au fost trimise la analiză şi urmele biologice recoltate de pe plafonul autoturismului partea dreapta-faţă, deasupra conducătorului auto.

Din raportul de expertiză genetică judiciară cu nr. … din data de 10.08.2017, rezultă faptul că urmele biologice identificate pe pânza airbag-ului volanului au fost produse de victima…, iar cele identificate pe pânza airbag-ului pasagerului au fost produse de inculpatul….

Această situaţie paradoxală nu se regăseşte în totalitatea concluziilor acestui raport, în continuare, stabilindu-se, aşa cum era de aşteptat, faptul că urmele biologice recoltate de pe plafonul autoturismului - partea dreapta-fată, deasupra conducătorului auto, au fost produse de inculpatul….

Observând concluziile celei de-a doua expertize genetice, în sensul că urmele de pe airbag-ul volanului au fost produse de victima…, iar cele de pe airbag-ul pasagerului au fost produse de inculpatul…, trecând peste probabilitatea intercontaminării, a fost luată în calcul o posibilă eroare de ambalare la momentul recoltării.

În cauză, în cursul urmăririi penale, s-a dispus efectuarea unui experiment judiciar în vederea verificării ipotezei de mai sus, însă, în urma efectuării experimentului judiciar a rezultat faptul că nu s-a produs nicio eroare de ambalare la momentul recoltării.

Concluziile raportului de expertiză judiciară cu nr. … din data de 10.08.2017, referitoare la originea biologice de pe airbag-urile frontale ale autoturismului, nu au fost avute în la fundamentarea soluţiei ce urmează a fi dispusă în această cauză tocmai pe considerentul existenţei unei probabilităţi foarte ridicate de intercontaminare,  raportat la faptul că volanul a fost găsit desprins, căzut pe scaunul apropierea airbag-ului frontal al pasagerului, după repoziţionarea ai pe" roţi.

Pe de altă parte, au fost reţinute concluziile raportului de expertiză genetică judiciară, cu nr. … din data de 10.08.2017, referitoare la originea urmelor biologice recoltatele de pe plafonul autoturismului - partea dreapta-faţă, deasupra conducătorului auto, în sensul că acestea au fost produse de inculpatul …Inculpatul … nu a recunoscut săvârşirea faptei, declarând că era pasager în momentul producerii accidentului de circulaţie, relatând doar că a condus autoturismul de La magazinul …", însă, la un moment dat, pe itinerariul de deplasare, pe strada…, a făcut schimb de locuri cu victima…, astfel că, în momentul producerii accidentului, el ocupa locul pasagerului din stânga-faţă, iar victima … ocupa locul şoferului, respectiv locul dreapta-faţă.

Versiunea inculpatului în ceea ce priveşte înlocuirea sa la volan cu victima …, pe parcursul drumului, este necredibilă, în totalitate, întrucât cei doi nu avea niciun motiv să facă acest lucru, inculpatul fiind proprietarul autoturismului, traseul parcurs fiind relativ redus.

In cauza, în cursul urmăririi penale, s-a dispus şi efectuarea, unei expertize criminalistice pentru determinarea comportamentului simulat în ceea ce-1 priveşte pe inculpatul…, din concluziile raportului de expertiză criminalistică, cu nr. …, din data de 20.01.2017, întocmit de IPJ Gorj - Serviciul Criminalistic Laboratorul Poligraf, rezultând faptul că inculpatul este nesincer atunci când afirmă ca nu el a condus autoturismul la momentul producerii accidentului de circulaţie.

Din buletinul de analiză toxicologică cu nr. …, rezultă că la data de 07.11.2015, ora 22,00, respectiv 23,30, inculpatul avea o concentraţie alcoolică de 0.90 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0.70 g/l alcool pur în sânge.

Inculpatul a recunoscut faptul că a consumat băuturi alcoolice anterior producerii accidentului de circulaţie.

Ţinând cont de faptul că prima recoltare de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei s-a realizat la circa 2 ore şi jumătate de la producerea accidentului, în cauză, în cursul urmăririi penale, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale de calcul retroactiv al alcoolemiei.

Prin adresa cu nr. …/2016, I.NM.L. Mina Minovici a comunicat faptul că nu poate efectua calculul retroactiv al alcoolemiei inculpatului pentru ora 19,35 - ora prezumată a accidentului - în condiţiile în care, în speţa de faţă, consumul de băuturi alcoolice nu a încetat cu cei puţin 45 de minute înaintea evenimentului rutier, aşa cum se specifică în Hotărârea cu nr. 2, din data de 18.09.2015 a Consiliului Superior de Medicină Legală („Reperele metodologice-cu privire la expertiza medico-legală efectuată pentru estimarea retroactivă a alcoolemiei”).

Starea de fapt mai sus expusă a fost reţinută de către instanţă prin coroborarea mijloacelor de probă administrate în cursul urmăririi penale şi în faţa instanţei în condiţii de nemijlocire şi contradictorialitate, fiind dovedită cu următoarele mijloace de probă: procesul-verbal de sesizare telefonică a organelor de cercetare penală, prin intermediul SNUAU 112 de către …, procesul-verbal de cercetare Ia faţa locului, schija locului faptei şi planşele fotografice aferente, fişa de intervenţie la eveniment, raportul de expertiza medico-legală cu nr. …, din data de 09.11.2015, întocmit de SML Mehedinţi, în urma examinării inculpatului…; raportul de expertiză medico-legală cu nr. …, din data de 09.11,2015, întocmit de SML Mehedinţi, în urma necropsiei victimei…, din care rezultă că moartea acestuia a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne şi multiplelor hematoame, consecinţa unui traumatism toraco-abdominal, cu ruptura de aortă, fracturi costale şi contuzii pulmonare, leziunile traumatice fiind produse prin lovire cu sau de corpuri dure, posibil în cadrul unui accident rutier, apreciindu-se că victima a fost pasager în autoturism, iar alcoolemia acestuia a fost de 1 gr %o, raportul de expertiză genetică judiciară cu nr. …, din data de 10.10.2016, întocmit de Institutul Naţional de Criminalistică Bucureşti -Serviciul Biocriminalistică; raportul de expertiză genetică judiciară cu nr. … din data de 10.08.2016, întocmit de institutul Naţional de Criminalistică Bucureşti Serviciul Biocriminalistică, raportul de expertiză criminalistica cu nr. … din data de 20.01.2017, întocmit de 1PJ Gorj - Serviciul Criminalistic Laboratorul Poligraf, declaraţiile martorilor…, …, …, …, …şi…., declaraţiile părţilor civile…, …şi …, declaraţiile suspectului /inculpatului….

Din procesul verbal de sesizare reiese în data de 07.11.2015, ora 19,40, organele de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei municipiului Drobeta Turnu Severin au fost sesizate despre faptul că pe centura oraşului, la intersecţia acesteia cu strada …, s-a produs un accident de circulaţie, soldat cu două victime, dintre care una a decedat.

Organele de poliţie s-au deplasat imediat la faţa locului, unde au identificat un singur autovehicul implicat în accidentul de circulaţie sesizat, respectiv autoturismul marca BMW, înmatriculat în Marea Britanic, sub numărul …prevăzut cu volan pe partea dreaptă, repoziţionat pe roţi, în partea de nord-vest a intersecţiei.

De asemenea, au fost relevate urme de frânare, de diferite dimensiuni, pe o distanţă de 46,1 m, până în dreptul stâlpului de iluminat public nr. 22 din partea de nord-vest a intersecţiei.

Totodată, pe stâlpul respectiv au fost relevate urme de lovire, de asemenea, fiind observate urme de lovire şi târâre pe malul de pământ al şanţului de colectare a apelor pluviale din apropiere, până la autoturismul marca BMW, cu numărul de înmatriculare ….

La faţa locului nu a fost găsită niciuna dintre persoanele implicate în accident, iar cu prilejul examinării autoturismului, volanul cu airbag-ul declanşat a fost găsit desprins şi căzut pe scaunul stânga-faţă, iar pedala de acceleraţie era desprinsă din podea.

În urma efectuării examinării autoturismului s-a procedat la prelevarea de urme biologice cu aspect de sânge din interiorul autoturismului, respectiv de pe airbag-urile frontale şi de pe plafonul autoturismului - partea dreapta-faţă, deasupra conducătorului auto.

Raportul de expertiză genetică judiciară cu nr. … din 10.10.2016, din care rezultă că urmele biologice recoltate de pe parbriz, zona dreapta-faţă - partea central superioară, au fost produse de inculpat, iar firele de păr, recoltate din zona parasolarului stânga de deasupra scaunului pasagerului, aparţin victimei….

Din raportul de expertiză genetică judiciară cu nr. … din data de 10.08.2017, rezultă faptul că urmele biologice identificate pe pânza airbag-ului volanului au fost produse de victima…, iar cele identificate pe pânza airbag-ului pasagerului au fost produse de inculpatul …

S-a avut în vedere faptul că urmele biologice recoltate de pe airbag-uri nu prezintă relevanţa primelor urme, în condiţiile în care volanul a fost găsit desprins, căzut pe scaunul stânga-faţă, în apropierea airbag-ului frontal al pasagerului existând o probabilitate ridicată de intercontaminare.

Au fost avute în vedere şi concluziile raportului de expertiză criminalistică, cu nr. …, din data de 20.01.2017, întocmit de IPJ Gorj - Serviciul Criminalistic Laboratorul Poligraf, din care rezultă faptul că inculpatul este nesincer atunci când afirmă ca nu el a condus autoturismul la momentul producerii accidentului de circulaţie.

Prima instanţă a avut în vedere şi raportul de expertiză medico-legală cu nr. …, din data de 09.11.2015, întocmit de SML Mehedinţi, în urma necropsiei victimei …, din care rezultă că moartea acestuia a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne şi multiplelor hematoame, consecinţa unui traumatism toraco-abdominal, cu ruptura de aortă, fracturi costale şi contuzii pulmonare, leziunile traumatice fiind produse prin lovire cu sau de corpuri dure, posibil în cadrul unui accident rutier, apreciindu-se că victima a fost pasager în autoturism, iar alcoolemia acestuia a fost de 1 gr %0 .

În drept, s-a apreciat că fapta inculpatului …de a conduce un autoturism pe drumurile publice, cu volanul pe partea dreaptă, pierzând controlul direcţiei de mers şi lovind cu autoturismul malul de pământ şi şanţul de colectare a apelor pluviale, precum şi un stâlp electric din cadrul reţelei publice, după care s-a produs răsturnarea autoturismului, accidentul rutier, acţiuni care au condus la decesul victimei…, pasager pe locul din stânga-faţă al autoturismului, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „ucidere din culpă", prevăzute de art. 192 alin. 2 Cod penal.

La individualizarea pedepselor stabilite în sarcina inculpatului, prima instanţă a avut în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunilor, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii acesteia şi scopul urmărit, faptul că inculpatul are antecedente penale, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Având în vedere datele care caracterizează persoana inculpatului, atitudinea sa procesuală, gravitatea faptelor instanța a apreciat că se impune şi aplicarea unor pedepse accesorii şi complementare.

La individualizarea pedepsei  instanţa de judecată trebuie să evalueze, pe de o parte, elementele ce ţin de materialitatea faptelor în sine, iar, pe de altă parte, datele referitoare la persoana inculpatului şi numai examinate împreună aceste aspecte pot conduce la stabilirea în concret a periculozităţii sociale a celui pe care pedeapsa este chemată să-l reeduce.

În raport cu toate aceste elemente legate de fapta comisă şi de persoana inculpatului, dar şi celelalte date personale favorabile relevate de referatul de evaluare depus la dosar,  s-a stabilit pedeapsa într-un cuantum situat peste limita minimă prevăzută de lege pentru infracţiunea pentru care s-a dispus trimiterea în judecată.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, prima instanţă a constatat că sunt fondate pretenţiile civile formulate de partea civilă.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa s-a raportat la dispoziţiile art. 19 alin. 5 C. proc. pen. care fac trimitere la normele materiale civile. Prin urmare, instanţa a avut în vedere, în primul rând, dispoziţiile art. 1357 C. civ., potrivit cărora «cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.» Ca atare, trebuie observate în cauză îndeplinirea condiţiilor cumulative pentru angajarea răspunderii civile delictuale, respectiv fapta ilicită, prejudiciul, raportul de cauzalitate între faptă şi prejudiciu şi existenţa vinovăţiei.

Referitor la răspunderea civilă a inculpatului, s-a constatat, în primul rând, că fapta penală săvârşită constituie, din punctul de vedere al legii civile, un ilicit civil. Ca atare, fiind îndeplinite condiţiile răspunderii penale, instanţa a reţinut că sunt îndeplinite şi condiţiile răspunderii civile delictuale sub aspectul faptei ilicite şi al vinovăţiei. Mai mult, întrucât infracţiunea săvârşită de către inculpat a cauzat un prejudiciu material şi moral, s-a constatat că sunt îndeplinite şi cerinţele privitoare la producerea unui prejudiciu şi la existenţa unei legături directe între fapta ilicită şi prejudiciul astfel produs. În ceea ce priveşte prejudiciul material, s-a constatat că prejudiciul cauzat părţii civile a fost cauzat de acţiunea ilicită a inculpatului, cuantumul prejudiciului fiind dovedit de partea civilă cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei. Drept urmare, răspunderea pentru prejudiciul material trebuie să fie antrenată faţă de inculpat, acesta fiind dator să repare dauna astfel produsă.

În ceea ce priveşte daunele morale solicitate de către fiecare parte civilă, reprezentând suferinţa provocată prin decesul victimei, instanţa a reţinut că acestea se disting de cele pentru daune materiale prin faptul că acestea nu se probează, ci se stabilesc de instanţa de judecată prin evaluare. În acest scop, pentru ca evaluarea sa nu fie una subiectivă ori pentru a nu se ajunge la o îmbogăţire fără just temei, în cazul infracţiunilor contra persoanei este necesar să fie luate în considerare suferinţele fizice şi morale susceptibil în mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta săvârşită de inculpat, precum şi de toate consecinţele acesteia, aşa cum rezultă din actele medicale ori de alte probe administrate.

Sub acest aspect, pe lângă consecinţele negative suferite de cel în cauză pe plan psihic, instanţa poate evalua şi importanţa valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori şi intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familiala, profesionala si sociala.

Din acest punct de vedere, instanţa a avut în vedere că prin infracţiunea comisă a fost lezată cea mai importantă valoare umană – viaţa, părţile civile fiind lipsite brusc de prezenţa unei persoane apropiate.

În temeiul art. 397 alin. 1 C.p.p. rap. la art. 25 alin. 1 C.p.p. s-a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata, către părţile civile a sumei de 26.286,61 lei  cu titlu de despăgubiri civile, din care 15.352,61 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate şi 10.934 lei contravaloarea autoturismului distrus

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 8.000 euro cu titlu de daune morale.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 4.000 euro cu titlu de daune morale.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă … şi a fost obligată partea responsabilă civilmente – asigurător la plata către aceasta a sumei de 4.000 euro cu titlu de daune morale.

S-a luat lua act că Spitalul Judeţean de Urgenţă … nu s-a constituit parte civilă în procesul penal referitor la cheltuielile de spitalizare ale persoanei decedate …, conform înscrisului depus la fila nr. 65 d.u.p.

S-a respins acţiunea civilă a părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă… referitor la cheltuielile de spitalizare ale inculpatului….

S-a respins cererea inculpatului de restituire a unei perechi de adidas marca NIKE.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel inculpatul … şi părţile civile…., …şi….

În motivarea apelului inculpatul …a solicitat admiterea apelului, desfiinţarea sentinţei şi individualizarea judiciară a pedepselor.

Soluţia primei instanţe este criticabilă pentru nelegalitate şi netemeinicie, constând în greşita stabilire a pedepsei principale aplicate pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă prev.de art.192 alin.2 Cod penal.

În primul ciclu procesual, desfiinţarea sentinţei, cu consecinţa trimiterii spre rejudecare s-a făcut de către instanţa de control judiciar doar pentru aspectul de nelegalitate, constând în condamnarea sa pe baza unui temei greşit – a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.196 alin.2 Cod penal, iar trimiterea în judecată s-a făcut pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.192 alin.2 Cod penal.

Cum cele două apeluri admise de Curte, formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin şi inculpat, au vizat cu prioritate aspectul de nelegalitate, iar procurorul nu a invocat cu ocazia primului apel şi agravarea răspunderii, în rejudecarea cauzei, prin stabilirea unei pedepse de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.192 alin.2 Cod penal, instanţa de fond a încălcat principiul non reformatio in pejus, prev.de art.418 alin.1 Cod pr.penală.

Stabilirea duratei ori cuantumului pedepsei, potrivit art.74 alin.1 Cod penal se face în raport de gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea făptuitorului, astfel că nesocotirea sau supraestimarea unuia dintre criteriile respective este de natură a antrena netemeinicia şi implicit, nelegalitatea soluţiei.

În cauza de faţă,  inculpatului … i-a fost aplicată o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.192 alin.2 Cod penal, cu încălcarea principiului neagravării situaţiei în propria cale de atac, prev.de art.418 alin.1 Cod penal, dar şi prin aplicarea greşită a criteriilor prev.de art.74 Cod penal, nefiind luate în considerare datele personale favorabile din referatul de evaluare, lipsa antecedentelor penale, tânăr, cu posibilităţi reale de reintegrare.

În motivarea apelurilor părţile civile …,… şi … au solicitat admiterea apelurilor, desfiinţarea sentinţei şi majorarea daunelor materiale şi morale.

În mod netemeinic şi nelegal instanţa de fond nu a acordat toate cheltuielile materiale efectuate cu înmormântarea şi pomenirile ulterioare, care erau de aproximativ 28.787 lei, acordându-se doar suma de 15.352,61 lei, cu toate că au dovedit cheltuielile efectuate.

În mod netemeinic şi nelegal instanţa de fond a acordat daune morale de 8.000 euro, respectiv 4.000 euro, sume infime, care de regulă se acordă pentru vătămări, iar nu pentru decese, jurisprudenţa chiar a Curţii de Apel Craiova secţia penală ori secţia contencios administrativ, acordând sume net superioare, respectiv de 50.000 euro/părinte şi 20.000 euro/soră/frate persoană decedată (dosar nr….). Au arătat că ICCJ a acordat şi suma de 100.000 euro de persoană.

În condiţiile în care mama defunctului datorită durerii, s-a îmbolnăvit, piciorul fiindu-i amputat, au solicitat să se aprecieze că sumele acordate de instanţa de fond sunt infime, fiind mai mici şi decât cele acordate de instanţa din primul ciclu procesual.

 Curtea de Apel Craiova prin decizia nr. 139/20.02.2020 a dispus ca instanţa de rejudecare să analizeze toate criticile formulate de părţi în apel şi să se pronunţe asupra acestora, fiind evident că în rejudecare nu se putea diminua ceea ce s-a câştigat, cum s-a procedat, fapt ce conduce la concluzia că instanţa de fond nu a analizat apărările formulate de părţile civile.

Privitor la cheltuielile judiciare efectuate, părţile civile au arătat că nu sunt doar de 800 lei, cum s-a dispus prin minută, ci mult mai mari.

Instanţa de fond din cel de-al doilea ciclu procesual nu a reţinut absolut deloc cheltuielile părţilor civile cu avocatul din faza de urmărire penală şi ciclul procesual anterior, după cum urmează: onorariu avocat faza de urmărire penală - 2.000 lei - Chitanţa nr. ../20.02.2018; onorariu avocat faza de judecată fond-2.000 lei - Chitanţa nr. …/20.12.2018 şi …/02.01.2019; onorariu avocat apel 1.000 lei plus transport 200 lei, apoi onorariu avocat fond ciclu doi procesual - 800 lei. în total cheltuieli de 6.000 lei, afara de toate deplasările cu autoturismul pentru fiecare termen de judecată.

Drept urmare, neacordarea integrală a cheltuielilor judiciare efectuate de părţile civile, determină netemeinicia şi nelegalitatea hotărârii atacate, deoarece este o lipsă de 5.200 lei, la care se vor adăuga cheltuielile din apel.

Analizând motivele de apel invocate cât şi hotărârea primei instanţe, sub toate aspectele de fapt şi de drept, potrivit dispoziţiilor art.417 şi următoarele C.p.p., Curtea constată că prima instanţă a stabilit în mod corect situaţia de fapt pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi judecăţii în primă instanţă.

Curtea reţine, pe baza probelor științifice administrate în cauză, respectiv a rapoartelor de expertiză criminalistică, genetică, medico-legală, coroborate cu procesul verbal de cercetare la faţa locului, imaginilie video, şi cu declaraţiile martorilor oculari…, …, … şi…, că la data de 07.11.2015, în timp ce se afla la volanul autoturismului marca BMW, înmatriculat în Marea Britanie sub nr…., inculpatul …a pierdut controlul direcţiei de mers şi a lovit cu autoturismul malul de pământ şi şanţul de colectare a apelor pluviale, precum şi un stâlp electric din cadrul reţelei publice, după care s-a produs răsturnarea autoturismului, fiind cauzat decesul victimei…, pasager pe locul din stânga-faţă al autoturismului.

Deşi inculpatul a negat că s-ar fi aflat la volan, din cuprinsul raportului de expertiză medico-legală nr. … din 09.11.2015 emis de SML Mehedinţi, rezultă că, prin compararea leziunilor de violenţă a celor doi ocupanţi ai autoturismului, s-a constatat că leziunile suferite de inculpat se puteau produce în situaţia în care acesta ocupa locul conducătorului auto. (f. 78-79 dup).

De asemenea, martorii oculari…, …şi …(audiaţi în ziua accidentului - filele 47 şi urm. dup) au declarat că la momentul la care au ajuns la faţa locului, asistentul medical …a întrebat pe inculpat cine a condus autoturismul, iar acesta a confirmat că el a condus.

Referitor la apărările inculpatului în sensul că nu există probe pentru a-i fi dovedită vinovăţia, Curtea constată că acuzaţia adusă inculpatului …este susţinută de un ansamblu de probe directe şi indirecte care coroborate au răsturnat prezumţia de nevinovăţie de care a beneficiat acesta.

Curtea consideră că apărările inculpatului nu au o bază faptică reală, astfel încât sunt apreciate ca nesincere, neputând să răstoarne - potrivit dispozițiilor legale - probele care îl incriminează.

Invocarea nevinovăției de către inculpatul …contrazice nesusținut probatoriile administrate în cauză, iar simpla afirmație a unei stări de fapt, fără coroborarea acesteia cu alte mijloace de probă, nu poate fi acceptată ca adevăr, modalitatea de apărare utilizată de inculpat, respectiv negarea realității stabilită cu probe, nu poate influența convingerea instanței cu privire la vinovăția acestuia.

Referitor la procesul de individualizare a pedepsei, instanţa are în vedere că fapta acestuia este de o gravitate deosebită şi, coroborată cu totala nesinceritate a inculpatului, demonstrează că resocializarea lui viitoare pozitivă nu este posibilă decât prin aplicarea unei pedepse cu executare în regim de detenţie.

Ca să-şi poată îndeplini funcţiile care-i sunt atribuite, în vederea realizării scopului său şi al legii, pedeapsa trebuie să corespundă sub aspectul naturii şi duratei, atât gravităţii faptei şi potenţialului de pericol social pe care-l prezintă, în mod real persoana inculpatului, cât şi aptitudinii acestuia de a se îndrepta sub influenţa pedepsei.

Funcţiile de constrângere şi de reeducare, precum şi scopul preventiv al pedepsei pot fi realizate numai printr-o justă individualizare  a sancţiunii, care să ţină seama de persoana căreia îi este destinată, pentru a fi ajutată să se schimbe, în sensul adaptării la condiţiile socio - etice impuse de societate.

Instanţa de control apreciază că o pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, în regim de detenţie, este suficientă pentru a determina inculpatul să conștientizeze gravitatea faptei şi a consecinţelor produse, şi aptă să corecteze comportamentul rutier al acestuia.

Cu privire la apărările formulate de apărătorul ales al inculpatului în sensul încălcării principiului non reformatio în peius cu ocazia rejudecării cauzei, instanţa de control constată că sunt nefondate.

Se reţine că, în primul ciclu procesual, sentinţa a fost apelată nu numai de inculpat, dar şi de parchet, iar apelul parchetului a fost declarat în defavoarea inculpatului, astfel că în rejudecare prima instanţă nu a fost ţinută de disp. art. 418 C.p.p., cum în mod corect a punctat şi procurorul de şedinţă.

Referitor la latura civilă a cauzei, instanţa va analiza separat cele două capete de cerere ale acţiunilor civile formulate de părţile civile…, …şi….

Cu privire la capătul principal de cerere privind daunele materiale solicitate, instanţa de apel constată că judecătorul fondului nu s-a preocupat să clarifice ce sume solicită fiecare parte, acordând o sumă globală celor trei părţi civile. Or, o astfel de soluţionare a capătului de cerere privind daunele materiale nu reprezintă o rezolvare a litigiului dedus judecăţii.

Observând cererea de constituire parte civilă, cu privire la capătul de cerere ce vizează daunele materiale, se constată că părţile civile au solicitat despăgubiri pentru cheltuieli de înmormântare, pomeniri şi obiceiuri, precum şi contravaloarea autoturismului distrus în urma accidentului, indicând o sumă globală.

În această situaţie, în vederea justei soluţionări a cauzei, instanţa de judecată era obligată să clarifice cuantumul daunelor solicitate de fiecare parte civilă, fiind persoane fizice cu patrimonii distincte.

Repararea integrală presupune cu necesitate ca în primul rând să fie stabilită întinderea prejudiciului cert. Un prejudiciu este cert atunci când existenţa lui este sigură, neîndoielnică şi, totodată, poate să fie evaluat în prezent.  Despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat.

În prezenta cauză, se va trimite spre rejudecare capătul de cerere privind daunele materiale, instanţa de apel constatând că modul de soluţionare al acestui petit principal echivalează cu o nepronunţare asupra pretenţiilor.

Pe de altă parte, din cuprinsul sentinţei penale nu se desprinde niciun argument pentru care daunele au fost acordate în cuantumul menţionat din sentinţă. Sub acest aspect, sentinţa este total nemotivată.

Or, hotărârea judecătorească nu este un act discreţionar, ci rezultatul unui proces logic de analiză ştiinţifică a probelor administrate în cauză în scopul aflării adevărului, proces de analiză necesar stabilirii stării de fapt desprinse din acestea prin înlăturarea unor probe şi reţinerea altora, urmare a unor raţionamente logice făcute de instanţă şi care îşi găsesc exponenţialul în motivarea hotărârii judecătoreşti.

Hotărârea reprezintă astfel, rezultatul concret, sinteza operei de judecată, iar motivarea acesteia este argumentarea în scris a raţiunii ce determină pe judecător să adopte soluţia dispusă în cauză. Motivarea hotărârilor justifică echitatea procesului penal, pe de o parte, prin dreptul justiţiabilului de a fi convins că justiţia a fost înfăptuită, respectiv că judecătorul a examinat toate mijloacele procesuale şi procedurale propuse de participanţi şi, pe de altă parte, prin dreptul acestuia de a cunoaşte oportunitatea promovării căilor de atac.

Cu privire la daunele morale, potrivit art. 1391 alin. (2) C. civ., instanța judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenților, descendenților, fraților, surorilor și soțului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum și oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existența unui asemenea prejudiciu.

Se constată că în speță sunt îndeplinite condițiile angajării răspunderii civile delictuale a inculpatului, respectiv existența unui prejudiciu de ordin moral produs părților civile, nereparat încă, produs ca urmare a faptei ilicite a inculpatului, legătura de cauzalitate dintre infracțiunea săvârșită și prejudiciul produs, precum și vinovăția inculpatului ca atitudine psihică față de faptă și urmările acesteia.

În jurisprudența sa, Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat că daunele morale trebuie stabilite de instanța de judecată prin evaluare, însă pentru ca evaluarea să nu fie una subiectivă ori pentru ca să nu se ajungă la o îmbogățire fără just temei este necesar să fie luate în considerare suferințele fizice și morale susceptibil în mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta inculpatului, precum și toate consecințele acesteia, așa cum rezultă din probele administrate.

Astfel, la stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu moral instanța de judecată are în vedere o serie de criterii: consecințele negative suferite de cei în cauză pe plan fizic și psihic, importanța valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori și intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care a fost afectată situația familială, profesională și socială, având în vedere că, prin aceste despăgubiri cu rol compensatoriu, se urmărește o reparație justă și echitabilă a prejudiciului moral suferit.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Tolstoy Miloslovsky contra Regatului Unit, a stabilit că despăgubirile trebuie să prezinte un raport rezonabil de proporționalitate cu atingerea adusă, având în vedere și gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea și gravitatea atingerii adusă acestora.

În ceea ce privește cuantumul daunelor morale, Curtea, pornind de la legăturile puternice de afecțiune dintre mamă, respectiv surori, şi victimă, de la suferința cauzată de pierderea unei ființe dragi în mod violent și intempestiv, apreciază că sumele stabilite de prima instanță nu sunt suficiente pentru a acoperi prejudiciul moral.

Astfel, instanța de apel are în vedere faptul că mama defunctului a suferit o traumă psihică enormă și ireversibilă, pierdere ce a afectând-o profund, aspect care rezultă înscrisurile depuse la dosar.

În ceea ce o privește surorile defunctului, șocul pierderii fratelui a fost unul imens, prejudiciul moral fiind evident pentru orice persoană care își pierde fratele în condiții neașteptate, persoană care nu era la o vârstă înaintată, nu suferea de boli cronice care să facă predictibilă dispariția lui fizică într-un interval de timp apropiat.

Este adevărat că nu se poate stabili un preț al suferinței, fiind evident că pierderea intempestivă a unei ființe dragi, copil sau frate, nu poate fi cuantificată și nici durerea nu va putea fi alinată deplin indiferent de suma de bani acordată de instanță, însă Curtea apreciază că o majorare a daunelor morale la sumele de 50.000 euro pentru mama victimei, respectiv 20.000 euro pentru fiecare dintre surorile victimei este de natură a conferi un caracter rezonabil despăgubirilor în raport de suferința pricinuită.

Este fondată şi critica vizând cheltuielile judiciare efectuate de părţile civile în cursul urmăririi penale şi judecăţii în primă instanţă, în ambele cicluri procesuale, astfel că, având în vedere chitanţele de la dosar, precum şi bonurile fiscale ce atestă cheltuieli efectuate cu transportul, Curtea le va acorda în parte, conform art. 276 alin. 2 şi 6 C.p.p.

Pentru motivele expuse, în baza art. 421 pct. 2 lit. a, b C.p.p., se vor admite apelurile declarate de apelantul inculpat …şi de apelantele părţi civile…, …şi…, toate cu domiciliul în…, str. …, nr.., jud…..

Va fi desfiinţată în parte s.p. nr. 355/2021 a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin şi rejudecând,

Se va reduce pedeapsa aplicată inculpatului … la 2 ani şi 6 luni închisoare şi dispune executarea acesteia în regim de detenţie.

Se vor majora daunele morale acordate părţii civile …la suma 50.000 euro şi obligă partea responsabilă civilmente Biroul Naţional Carte Verde din Marea Britanie, prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, la plata acestei sume.

Se vor majora daunele morale acordate părţii civile …la suma 20.000 euro, şi obligă partea responsabilă civilmente Biroul Naţional Carte Verde din Marea Britanie, prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, la plata acestei sume.

Se vor majora daunele morale acordate părţii civile …la suma 20.000 euro, şi obligă partea responsabilă civilmente Biroul Naţional Carte Verde din Marea Britanie, prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, la plata acestei sume.

Se va trimite spre rejudecare capătul de cerere al acţiunii civile formulate de părţile civile…, …şi …cu privire la daunele materiale.

În rejudecare, judecătorul va solicita părţilor civile să-şi individualizeze pretenţiile materiale, în funcţie de cheltuielile individuale efectuate pentru înmormântare, pomeniri şi obiceiuri. Cu privire la contravaloarea autoturismului, se vor avea în vedere disp. art. 19 alin. 1 C.p.p., conform cărora acţiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul cauzat prin comiterea faptei care face obiectul acţiunii penale, urmând ca judecătorul să aprecieze dacă distrugerea autoturismului constituie un prejudiciu cauzat prin comiterea infracţiunii de ucidere din culpă şi să se pronunţe în mod corespunzător cu privire la acest aspect.

De asemenea, va fi motivată sentinţa în mod corespunzător sub acest aspect, astfel încât într-o eventuală cale de atac, instanţa de control să nu fie pusă în imposibilitatea de a verifica soluţia şi raţionamentul judecătorului de primă instanţă.

În baza art. 276 alin. 2 şi. 6 C.p.p., se vor admite în parte cererea şi şi va fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare efectuate în cursul urmăririi penale şi judecăţii în fond, respectiv a sumei de 2000 lei cu titlu de onorariu avocat ales şi a sumei de 160,49 lei cu titlu de cheltuieli de transport către partea civilă …, şi a sumei de 700 lei, cu titlu de onorariu avocat ales, către fiecare dintre părţile civile…,….

Vor fi menţinute restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

Cheltuielile judiciare efectuate de stat în apel vor rămâne în sarcina statului, inclusiv onorariul apărătorului din oficiu.

În baza art. 276 alin. 2 şi. 6 C.p.p., se va admite în parte cererea şi va fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare efectuate în apel, respectiv a sumei de 700 lei cu titlu de onorariu avocat ales şi a sumei de 244,95 lei cu titlu de cheltuieli de transport către partea civilă….

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

D E C I D E

În baza art. 421 pct. 2 lit. a, b C.p.p., admite apelurile declarate de apelantul inculpat …şi de apelantele părţi civile…, …şi…, toate cu domiciliul în …, str. …, nr. … jud. ...

Desfiinţează în parte s.p. nr. 355/2021 a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin şi rejudecând,

Reduce pedeapsa aplicată inculpatului…, fiul lui…, ns. 20.01.1982,  cu dom. În…, jud. …, CNP …, la 2 ani şi 6 luni închisoare şi dispune executarea acesteia în regim de detenţie.

Majorează daunele morale acordate părţii civile …la suma 50.000 euro şi obligă partea responsabilă civilmente Biroul Naţional Carte Verde din Marea Britanie, prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, la plata acestei sume.

Majorează daunele morale acordate părţii civile …la suma 20.000 euro, şi obligă partea responsabilă civilmente Biroul Naţional Carte Verde din Marea Britanie, prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, la plata acestei sume.

Majorează daunele morale acordate părţii civile …la suma 20.000 euro, şi obligă partea responsabilă civilmente Biroul Naţional Carte Verde din Marea Britanie, prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, la plata acestei sume.

Trimite spre rejudecare capătul de cerere al acţiunii civile formulate de părţile civile…, …şi …cu privire la daunele materiale.

În baza art. 276 alin. 2 şi. 6 C.p.p., admite în parte cererea şi obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare efectuate în cursul urmăririi penale şi judecăţii în fond, respectiv a sumei de 2000 lei cu titlu de onorariu avocat ales şi a sumei de 160,49 lei cu titlu de cheltuieli de transport către partea civilă…, şi a sumei de 700 lei, cu titlu de onorariu avocat ales, către fiecare dintre părţile civile…,….

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

Cheltuielile judiciare efectuate de stat în apel rămân în sarcina statului, inclusiv onorariul apărătorului din oficiu.

În baza art. 276 alin. 2 şi. 6 C.p.p., admite în parte cererea şi obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare efectuate în apel, respectiv a sumei de 700 lei cu titlu de onorariu avocat ales şi a sumei de 244,95 lei cu titlu de cheltuieli de transport către partea civilă ….

Definitivă.

Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 14.07.2021.

Preşedinte,Judecător,Judecător,

… …

Grefier,

Red.jud….

j.f….

..14.07.2021