Rezolvarea acțiunii civile exercitate în procesul penal. Cheltuieli de spitalizare. Dobânzi. Momentul de la care încep să curgă.

Decizie 134/A din 02.06.2020


Prin sentinţa penală nr. x/6.03.2020 pronunţată de Judecătoria Sighişoara în dosarul nr. x/308/2019 s-a dispus, între altele:

1.În baza art. 194 al. 1 lit. a) C.pen., cu aplicarea art. 396 al. 10 C.proc.pen. condamnarea inculpatului B.I.A. la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală.

În baza art. 91 C.pen. s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi s-a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen..

2. În baza art. 194 al. 1 lit. a) C.pen., cu aplicarea art. 396 al. 10 C.proc.pen. a fost condamnat inculpatul B.I. la 1 an  şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală.

În baza art. 91 C.pen. s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen..

În baza art. 25 şi 397 C.proc.pen., rap. la art. 1357 şi următ.  C.civ. au fost obligaţi inculpaţii, în solidar, la plata sumei de 11 630,28 lei, către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş şi respectiv la plata sumei de 150 lei, către partea civilă Spitalul Municipal Sighişoara, cu titlu de daune materiale şi s-au respins pretenţiile civile formulate de partea civilă S.C..

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut următoarele:

În fapt, că la data de 23 septembrie 2019, în jurul orelor 20.00, inculpaţii au agresat-o pe persoana vătămată S.C., în incinta barului Tranzit, din localitatea Albeşti,  inculpatul  B.I.A. lovind-o cu o bâtă în lungime de 1metru şi cu pumnii, iar inculpatul  B.I. a ţinut-o şi a lovit-o cu pumnii, provocându-i  astfel leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare un număr de 35-40 de zile de îngrijiri medicale şi extirparea splinei.

Instanţa a făcut aplicarea dispoziţiilor art. 396 al. 10 C.proc.pen., întrucât inculpaţii au recunoscut fapta imputată.

La individualizarea pedepsei aplicate fiecărui inculpat, instanţa a ţinut cont de criteriile generale prevăzute de art. 74 C.pen., mai exact de modul  şi mijloacele de comitere  a faptelor, adică în public, prin folosirea violenţei, de starea de pericol creată pentru viaţa şi integritatea corporală a oamenilor, faptul că inculpaţii sunt la primul conflict cu legea penală, conduita sinceră a inculpaţilor după săvârşirea faptei,  nivelul mediu de educaţie al acestora.

Prin prisma acestor elemente, instanţa i-a aplicat fiecărui  inculpat pedeapsa de câte 1 an şi 6 luni închisoare.

Instanţa a constatat că în cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 91 C.pen. în cazul fiecărui inculpat, astfel că a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. în cazul fiecărui inculpat.

Cu privire la latura civilă a cauzei instanţa a constatat că persoana vătămată S.C. a declarat în faza de urmărire penală că se constituie parte civilă cu suma de 100.000 lei, însă ulterior nu s-a mai prezentat în instanţă şi nu a mai precizat natura acestei sume.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.630,28 lei, plus dobânda legală aferentă calculată de la data externării persoanei vătămate şi până la data plăţii efective, cu titlu de daune materiale reprezentând costul spitalizării persoanei vătămate.

Spitalul Municipal Sighişoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 150 lei, daune materiale reprezentând costul îngrijirilor medicale acordate persoanei vătămate.

În privinţa acţiunii civile formulate de partea civilă S.C. instanţa a respins-o, întrucât acesta nu a precizat natura sumei solicitate, ce reprezintă daune materiale sau daune morale.

În privinţa celorlalte două acţiuni civile, instanţa având în vedere faptul că inculpaţii prin fapta comisă au cauzat câte un prejudiciu fiecărui spital şi că sunt întrunite condiţiile răspunderii civile răspunderii civile delictuale mai exact fapta ilicită, prejudiciul, raportul de cauzalitate dintre faptă şi prejudiciu şi vinovăţia inculpaţilor, instanţa în baza art. 14 şi art. 346 C.proc.pen., rap. la art. 1357 şi următ.  C.civ. a obligat inculpaţii, în solidar, la plata sumei de 11.630,28 lei, către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş şi respectiv la plata sumei de 150 lei, către partea civilă Spitalul Municipal Sighişoara, cu titlu de daune materiale şi a respins pretenţiile civile formulate de partea civilă S.C..

Împotriva aceste sentinţe penale a declarat apel în termenul legal Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

S-a solicitat admiterea apelului şi, procedând la rejudecarea cauzei pe fond, să se dispună schimbarea/modificarea în parte a sentinţei atacate, în sensul admiterii acţiunii civile promovate în cauză în contradictoriu cu inculpaţii B.I.A. şi B.I. în sensul obligării acestora la plata dobânzilor legale calculate asupra debitului, începând cu data externării persoanei vătămate din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi până la achitarea efectivă a debitului de către inculpat.

Analizând apelul promovat de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş prin prisma limitelor prevăzute de art. 417, 418 şi 420 C.proc.pen., instanţa de control judiciar a constatat că este fondat fiind admis pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare:

Sub aspectul stării de fapt, corect reţinută de către instanţă, pornind de la materialul probator administrat în cauză, hotărârea primei instanţe nu comportă nici un fel de critică, fiind justă concluzia la care s-a oprit judecătorul de fond, anume că inculpaţii B.I.A. şi B.I. se fac vinovaţi fiecare de săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală, prevăzută şi pedepsită de art. 194 al. 1 lit. a) C.pen..

Totodată, în mod corect s-a constatat întrunirea condiţiilor angajării răspunderii civile delictuale a inculpaţilor B.I.A. şi B.I. faţă de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Cu toate acestea, s-a considerat că este deficitară modalitatea de soluţionare a acţiunilor civile alăturate acţiunii penale.

Prima instanţă nu s-a pronunţat asupra capătului de cerere formulat de cerere formulat de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu privire la obligarea inculpaţilor la plata dobânzilor legale aferente cheltuielilor de spitalizare ale părţii civile Stângă Costinel, de la data externării şi până la data achitării efective.

Art. 1385 al. 1 C.civ. care instituie principiul reparării integrale a prejudiciului, este detaliat în cuprinsul al. 3 al aceluiaşi articol, care prevede faptul că despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în condiţii obişnuite el ar fi putut să în realizeze şi de care a fost lipsit, precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.

Dobânzile legale la sumele reprezentând cheltuielile ocazionate de spitalizare au natura juridică a unui beneficiu nerealizat de către unitatea spitalicească, câştig pe care, în mod normal, această unitate ar fi putut să îl realizeze.

Cu privire la data de la care aceste dobânzi trebuie acordate, trebuie să ne raportăm la prevederile art. 1381 al. 2 C.civ., în conformitate cu care dreptul la reparaţie se naşte din ziua cauzării prejudiciului, chiar dacă acest drept nu poate fi valorificat imediat.

Data cauzării prejudiciului în dauna părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este data externării persoanei vătămate Stângă Costinel, pentru că la această dată au putut fi determinate şi cuantificate cheltuielile judiciare ocazionate de spitalizarea acestuia.