Măsura educativă a stagiului de formare civică - art.117 Cod penal

Decizie 925 din 24.06.2021


Dispoziţiile art.117 Cod penal stabilesc, însă, că măsura educativă a stagiului de formare civică constă în obligaţia minorului de a participa la un program „cu o durată de cel mult 4 luni”. Rezultă, astfel, din textul de lege menţionat, că durata stagiului de formare civică poate fi cuprinsă între o zi şi cel mult 4 luni, iar instanţa este obligată să stabilească în concret întinderea măsurii educative.

Pe rol judecarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin împotriva sentinţei penale nr. 248 pronunţată  de Judecătoria Drobeta Turnu Severin la data de 09.02.2021, în dosar nr…., privind pe inculpata….

Conform art. 405 alin 2 C.p.p., părțile nu se citează la pronunțarea hotărârii.

Prezenţa părţilor şi dezbaterile au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 24 mai 2021, încheiere care face parte integrantă din prezenta decizie, când instanţa, având în vedere dispoziţiile art. 391 alin. 1 Codul de procedură penală, a dispus ca deliberarea, redactarea şi pronunţarea să se facă la data de 24 iunie 2021.

C U R T E A

Asupra apelului de faţă, constată următoarele:

Prin sentinţa penală nr. 248  din 09.02.2021 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosar nr…., în baza art. 117 C. pen. rap. la art. 114, al. 1 C. pen., s-a aplicat inculpatei…, măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică, pe o perioadă de cel mult 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de „furt calificat”, faptă prev. şi ped. de art. 228 al. 1- art.229 alin. 1 lit. d şi alin. 2 lit.b C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art. 113 al. 3 C. pen.

În baza art. 121 al. 1 lit. e C. pen. s-a impus inculpatei obligaţia de a se prezenta la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta.

În baza art. 397 Cod procedură penală rap. la art. 25 Cod procedură penală s-a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă …şi a fost obligată inculpata la plata către aceasta a sumei de 6.000 lei cu titlu de daune materiale.

A fost obligată inculpata la 500 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut că prin rechizitoriul nr. …din data de 26.11.2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Tr. Severin, înregistrat pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin la data de 28.11.2018, sub nr…., a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, inculpata …pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată ( două acte materiale), faptă prev. de art. 228 al. 1 - art. 229, al. 1, lit. d şi al. 2 lit. b cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal şi art. 113 al. 3 Cod penal.

 În actul de sesizare, s-a reţinut, în esenţă, că în perioada 15-19.03.2014 inculpata …în vârstă de 17 ani a pătruns prin efracţie şi fără drept în locuinţa persoanei vătămate … din mun…., jud. …şi a sustras două bijuterii din aur, un lănţişor cu un gramaj de 35-40 gr şi un inel bărbătesc cu pietre Szwarovsky având un gramaj de aproximativ 10 gr, valoarea prejudiciului fiind estimat la suma de 6.000 lei.

Bijuteriile respective au fost vândute în data de 19.03.2014, de către … la Bijuteria SC …fiind întocmit borderoul de achiziţie nr. …/19.03.2014 pentru cantitatea de 21,97 grame aur.

Ulterior, în ziua de 25.03.2014 inculpata …a pătruns din nou fără drept în curtea locuinţei persoanei vătămate … cu scopul de a sustrage bunuri şi încercând să intre în locuinţa persoanei vătămate a declanşat sistemul de alarmă, fapt pentru care a abandonat activitatea infracţională.

Inculpata nu a formulat cereri şi excepţii, iar prin încheierea nr. 1216/01.10.2019 pronunţată în dosarul nr…., rămasă definitivă prin necontestare,  judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. …al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Tr. Severin privind pe inculpata…, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, prev. de art. 228, al. 1 – art. 229, al. 1, lit. d şi al. 2, lit. b C. pen. cu aplicarea art. 35, al. 1 C. pen. şi art. 113 al. 3 C. pen., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecății cauzei.

Analizând materialul probator administrat în faza de urmărire penală, prima instanţă a constatat că starea de fapt reţinută prin actul de sesizare este corectă, fiind probată cu mijloacele de probă administrate în cauză.

S-a reținut, astfel, că, în perioada 15-19.03.2014 inculpata …în vârstă de 17 ani a pătruns prin efracţie şi fără drept în locuinţa persoanei vătămate …din mun. …, str. …nr…., jud…. şi a sustras două bijuterii din aur, un lănţişor cu un gramaj de 35-40 gr şi un inel bărbătesc cu pietre Szwarovsky având un gramaj de aproximativ 10 gr, valoarea prejudiciului fiind estimat la suma de 6.000 lei.

Bijuteriile respective au fost vândute în data de 19.03.2014, de către … la Bijuteria SC …fiind întocmit borderoul de achiziţie nr. …/19.03.2014 pentru cantitatea de 21,97 grame aur.

Ulterior, în data de 25.03.2014 inculpata …a pătruns din nou fără drept în curtea locuinţei persoanei vătămate …cu scopul de a sustrage bunuri şi încercând să intre în locuinţa persoanei vătămate a declanşat sistemul de alarmă, fapt pentru care a abandonat activitatea infracţională.

La aceeaşi dată, persoana vătămată …a sesizat prin plângere Poliţia Mun. Drobeta Tr. Severin cu privire la faptul că în perioada 15-20.03.2014, de la locuinţa sa i-au fost sustrase două bijuterii din aur, un lănţişor cu un gramaj de 35-40 gr şi un inel bărbătesc cu pietre Szwarovsky având un gramaj de aproximativ 10 gr, valoarea prejudiciului fiind estimat la suma de 6.000 lei.

De asemenea, persoana vătămată a sesizat şi faptul că ulterior, în data de 25.03.2014 a fost apelat pe telefonul mobil de senzorul alarmei instalate la locuinţa sa şi deplasându-se la domiciliu a găsit poarta de acces în curte deschisă şi sita de ţânţari de la una dintre ferestrele locuinţei întredeschisă.

În urma vizionării imaginilor surprinse de sistemul video montat la locuinţa persoanei vătămate a constatat că la ora când a fost apelat pe telefon de senzorul alarmei, se observă că în curtea locuinţei sale a pătruns numita …de 17 ani care a încercat să deschidă o fereastră a locuinţei, fapt pentru care consideră că şi fapta anterioară de furt a fost săvârşită de aceeaşi persoană.

Din declaraţia persoanei vătămate…, rezultă că locuieşte la adresa din mun. …, str. … nr…., jud…. împreună cu soţia şi cei doi copii. În perioada 15-20.03.2014, în timp ce soţia persoanei vătămate şi fiica acesteia se aflau în mun. …, persoana vătămată a constatat lipsa a două bijuterii de aur respectiv un lănţişor şi un inel bărbătesc, dar crezând că soţia sa le-a pus în alt loc decât în cel care le ţinea nu a anunţat organele de poliţie de dispariţia acestora.

În urma discuţiei cu soţia sa, persoana vătămată a realizat că bijuteriile respective i-au fost sustrase din locuinţă.

Persoana vătămată a mai precizat că, în data de 23.03.2014, în jurul orelor 12.00, a fost apelată telefonic de fiul său care i-a comunicat că, în timp ce se afla pe stradă cu alţi băieţi a surprins-o pe …în timp ce încerca să intre în curtea locuinţei, dar a fugit la apariţia acestuia.

Despre inculpata…, persoana vătămată a făcut menţiunea că este o fină de-a sa, care a fost în vizită la persoana vătămată în urmă cu mai mulţi ani, iar de aproximativ 2-3 ani aceasta nu a mai avut acces în curtea locuinţei sale.

A mai arătat că, în data de 25.03.2014, în jurul orelor 11:15, în timp ce se afla la sediul societăţii pe care o administrează a fost apelat pe telefonul mobil de senzorul alarmei pentru efracţie a locuinţei, fapt ce 1-a determinat să meargă să vadă ce se întâmplă. Ajungând la locuinţa sa, persoana vătămată a constatat că poarta de acces în curte este întredeschisă, având sistem de închidere electric automat, însă se poate deschide pe exterior printr-un orificiu în plasticul porţii, modalitate cunoscută doar de membrii familiei sale şi persoanele apropiate. Acest sistem fusese instalat în urmă cu 10 ani, iar …cunoştea sistemul de deschidere din exterior, iar câinele de pază al familiei o cunoştea pe aceasta şi nu ar fi atacat-o. Mergând la locuinţă, persoana vătămată a observat că fereastra din partea stângă a uşii avea plasa de ţânţari întredeschisă, uşa era încuiată iar sistemul de asigurare funcţiona, astfel că a pătruns în locuinţă, a dezactivat alarma şi a constatat că cineva a încercat să pătrundă în interior deoarece un mănunchi de chei ce era prins cu ventuză pe geam era căzut la podea.

În urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere montate la locuinţa sa, persoana vătămată a observat că în curte a pătruns o persoană îmbrăcată cu un hanorac gri şi glugă pe cap, care a mers la uşa locuinţei, dar la pornirea alarmei a fugit. A continuat să vizioneze imaginile şi din data de 23.03.2014 şi a observat, că aceeaşi persoană a fost surprinsă de fiul său încercând să pătrundă în curtea locuinţei sale, respectiv … care în perioada respectivă locuia fără forme legale în vecinătatea locuinţei persoanei vătămate pe str. … nr. … la familia …

Din procesul verbal de vizualizare a imaginilor video predate de către persoana vătămată reiese faptul că în ziua de 25.03.2014, orele 12:05 se observă o persoană îmbrăcată în pantaloni şi bluză cu glugă purtată pe cap ce se deplasează pe lângă gardul locuinţei iar când ajunge la poarta de acces introduce mâna printr-o deschidere/spărtură existent în plasticul montat pe poartă dezasigurând-o, pătrunde în interior, închide poarta, se joacă cu câinele din curte, fapt ce denotă că acesta cunoştea persoana respectivă şi se deplasează către locuinţă. Se observă cum persoana încearcă să pătrundă în locuinţă dar la un moment dat fuge pe aleea principală, părăsește curtea pe poartă şi continuă să se deplaseze către sud, pe lângă gardul împrejmuitor.

Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului de către organele de cercetare penală la data de 25.03.2014, au fost fixate şi ridicate două fragmente de urme papilare şi anume:

-un fragment de urmă papilară ridicat de pe sistemul de închidere al porţi la o distanţă de 2 cm de butonul de deschidere, având elemente insuficiente în vederea descoperirii creatorului,

- un fragment de urmă papilară ridicat pe partea laterală a ramei de la plasa de ţânţari la o înălţime de 35 cm de partea inferioară în apropierea sistemului de închidere, conţinând elemente suficiente în vederea descoperiri creatorului.

 Prin adresa nr. …/31.03.2014, IPJ Mehedinţi - Serviciul Criminalistic a comunicat că fragmentul de urmă papilară având ID-ul…, ridicat cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului în cauza spargerea locuinţei numitului …din mun…., str. … nr…., la data de 25.03.2014, s-a stabilit că acesta a fost creat de persoana a cărei fişă dactiloscopică are ID : …cu următoarele date: „Nume:…, prenume:…, fiica lui…. şi …, născută la data de … în …, cu dom. în corn…., CNP …”.

Din declaraţia numitului …dată în calitate de suspect, rezultă că în anul 2014 locuia la adresa din str. …Acesta a făcut menţiunea că o cunoaşte pe inculpata …iar în anul 2014 aceasta ar fi locuit atât la adresa de domiciliu a lui … cât şi la bunica acestei pe str. …din mun. ...

De asemenea, acesta a menţionat că locuinţa persoanei vătămate se află poziţionată la aproximativ 50 metri faţă de imobilul de pe str. …unde acesta a locuit, iar … deseori venea în vizită la verişoara sa, locuind şi câteva zile la locuinţa susnumitului.

Într-una din zilele de vară, ..ar fi venit în vizită la verişoara numitului … ocazie cu care l-ar fi rugat pe acesta să meargă la o casă de amanet să-i amaneteze un lanţ de aur deoarece are nevoie de bani fiindcă s-a certat cu bunica sa şi nu-i mai dă bani. Fiind singurul major acesta a fost de acord să o ajute fapt pentru care …şi-a dat jos de la gât un lanţ de aur de tip unisex pe care susnumitul l-a dus pe str. …la SC …. şi l-a amanetat primind o sumă de bani pe care nu şi-o aminteşte şi pe care a înmânat-o în totalitate inculpatei.

După aproximativ o săptămână persoana vătămată a venit la locuinţa numitului…., ocazie cu care a spus acestuia că a văzut înregistrările video din care rezultă că … a pătruns în locuinţă de unde i-a sustras un lănţişor de aur şi l-a întrebat pe acesta dacă cunoaşte la ce bijuterie l-a dus. …nu a spus persoanei vătămate că el este cel ce a amanetat lanţul din aur deoarece nu a crezut afirmaţia persoanei vătămate cu privire la săvârşirea de către  …a faptei de furt, considerând că cele spuse au avut ca scop aflarea locului unde … şi-ar fi vândut propriul lanţ de aur.

Numitul …a declarat că ulterior a fost contactat telefonic de inculpata … care i-a spus că de fapt lanţul de aur pe care acesta l-a dus la bijuteria SC …, fusese sustras de la unchiul său iar acesta a reclamat-o la poliţie.

A doua zi, inculpata …i-a comunicat că s-a rezolvat problema cu unchiul său.

De asemenea, acesta a precizat că la o lună după cele întâmplate, a plecat în străinătate, iar inculpata …a rămas la locuinţa bunicii sale.

Conform procesului verbal din data de 04.04.2014 întocmit de organele de cercetare penală la bijuteria SC …reiese că în urma verificării borderoului de achiziţii nr. …/19.03.2014 la poziţia 8 figurează înregistrat …care a vândut un lanţ şi un inel în valoare de 1530 lei, iar cantitatea celor două bijuterii este de 21,97 gr.

Despre cele două bijuterii, directorul SC …SRL, …, a menţionat că nu le poate prezenta deoarece de la data respectivă s-au cumpărat mai multe bijuterii şi nu le poate recunoaşte, deoarece achiziţia se face la gramaj şi nu la obiect.

Inculpata …nu a fost audiată nici în calitate de suspect şi nici în calitate de inculpat, întrucât aceasta a părăsit teritoriul României imediat după săvârşirea faptei. Organele de cercetare penală au luat legătura telefonic cu aceasta, care a declarat că se află în Spania şi nu va reveni în ţară deoarece a dat o declarație în anul 2014, în prezenţa bunicului său.

Prima instanţă a constatat că la fila 81 DUP se identifică un proces-verbal întocmit de către organele de cercetare penală la data de 03.04.2014 în care se consemnează declaraţia verbală a inculpatei, în prezenţa bunicului său. Aşa cum rezultă din conţinutul acestui proces verbal, …a recunoscut comiterea faptelor, descriind amănunţit modul de comitere.

În aceste condiţii, chiar dacă ulterior a părăsit ţara şi nu s-a mai prezentat în faţa organelor de cercetare penală, este cert că inculpata a cunoscut despre existenţa cercetărilor ce s-au efectuat în acest dosar penal, chiar dacă la acea dată, nu era pusă sub învinuire.

Din datele obţinute de la autorităţile competente, aceasta se află plecată în străinătate, fiind citată la adresele comunicate de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Punctul de Contact Oradea, care a comunicat de asemenea că inculpata nu figurează ca încarcerată.

Din adresa nr. …/… din 23.07.2018 (Formular G) a Biroului Sirene reiese faptul că inculpata a fost identificată la data de 15.06.2018 în Valencia - Spania în urma unui control al poliţiei, ocazie cu care a declarat următoarea adresă:…, …, de la … şi nr. de telefon….

Inculpata a fost citată internaţional la adresa respectivă în vederea prezentării şi audierii în calitate de inculpată, corespondența fiind însă înapoiată pe motivul că destinatarul nu s-a prezentat pentru ridicarea corespondenței.

La data de 24.07.2018 organele de cercetare penală au apelat nr. de telefon…, ocazie cu care a răspuns o persoană care s-a recomandat…, în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, fiind invitată la sediul Poliţiei Mun. …pentru a fi audiată. Aceasta a declarat organelor de cercetare penală că este plecată în Spania şi nu va reveni în România pentru nicio declaraţie, deoarece a dat o declaraţie în anul 2014 în prezența bunicului său şi nu mai vrea să audă de….

Având în vedere cele menționate în cauză, sunt incidente prevederile art. 309 al. 5 Cod proc. penală.

Din declaraţia martorului…, persoană pe care inculpata o numeşte bunicul său, rezultă că a crescut-o pe aceasta de la vârsta de 4 luni, locuind împreună cu inculpata la adresa de pe str. … până în anul 2000 când s-a mutat pe str. ….

A mai precizat că, îşi aminteşte că în anul 2014 la poarta locuinţei sale au venit organele de cercetare penală care i-au solicitat să-i însoţească la sediul Poliţiei Mun. … pentru că …era la poliţie unde trebuia să dea o declaraţie. Martorul a precizat că îşi aminteşte că aceasta a recunoscut că a sustras din locuinţa numitului …mai multe bijuterii din aur pe care ulterior …le-a vândut, ocazie cu care a fost întocmit un proces verbal semnat atât de inculpată cât şi de martor.

Situaţia de fapt prezentată mai sus a fost reţinută prin coroborarea următoarelor mijloace de probă: plângere penală persoană vătămată (fila 11), declaraţie persoană vătămată …(filele 12-15), declaraţie martor …(fila 16), declaraţie martor ….(filele 17-19), proces-verbal de cercetare la faţa locului cu planşele foto aferente (filele 21-26), adresa nr. …/31.03.2014 emisă de IPJ Mehedinţi – Serviciul Criminalistic şi planşa demonstrativă (filele 29-30), proces  verbal  vizualizare  imagini  surprinse  de  camerele  de supraveghere de la locuinţa persoanei vătămate (fila 31), proces verbal verificare borderou achiziţii la  … (fila 32), proces-verbal din data de 24.07.2018 - apelare nr. telefon…, declaraţie suspect …(filele 77-78),  fişă cazier judiciar (fila 83), alte înscrisuri.

În drept, s-a apreciat că fapta inculpatei…, întruneşte elementele constitutive ale infracțiunii de furt calificat în formă continuată ( două acte materiale ) faptă prev. de art. 228 alin. 1 —art. 229 alin. 1 lit. d și alin. 2 lit. b cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal .

În condițiile în care la data săvârșirii faptelor inculpata avea vârsta de 17 ani s-a reţinut aplicarea dispozitiilor art. 113 alin. 3 Cod penal.

Analizând toate aspectele de mai sus,  prima instanţă a reţinut că fapta pentru care inculpata a fost cercetată în cauză există, este prevăzută de legea penală, este săvârşită de către aceasta cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, este nejustificată şi îi este imputabilă, motiv pentru care, în temeiul art. 396 alin. 2 C. proc. pen., s-a aplicat inculpatei o măsură educativă potrivit art. 114 alin. 1 C. pen.

La individualizarea măsurii stabilite în sarcina inculpatei, prima instanţă a avut în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., cu aplicarea dispoziţiilor art. 116 Cod penal.

Instanţa a făcut aplicarea dispoziţiilor art. 114 şi urm. C. pen.

Prima instanţă a avut în vedere conţinutul art. 114 C. pen. potrivit căruia în prezenta cauză se putea dispune numai o măsură educativă neprivativă de libertate, nefiind incidente prevederile alin. 2 referitoare la măsura educativă privativă de libertate.

Ca atare, prin raportare la fapta săvârşită de către inculpată instanţa de fond a reţinut că aceasta trebuie supusă unei verificări şi supravegheri atente şi, de asemenea, trebuie să respecte anumite obligaţii ce vor fi stabilite în sarcina sa.

Prima instanţă a apreciat că măsura educativă a stagiului de formare civică este oportună pentru minoră, în condiţiile în care datele concrete din prezenta cauză concluzionează exact în acest sens, respectiv că se impune luarea acestei măsuri.

Astfel, s-a reţinut că inculpata nu va fi afectată negativ în niciun sens prin stabilirea unor obligaţii în sarcina sa în perioada următoare, ba dimpotrivă acestea sunt chiar necesare pentru a asigura îndreptarea inculpatei, conștientizarea consecințelor faptei sale şi evitarea reiterării unui comportament antisocial. Tocmai pentru aceste considerente, instanţa a constatat că se impune stabilirea măsurii educative, însă nu pe durata maximă prevăzută de lege, pentru că rolul de îndreptare şi de educare a inculpatului minor poate fi atins şi fără aplicarea măsurii în condiţiile cele mai grele, adică pe durata cea mai mare.

În baza art. 397 Cod procedură penală rap. la art. 25 Cod procedură penală s-a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă …şi a fost obligată inculpata la plata către aceasta a sumei de 6.000 lei cu titlu de daune materiale.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, criticând-o pentru nelegalitate.

În cuprinsul motivelor scrise de apel şi cu ocazia dezbaterilor s-a susţinut că în mod greşit prima instanţă aplicând inculpatei minore …măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică, nu a stabilit perioada concretă pentru care a fost luată această măsură.

Verificând hotărârea atacată în baza lucrărilor şi materialului de la dosarul cauzei şi prin prisma dispoziţiilor legale incidente, Curtea constată că apelul declarat este fondat pentru următoarele considerente:

Din actele de la dosarul cauzei rezultă fără nici un dubiu că în perioada 15-19.03.2014, inculpata…, în vârstă de 17 ani, a pătruns prin efracţie în locuinţa persoanei vătămate …, din municipiul …şi a sustras un lanţ şi un inel din aur, iar în data de 25.03.2014 a pătruns din nou în curtea locuinţei aceleiaşi persoane vătămate cu scopul de a sustrage bunuri, însă a abandonat activitatea infracţională, ca urmare a declanşării sistemului de alarmă.

În acest sens, la dosarul cauzei există plângerile persoanei vătămate, declaraţii de martori, proces-verbal de cercetare la faţa locului, planşe foto, proces-verbal de vizualizare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere de la locuinţa persoanei vătămate, înscrisuri.

În acest context, în mod temeinic şi legal prima instanţă reţinând că faptele deduse judecăţii realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii prevăzute de art.228 alin.1 Cod penal rap.la art.229 alin.1 lit.d şi alin.2 lit.b Cod penal, cu aplic.art.35 alin.1 Cod penal şi au fost săvârşite de inculpata minoră…, a luat faţă de aceasta măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică prevăzută de art. 117 Cp.

Dispoziţiile art.117 Cod penal stabilesc, însă, că măsura educativă a stagiului de formare civică constă în obligaţia minorului de a participa la un program „cu o durată de cel mult 4 luni”. Rezultă, astfel, din textul de lege menţionat, că durata stagiului de formare civică poate fi cuprinsă între o zi şi cel mult 4 luni, iar instanţa este obligată să stabilească în concret întinderea măsurii educative.

Pentru aceste considerente, în temeiul art.421 pct.2 lit.a Cod pr.penală, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin va fi admis, va fi desfiinţată în parte hotărârea primei instanţe şi modificată, în sensul că se va stabili durata stagiului de formare civică pe o perioadă de 4 luni.

Vor fi menţinute celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate care nu contravin prezentei decizii.

 În baza art.275 alin.6 C.p.p onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpată va rămâne în sarcina statului.

În conformitate cu art.275 alin.3 Cod pr.penală, cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

D E C I D E

În baza art.421 pct.2 lit. a C.p.p admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin împotriva sentinţei penale nr. 248 pronunţată la data de 09.02.2021 de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr…., privind pe inculpata … - fiica lui … şi…, născută la data de … în…, cu dom. în corn. …., sat…, judeţul …, CNP ….

Desfiinţează în parte, hotărârea atacată şi rejudecând, dispune următoarele:

În baza art.117 Cod penal rap.la art.114 alin.1 Cod penal aplică inculpatei … măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică pe o perioadă de 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 228 alin.1 Cod penal rap.la art.229 alin.1 lit.d şi alin.2 lit.b Cod penal, cu aplic.art.35 alin.1 Cod penal şi art.113 alin.3 Cod penal.

Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art.275 alin.3 Cod pr.penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.

În baza art.275 alin.6 C.p.p onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpată  rămâne în sarcina statului

Definitivă.

Pronunţată azi, 24 iunie 2021, prin punerea acesteia la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Preşedinte,Judecător,

… …..

Grefier,

Red.jud…

j.f.….

../24.06.2021

Domenii speta